Lehekülgi: 1 2 3 |
priit
moderaator klubiliige
Registreerunud 18.09.03
Kasutaja on eemal
Auto: Audi C4, Bora & Octavia
|
postitati 09.11.07 22:07
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: Haldex
Oleks hea ikka kõik kätte saada. |
Ja seda teha kuidas ?
priitpoiss --> priit
|
|
|
|
sigar101
huviline
Registreerunud 20.08.07
Kasutaja on eemal
Auto: Audi 100 2.2 quattro 101kw 90a, Audi A6 2,5 TDI quattro 103kw 97a, Audi S6 C4 2,2 20vt quattro 169kw 96a, Seat Leon Top sport
|
postitati 10.11.07 17:47
|
|
|
suruõhuga saab
|
|
|
vx_105
Bännitud
Registreerunud 21.03.07
Kasutaja on eemal
|
postitati 02.12.07 14:53
|
|
|
Kas punase ja sinise kokkusegamisel võivad need klimbid tekkida või ka rohelise ja punase segamisel? Asi selles, et praegu on sees vist roheline
(peale vaadates tundub selline pruunikas roheline vms), aga kuna vaja termostaat ja üks tihend vahetada, siis paneks pärast uue vedeliku sisse ning
äkki jäävad mingid jäägid vanast vedelikust sisse.
|
|
|
ylbik
huviline
Registreerunud 18.03.07
Kasutaja on eemal
Auto: Passat 2,5 TD I
|
postitati 02.12.07 23:38
|
|
|
ei juhtu midagi, määrimis omadused halvenevad aga mingitest klimpidest võid küll und näha.
|
|
|
vx_105
Bännitud
Registreerunud 21.03.07
Kasutaja on eemal
|
postitati 03.12.07 18:01
|
|
|
Oli vaja praegusele rohelisele tilk (0,5 l) juurde valada, rohelist ei olnud poes, öeldi et võin sinist "Tosooli" panna küll. Vähemalt omavahel
kokkusobimise probleemi ei pidavat olema sinise ja rohelise puhul. Eks ta võibolla jah omaduste poolest on rohelisest veidi halvem, aga niikuinii on
vaja kohe lähemal ajal termostaat vahetada ning siis juba plaanis uus vedelik panna. Tahaks ikka punase panna, et ei peaks vedelikku enam aasta-paari
pärast vahetama hakkama. Nagu aru saan, siis sel juhul peaks süsteemi korralikult vanast tühjendama. Poleks vist paha mõte kui peale rohelise-sinise
segu väljalaskmist panen sisse vee (pehmendatud, veekatelde jaoks mõeldud) ja sellega mõne minuti lasen ringi käia, peaks saama vast päris hästi
puhtaks.
|
|
|
vx_105
Bännitud
Registreerunud 21.03.07
Kasutaja on eemal
|
postitati 11.12.07 00:55
|
|
|
Matemaatika ülesanne.
Selline lugu siis.
Lasin radika alt lõdvikust ja termostaadi avast nii palju vedelikku välja kui tuli. Seejärel panin vee (spetsiaalne vesi, mis ei ole kare) sisse, et
vana sinine/roheline välja pesta. Niimoodi siis lasin mootoril töötada kuni normaalse töötemperatuurini, siis lasin välja. Nüüd kui uue punase
vedeliku sisse panin, mahtus seda ainult 5,5 liitrit. Muidu jahutussüsteemi maht peaks 8 l olema. Õhku minu arust sisse ei jäänud. See tähendab siis,
et arvatavasti jäi osa vett sisse. Ok, arvestame nüüd, et "musta stsenaariumi" korral jäi sisse segu: 2,5 l vett ja 5,5 l jahutusvedelikku (mille
külmakindlus on -38 °C). Teatud põhjusel oli vaja pärast 3 liitrit seda segu välja lasta ja panin asemele 3 l puhast jahutusvedelikku.
