Lehekülgi: 1 .. 9 10 11 12 13 .. 45 |
KeveN
huviline
Registreerunud 29.09.08
Kasutaja on eemal
Auto: Audi 80 TYP85 Q , Audi V8 4.2
|
postitati 23.12.11 20:03
|
|
|
Skeem on õige, ainult kaitse vahele.
|
|
|
|
weiks
huviline
Registreerunud 04.05.10
Kasutaja on eemal
Auto: 80 2.7BiTQ 92'; A4 1.8TQ 95'; Cabrio 1.8T 95'; A4 3.0TFSi manu 08'; S4 3.0TFSi 10'; A4 1.8TFSi 13'
|
postitati 23.12.11 20:38
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: KeveN
Skeem on õige, ainult kaitse vahele. |
Noo siis on põhimõtteliselt asi lahendatud, aga kripeldama jääb siiski üks asi ehk voolutugevuse sõltumine pingest, mida ma ei oska nüüd kahjuks lahti
seletada nii et kõik sellest ka aru saaksid.
|
|
|
KeveN
huviline
Registreerunud 29.09.08
Kasutaja on eemal
|
postitati 23.12.11 20:45
|
|
|
P=U x I
P=võimsus
U=Pinge
I=voolutugevus
Ehk teeb asja selgemaks.
|
|
|
|
weiks
huviline
Registreerunud 04.05.10
Kasutaja on eemal
Auto: 80 2.7BiTQ 92'; A4 1.8TQ 95'; Cabrio 1.8T 95'; A4 3.0TFSi manu 08'; S4 3.0TFSi 10'; A4 1.8TFSi 13'
|
postitati 23.12.11 20:56
|
|
|
Sellest valemist võib siia igasugu erinevaid teada-tuntud kombinatsioone kirjutada nagu P=I(ruut)*R ja I=U(ruut)/R ning kõigele lisaks võiks ka
takistuse valemi kirja panna. Aga see mida ma üritasin selgeks teha oli see, et relee 86. klemmini jõudev vool teeb nii öelda tee valla 30. ja 87.
klemmi vahele ning ta toimib siis relee jaoks nagu lülitina ning seega ei pea selles juhtmes olev vool olema üldsegi mitte tugev ega suure pingega.
Muidugi on see ka minu pinnapealse seletamise süü, et tekkis vale arusaam nagu relee muudaks lihtsalt selle 86.klemmi alt siseneva voolu suureks ja
siis põrutab see suureks paisutatud vool 87. klemmi kaudu tarbijani edasi, kuigi tegelt liigub vool 30. ja 87. klemmi abil otse akult tarbijale.
Konstantse takistuse all üritasin seletada siis seda, et pinge ja voolutugevus ei sõltu antud olukorras üldsegi mitte juhtmete materjalist ja
läbimõõdust ehk kokkuvõtvalt takistusest, vaid hoopis vooluallikast endast.
|
|
|
Zoig
klubiliige
Registreerunud 03.12.07
Kasutaja on eemal
Auto: IZh 21251 Kombi; Audi S6 Avant; B2c; B2q
|
postitati 23.12.11 23:39
|
|
|
Kas poleks lihtsam võtta kätte 8nda klassi füüsikaõpik ja veidi järgi mõelda?
Alustame relee põhimõttest: Relee on lihtsalt öeldes lüliti, sealjuures on "lülitajaks" mitte sõrm vaid elektromagnet mille abil ühendatakse relee
pooled ja seega ühendab ahela. Magneti mähis kulutab võrreldes tulepesuri pumbaga häbiväärselt vähe voolu, ning seega pole vaja ka üldse jämedat juhet
vaid saab hakkama pisikese 0.5mm2 juhtmega. Pump tarbib aga kuskil 20a voolu, ning selle jaoks on vaja juba hulka jämedamat juhet, et juhtme takistus
ei hakkaks juhet kuumutama ja isolatsiooni sulatama. Sisuliselt samal põhimõttel toimib ka kaitse, üleliigne koormus sulatab kõige nõrgema koha ära ja
katkestab ahela.
