Lehekülgi: 1 2 3 4 |
arsi
huviline
Registreerunud 09.02.06
Kasutaja on eemal
Auto: Audi v8 3,6 aut.91, Audi V8 3,6 aut 89, Opel vectra B 1,8 Kia ceed gt line 2016. Subaru legacy
|
postitati 30.12.11 10:24
|
|
|
Tsitaat: | Võtame või Soome, xenonid on täiesti legaalsed, ei ohusta ega häiri põtrade silmi aga eestlaste silmad on see eest väga
õrnakesed
Ainult rahu |
Mõtleb nüüd natuke selle üle mida siia postitas. Ma olen ka soomes käinud ja seal umbes 6 aastat viibinud . Kui viimase nädalaga seadusi pole
muudetud siis päris kindlasti ei tohi olla jäelpaigaltatuid xenon tulesid.
|
|
|
|
Hannespoiss
huviline
Registreerunud 27.11.03
Kasutaja on eemal
Auto: Audi A6 2.5 TDi Q 2001 a. ja Audi A8 3.0 TDi Q 2004.a.
|
postitati 30.12.11 10:39
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: arsi
Hannespoiss, aga mis siis juhtub kui autosid vastu ei tulegi pikka aega ....siis on ju Sinu auto tulede ees päis palju valgustamata ala ja seal võivad
olla igasugused ohud . Kas jätad siis selleks ajaks auto teeäärde seisma ja ootad vasutulevat autot ? |
Kuskohast sa nüüd selle välja lugesid, aga selgituseks: pidasin silmas autojuhte, kes sirgel teel juba kilomeetri peal ümber lülitavad. Üksteise
pimestamisest pole juttugi. Kusjuures mõned juhid, nähes et ma lähitulesid ei pane ja arusaades, et sai natuke vara, lültavad kaugtuled tagasi.
Vilgutajaid on suht vähe olnud - aga kui ikka vilgutab siis ma vägisi kaugtuledega ei sõida ja lülitan ümber.
Parem surra seistes kui elada põlvili
|
|
|
|
Kivitare
klubiliige
Registreerunud 28.01.07
Kasutaja on eemal
Auto: 220v
|
postitati 30.12.11 11:05
|
|
|
Arvamusi tõesti mitmeid, aga millest nii raske aru saada on? Seadusest, mis peaks kõigile ühene olema? Sõitke siis eraldi udutuledega, või eraldi
lähituledega, aga koos võib ju neid kasutada ainult juhul kui on halb nähtavus ja seda alla 300m. Minu silmis tähendab see ikkagi seda, et kui sa 300m
pealt autot üldse ei näe vaid ehk ähmast tuledekogu, siis on see mõistetav, sest udu hajutab valgustugevust ja tulesid on kasutatud otstarbeliselt.
Vanas seaduses oli see 300m sees, aga uuega muudeti ära, sest ega lambad ju niikuinii aru ei saanud, et koos ei või ned kasutada. Nüüd siis
veel üldisemaks aetud, et udust või sajust põhjustatud halva nähtavuse korral. Selline "Kui sa nendega võidelda ei suuda, siis ühine". Ja
seda suhtumist on uues liiklusseaduses palju, st sama mõtte järgi muudetud paragrahve, et kui me liiklejatele miskit selgeks teha ei suuda, siis teeme
selle seaduse järgi vastavaks. Sõitsin kunagi taksot ja udutuledega oli öösel maru hea valgustamata majanumbreid vaadata. Aga kunagisel Avensisel olid
need sigasuured (stanges olevad udutuled-tehas) ja mitu korda sain vastutuleva auto kaugtulesid maitsta, kui kõrvaltänavat või majade vahelt suuremale
tänavale keerates olin unustanud need välja lülitada. Not nice.
Selle kurvis hiljem ümber vahetamise peale küsiks, et kas olete vaadanud pimedas mööda sõitvat autot jalakäijana? Silmale näib, et valgus läheks nagu
täisnurga all tuledest mõlemale poole laiali. Udutulede kasutamisel rohkem. Autos tundub jah, et ei pimesta sa vasakus kurvis vastutulevat autot enne,
kui mõlemad sirgjooneliselt olete, aga ju siis on minu silm vibalik, kui mind häirib see. Mina kaalun ka lahendusena mingite lubatud laternate stange
sisse paigutamist, et inimestele, kes asjast aru ei saa, kah oma tulesid välgutada.
|
|
|
|
anduke88
klubiliige
Registreerunud 17.04.07
Kasutaja on eemal
Auto: Audi A4 B6 1.9TDI & MB W205 & BMW F31 & Audi Q7 60 TFSIe
|
postitati 30.12.11 11:22
|
|
|
Mind häirivad need 4 tulega sõitjad (udutuled + lähituled). Mina ei tea, kuhu enamus vahib sõidu ajal vastutuleval autol, aga mina ei vaata tulede
sisse kunagi. Mind häririvad need nelja tulega sõitjad just linnas pimedas tipptunnil ning pimedal maanteel. Asi on lihtsalt selles, et vastupeegeldav
tulelarakas on teistega võrreldes liiga ere.
