anduke88
klubiliige
Registreerunud 17.04.07
Kasutaja on eemal
Auto: Audi A4 B6 1.9TDI & MB W205 & Audi Q7 60 TFSIe
|
postitati 20.06.07 17:47
|
|
|
Kuidas muuta B4 tulede lülitus automaatseks?
Tere
Ausalt öeldes on mul juba kopp ees nende tulede sisse ja
väljalülitamisest, seega
kas ja kuidas oleks võimalik teha nii, et näiteks kui ma süüdet keeran (või pärast süüdet näiteks või alles siis kui auto on
käivitunud, tegelikult soovitatavalt ikkagi viimane)
,siis lülituksid tuled ilusti põlema automaatselt (nagu ikka uuematel autodest).
Ma mäletan, et mul kunagi ammune tuttav lasi oma päevi näinud Volvole niimoodi teha 
Ühesõnaga, kuidas oleks KÕIGE lihtsam moodus Audi 80 B4 93.a. muuta tuled automaatselt sisse/välja lülituvateks?
Ma pakun, et lihtsalt mägiaivari teibi ning veitsi noaga pole vist midagi teha 
|
|
|
WaZZup
huviline
Registreerunud 09.07.06
Kasutaja on eemal
Auto: audi 80 b3 1,8i
|
postitati 20.06.07 18:33
|
|
|
ega siin midagi keerulist olegi ,peale taskunoa ja teibirulli on veel vaja vaid releed ,juppi juhet ja välja mõelda mingi ahel ,kuhu vool jookseb
peale auto käivitamist!!
Hard work never killed anyone,
But why chance it?
|
|
|
|
CarlosSQ
huviline
Registreerunud 30.05.04
Kasutaja on eemal
Auto: 80 b4 Avant TDi
|
postitati 20.06.07 18:39
|
|
|
proovi see kuidagi nii teha, et tuled hakkavad siis automaatselt põlema siis kui genekas hakkab laadima vms.
tegelt nagu ma saan aru sul on b4 sinna on nii ehk naa soovitav vedada otse akult juhtmed pirnini sest originaalis kaob pinge natc ära vms.
There's lots of spirit in everyone!!!
|
|
|
|
WaZZup
huviline
Registreerunud 09.07.06
Kasutaja on eemal
Auto: audi 80 b3 1,8i
|
postitati 20.06.07 18:45
|
|
|
geneka klemmidel peaks vist nagunii koguaeg pinge olema ,kuna akust tuleb vool tagasi (või siis mitte,autoelektriga väga kodus ei ole) võimalik panna
geneka juhtmetele diood vahele ,ja siis relee geneka otsa või midagi sellist!
Hard work never killed anyone,
But why chance it?
|
|
|
|
wookie
huviline
Registreerunud 21.02.07
Kasutaja on eemal
Auto: A80 B4 Quattro 2.6 '94, VW Passat 4Motion '01, Audi A6Q C7 '11
|
postitati 20.06.07 19:08
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: CarlosSQ
proovi see kuidagi nii teha, et tuled hakkavad siis automaatselt põlema siis kui genekas hakkab laadima vms. |
No kõige kavalam on mumeelest lähituled (neid võiks siis ju juba suisa päevatuledeks nimetada) automaatselt põlema panna õlirõhu märgulambi kustumise
peale. Audi korral teeb asja muidugi keeruliseks see, et tulede ahel ei ole originaalis lahendatud releedega.
Mul on ka endal mõte olnud, et võiks niisuguse funktsionaalsuse teha, kuid see vajab veel veidi läbi mõtlemist - ma tahan, et kõik originaalis
olemasolevad funktsioonid ja võimalused alles jääks, mistõttu tahab skeemi vägisi üks lüliti juurde tulla, kuid seda jälle ei tahaks (no kessee
viitsib lülitile kohta leida ja teha, et ilus jääks jne).