Väike pilt ja wikipedia lugemisvara:
Voolutugevus sõltub antud kontekstis pumba võimsusest, näiteks minu süsteemis on kasutatud 20A kaitset ja sobiva läbimõõduga juhtmeid, sest
originaalis on juhtme läbimõõt 4mm2 ehk kannatab ca 25A koormust ehk 20*14=280W (W = A * V), sellisel puhul on kõige nõrgemaks lüliks kaitse mis sulab
ülekoormuse või lühise korral kõige esimesena. Antud kontekstis võiks kasutada küll olulisemalt jämedamat juhet, ning see ei muudaks midagi. Peenema
juhtme korral muutub sulavkaitseks juhe ise, mitte kaitse ja seega peaks ohutuse mõttes kasutama ka väiksemat kaitset - Kuna pumba voolutarve on
siiski sama, siis hakkavad kaitsmed läbi põlema.
Tuleb meelde nooruspõlve aeg kui sai läbipõlenud kaitsmeid käepäraste juhtmejuppide või kruvidega asendatud, sest kaitsmed kippusid pidevalt läbi
põlema...
Et oleks raskem!
|
|
|
|
weiks
huviline
Registreerunud 04.05.10
Kasutaja on eemal
|
postitati 24.12.11 07:46
|
|
|
See jutt on kõik õige ning aku pealt tulevale juhtmele tuleb kindlasti kaitse vahele panna. Muidugi tuleb kasutada ka samasuguse läbimõõduga juhet või
siis suurema läbimõõduga juhet kui vedada pumba toitejuhe releest pumbani ning ma pole omateada maininud, et ma kavatseks selle mingi peenikese pinega
asendada, mis suure koormuse all sulaks kui või pannil.
Ise olen näiteks uurinud el.akende relee pealt, kuidas selle sees ühendus toimub kui vool peale tuleb ehk täpsemalt siis seda kuidas elektromagnet
töötab. Ning omast arust ma eelnevas postituses nagu mainisin, et 86. klemmi kaudu tulev vool on selle süsteemi lülitiks(täpsemalt siis relee lülitiks
nagu sa mainisid), mille tulemusena rakendub aku ja tarbija(antud juhul pumba) vaheline ahel. Ehk kui vool releele peale tuleb 86. jala kaudu käib
relee sees klõps ning elektromagneti rakendumise tulemusena ühenduvad omavahel kontaktid nr.30 ja nr.87 ning kui 86. klemmi peale enam voolu ei tule,
siis toimub vastupidine efekt ning 30. ja 87. klemmi vaheline ühendus katkeb. Ning jõudes nüüd lõpuks ka sinnani miks see nupule/lülitile hea on, siis
asi ongi selles, et tänu releele on suur voolutugevus ainult relee 87. jala ja tarbija vahelises juhtmes, mitte kogu ahelas lülitist kuni pumbani ning
seega ongi lüliti ja selle peenikesed juhtmed kaitstud suure voolutugevuse eest.
Igatahes minule see arutluse värk meeldib ning eks selle käigus selgubki tõde
|
|
|
KeveN
huviline
Registreerunud 29.09.08
Kasutaja on eemal
|
postitati 24.12.11 08:45
|
|
|
Siin teemas nüüd niipalju relee arutelu, et sellest võiks diy teha. Tähtis tõesti pole kes peale jääb vaid kellelgile abi oleks sellest ja
tööpõhimõte arusaadavaks muutuks.
Igatahes häid jõule ja releede ühendamisi
|
|
|
|
weiks
huviline
Registreerunud 04.05.10
Kasutaja on eemal
|
postitati 26.12.11 15:56
|
|
|
Käisin siis täna oma varusid sorteerimas ning leidsin ühe relee pesa (audi oma) ning teisest karbist leidsin ka ühe uue 4-jalaga relee, mille ma
sügisel ostnud olin. Seega saan selle relee siis panna teiste releede kõrvale rooli alla.