Näiteks võtame maantee. Pime, sõdad mingi 5 km järjest üksi, kedagi vastu ei tule, kaugtuled ees säramas. Nii, kaugelt tuleb vastu mingi hunnik
autosid (nt 3 tk teineteise sabas), vahetad tuled maha. Keskmine auto on nende 4 tulega. Esimene ei häiri, aga mida lähemale autod tulevad, hakkab
mind häirima selle keskmise auto tulede liiga suur eredus võrreldes teise kahega. Ei sega mind ei esimene ega tagumine aga just keskmine. Ja sellele
keskmisele ma pimedas ei vaata kordagi tuledesse sisse. Eriti hull on just euroasfaltil ja vihmamärjal teel. Tunne nagu tuleks see keskmine
kaugtuledega vastu.
Asi vist lihtsalt selles, et kuna udukad on maha keeratud näitama ning valgustavad suht auto ette (no mingi 20 m, mitte rohkem), siis vist ongi see,
et ta peegeldab rohkem mingis punktis silma vastutulijale. See leiab just kinnitust rekas olles, selle 4 tulega venna tuled valgustavad eriti kabiini
mingi 20-50 m või vähem enne temaga kohakuti jõudmist.
Ja see heledus just häiribki.
Mina ei tea neid vendasid, kes ütlevad, et linnas sõiteks, kui ainult udutuled põlevad, et see neid häirib-kuidas see võimalik on, isegi kui vaatad
tule sisse?
Eks kindlasti ole asi ka silmades. Kellel on need tuimad ja kellel liiga hästi reageerivad iigasugusele valgustugevuse muutusele.
Muidugi omaette ooper on kaugtulede kasutus maanteel. Mul kaugtuled xenonid ja mõnda venda on huvitav vaadata. Sõidad mingi 3 km pikkusel sirgel ja
vastutulija tuleb sirge lõpust kurvist välja ja too tõmbab kohe tuled maha. No sõidab mingi 10 sekki lähikatega ja siis tõmbab kaugtuled uuesti
peale. No ja jõuame siis lõpuks mingi 500 m peale või nii siis tõmbab tema uuesti maha ja nüüd tõmban ka mina maha. Mõni üldse võtab tuled sirge
alguses maha ja sõidab lähikatega ja siis kukub mingi 1 km kauguselt vilgutama. Ok võibolla xenon segab, aga kui sama jama tehakse sama auto ja
halogeenkaugtuledega, siis on asi nagu jama.
Pimedas sõites ongi huvitav see, et meil tõmmatakse liiga vara tuled maha. Nagu välismaalgi. Krt, proovi sa Poolas nt kaugtuledega vastutulijal olla
mingi 500 m lähedal. Teine vilgutab end lolliks. Kiirteedel sõites häirib kaugtulede peal hoidmine just rekasid. Aga seal on ka mingid sektsioonid
teel, mis on mõeldudki kaugtuledega sõitmiseks. Seal on piire lihtsalt kõrgem. Tundub, nagu oleks mingi seina taoline asi. Ei ole kunagi olnud aega
minna seda värgendust lähemalt uurima, mis see täpsemalt on.
Lisaks see, et meil öeldakse, et sõidad oma tuledest ette. Proovi kuskil kiirel kiirteel sõita pimedas pikalt kaugtuledega. Ei lasta vastutulijate
poolt. Ja siis ongi, et sõidad 200km/h ja lased lähituledega.
Ja Eestis ongi, kui keegi proovib ainult kaugtuledega sulle vastu sõita kui ise oled juba lähikatele vahetanud, siis tõmbad xenoni uuesti peale ja
vana võtab kohe kiiremas korras oma tulukesed maha Teine asi on jah, see
varajane tagasi vahetus. ISegi kui vaatad paremat tee serva üksipulgi, siis samamoodi ei häiri need kaugtuled, vaid härib see varajasel lülitusel
tekkiv sähvatus. Mnu meelest lööb see lihtsalt oma auto valgeks seest korraks.
Kuna on õige aeg kauguled lähikate vastu vahetada? Minu meelest see hetk, kui hakkab segama. Segama hakkab ta muidugi siis juba üksisillmi vahtida
vastutuleva auto tuledesse. Näiteks kes teeääri vahib, siis õige hetk tekib siis, kui teise kaugtuled hakkavad silmanurgas nagu väga valgeks muutuma.
Siis tõmbad maha. Minu meelest see hetk ongi see kuskil 300 m ümber nagu LS ja LE räägib.
Eriti hea on neid vaadata, kes tulevad kaugelt vastu lähituli, kaugtuli ja udutuli komboga. Pärs valge prose on. Ja kohakuti jõudes tõmab vaid
kaugtuled maha. Aga ikkagi on asi liialt ere. Aga noh, kui selline auto tuleb maanteel üksikuna vastu, pole hullu. Aga kui tuleb teiste autode vahel,
siis härib mind küll.