Ühesõnaga, kui kunagi kui saabub puhkus ja natuke viitsimist, siis on plaanis ühed esituled releede peale ehitada nii ehk naa, mistõttu võiks ju oma
autole "päevatulede" funktsiooni kah juurde aretada ning DIY alla sellest mingi jutu teha... Aga seda kõike vaid tingimusel, et ma suudan välja
mõelda, kuidas ilma lisalülitita hakkama saada...
|
|
|
|
anduke88
klubiliige
Registreerunud 17.04.07
Kasutaja on eemal
Auto: Audi A4 B6 1.9TDI & MB W205 & Audi Q7 60 TFSIe
|
postitati 20.06.07 19:16
|
|
|
appike
Poleks arvandki, et see nii keeruline on Ennem peaks vist elektrikuks
õppima või vähemalt elektri ja kaablitega kodus olema Muidu keeran
midagi tuksi, nt panen tuled põlema ning signa hakkab tööle või annan suunda ning klaasipuhastid hakkavad tööle vms. 
|
|
|
ranz
klubiliige
Registreerunud 29.09.02
Kasutaja on eemal
|
|
lunatic
klubiliige
Registreerunud 20.02.05
Kasutaja on eemal
Auto: A4 allroad ja Volvo C70
|
postitati 20.06.07 19:20
|
|
|
Tevalo foorumis on ka seda teemat päris palju arutatud. Otsingusse
sobib sealt hästi "päevatuled" vms.
Edu.
|
|
|
wookie
huviline
Registreerunud 21.02.07
Kasutaja on eemal
|
postitati 20.06.07 20:01
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: CarlosSQ
proovi see kuidagi nii teha, et tuled hakkavad siis automaatselt põlema siis kui genekas hakkab laadima vms.
tegelt nagu ma saan aru sul on b4 sinna on nii ehk naa soovitav vedada otse akult juhtmed pirnini sest originaalis kaob pinge natc ära vms.
|
Akust tuleb umbes 12V, genekast tuleb vähemalt 14V - pole ju kuigi raske teha lülitus, mis rakendub ütleme... rohkem kui 12V peale.
Kõige lihtsam oleks seda teha ilmselt releega, mis pingestatud oleks katkestab ühenduse ja mida toidetakse suvalise pingeregulaatoriga, millel on 12V
peal ülepingekaitse.
Niipea, kui genekas hakkab tööle, tõuseb pinge piisavalt, et ülepingekaitse rakenduks, releelt kaob toide ja tulede ahel ühendub...
|
|
|
|
wookie
huviline
Registreerunud 21.02.07
Kasutaja on eemal
|
postitati 20.06.07 20:05
|
|
|
Sellel lülitusel minuteada on ainult üks viga - lähituled ei oska siis ilma töötava mootorita põleda :-)
Modifikatsiooni saab lugeda elegantseks ainult siis, kui peale lisandunud funktsioonide säilivad ka kõik esialgsed funktsioonid...
|
|
|
|
ranz
klubiliige
Registreerunud 29.09.02
Kasutaja on eemal
|
postitati 20.06.07 20:10
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: wookie
Sellel lülitusel minuteada on ainult üks viga - lähituled ei oska siis ilma töötava mootorita põleda :-)
Modifikatsiooni saab lugeda elegantseks ainult siis, kui peale lisandunud funktsioonide säilivad ka kõik esialgsed funktsioonid...
|
Sõbra masinal on seesama asi peal ning toimib ta nii, et ilma kangi puutumata lülituvad tuled põlema x sekundit peale mootori käivitumist, parkide
peale lükates lülituvad pargid ning tulede asendisse lükates põlevad pooled nii nagu ikka ja saab lülitada ka täistulesid, sellessamas viimases
asendis peaksid pooltuled põlema ka lihtsalt süütega, moto ei pea käima.
Ja lisaks... ülte mulle millal on vajadus pooltulesid kohapeal seistes põlema panna?
|
|
|
|
wookie
huviline
Registreerunud 21.02.07
Kasutaja on eemal
|
postitati 20.06.07 20:27
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: ranz
ilma kangi puutumata lülituvad tuled põlema x sekundit peale mootori käivitumist, parkide peale lükates lülituvad pargid ning tulede asendisse lükates
põlevad pooled nii nagu ikka ja saab lülitada ka täistulesid, sellessamas viimases asendis peaksid pooltuled põlema ka lihtsalt süütega, moto ei pea
käima.