Vaip oli ka lõpuks ära kuivanud, aga õnnetuseks on ta nüüd jubedalt haisema hakanud ning vist enne suve ei tule vaiba pesemisest ja paigaldamisest
midagi välja
Vahepeal hakkasid huvi pakkuma soojendusega klaasipesudüüsid ning ehk oskab keegi ka lähemalt rääkida kuidas nad töötavad.
|
|
|
Hannespoiss
huviline
Registreerunud 27.11.03
Kasutaja on eemal
Auto: Audi A6 2.5 TDi Q 2001 a. ja Audi A8 3.0 TDi Q 2004.a.
|
postitati 26.12.11 16:03
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: weiks
Käisin siis täna oma varusid sorteerimas ning leidsin ühe relee pesa (audi oma) ning teisest karbist leidsin ka ühe uue 4-jalaga relee, mille ma
sügisel ostnud olin. Seega saan selle relee siis panna teiste releede kõrvale rooli alla.
Vaip oli ka lõpuks ära kuivanud, aga õnnetuseks on ta nüüd jubedalt haisema hakanud ning vist enne suve ei tule vaiba pesemisest ja paigaldamisest
midagi välja
Vahepeal hakkasid huvi pakkuma soojendusega klaasipesudüüsid ning ehk oskab keegi ka lähemalt rääkida kuidas nad töötavad. |
Minu masinal paistavad tehase omad olevat. Tööle hakkavad koos tagaklaasi ja peeglisoojendustega. Eile tõstsin need just uue kapoti sisse. Kuidas nad
täpselt töötavad, seda ei tea. Kaks juhet jooksevad düüsi sisse ja rohkem pole näha. Ju nad seda metallist otsa seal soojendavad.
Hannes
Parem surra seistes kui elada põlvili
|
|
|
|
Hannespoiss
huviline
Registreerunud 27.11.03
Kasutaja on eemal
Auto: Audi A6 2.5 TDi Q 2001 a. ja Audi A8 3.0 TDi Q 2004.a.
|
postitati 26.12.11 16:15
|
|
|
Minul sinule ka üks küsimus seoses tulepesuritega. Kas paned need tööle eraldi nupust? Mul eraldi nuppu pole, mõtlesin et võtan signaali esiklaasi
pesuritelt. Siit aga selline küsimus - kui tõmban korraks klaasipesu kas siis tulepesur jõuab tööle hakata? Kui tulepesuri pump töötab, siis kas see
jääb kohe seisma kui kui kangi vabastan või põrutab see mingi ajatsükli? Ehk tead kas klaasipesurit juhitakse plussi või miinusega?
Hannes
Parem surra seistes kui elada põlvili
|
|
|
|
weiks
huviline
Registreerunud 04.05.10
Kasutaja on eemal
|
postitati 26.12.11 17:14
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: Hannespoiss
Minu masinal paistavad tehase omad olevat. Tööle hakkavad koos tagaklaasi ja peeglisoojendustega. Eile tõstsin need just uue kapoti sisse. Kuidas nad
täpselt töötavad, seda ei tea. Kaks juhet jooksevad düüsi sisse ja rohkem pole näha. Ju nad seda metallist otsa seal soojendavad.
Hannes |
Põhimõtteliselt just seda ma tahtsingi teada, et mille alt nad tööle hakkavad. Tänud kiire vastuse eest
Tsitaat: | Algselt postitas: Hannespoiss
Minul sinule ka üks küsimus seoses tulepesuritega. Kas paned need tööle eraldi nupust? Mul eraldi nuppu pole, mõtlesin et võtan signaali esiklaasi
pesuritelt. Siit aga selline küsimus - kui tõmban korraks klaasipesu kas siis tulepesur jõuab tööle hakata? Kui tulepesuri pump töötab, siis kas see
jääb kohe seisma kui kui kangi vabastan või põrutab see mingi ajatsükli? Ehk tead kas klaasipesurit juhitakse plussi või miinusega?
Hannes |
Tulepesurid panen tööle sellest ümmargusest nupust, mis on kojameeste kangi peal ehk kui hoian nuppu all, siis pihustab tuledele ja kui lahti lasen
lõpetab ära. Kui võtad signaali esiklaasi pesuritelt, siis peaks mõlemad pumbad kangi tõmmates korraga rakenduma, st et mingit viivitust ei tohiks
tekkida. Pump töötab muidu ise sama põhimõttega nagu klaasipesu oma ehk kui voolu enam peale ei tule, siis vett ka ei pritsi. Juhtimine peaks olema
plussiga, kuna mass on pidev.