Aa, ja kellel on kehvad tuled ma soovitaks mingeid +XX% pirnid sisse osta (mitte loomulikult mingeid 100W pirne lähituledesse) või siis kellel on
kehva halogeeniga kaugtuli-osta parem kasvõi mingi xenon sisse kui hakkad neid Hella supersuuri tulesid võrede ette või stange peale monteerima. Sest
vahet pole, kas tõmbad need prosed või xenoni maha, igatahes mõlemad tõmbad samal hetkel maha.
|
|
|
ultra2005
huviline
Registreerunud 16.05.06
Kasutaja on eemal
Auto: Audi 100 C4 Avant (1992.a) 2,0 85 Kw AAD/AXP - Manual + AUDI A6 C5 Avant (1998.a) 1,8T 110Kw AEB/DHW - Manual
|
postitati 30.12.11 12:12
|
|
|
Seadustega on sedasi, et üldisel juhul tuleb neid järgida aga on ka absurdseid seadusi mille kamp omast arust kõike teadvad inimesed on paika pannud
ja ajavad oma jonni, et mitte neid muuta. Ehe näide sellest on juba kasvõi see seadusemuudatus, et taksojuhil peab olema soolikas sõidu ajal peal.
Inimlikust seisukohast on ju siililegi selge, kui ohtlik sellise töö juures selline seaduse muudatus on, aga keegi ei kipu kuuldagi võtma seda. Läksin
tolle teemaga veidi hetkel aktuaalsest tulede teemast kõrvale aga tegin lihtsalt näite sellest mis endast seadused ja nende muudatused võivad
kujutada. Samas hakkab juba ära tüütama erinevate interneti väljaannete, telesaadete jms talvel tekkiv teema sellest, kuhu paigutada kulunud
talverehvid. Võiksin tuua mitmeid usaldusväärseid saatelõike siia linkidena, kus eksperdid räägivad sellest samast asjast ja osad soovitavad kindlalt
taha ja teised kindlat ette paigutada, ajades nii meediat usaldava inimese kuulid sõna otseses mõttes kokku. Tegelikult ma ei mäleta, kas siin
foorumis on tehtud mõni teema, kus saaks vaielda liiklus seadusi puudutavate punktide üle. Tagasi valgustuse teemale üle minnes võiks ühe näite tuua
Tallinna Tulika tänava ülekäigurada (Kristiine keskuse eest läbi sõitnuna Paldiski mnt suunas) Olen linnavalitsusele ühe kirja kirjutanud ja
politseissegi teada andnud aga muutunud pole läbi aegade midagi. Inimest selles kohas on väga raske märgata just eelkõige selle tõttu, et
tänavavalgustus asub täpselt ülekäigu raja nö kohal, valgustades ala üle ja tekitades sellise suht ohtliku koha. Võiks ju arvata, et palju valgust on
hea, aga kahjuks nii see pole. Vastutulevate autode valgus + tänavavalgustus võimendavad pildi liialt palju üle, sestap alati selles kohas sõites on
endal kõrgendatud valmisolek, et midagi märkamatta ei jääks.
1) Enne sõidu alustamist on juht kohustatud veenduma, et kõik reisijad kasutavad nõuetekohaselt turvavahendeid (turvavööd ja lasteistmed õigesti
kinnitatud), ning et tema ja kaasreisijate istme peatugi toetaks kukalt.
Palju õnne siis inimeste käänamiste ja väänamiste osas autos. Minu meelest võiks peatoe siis paika panna ja inimese pea koormarihmaga täpselt õigesse
kohta venitada. Nii on kõige ohutum. Kui mingil põhjusel on tegemist veidi lühema tegelasega siis võib talle taguotsa alla padjad installida. Ütleme
nii et on ennemgi saanud sõidetud ja polnud viga midagi. Nii et see punkt küll trahvi vääriline pole kuigi kuskilt kuulsin et ka seda pidi trahvitama
hakkama.
2)Reastumisest - liikluses on väga keeruline hinnata, kas tegu on möödasõidu või eelneva ümberreastumisega
3)Eritalitus sõidukitest.
Lisaks Vabariigi Valitsuse määruse nr 216 „Eritalituse sõidukite loetelu, nende tähistamise ja liiklemise kord“ § 1 lõikes 1 loetletud
alarmsõidukitele loetakse sama paragrahvi lõike 3 kohaselt kiireloomuliste ametiülesannete täitmisel alarmsõidukiks ka Vabariigi Presidendi auto ja
saateauto, peaministri auto ja saateauto, Riigikogu esimehe auto, Riigikogu aseesimehe auto, ministri auto, riigisekretäri auto, kaitseväe juhataja
auto ja
Vabariigi Valitsuse kriisikomisjoni liikme auto. Märgutulesid kasutatakse ka tsiviilvärvides alarmsõidukite puhul. Paragrahvi 17 lõike 2 täiendamisel
märgutulede kasutamise võimalusega ei ole vaja tsiviilvärvides alarmsõidukitesse hankida vilkureid. Liiklusseaduse kohaselt võib alarmsõiduk kõrvale
kalduda liiklusreeglite täitmisest. Samas on teistel juhtidel kohustust anda teed sõidukile, millel on sisse lülitatud sinine vilkur koos erilise
helisignaaliga või ilma. Muudatuse kohaselt peab liikleja andma teed sarnaselt sisselülitatud sinise vilkuriga sõidukile ka sisselülitatud siniste
märgutuledega sõidukile.