Ja lisaks... ülte mulle millal on vajadus pooltulesid kohapeal seistes põlema panna? |
Ma ise mõtlesin umbes sellise skeemi peale, et:
- Kui seiskub mootor süüte välja keeramise tõttu, peavad kustuma kõik tuled ka siis kui kang on lähitulede asendis.
- Kui seiskub mootor mingil muul põhjusel (no minupärast kasvõi kütuse lõppemise tõttu), peavad tuled põlema jääma.
- Parktuled peavad oskama põleda ilma süütevõtmeta.
(Sisuliselt tähendab eelnev ilmselt tagasisidega lülitit, mis lülitub sisse mootori käivitumisel aga välja süüte välja keeramisel...)
- Kui süüde keeratakse sisse olukorras, kus kang on lähitulede asendis (mootor sellel hetkel ei käi), peaks süttima tuled kellades ja parktuled.
- Kui mootor käivitatakse olukorras, kus kang on lähitulede asendis, peaks süttima lähituled peale mootori käivitumist.
- Kangi liigutamine parktulede asendisse peaks selle automaatika jaoks olema võrdväärne mootori käivitamisega - see annab võimaluse lülitada sisse
lähituled ilma mootorit käivitamata (algolukord ennistub süüte välja keeramisel).
- Kui mootor juba käib (või tulede kontroller arvab, et käib), siis kangi liigutamine mistahes olekust lähitulede olekusse, peab süütama lähituled (ka
näiteks olukorras, kus mootor käivitati "tuled väljas" olekus).
- Kaugtuled peaks käituma nii nagu originaalis...
Ma usun, et need on kõik tingimused, millele süsteem peaks vastama, et tekkiks juurde funktsionaalsus aga ei kaoks ükski olemasolev funktsioon.
Iseenesest pole selle asjanduse lahendamine, eeldusel, et on leitud mõistlik viis mootori käivitumise tuvastamiseks, üldse keerukas.
Aga lähitulede sisse lülitamine ilma mootorit käivitamata on vajalik näiteks selleks, et siiski saaks lähituledega sõita olukorras, kus mootori
käivitumist tuvastav loogika ei tööta - st. olukorras, kus tulede kontrolleri jaoks mootor ei käi....
Kui mootori käivitumist tuvastada geneka tööle hakkamise (14V ilmumise) abil, siis võib selline olukord tekkida geneka rihma purunemisel.
|
|
|
|
laur
huviline
Registreerunud 14.09.03
Kasutaja on eemal
Auto: A7 3.0 TFSI
|
postitati 21.06.07 01:35
|
|
|
Tsitaat: | Aga lähitulede sisse lülitamine ilma mootorit käivitamata on vajalik näiteks selleks, et siiski saaks lähituledega sõita
olukorras, kus mootori käivitumist tuvastav loogika ei tööta - st. olukorras, kus tulede kontrolleri jaoks mootor ei käi....
Kui mootori käivitumist tuvastada geneka tööle hakkamise (14V ilmumise) abil, siis võib selline olukord tekkida geneka rihma purunemisel.
|
Kui süüte sisse keerad, ja lüliti lähitulede peale siis ju tuled põlevad, olenemata sellest kas se loogika töötab või mitte. Käsitsi saab endiselt ju
tulesid lülitada
|
|
|
vx_105
Bännitud
Registreerunud 21.03.07
Kasutaja on eemal
|
|
wookie
huviline
Registreerunud 21.02.07
Kasutaja on eemal
|
postitati 21.06.07 07:01
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: laur
Kui süüte sisse keerad, ja lüliti lähitulede peale siis ju tuled põlevad, olenemata sellest kas se loogika töötab või mitte. Käsitsi saab endiselt ju
tulesid lülitada |
Originaalis küll jah, kuid kavandataval "päevatulede rezhiimil" süttiks tuled alles peale mootori käivitumist... Seega on vajalik
luua võimalus nende erakorraliseks süütamiseks enne kui mootor käima läheb.
Kui aga süüdata päevatuled alati kui mootor käib, mis on releedega süsteemi korral lihtsaim lahendus, kaob ära võimalus sõita
väljalülitatud tuledega, mis jällegi ei sobi, kuna kätkeb endas funktsionaalsuse kahanemist.
|
|
|
|
ranz
klubiliige
Registreerunud 29.09.02
Kasutaja on eemal
|
postitati 21.06.07 07:15
|
|
|
wookie sa püüad siin teha suht mikit mõttetust ju...
