Lehekülgi: 1 2 |
john
huviline
Registreerunud 07.01.03
Kasutaja on eemal
Auto: Audi 90 GTO, Audi 90 Treser, Audi 200 Quattro, El Camino 5.7
|
postitati 06.12.04 16:04
|
|
|
Lumel ja jääl käiguga pidurdamine?
Sõitsin isaga ja vaatasin, et eriti libedatel teedel ja jää peal pidurdab ta autot käiguga! Et kas see on mingil määral turvalisem, kui piduriga mängimine või siis lihtsalt...??? Kas ta käigukasti ei lõhu?
|
|
|
|
80quattro
klubiliige
Registreerunud 13.05.03
Kasutaja on eemal
Auto: Audi A4 B9 Allroad quattro; Audi Q3; Audi 100 C3
|
postitati 06.12.04 16:06
|
|
|
Quattrol on küll väga efektiivne
Toomas
|
|
|
|
Reix
huviline
Registreerunud 19.07.03
Kasutaja on eemal
Auto: riisikas ja hamburger
|
postitati 06.12.04 16:07
|
|
|
ma pidurdan ka käiguga, kui libe on ja vahest lambi koha peal ka, aga mitte alati. kõik mis liigub see kulub, ka käiguga pidurdamine kulutab
loomulikult autot. samamoodi ju lõhub auto piduriklotse jalgpiduriga pidurdamine.
|
|
|
|
Kotkas
huviline
Registreerunud 30.07.03
Kasutaja on eemal
Auto: paljuklapiline "nuhtlus", S6 4,2 ja Masha 3
|
postitati 06.12.04 16:12
|
|
|
Mehed, see ju esimene asi, mida autokooli räägitakse, et käiguga peab pidurdama kui libe on. Huvitav, mille muu jaoks ta veel kasulik on, kui mitte
libedal teel hoo maha võtmiseks?
|
|
|
john
huviline
Registreerunud 07.01.03
Kasutaja on eemal
Auto: Audi 90 GTO, Audi 90 Treser, Audi 200 Quattro, El Camino 5.7
|
postitati 06.12.04 16:13
|
|
|
eks kuulen sellest alles jaanuaris kui Talvesõitu tegama lähen Nyyd
lihtsam veidi targem.
|
|
|
|
galen
huviline
Registreerunud 01.07.03
Kasutaja on eemal
Auto: B4 2.6 V6, koda kahene aiatraktor
|
postitati 06.12.04 16:41
|
|
|
Tsitaat: | Esialgne postitaja john
Sõitsin isaga ja vaatasin, et eriti libedatel teedel ja jää peal pidurdab ta autot käiguga! Et kas see on mingil määral turvalisem, kui piduriga mängimine või siis lihtsalt...??? Kas ta käigukasti ei lõhu?
|
Ei, ei lõhu käigukasti.
Aga see kas pidurdada käiguga või mitte sõltub olukorrast, 100% õiget lahendust ei ole.
Ise reeglina kasutan käiguga pidurdamist pea igalpool. Nii talvel libedaga, kui suvel väga heade teeoludega.
Kindlasti aga ei maksa never-ever esiveolise masinaga käiguga pidurdada libedal maanteel peale möödasõidu lõppu, tagasi reastudes, eriti kui on
möödasõiduks käik alla vahetatud! Spin on väga kerge tulema. Siin kohal siis pean ka silmas tahtmatut pidurdust, kus peale kiirendust lihtsalt jalg
järsku gaasilt yles tõstetakse.
|
|
|
wauzzz
huviline
Registreerunud 03.07.03
Kasutaja on eemal
Auto: Audi B4 2.0 ABK
|
postitati 06.12.04 17:23
|
|
|
minuarust on kõige efektiivsem pidurdus kui õrnalt vajutad pidureid ja samal ajal siis hoo vähenedes vahetad käike allapoole ... aga eks se ole ikka
nii et kuidas keegi harjunud on ja palju oleneb ka masina eripäradest ... aga jah esiveolisel tuleks küll käiguga pidurdamisel ettevaatlik olla ...