|
|
|
audi_a4_v6
huviline
Registreerunud 17.08.10
Kasutaja on eemal
Auto: Audi Q7 3.0TDI -14
|
postitati 26.12.11 18:04
|
|
|
Mina isiklikult ei tea kohta, kus plussi ei katkestata lülitis! Sama ka ju vahelduvvoolu ahelates kasvõi kodus, ikka faas katkestatakse lülitis.
|
|
|
weiks
huviline
Registreerunud 04.05.10
Kasutaja on eemal
|
postitati 03.01.12 14:26
|
|
|
Ükspäev avastasin ETKA-t uurides, et olin need avandi pealt saadud tagumiste turvavööde pistikud vastupidi külge pannud ning seepärast keskmine vöö ei
tahtnudki ilusti tagasi joosta. Vahetasin siis täna neil omavahel kohad ära ning nüüd tuleb tõmmates vöö ilusti välja.
Eila otsustas ka pagasnikku lukk (see kuhu võti sisse läheb) ära laguneda, täpsemalt siis see junn mis lükkab/tõmbab seda hooba, tänu millele laseb
lukk (see mis on luugi keskel all servas) end lahti. Õnneks saab selle junni sealt küljest eraldi ära vahetada ning seega sobib doonoriks ka mõni
muugitud lukk või saab odavalt ka mõne korraliku ja siis saab lihtsalt südamikud ringi vahetada.
Eile sai aidatud ka klubilisel urki komput paigaldada ning kuna tal oli kaabel ja arvuti kaasas, siis oli ta lahkesti nõus ka mu autot arvutiga
uurima. Tulemuseks oli siis üks viga, mis pärast kustutamist tuli uuesti tagasi ning seega on vaja midagi teha selle kõrvaldamiseks. Selline viga
siis:
Component and/or Version: 2,0l R4 MONO
Software Coding: PMC 01
Work Shop Code:
1 Fault Found:
00515 - Camshaft Position (Hall) Sensor (G40)
03-00 - No Signal
Ehk oskab keegi midagi rohkemat selle vea kohta rääkida ja milles see viga ka väljendub?
|
|
|
QUATTRO
klubiliige
Registreerunud 26.09.02
Kasutaja on eemal
Auto: 5,2 Cherokee 4x4
|
postitati 03.01.12 14:45
|
|
|
See viga avaldubki alati seisva mootoriga kaablit järgi ajades ja nii peabki olema.
Kui see viga ka reaalselt olemas oleks, siis antud auto ei käivituks.
Seega, muretsemiseks pole põhjust.
|
|
|
weiks
huviline
Registreerunud 04.05.10
Kasutaja on eemal
|
postitati 15.01.12 14:34
|
|
|
RS2 replica võre tegemine
Olen pikalt uurinud neid RS2 võresid ja mõelnud, et selline näeks üsna kobe välja. Kuna originaali ostmisele ei hakka hammas peale (ebays 250+ euri),
siis tuleb ise replica valmis teha ning sellega ma ka alustasin. Kuna mõttelend tabas mind üsna ootamatult, siis on pildid tehtud kahjuks telefoniga,
kuna kaamerat ei olnud kaasas. Alustuseks hakkisin siis ilma rõngasteta originaali laiali. Nüüd oleks vaja rõngaste alus ja raam täita seest millegagi
(vast plastiku pahtliga), kuna pärast sisu eemaldamist jäid servadesse kolnurksed viilud, mida on näha ka piltidelt. Muidugi on pärast lihtsam ka
kinnitusi teha, kui nad on seest täis. Mõlemaid asju on vaja ka veel viilida või käia peal lasta, kuna noaga päris kõike ei saanud sealt kätte. Ennem
pahteldamist teeb selle ikka ära. Kui pahteldatud, siis saab juba servad sildedaks lükata ning siis vaja juba ka võrk osta. Seda pole ma veel
otsustanud, kas võtan sarnase nagu on originaalil või võtab mõne teistsuguse silmaga võrgu. Peab lihtsalt ehituspoode külastama ja omale meeldiva
välja valima. Muidugi üks tingus on ka see, et võrk peab olema tugev, mitte vedel nagu sült. Kiiret selle võre tegemisega ei ole ning seega teen seda
nii kuis aega on.