- Kui seiskub mootor süüte välja keeramise tõttu, peavad kustuma kõik tuled ka siis kui kang on lähitulede asendis.
- Kui seiskub mootor mingil muul põhjusel (no minupärast kasvõi kütuse lõppemise tõttu), peavad tuled põlema jääma.
Ütle mulle mille krdi pärast sul seda esimest vaja on??? täielik jama ju? milleks sulle päevatulede automaatika sellisel juhul??? kui sul on
päevatulede automaatika siis seda kangi sa ei puutu... suretad moto välja ning tuled ongi kustus, paned tööle süttivad, et kasutada täistulesid pead
lülitama tuled ise vastavasse asendisse (nii käib ka see tehase originaal süsteemidel), kui selles viimases asendis moto välja sureb jäävad põlema
päevatuled (kui süüde sees) ning süüde väljas pargid.
- Parktuled peavad oskama põleda ilma süütevõtmeta.
Need põlevadki ikka ja alati olenemata süütest.
Ma edasi ei hakka neid siia ritta panemagi... et ma ei saa aru miks tahad sa asja ajada miskiks mega keeruliseks. Eelpool välja toodud vidin teeb kõik
vajaliku sinu eest ära, et milleks luua lisatingimusi millede tööle panemiseks tuleb krt seda teab mida välja mõelda... funktsionaalsus
funktsionaalsuseks, et kui seda nii väga taga ajad siis milleks hakata üldse seda automaatikat peale ehitama? las süsteem olla nagu ta on.
|
|
|
|
wookie
huviline
Registreerunud 21.02.07
Kasutaja on eemal
|
postitati 21.06.07 07:41
|
|
|
Ütle mulle mille krdi pärast sul seda esimest vaja on??? täielik jama ju?
|
AFAIK "tehase lahenduses" päevatuled ei kustu kui mootor sureb välja ilma, et oleks süüde välja keeratud. Ja loogiline on kaa - kui see nii ei
oleks, tekkiks loll olukord, kus siis kui mootor sureb välja iseeneslikult pimedal ajal (pole tähtis, mis põhjusel, see võimalus on olemas), jääks
auto ootamatult pimedaks.
milleks sulle päevatulede automaatika sellisel juhul??? kui sul on päevatulede automaatika siis seda kangi sa ei puutu...
|
Otse loomulikult - päevatuled peavad kustuma süüte välja võtmise tõttu, mitte mootori seiskumise tõttu. See on tehniliselt jubelihtne lahendada, kuid
selle vajadusega peab lahendust planeerides arvestama, muidu on tõenäoline, et see lahendub teisiti.
et ma ei saa aru miks tahad sa asja ajada miskiks mega keeruliseks. Eelpool välja toodud vidin teeb kõik vajaliku sinu eest ära, et milleks luua
lisatingimusi millede tööle panemiseks tuleb krt seda teab mida välja mõelda... |
Ma üritan näidata, et niisuguste lahenduste puhul on reeglina üpris palju "agasid" või "mis saab siis, kui" küsimusi, millele võiks enne lahenduse
tegemist mõelda. Seda eriti seetõttu, et sageli ei tee nende nüanssidega arvestamine lahendust tehniliselt kuigipalju keerukamaks, ning nendega
arvestamine võiks anda paremini läbi mõeldud lahenduse.
Ning isegi kui lahendust ise valmis ei tehta vaid ostetakse kuskilt vastav tükk sisse, siis olles enne nende nüansside üle mõelnud, on suurem
tõenäosus, et osatakse müügimehelt õigeid küsimusi küsida ja osta "õigem asi":-) Sedasorti "tülikate" küsimuste esitamine on kasulik enam-vähem
igal tehnilisel alal.
Lisaks, kui ka tehakse kompromiss erinevate funktsionaalsuste vahel, siis olles need asjad läbi mõelnud, on see teadlik kompromiss, vastasel juhul
võib tekkida üllatusmoment.
|
|
|
|
Tegelane5
huviline
Registreerunud 26.09.05
Kasutaja on eemal
|
|