üks tagasilla veolisega harjunud sõber sai siin libedate ilmadega esiveolise kraavipõhja .. lihtne viga 90km/h hakkas kurvi peal põdema ja lasi
hetkeks gaasi lahti ...
|
|
|
Kaaku
huviline
Registreerunud 11.10.04
Kasutaja on eemal
Auto: Audi Cabriolet, A6 C7.5 Competition, RS4 B7
|
postitati 06.12.04 17:40
|
|
|
Pidurdan samuti mõlemaga korraga..nii käiguga kui ka jalgpiduriga...
Eriti talvel, sisse kulunud juba sedasi pidurdamine.
|
|
|
EleCTriC1
huviline
Registreerunud 29.05.04
Kasutaja on eemal
Auto: Käin jala
|
postitati 06.12.04 17:58
|
|
|
No rallimehed kes asfaldil sõidavad, pidurdavad enne kurvi hoo maha kurvi läbivad nii et mingi vedu on olemas kuid ei kiirenda ja alles väljumisel
antakse sujuvalt gaasi juurde. Tekkib kui karuselli efekt nagu viskaks kurvist välja suurem ahooga, seega kurvist väljudes võimalus suurem hoog
saavutada
Muidugi ise ma rallimees ei ole ehk eksin, kuid niipalju kui kuulnud näinud tundub asi nii olevat, sest neil on piiripeal sõites laiadekummidega
suurel kiirusel suht sama effekt nagu libedaga et masin kerge minema teel...
|
|
|
|
rafaello
huviline
Registreerunud 04.01.04
Kasutaja on eemal
Auto: audi
|
postitati 06.12.04 18:07
|
|
|
ise pidurdan ka kogu aeg käiguga. nii kuiva kui ka libedaga kontroll auto üle peaks säilima kogu aeg. aga libedal sõidul see ju kõige elementaarsem
asi. ja siis piduriga järgi. minu arust peaks selle ka autokoolides pähe taotama õpetajate poolt.
|
|
|
darkSlide
huviline
Registreerunud 11.11.04
Kasutaja on eemal
Auto: Audi A4 1.8
|
postitati 06.12.04 20:56
|
|
|
käiguga pidurdamine rokib 
a kuda selle siduriga on, kas seda lammutab rohkem või ei kuluta eriti ?
|
|
|
|
teints
huviline
Registreerunud 12.11.02
Kasutaja on eemal
Auto: A80 Avant 2,3
|
postitati 07.12.04 10:56
|
|
|
Tsitaat: | Esialgne postitaja darkSlide
a kuda selle siduriga on, kas seda lammutab rohkem või ei kuluta eriti ? |
Mismoodi ta sidurit rohkem kulutada saab kui lihtsalt käik sees sõitmine. Sidurit ju ei lahuta 
|
|
|
darkSlide
huviline
Registreerunud 11.11.04
Kasutaja on eemal
Auto: Audi A4 1.8
|
postitati 07.12.04 15:39
|
|
|
Tsitaat: | Esialgne postitaja teints
Tsitaat: | Esialgne postitaja darkSlide
a kuda selle siduriga on, kas seda lammutab rohkem või ei kuluta eriti ? |
Mismoodi ta sidurit rohkem kulutada saab kui lihtsalt käik sees sõitmine. Sidurit ju ei lahuta |
Lihtsalt küsisin . Praegu pole nagu hullu aga kui varsti tõmbab selle
lörtsi jäässe siis ilma absita meestele - loodan, et käigugapidurdamine väga selge, muidu aiaiai lood 
|
|
|
|
ranz
klubiliige
Registreerunud 29.09.02
Kasutaja on eemal
|
postitati 07.12.04 15:48
|
|
|
Kusjuures jääpeal ja naastrehvi kasutuse puhul ei ole ABS just suur abimees.
|
|
|
|
lorrap
klubiliige
Registreerunud 24.10.02
Kasutaja on eemal
Auto: VW Passat Variant 4-motion 1,9TDI-PD
|
postitati 07.12.04 15:50
|
|
|
Ise kasutan käikudega pidurdamist siis kui on vaja kiiresti hoog maha saada ja on oht et niisama sõidupiduriga seda tehes võib auto libisema
hakata.