Täna käisin veel uste tihendid ja lukud ka addinoli silikoni spreiga üle, et uksed ilusti lahti tuleks. Üks hommik pidin juba ust kangutama ning pole
vaja, et asi lõpeks sellega, et uks kinni ja link peos.
|
|
|
aivo82
huviline
Registreerunud 04.02.08
Kasutaja on eemal
Auto: B4Q
|
postitati 15.01.12 15:04
|
|
|
Olen pikalt uurinud neid RS2 võresid ja mõelnud, et selline näeks üsna kobe välja. Kuna originaali ostmisele ei hakka hammas peale (ebays 250+ euri),
siis tuleb ise replica valmis teha ning sellega ma ka alustasin. Kuna mõttelend tabas mind üsna ootamatult, siis on pildid tehtud kahjuks telefoniga,
kuna kaamerat ei olnud kaasas. Alustuseks hakkisin siis ilma rõngasteta originaali laiali. Nüüd oleks vaja rõngaste alus ja raam täita seest millegagi
(vast plastiku pahtliga), kuna pärast sisu eemaldamist jäid servadesse kolnurksed viilud, mida on näha ka piltidelt. Muidugi on pärast lihtsam ka
kinnitusi teha, kui nad on seest täis. Mõlemaid asju on vaja ka veel viilida või käia peal lasta, kuna noaga päris kõike ei saanud sealt kätte. Ennem
pahteldamist teeb selle ikka ära. Kui pahteldatud, siis saab juba servad sildedaks lükata ning siis vaja juba ka võrk osta. Seda pole ma veel
otsustanud, kas võtan sarnase nagu on originaalil või võtab mõne teistsuguse silmaga võrgu. Peab lihtsalt ehituspoode külastama ja omale meeldiva
välja valima. Muidugi üks tingus on ka see, et võrk peab olema tugev, mitte vedel nagu sült. Kiiret selle võre tegemisega ei ole ning seega teen seda
nii kuis aega on. |
Suht koomiline lugu, aga ise nokitsesin eile-üleeile täpselt sama asja kallal ja jõudsin umbes sama kaugele. Niipalju tegin veel, et kroomitud osadelt
käiasin kroomikihi maha kuni vaseni välja ja plaanis on seegi täielikult eraldada - praktika näitab, et nii väikese pinnaga metalli peale värv pidama
ei jää.
Kas oled seda plastiku pahtlit kuskilt uurinud ka juba? Oleks ilmselt omalgi tarvis seda. Välismaa foorumitest on silma jäänud tuubiga müüdav keemia
nimega Fusor, midagi silikooni laadset aga kui ära kuivab on plastik. Sellest teemas kasutati seda võre aretamisel: http://www.audizine.com/forum/showthread.php/287499-DIY-RS4-Grille-to-DTM-Bumper
|
|
|
weiks
huviline
Registreerunud 04.05.10
Kasutaja on eemal
|
postitati 15.01.12 15:24
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: aivo82
Suht koomiline lugu, aga ise nokitsesin eile-üleeile täpselt sama asja kallal ja jõudsin umbes sama kaugele. Niipalju tegin veel, et kroomitud osadelt
käiasin kroomikihi maha kuni vaseni välja ja plaanis on seegi täielikult eraldada - praktika näitab, et nii väikese pinnaga metalli peale värv pidama
ei jää.
Kas oled seda plastiku pahtlit kuskilt uurinud ka juba? Oleks ilmselt omalgi tarvis seda. Välismaa foorumitest on silma jäänud tuubiga müüdav keemia
nimega Fusor, midagi silikooni laadset aga kui ära kuivab on plastik. Sellest teemas kasutati seda võre aretamisel: http://www.audizine.com/forum/showthread.php/287499-DIY-RS4-Grille-to-DTM-Bumper |
Hehee, täitsa huvitav kokkusattumus. Selles osas sul täitsa õigus, et kroom tuleb täielikult eemaldada. Isegi sai sügisel nühitud praeguse kamei võre
küljes olevaid rõngaid kõvasti, aga kahjuks mitte piisavalt ning tänaseks päevaks on kogu värv pmst maha koorunud.