Siinkohal tekkis mul küsimus kuhu sellel Ilvesel nii paganama kiire oli ühel pühapäeval, et Koselt 100-ga läbi paugutati vilkurite valgel. Need kes
seadusi teevad rikuvad vahel neid ka kõige rohkem
4) Juhtimisõigusest väljapool teed
Eelnõu § 1. Liiklusseaduse muutmine
Punkt 1. Muudatusega täpsustatakse, et ka väljaspool teed sõidukit juhtides peab juhil olema mootorsõiduki või maastikusõiduki juhtimisõigus. Samuti
ei tohi ka väljaspool teed mootorsõidukit või maastikusõidukit juhtides juht olla joobeseisundis või alkoholi piirmäära ületavas seisundis.
Ehk siis kodus murutraktorile istudes pean ikka mõtlema, kas võin endale kuumal suvepäeval pudelikest külma õllet lubada sest äkki teevad mundris onud
trahvi.
See viimane postitus ei haaku nüüd tõesti eelnenud jutuga otseselt, aga viitab veidi auklikele seadustele ja mõningatele jaburatele olukordadele.
XZN M16
|
|
|
|
Harry_R
huviline
Registreerunud 07.12.05
Kasutaja on eemal
|
postitati 30.12.11 12:42
|
|
|
Vaadake Ringvaade saatelõiku alates 33:55, kus sellest samast udutule
probleemist räägitakse. Minule oli see üllatus, kui kuulsin, et hr. Miilitsa sõnul udutulede kasutamine koos LÄHITULEDEGA ja isegi täistuledega ei ole
praeguse seaduse järgi rikkumine, mille tõttu ei saa selle eest ka karistada.
Mina teadsin siiani, et park + udu kombo on legaalne.
|
|
|
jokerAudi
huviline
Registreerunud 09.02.08
Kasutaja on eemal
Auto: Superb 2018
|
postitati 30.12.11 13:25
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: Harry_R
probleemist räägitakse. Minule oli see üllatus, kui kuulsin, et hr. Miilitsa sõnul udutulede kasutamine koos LÄHITULEDEGA ja isegi täistuledega ei ole
Mina teadsin siiani, et park + udu kombo on legaalne. |
See on jah uue seadusega niimoodi. Seda park+udu kombot ma teadsin kah, sestap sõidan isegi nii päevasel ajal. Aga tõepoolest, ka lähi- ja
täistuledega koos võib udutulesid täitsa kasutada.
|
|
|
|
Amadeus
klubiliige
Registreerunud 08.10.02
Kasutaja on eemal
Auto: C7q
|
postitati 30.12.11 13:41
|
|
|
Udutuled on kasutamiseks udu korral. Kui autol on tuled kehvad, siis tuleb tuled korda teha või auto välja vahetada, lihtne?
http://www.e24.ee/679868/politsei-udutulede-vaarkasutus-on-ohtlik/
Ka udukad pimestavad, kui need on mingil põhjusel ümber (loe: üles) reguleeritud või pirnid valesti sisse topitud. Seltsimehed, kes installivad veel
udukatesse xenoone, nendel on kaasliiklejatest sügavalt poogen.
Mind isiklikult õieti regullitud udutuledega vastutulijaid väga ei häiri, erandiks on Tartus üks 5 seeria pemm, millel 4 x KIT räigelt pimestab.
Wer im sommer schon am winter denkt, der sicherlich ein quattro lenkt!
|
|
|
|
ferdinand
huviline
Registreerunud 17.01.03
Kasutaja on eemal
Auto: 400,401,969
|
postitati 30.12.11 13:48
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: Kivitare
Vanas seaduses oli see 300m sees, aga uuega muudeti ära, sest ega lambad ju niikuinii aru ei saanud, et koos ei või ned kasutada. Nüüd siis
veel üldisemaks aetud, et udust või sajust põhjustatud halva nähtavuse korral. |
Ei ole ses suhtes midagi muudetud, halb nähtavus on väga üheselt §2's defineeritud. Kui ikka kilomeetrite kauguselt linna siluett särab siis ei ole
mitte mingil juhul tegemist halva nähtavusega, sadagu vihma, lund või mida iganes.
Isegi kui mul on igav, kõik mul tuleb välja!
|
|
|
|
Kuits
klubiliige
Registreerunud 01.11.07
Kasutaja on eemal
Auto: 2x B5Q, B3, 2xC4 TDI, GMT 199
|
postitati 30.12.11 13:49
|
|
|
Olukordi on miljoneid ja nende üle vöibgi vaidlema/arutlema jääda, olgu selleks autondus, laevandus vms.
Pigem tolerantsust teiste suhtes.
Vorsprung durch Drehmoment !
|
|
|
|
tarmo
klubiliige
Registreerunud 05.01.03
Kasutaja on eemal
|
postitati 30.12.11 14:06
|
|
|
Kui paljud teist on reaalselt katsetanud erinevate tulekombinatsioonide ja kiirustega nähtavust ja pidama saamist?