Minu kogemuse põhjal kannatab käikudega pidurdades ABSi mitte omaval autol kõvemini pidurit vajutada ilma et rattad blokeeruksid. Hetkel see veel
tunne lihtsalt, 100% kindlalt seda väita ei suuda. Aga igatahes olen leidnud et pidurdamise ajal hooga käike allapoole vahetades saab auto kiiremini
pidama ka kuival asfaldil kui lihtsalt ainult sõidupidurit kasutades.
Ning käikudega pidurdamise üks eelis minu jaoks on ka see, et niimoodi on autol tegelikult väike vedu olemas ka pidurdamise ajal(saan aru küll, et
kõlab segaselt) ja seega on vajaduse korral(näiteks kasvõi kurvist väljumine) võimalik kiiremini kiirendada. Sellist pidurdamismeetodit kasutan
koguaeg näiteks jääraja sõitudel ning siiani on asi end igati õigustanud.
Nagu varem juba hoiatati on tõesti oht esiveolist käiguga pidurdades auto libisema saada, samas just jäärajal on see minu meelest väga efektiivne
moodus kurvi sisenemiseks valmistumisel. Parema jalaga hoiad väikest gaasi peal ning samal ajal vasaku jalaga togid kergelt pidurit ning kui samal
ajal kergelt ka rooliga kaasa aidata on tulemuseks väga hästi kontrollitav libisemine.
Käiguga pidurdamisel enamasti vahetan ise käike järgmiselt. 5 -> 3 -> 2.
Samas tagaveolise puhul ma natukene kahtlen libedal käiguga pidurdamise mõtekuses. Nimelt kui seda teha piisavalt järsult siis võib ka mootor tõmmata
tagarattad korraks libisema(ei tõmba kinni, küll aga aeglasemalt veerema kui auto liigub, tulemus sama igatahes) ehk siis tagaveolisel on imelihtne
saavutada käiguga pidurdamisel nö. käsipiduri efekti.
Aga üldiselt, see on teema mida tuleb lihtsalt ise katsetada ja harjutada. Ning soovitavalt siis ikkagi liikluseks suletud alal.
<lorrap räägib ainult isiklike kogemusi>
Igatahes, head harjutamist ja jäärajal näeme
...
|
|
|
|
lorrap
klubiliige
Registreerunud 24.10.02
Kasutaja on eemal
Auto: VW Passat Variant 4-motion 1,9TDI-PD
|
|
ve1ks
huviline
Registreerunud 23.02.04
Kasutaja on eemal
Auto: B4 Avant 2,6 V6
|
postitati 07.12.04 16:00
|
|
|
ABS-ga on huvitav just see, et kui vajutad pedaali kõvemini, siis surutakse pedaal ka kiiremini tagasi, aga kui meelitada nagu sa teed seda ilma
ABS-ita , saad kiiremini pidama.
|
|
|
Dust Rocket
huviline
Registreerunud 19.06.04
Kasutaja on eemal
Auto: avataris on mälestus!!!!
|
postitati 09.12.04 03:28
|
|
|
Minu suureks üllatuseks suusatasin ma ona ABS idega esimese lumega nagu lehm, pole enne abs autot olnud. Mootoriga on sigalahe pidurdada sealt tuleb
kena häält ja puha. Eks ta mootoriga kontrollitum ole see pidurdus ja kui veel jalaga(piduriga) kaasa aidata siis on veel eriti hea. Nii, et annaks jumal teile kõigile niipalju oidu, et olenemata kuidas
pidurdada, te kuskile otsa ei põrutaks.