Kui nüüd õigesti arvutasin (võite üle arvutada), siis teoreetiliselt kokkuvõttes jäi nüüd sisse sellises koostises vedelik: 6,5 l puhast
jahutusvedelikku+1,5 l vett. Küsimus oleks nüüd selline, et millise külmakindlusega see vedelik mul nüüd on? Kas on põhjust muretsemiseks väga külmade ilmade (võibolla mõni kraad üle -30°C) korral?
|
|
|
heihei
huviline
Registreerunud 01.02.06
Kasutaja on eemal
Auto: b6, 96kw bens.
|
postitati 11.12.07 05:38
|
|
|
pane kontsentraati sisse. maxima-s ma ei mäleta mis usa toode oli(-50 variant minuarust). vähemalt sildi peal kirjas,iga s..ga sobib
segada.loogiliselt 20 prossu segust vesi ja kui 38 kraadi 100 prossu sis lahutatki 7,6 ,vastus olemas. voi miskit valesti tegin?et kui kuskile 33
läheb külm sis ju kuskilt vedelik külmuda ,ei tea kas nüüd läbi hakkab hommikul vedelik jooksma, sest detailid erinevates kohtades ju erineva
läbivooluga ja paksusega , ei tea.............
muideks niipea ju nii suurt külma vast ei tule. et kui ennustatakse ullu külma sis räägi palju uuesti seda kontsentraati panid,sis arvutame
uuesti.praegu ju mötetu kohe panna,pealegi seda voib sul aurustuda ka pikapeale,ei peagi miskit välja laskma.
|
|
|
|
vx_105
Bännitud
Registreerunud 21.03.07
Kasutaja on eemal
|
postitati 11.12.07 11:49
|
|
|
Veidi nüüd arvutasin. Ei tea kas nii saab, aga eeldan, et kui -38 °C jahutusvedelikku ja vett 1:1 segada, siis on külmumistemperatuur pool
jahutusvedeliku omast e. -19°C, kas on nii? Et siis puhas vesi (0% jahutusvedeliku) külmub 0°C juures ja 100%-line jahutusedelik -38°C juures. Sel
juhul iga jahutusvedeliku kontsentratsiooni % tõstab külmakindlust 0,38 °C võrra. Kui mul on nüüd sees 1,5 liitrit vett ja 5,5 l puhast
jahutusvedelikku, siis see teeb veesisalduseks 18,75% ja seega õiget jahutusvedelikku on 81,25%. Nüüd 81,25x0,38=30,875 Seega võiks siis arvata, et
selle segu külmumistemperatuur on -30,8 °C?
|
|
|
heihei
huviline
Registreerunud 01.02.06
Kasutaja on eemal
|
postitati 11.12.07 16:20
|
|
|
nni vist jah peaks arvutama,aga ma tegin selle arvutuse peast väikse eksimisega
|
|
|
|
MaQQu
klubiliige
Registreerunud 15.12.02
Kasutaja on eemal
|
postitati 11.12.07 20:19
|
|
|
Statoilis näiteks müüakse punast jah. vedeliku konsentraati, mis 50% veega lahjendades annab tulemuseks vähemalt 36kraadise külmakindluse. Vala üks
pudel (1liiter, 99eek vist) lahjendamata sisse ja sõida rahulikult ja pead vaevamata edasi.
|
|
|
-ivar-
huviline
Registreerunud 06.08.06
Kasutaja on eemal
Auto: typ 85q & XC
|
postitati 11.12.07 20:33
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: vx_105
Veidi nüüd arvutasin. Ei tea kas nii saab, aga eeldan, et kui -38 °C jahutusvedelikku ja vett 1:1 segada, siis on külmumistemperatuur pool
jahutusvedeliku omast e. -19°C, kas on nii? Et siis puhas vesi (0% jahutusvedeliku) külmub 0°C juures ja 100%-line jahutusedelik -38°C juures. Sel
juhul iga jahutusvedeliku kontsentratsiooni % tõstab külmakindlust 0,38 °C võrra. Kui mul on nüüd sees 1,5 liitrit vett ja 5,5 l puhast
jahutusvedelikku, siis see teeb veesisalduseks 18,75% ja seega õiget jahutusvedelikku on 81,25%. Nüüd 81,25x0,38=30,875 Seega võiks siis arvata, et
selle segu külmumistemperatuur on -30,8 °C? |
Igaljuhul kui ma isaga koos testisin seda segamise teemat, siis tegime katse: kui segada -40 kraadine kontsentraat veega 1:1'le siis mitte ei tulnud
saadus -20 kraadine vaid lahjem.