Las ma pakun - 1? Äärmisel juhul 2.
Minge paari inimesega kahe autoga ja proovige. Üks inimene las mängib helkurita jalakäijat teepeenral. Üllatute.
See, et udukatega teepeenart nähes jõuab kõrvale põigata - Black, mitte et ma arvaks, et sa muidu loll oled, aga see väide on lauslollus. Selle aja
peale, kui auto suunda muutma hakkab 90km/h sõites, näed sa seda takistust juba peeglist.
|
|
|
|
Kivitare
klubiliige
Registreerunud 28.01.07
Kasutaja on eemal
Auto: 220v
|
postitati 30.12.11 14:10
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: Harry_R
Mina teadsin siiani, et park + udu kombo on legaalne. |
veel üldisemaks aetud, et udust või sajust põhjustatud halva nähtavuse korral. Selline "Kui sa nendega võidelda ei suuda, siis ühine". Ja
seda suhtumist on uues liiklusseaduses palju, st sama mõtte järgi muudetud paragrahve, et kui me liiklejatele miskit selgeks teha ei suuda, siis teeme
selle seaduse järgi vastavaks.
Tsitaat: | Algselt postitas: Kuits
Olukordi on miljoneid ja nende üle vöibgi vaidlema/arutlema jääda, olgu selleks autondus, laevandus vms.
Pigem tolerantsust teiste suhtes. |
Andu tõi väga hea näite-3 autot ja keskmine udukatega-tõsiselt häirib see keskmine kõige rohkem seal. Ja veel on olnud mõttekaaslaseid, et see valgus
ON eredam, ja kui on veel 4k xenon seal, siis vat häirib küll. Ja miks mina peaksin siis olema tolerantne tema vastu ja silmad kraavi suunama, kui
tema seadustele vilistab? Ma ei pea tema tuledesse vahtimagi, kui see valgus mulle endale ise silma tuleb ju! Jube kahju on, et seda ei trahvitud vana
seaduse ajal ja veel rohkem on kahju, et nüüd mõned veel, kes lugema on õppinud lauseid, aga mitte mõtet, mõtestavad vihmasaju endale kohe halvaks
nähtavuseks. Kui sa auto ette 10m ei näe vat siis on alles halb nähtavus-siis kasuta udutulesid. Väike vihmasabin ja juba on oi oi oi. Niimoodi
tulevadki liiklusesse need inimesed, kes lisaks tulede valele kasutamisele sõidavad ka ringteid mööda valesti.
Ultra, mis seal möödasõidul rasket on?
Mina ja veel mõned võivad öelda, et on teinud selle helkuriga katse-peaaegu. Kui erinevaid jurasid testimas käisime. Jah me ei pidurdanud, aga kui sa
ka helkuriga jalakäiat märkad siis, kui ta on auto EES, on ikka ehmatav küll, vajudes tahtlikult või tahtmatult ise paremale, tänu mingile uudole, kes
sind oma UDUtuledega pimestab.
|
|
|
|
Black
klubiliige
Registreerunud 28.01.03
Kasutaja on eemal
Auto: Q7
|
postitati 30.12.11 14:11
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: ultra2005
Tegelikult ma ei mäleta, kas siin foorumis on tehtud mõni teema, kus saaks vaielda liiklus seadusi puudutavate punktide üle. |
Ah, korduvalt tegelikult. Kuid kuna neil vaidlusteemadel kipub veriseks kätte ära minema, on nad üsna kiirelt taba külge saanud. Küllap peagi seegi...
|
|
|
|
Kuits
klubiliige
Registreerunud 01.11.07
Kasutaja on eemal
|
postitati 30.12.11 14:23
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: tarmo
Kui paljud teist on reaalselt katsetanud erinevate tulekombinatsioonide ja kiirustega nähtavust ja pidama saamist?
Las ma pakun - 1? Äärmisel juhul 2. |
Kas sinna vöib ka sind liigitada?
Minge paari inimesega kahe autoga ja proovige. Üks inimene las mängib helkurita jalakäijat teepeenral. Üllatute.
See, et udukatega teepeenart nähes jõuab kõrvale põigata - Black, mitte et ma arvaks, et sa muidu loll oled, aga see väide on lauslollus. Selle aja
peale, kui auto suunda muutma hakkab 90km/h sõites, näed sa seda takistust juba peeglist. |
Helkurita ja tumedais riides jalakäijat on isegi kaugtule korral kohati vöimatu näha enne, kui päris "nina ees" pole.
Udukate valguses ja teepeenral oleva takistuse nägemine ning pöige ei too küll otseselt reaalset positiivset tulemust, kuid mingil % on tast abi
siiski, olgu selleks kasvöi 1%.
Mida enam peeglist vaatad, kui sellest üle oled pimedas söitnud ... vaevalt, et tagatuled sellist valgust eraldavad, et suudad kindlaks teha löögi
saanud vöi rataste alla jäänud objekti.