Satan will claim my soul.
|
|
|
|
arvoest
huviline
Registreerunud 30.09.03
Kasutaja on eemal
Auto: Subaru Impreza WRX
|
postitati 09.12.04 06:28
|
|
|
alati on võimalik ka väga libedal käiguga pidurdades blokeerumine ära hoida, väiksem käik sisse ja sidurit lahti lastes lisad veidi gaasi
|
|
|
greedy
huviline
Registreerunud 30.12.03
Kasutaja on eemal
Auto: A4, coupe otsingul
|
|
ZZZ 705
huviline
Registreerunud 23.03.03
Kasutaja on eemal
Auto: AUDI 80 1.8 S -91
|
postitati 10.12.04 09:26
|
|
|
Hi
Olen MB vito'ga teinud testi: Kuiv alfalt ja märg asfalt: Mõlemal juhul oli mootoriga pidurdades kaasa aidates parem. Märjal kippus ilma blokki
minema kuid käiguga oli nagu kännu taga!
|
|
|
ICE
klubiliige ac aasta auto 2006 võitja
Registreerunud 27.09.02
Kasutaja on eemal
Auto: BMW F11, BMW E46 Coupe Tracktool
|
postitati 10.12.04 09:58
|
|
|
Ma üldjuhul aint käiguga pidurdangi... mitte aint libedaga. Millegipärast harjusin kohe ära ja muudmoodi enam ei oskagi.
|
|
|
|
EleCTriC1
huviline
Registreerunud 29.05.04
Kasutaja on eemal
Auto: Käin jala
|
postitati 11.12.04 16:47
|
|
|
Tsitaat: | Esialgne postitaja greedy
to:EleCTriC1 minu teada peaks hoo maha võtma enne kurvi ja pingega kurvi läbima ehk pedalit,kurvi läbimis kiirus ongi nagu eesmärk võistlemisel, sirge
peal on enamus võimelised piirajas hoidma see ei ole ekstreem.
|
Aga mida ma siis räägin?
Vedu on koguaeg peal kuid olulist kiirendamist ja pidurdamist kurvis nagu ei toimu. Kurvi lõppedes väljumisel, ehk siis kui hakkad juba väljuma
antakse sujuvalt gaasi... mida iganes, ja väga suurel hulgal loeb kurvist väljumis kiirus, et saavutada sirgetel suurem kiirus
|
|
|
|
Eero
meeskond
Registreerunud 29.10.04
Kasutaja on eemal
Auto: B2 2dq
|
postitati 14.12.04 22:18
|
|
|
ma ei viitsi seda kolmandat käiku eriti välja võtta ja põhiliselt pidurdan ikka pedaaliga. eks ta rohkem harjumise asi ole, isa sul vast vanakooli
diagonaal suvi-kevad-sügis-talv-rehvidega sigulli peal harjunud ja seepärast ei julgegi libedaga väga piduripedaali puutuda 
|
|
|
allans
huviline
Registreerunud 24.12.02
Kasutaja on eemal
|
postitati 15.12.04 08:15
|
|
|
Käiguga pidurdamise juures on veel üks hea asi, see on kütuse kokkuhoid .Sõiduk ei tarbi sel hetkel kütust kui siiber kinni.Aga abs süsteemist ei ole
käiguga pidurdamine kindlasti parem.Lobjaka ja jääga võib aps-iga pidurdusmaa tõesti pikemaks minna.Küll aga äkkolukordades kus piduri ja käiguga
meelitamine võimatu on abs ikkagi asendamatu .Täiejõuga pidurdada ja samal ajal autot juhtida sinna suunda kuhu soov,seda võimaldab ikkagi ainult
abs.Olen muidugi nõus et tavaliselt sõites käiguga pidurdamine täitsa hüva asi ja isegi kasutan seda palju.
|
|
|
Lehekülgi: 1 2 |