Pahtleid uurisin ma automaailma lehelt ning silma jäi see. Poolest kilost vast jagub.
http://pood.automaailm.ee/est/autokaubad/autokeemia/pahtlid/?productID=6011
Lõpliku viimistluse enne kruntimist ja värvimist saaks anda pritspahtliga, aga ma ei tea nüüd kas see jääb ka plastiku peale pidama. Igatahes metalli
peale jäi ta küll ilusti.
http://pood.automaailm.ee/est/autokaubad/autokeemia/aerosool/?productID=3696
See Fusor paistab ka täitsa hea kraam olevat ning huvitav kas sellist Eestist ka saada on?
|
|
|
rinks
huviline
Registreerunud 01.03.09
Kasutaja on eemal
|
postitati 15.01.12 15:45
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: aivo82
nii kuis aega on. |
ei jää.
nimega Fusor, midagi silikooni laadset aga kui ära kuivab on plastik. Sellest teemas kasutati seda võre aretamisel: http://www.audizine.com/forum/showthread.php/287499-DIY-RS4-Grille-to-DTM-Bumper |
Ise olen samuti sellele mõelnud, kuid lõpudelõpuks on see ainult mõtteks jäänudki. Ootan huviga millal kummagil võre, valmis saab Omale meeldiks asenduseks sarnane võre mis eelnevalt Aivo poolt postitatud
lingil.
|
|
|
|
sibidisah
huviline
Registreerunud 07.02.07
Kasutaja on eemal
|
|
sibidisah
huviline
Registreerunud 07.02.07
Kasutaja on eemal
|
|
weiks
huviline
Registreerunud 04.05.10
Kasutaja on eemal
|
postitati 17.01.12 20:15
|
|
|
Neid vahendeid on vist suht kulukas kasutada täitematerjalidena. Neid oleks vast hea kasutada võrgu paigaldamisel raami külge.
|
|
|
sibidisah
huviline
Registreerunud 07.02.07
Kasutaja on eemal
|
postitati 17.01.12 20:26
|
|
|
Nojaa aga mille muuga seda ikka täita? Kas see pahtel jääb nii kõvasti kinni sinna et hiljem ei hakkaks pudenema?
VRB Motorsport
...turbo has gone titts up smoking and whistling like a [roppus]!
|
|
|
|
weiks
huviline
Registreerunud 04.05.10
Kasutaja on eemal
|
postitati 18.01.12 11:36
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: sibidisah
Nojaa aga mille muuga seda ikka täita? Kas see pahtel jääb nii kõvasti kinni sinna et hiljem ei hakkaks pudenema? |
Ei oskagi nüüd öelda. Eks katsetab ja vaatab kuidas asi toimib.
|
|
|
weiks
huviline
Registreerunud 04.05.10
Kasutaja on eemal
|
postitati 21.01.12 17:06
|
|
|
RS2 replica võre tegemine 2
Nii, nädala sees sai siis vajalikke vahendeid varutud ning täna sai edasi tehtud. Esmalt sai siis rauasaega eemaldatud raami küljest need 7 kinnitust.
Järgmisena sai peitliga rõngaste alust veidi ümaramaks taotud ning seejärel ka õhemaks saetud. Selle kroomist raami nokkisin ka lahti, kuna nii on
seda parem kroomist vabastada. Ning edasi algas pahtliga mätsimine. Nüüd oleks vaja veel kõvasti lihvida, et see asi ka siledaks saada. Kuna mul oli
suur tahtmine näha, milline ka tulemus saab olema, panin osad lihtsalt üksteise peale. Praegu näeb ta küll üsna kirju välja, aga ettekujutuse annab
ikkagi. Seega tegemist on veel küllaga ning kui õnnestub, siis saab ehk isegi selle kumera serva sinna võrgu äärde aretada nagu on orignaalil. Aga
nüüd ka pilte:
|
|
|
audi_a4_v6
huviline
Registreerunud 17.08.10
Kasutaja on eemal
Auto: Audi Q7 3.0TDI -14
|
postitati 21.01.12 17:24
|
|
|
Päris põnev paistab tulevat! Edu ja jaksu, aga ka kannatust, sellised asjad tahavad aega saada, et kvaliteetsed välja kukuks
|
|
|
Lehekülgi: 1 .. 9 10 11 12 13 .. 45 |