Lisaks igasugusele valgustuse, kiiruse ja nähtavuse kombinatsioonidele on ka teisi tegureid, mis tulemust vöivad tugevalt möjutada.
|
|
|
|
Kaits
klubiliige
Registreerunud 01.03.03
Kasutaja on eemal
Auto: RS 6 Avant
|
postitati 30.12.11 14:27
|
|
|
Black´iga nõus, põhimõtteliselt kõiges.
Mulle käivad palju rohkem närvidele uued liiklusmärgid ja suured tahvlid liikluskeemide ja kohanimedega jne - vot need pimestavad! Just pimedas ja
vihmaga. Ja sinna ei saa midagi parata ka, ära neid ju kustutada ei saa...
Lisaks on plakatit vaja jõllitada ja lugeda, erinevalt vastusõitjate tuledest, mida ei tohi vaadata.
"RS6 is like a supermodel girlfriend - extremely high maintenance, but now and again, worth every penny."
|
|
|
|
tarmo
klubiliige
Registreerunud 05.01.03
Kasutaja on eemal
|
postitati 30.12.11 14:36
|
|
|
Kas sinna vöib ka sind liigitada? |
Jah, erinevaid liikus/sõidu/ohutus koolitusi läbinud ja ise läbi viinud.
Helkurita ja tumedais riides jalakäijat on isegi kaugtule korral kohati vöimatu näha enne, kui päris "nina ees" pole.
Udukate valguses ja teepeenral oleva takistuse nägemine ning pöige ei too küll otseselt reaalset positiivset tulemust, kuid mingil % on tast abi
siiski, olgu selleks kasvöi 1%.
Mida enam peeglist vaatad, kui sellest üle oled pimedas söitnud ... vaevalt, et tagatuled sellist valgust eraldavad, et suudad kindlaks teha löögi
saanud vöi rataste alla jäänud objekti.
Lisaks igasugusele valgustuse, kiiruse ja nähtavuse kombinatsioonidele on ka teisi tegureid, mis tulemust vöivad tugevalt möjutada.
|
Muidugi on erinevaid tegureid. Alustada tuleks ikka kõige lihtsamast ja sellisest, mida on võimalik igaühel ise teha. Saab mingisugusegi ettekujutuse.
Ma arvan, et enamus nendest udukate fännidest ei taipa üldse, kas ja kui suur on udukate kasu/kahju. Ja põikest - ma tahtsin öelda seda, et märgates
seda objekti teeservas udutulede valguses, siis reaalselt paikneb su auto juba mitmeid-mitmeid meetreid sellest objektist möödas enne, kui auto su
reaktsiooni tulemusena üldse suunda muutma hakkab. Kas inimest kaugtuledes näha on või mitte, ei puutu asjasse hetkel. Udutulede põlemine ei muuda
inimest kaugtulede valguses paremini nähtavamaks. Pigem on veel väiksem tõenäosus inimest kaugel märgata, sest sul on mingi hele lätakas nina ees.
Kaitsiga plakatite osas nõus. See on lausa kohutav, kaugelt on jah hea vaadata, et mingi ristmik vms tulemas, lähedale jõudes on see aga ilmselgelt
ohtlik.
Ja siis nad keelasid teeäärtes reklaamtahvlid...
|
|
|
|
Jann
huviline
Registreerunud 07.08.05
Kasutaja on eemal
Auto: C7 Allroad BIT, ABARTH, BR 175.
|
postitati 30.12.11 15:04
|
|
|
A6 C5 udukad ei kõlbagi mitte millekski muuks, kui valgel ajal sõiduks, et xenon pooltulede luupide reflektoreid pe...se ei keeraks. Mingit kasu neist
pole pimedas ega ka mitte udu korral. Pimedal ajal ei kasuta neid kunagi ja üldiselt kaugtulesid ka mitte, kuna ideaalses korras lähituled ei vaja
endale abiks midagi.
OOOO, VW, Seat, Skoda DIAGNOSTIKA, OSTUABI (võimalik üle Eesti), kodeerimine, (de)aktiveerimine, aut. kastide adaptsioonid, DPF, õhkvedrustuse mured
jne. (Litsentsiga orig. Ross-Tech PRO V2 seade + uusim tarkvara VCDS 24.7.1 + pikk kogemus). 2g, HN+, MHI2, MHI2Q uuendused, NAVI 2025, VIM, SpeedCam,
Carplay, Android Auto aktiv. jne. Läbitud kilomeetreid ei muuda. U2U või 55547002.
|
|
|
|
anduke88
klubiliige
Registreerunud 17.04.07
Kasutaja on eemal
Auto: Audi A4 B6 1.9TDI & MB W205 & BMW F31 & Audi Q7 60 TFSIe
|
postitati 30.12.11 15:24
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: Kaits
Mulle käivad palju rohkem närvidele uued liiklusmärgid ja suured tahvlid liikluskeemide ja kohanimedega jne - vot need pimestavad! Just pimedas ja
vihmaga. Ja sinna ei saa midagi parata ka, ära neid ju kustutada ei saa...