Ja seda külmumis kraadi ei pea nii tõsiselt võtma, sest kui õues on -20 kraadi külma siis ei jäätu -20 kraadine jahutusvedelik ära, vaid läheb
süldiks. (julgen väita, sest ise katsetanud.)
|
|
|
heihei
huviline
Registreerunud 01.02.06
Kasutaja on eemal
|
postitati 11.12.07 20:55
|
|
|
olen ka spirti ise seganud ja see sült ikka peenemast torukesest läbi ei tule.vot ei tea kas seal jautussüsteemis peenemaid kohti ka?
|
|
|
|
ferdinand
huviline
Registreerunud 17.01.03
Kasutaja on eemal
Auto: 400,401,969
|
|
repsu007
huviline
Registreerunud 04.08.09
Kasutaja on eemal
Auto: C7,B6q,B2q
|
postitati 26.01.10 17:02
|
|
|
Mulle jäi nüüd asi arusaamatuks. Mis juhtub kui mul on umbes liiter punast sees ja kallan sinna rohelise nüüd otsa. Kas see läheb klimpi või ei lähe?
Raske jalaga.
|
|
|
|
Black
klubiliige
Registreerunud 28.01.03
Kasutaja on eemal
Auto: Q7
|
postitati 26.01.10 17:23
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: repsu007
Mulle jäi nüüd asi arusaamatuks. Mis juhtub kui mul on umbes liiter punast sees ja kallan sinna rohelise nüüd otsa. Kas see läheb klimpi või ei lähe?
|
Aga miks sa sinna rohelist otsa kallata tahad, kui ette on nähtud punane? Alumiiniumradikad ja plokikaas on liiga heas seisukorras veel?
|
|
|
Zerro
huviline
Registreerunud 21.07.09
Kasutaja on eemal
Auto: Audi B6
|
postitati 26.01.10 18:19
|
|
|
Olen ka kallanud eri värve kokku, siiamaani pole nagu midagi juhtunud, pole klimpe ega midagi.
|
|
|
j2mis
huviline
Registreerunud 07.01.07
Kasutaja on eemal
Auto: C5, B5, Zafira A
|
postitati 26.01.10 18:30
|
|
|
Niiet lähen lasen oma autost siis selle rohelise välja ja ostan Polar'i sisse ja palun jumalat, et jahutussüsteem ja mootoriblokk korras on ? Autoks
100c4 2.3
Mis muidu ma olen vaadanud, et paljudel saksast tulnud autodel punane sisse pandud.
|
|
|
ülks
huviline
Registreerunud 04.12.04
Kasutaja on eemal
Auto: A6 C4 2.5Tdi & Cabrio 2.8 & Chevrolet Astro AWD
|
postitati 26.01.10 18:50
|
|
|
Mingis poes küsisin, et mis vahe on jahutusvedelikkudel ja öeldi, et punane on kõige kauem kestvam, roheline natuke vähem ja sinine kõlbab nt. vene
autodele või siis kui kuskilt lekib (st. sinine kestab ~aasta).. 
|
|
|
|
Zerro
huviline
Registreerunud 21.07.09
Kasutaja on eemal
Auto: Audi B6
|
postitati 26.01.10 18:55
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: j2mis
Niiet lähen lasen oma autost siis selle rohelise välja ja ostan Polar'i sisse ja palun jumalat, et jahutussüsteem ja mootoriblokk korras on ? Autoks
100c4 2.3
Mis muidu ma olen vaadanud, et paljudel saksast tulnud autodel punane sisse pandud. |
Ei juhtu sul seal midagi.
|
|
|
Heix
huviline
Registreerunud 30.09.07
Kasutaja on eemal
Auto: VW Phaeton 2011
|
postitati 26.01.10 18:56
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: j2mis
100c4 2.3
Mis muidu ma olen vaadanud, et paljudel saksast tulnud autodel punane sisse pandud. |
Hea oleks destileeritud veega kogu süsteem läbi ka uhada ennem punase sisse valamist.
Vorsprung durch Technik
|
|
|
|
j2mis
huviline
Registreerunud 07.01.07
Kasutaja on eemal
Auto: C5, B5, Zafira A
|
postitati 26.01.10 22:37
|
|
|
Ok eks peab hakkama siis vajalikke asju ostma. Esialgu termostaati ei vaheta kuna praeguse külmaga -22 hoidis kuskil 85 kraadi. Audi 100c4 2.3
jahutussüsteem on umbes 8L kanti ? 2*5L kankut peaks siis paras olema, nii destileeritud vett kui ka punase Polari valmissegu.
|
|
|
Heix
huviline
Registreerunud 30.09.07
Kasutaja on eemal
Auto: VW Phaeton 2011
|
postitati 26.01.10 22:52
|
|
|
Jahutusvedelikku peaks jah 8 liitrit minema.