|
Kusjuures õige asi täiesti. Mina olen samal teel kahte samat masinat proovinud pimedas. Üks halogeenidega, teine (lähi+kaug)xenonitega. Ja eriti hull
on see maanteedel. Näed kaugelt, et mingi märk hakkab jubedalt helkima (näiteks üksi sõites ja kaugtulede saatel). Halogeeniga vähem, xenoniga asi
suht hull. Xenoniga paistab nagu teine autotuli sulle märgi pealt vastu ja kusjuures näiteks see "jalakäija teel" hoiatusmärgi keskkoht on niivõrd
ere et mitte midagi ei ole näha mis liiklusmärgil on kujutatud. Selleks et näha mis on märgil, pead kas kaugtuled maha võtma või kiikad kiirelt silti
kui oled sellest kohe kohe möödumas. Halogeeniga on asi parem, aga ikkagi kuidagi väga "üle" helendavad need uued märgid. Omajagu on hea, siis näed
kaugelt, aga mis kasu sellest on kui sa ei näe, mis on märgil kujutatud. Kui nö omale tuttavat teed pidi sõidad, siis pole väga hull, aga kui satud nt
kord aastas nö uuele teele mida tihti ei läbi, siis on päris raske aru saada, mis siltidel võib kirjas olla. Aga see selleks.
Sorry for OT.
Ahjaa, miskipärast on palju inimesi liikluses, kes võibolla nö teadmatusest näiteks linnas sulle tulesid vilgutavad. Nt siis, kui ees põlevad DRL led
tuled (ei mingeid parktulesid). Mulle nii 2 x eestpoolt vilgutatud. Nii, ja teised on jällegi need, kes vilgutavad sul taga sõites. Ma tean, et püüad
korralik olla, aga no sry, no ei lähe mul mingi valemiga taga ja numbrituled päevasel ajal põlema kui mul põlevad DRL LED päevasõidutuled. Mulle on
nii tagant vist 3x vilgutatud. Tagant vilgutatakse seepärast, et autol DRL tulesid kasutades ei põle ju tagumised tuled ega numbrituled. Kuigi minu
A4-l saab LED tulesid kasutades vähemalt pargid tööle panna siiski. Muid tulesid plõksides kustuvad LEDid automaatselt ära.
Ühe lasin niimoodi mööda endast. Kõrval olles onu vehkis veel, et pane tuled põlema. No vajutasin korra pidurit jäin autost tahapoole ja siis uuesti
gaasi ja sõitsin korraks mööda ja vajusin uuesti juhi kõrvale tagasi. No ja mis nägu juhil oli. Et, ok, vabandust et vilgutasin, nüüd tean, et
sõidetakse ka nii
Eks ta jah harjumist tahab, et paljudel autodel enam led päevasõidutulede pärast tagumised tuled liikluses enam ei põle.
Oleneb autost, aga mina sõidan nii:
1) päevasel ajal, hämarast hämarani- LED päevasõidutuled säramas
1.1) päevasel ajal, hämarast hämarani kui autol ei ole LED tulesid: udutuled + parktuled VÕI auto originaal halogeen päevasõidutuled. Sama kehtib
pärast punkt 2-te. Mitte kunagi ei kasuta mina kombinatsiooni: park + udu + lähituled.
2) päevasel ajal, hämarast hämarani kui kehva ilm, vihma sajab vms- LED tuled säramas või LED + park (et tagatuled põleksid vihmaga, muidu keegi
lajatab täiega sumpsi otsa)
3) päevasel ajal, hämarast hämarani eriti nigela ilmaga - lähituled
4) pimedas õhtul: lähituled
5) pimedas maanteel kui ka öösel: lähituled + kaugtuled. Kunagi EI kasuta ka udutulesid. Minu autol nt lülitatakse automaatselt udutuled välja kui
kaugtuled põlevad.
|
|
|
Kuits
klubiliige
Registreerunud 01.11.07
Kasutaja on eemal
|
postitati 30.12.11 15:48
|
|
|
Tsitaat: | tarmo
Jah, erinevaid liikus/sõidu/ohutus koolitusi läbinud ja ise läbi viinud. |
Minu poolt sinu ees müts maha ja suur kummardus.
Ma arvan, et enamus nendest udukate fännidest ei taipa üldse, kas ja kui suur on udukate kasu/kahju
.Udutulede põlemine ei muuda inimest kaugtulede valguses paremini nähtavamaks.
|
Fänniks ei liigita ja enamuse ajast päevasel ajal ainult nn.udutuled kasutusel.
Pimeduse saabudes nii ja naa, kuid önneks täistuledele üle minnes udutuled kustuvad.
Kaitsiga plakatite osas nõus. See on lausa kohutav, kaugelt on jah hea vaadata, et mingi ristmik vms tulemas, lähedale jõudes on see aga ilmselgelt
ohtlik.
Ja siis nad keelasid teeäärtes reklaamtahvlid... |
Nöustun samuti.
VB sellepärast polegi enda söidukile mingeid lisatulesi külge kruvinud, kuna kasu nendest minimaalne ... kui sedasi vöib nimetada.
Tsitaat: | Algselt postitas: Black
Tsitaat: | Algselt postitas: ultra2005
Tegelikult ma ei mäleta, kas siin foorumis on tehtud mõni teema, kus saaks vaielda liiklus seadusi puudutavate punktide üle. |
Ah, korduvalt tegelikult. Kuid kuna neil vaidlusteemadel kipub veriseks kätte ära minema, on nad üsna kiirelt taba külge saanud. Küllap peagi seegi...
|
Näiteks see
teema!