Vorsprung durch Technik
|
|
|
|
Magnus_K
huviline
Registreerunud 14.08.08
Kasutaja on eemal
|
postitati 26.01.10 23:26
|
|
|
Palju dest. vesi maksab? Kui sellises koguses liiga kallis on, siis võiks ju ka keedetud vett või lumest sulatatud vett kasutada? Kui just mõnest
katlamajast vms kohast pehmendatud vett ei saa. Lume(jää)-ja vihmavesi aga lihtsalt ei sisalda kaltsiumi ja magneesiumi soolasid ja sellest katlakivi
ei teki (ka keedunõu seintele). Kui sa just merejääd sulatama ei hakka.
(
Muidugi see heal juhul 1 l mis süsteemi sisse võib jääda peale läbi loputamist, on nii väike kogus, et kui isegi tavalit kraanivett kasutada, sellest
heal juhul tekib mingi u. 0,5 g katlakivi kogu süsteemi kohta ja see ei mõjuta kuidagi jahutussüsteemi tööd)
|
|
|
vedru
huviline
Registreerunud 07.01.07
Kasutaja on eemal
Auto: Auditu
|
postitati 26.01.10 23:35
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: Magnus_K
Palju dest. vesi maksab? Kui sellises koguses liiga kallis on, siis võiks ju ka keedetud vett või lumest sulatatud vett kasutada? Kui just mõnest
katlamajast vms kohast pehmendatud vett ei saa. Lume(jää)-ja vihmavesi aga lihtsalt ei sisalda kaltsiumi ja magneesiumi soolasid ja sellest katlakivi
ei teki (ka keedunõu seintele). Kui sa just merejääd sulatama ei hakka.
(
Muidugi see heal juhul 1 l mis süsteemi sisse võib jääda peale läbi loputamist, on nii väike kogus, et kui isegi tavalit kraanivett kasutada, sellest
heal juhul tekib mingi u. 0,5 g katlakivi kogu süsteemi kohta ja see ei mõjuta kuidagi jahutussüsteemi tööd) |
Täna ostsin, 5l. kanku vett oli 60 eeku.
|
|
|
|
kps
moderaator
Registreerunud 27.05.03
Kasutaja on eemal
Auto: 5x4x4
|
postitati 27.01.10 00:06
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: Zerro
Olen ka kallanud eri värve kokku, siiamaani pole nagu midagi juhtunud, pole klimpe ega midagi. |
Rohelise ja punase kokku moosimine ei annagi mingit "tulemust" ja klimbisuppi sealt kindlasti ei saa. Sinist otseselt tosooliks nimetada üheselt
samuti ei saa, neid on samuti erinevaid kooslusi.
Mis aga ise tähele panin oli see, et erinevatest masinatest välja lastud ja siis lihtsalt mingisse sodipotti kokku kallatud vanad jahutusvedelikud
muutusid külmaga ~15-20 miinust kergelt süldiks ja seda juhtus ainult nende plönnidega, kuhu oli ka sinist juurde kallatud. Sinisel endal eraldi ei
juhtunud mitte midagi. Lisaks toimus nende olluste vahel ikka mingi keemiline jama, sest väga õhuke kiht või kallamisel maha läinud pritsmed külmusid
täielikult - tekkisid põhimõtteliselt nagu lumehelbed maha, samuti oli punane ja sinine koos kuidagi kihistunud. Seda jama kõike ise nähes pole mul
tulnud mõttessegi midagi autos "kokku segama" hakata. Pahatihti ei saa lihtsalt aru, mis kuradi värvi see asi seal masinas eelnevalt sees on olnud,
kuna nii punasel kui ka rohelisel on komme peaaegu samasuguseks pruunikaks juraks minna. Sinine on õnneks selline, mille eristab kenasti.
Aga noh, eks igaüks otsustab ise, mis oma masina(te)ga teeb . Mina olen
aastaid kasutanud ka muudes liikurites ainult punast, üldjuhul Polari valmissegu. Ei taha mingeid üllatusi veepumba, termostaadi või
soojendusradiaatoriga. On neid juba piisavalt vahetatud, et mitte mässata nende elueaga "tahtlikult" .
Hea auto on palju autosid...
|
|
|
|
Lehekülgi: 1 2 3 |