Lugedes enda postitatud kirumist, siis nüüd veits ka häbi, mida ei tunne...läinud ajaga kaasa ja tuleb ka eelnevalt valmistatud suppi kugistada.
|
|
|
|
TheRRsr
huviline
Registreerunud 14.02.09
Kasutaja on eemal
Auto: A4 B5 2.6 - 11 l/100km
|
postitati 31.12.11 01:15
|
|
|
Öösõiduprillidest rääkides.
Käisin hiljuti pea nädal aega Põhja-Soomes lumelauaga mäel.
Kohalikust Ruka Storest küsisime, kas on olemas ööprille ja sellised meile müüdi.
Kollase klaasiga, ja tõepoolest oli pimedas mäge võttes nähtavus palju parem.
Liikluses ei ole proovinud.
|
|
|
|
TheRRsr
huviline
Registreerunud 14.02.09
Kasutaja on eemal
|
postitati 31.12.11 01:26
|
|
|
Pigem tolerantsust teiste suhtes. |
Ja tolerantsust just selles osas, et arvestataks liikluseeskirja järgi sõitjatega, mitte meie ei peaks tolereerima udupedesid.
Las ma pakun - 1? Äärmisel juhul 2.
peale, kui auto suunda muutma hakkab 90km/h sõites, näed sa seda takistust juba peeglist. |
Üks mees, kes asjast aru saab.
Teine võimalus, takistus on kaassõitja asemel, verises loigus.
|
|
|
|
TheRRsr
huviline
Registreerunud 14.02.09
Kasutaja on eemal
|
|
impa
huviline
Registreerunud 23.07.05
Kasutaja on eemal
Auto: A6 Avant 2,8 98a.
|
postitati 31.12.11 09:42
|
|
|
Nõus härra tarmoga.
Lugesin siin neid postitusi ja muud põhjendust ma väga ei leidnudki udutulede kasutamiseks kui et "Liiklusseadus otseselt ei keela" ja väärarusaam
"Ma näen teepeenral asju ja reageerin neile". See viimane on üks paremaid huumorikilde tegelikult. Nagu see link, mis siin viimastes postides läbi
käis seletab, siis näed sa lihtsalt seda asja/inimest, millele otsa sõidad vähemalt 70km/h. Kui halvem reageerimisvõime, siis paugutad 90-ga üle. Eks
see udukate asi koondub ikka sinna "Tra kui lahe ikka udukatega auto välja näeb". See on minu arvamus asjast kogu aeg olnud. Ise kasutan udutulesid
ühel protsendil aastast võib-olla. Kunas sellist paksu udu kohtab üli üli harva, kus lähituled selle "seina" tekitavad.
Udukate õigustajad - andke nüüd minna.
Kena vana-aasta lõppu!
|
|
|
jokerAudi
huviline
Registreerunud 09.02.08
Kasutaja on eemal
Auto: Superb 2018
|
postitati 31.12.11 10:14
|
|
|
Üks selline tähelepanek veel tulede kasutamisest. Ma ei ole päris kindel, aga minu teada seadus ei kohusta möödasõidul kaugtulesid lähituledele ümber
lülitamast, et mitte pimestada enda ette reastuvat sõidukijuhti. Ehk siis näide (kui keegi aru ei saanud)- sõidan maanteel kaugtuledega, tagant tuleb
auto, mis minust möödub. Mina lülitan ümber lähituledele, et möödujat mitte pimestada oma kaugtuledega. Vist seda punkti seaduses pole, kuid
elementaarne viisakus siiski peaks olema autojuhtide seas. Ise alati lülitan lähituledele, kui jõuan mõnele aeglasemale sappa või siis, kui keegi
minust möödub. Hoian lähituledel seni, kuni eesolev auto on piisavalt kaugel (vanasti öeldi, et vahemaa on siis piisavalt pikk, kui lähituledega teise
auto nr pole enam nähtav, siis võib kaugtuledele lülitada vms). Hea näide oli eile õhtul, kui sõitsin Jõhvist Tartusse aastavahetuseks. Mitu korda oli
juhus, kus sõitsin autost mööda, ent selle juht ei suvatsenud kaugtulesid lähituledele lülitada. Üsna häiriv on, kui pimedas sõites su seljataga tuleb
maastur, mille kõik neli pro˛et ees täiega sulle peeglisse kumavad. Muud ei aita sel puhul, kui eest ära sõitmine (ja sellega seoses liikluseeskirja
rikkumine). Uurikski, et kuidas Audiklubilised sellises olukorras käituvad ja tulesid kasutavad?
Lisaks veel, et üks üsna ekstreemne olukord oli sel teel ka Ekspress Auto L bussijuhiga...kuid see ei käi siia teemasse
|
|
|
|
ferdinand
huviline
Registreerunud 17.01.03
Kasutaja on eemal
Auto: 400,401,969
|
|
Lehekülgi: 1 2 3 4 |