carputer
huviline
Registreerunud 28.04.08
Kasutaja on eemal
Auto: Audi A6 Quattro 2.4 V6 121kW
|
postitati 12.11.09 13:23
|
|
|
Kütusekulu arvutamise anomaalia
Tere
Mitmeid päevi olen mõtlenud kuidas odomeetri järgi kütusekulu arvutada, kuid ei ole siiamaani hakkama saanud.
Nimelt arvutatakse seda ju tangitud liitrite ja sõidetud kilomeetride kaudu.
Näiteks:
Kasutaja tankis tanklas 60L paaki (kindlasti oli tal veel seal kütust) ning kirjutas odomeetri näidu. Järgmine kord tankis 30L ja kirjutas jälle
odomeeti näidu. Kuid nüüd on eelmise ja selle odomeetri näidu vahe 250KM, seega:
30L ja 250KM siis keskmine tuleks 12L/100KM
Kuid mis siis saab, kuid kasutaja tangib vahepeal 20L juurde ja sõitis ainult 70KM, see oleks 28L/100KM.
Seega, on see ebaloogiline. Kuidas oleks kõige lihtsam arvutada keskmist kütusekulu odomeetri ja tangitud liitrite järgi.
Tänan kaasamõtlemast!
|
|
|
ivo86
huviline
Registreerunud 10.03.08
Kasutaja on eemal
Auto: 80 b4 + b5 syncro
|
postitati 12.11.09 13:30
|
|
|
Täpselt nii asi käibki..
Sõidetud kilomeetrid jagad sajaga.. ja siis jagad tangitud liitrid selle saadud arvuga.
Ntx kui sa tangid 30 liitrit ja sõidetud vahepeal on 150 km, siis 150/100=1,5. 30/1,5=20 l/100km
See valem eeldab muidugi et alati tangid paagi täis.. JA SOOVITAVALT samas tanklas. Erinevates tanklates lööb tihtipeale väga erinevalt selle püstoli
kinni.
|
|
|
undu
huviline
Registreerunud 05.08.05
Kasutaja on eemal
Auto: Outback´13, Gaz 2410
|
postitati 12.11.09 13:34
|
|
|
Avutuskäik järgmine:
(tangitud liitrite arv x 100) / odomeetri näit.
Ehk lihtsamalt: tangi paak täis ja nulli odomeeter.
Nüüd kui järgmine kord tangid, siis tankur näitab sulle tangutud koguseks xx,xx numbrit.
Võta see tankuri liitrite näit ilma komata (4-kohaline arv) ja jaga odomeetri näiduga.
Tangid ntx 47,54 L bensiini ja odomeetre selleks ajaks näitab 512,7 km
Siis jagad 4754 512,7ga ja saad vastuseks 9,2....L/100km
Nii lihtne ongi.
|
|
|
carputer
huviline
Registreerunud 28.04.08
Kasutaja on eemal
|
postitati 12.11.09 13:52
|
|
|
Vot siin tekibki vastuolu. Mõnikord ei tangi paaki täiesti täis. Vaid mõned panevad 100.- 200.- või vastavalt 10L või 20L. Siis ei saa ju nende
valemite abil arvutada täpset kogust. Või ma eksin ?
Toon ühe näite:
100260 KM | 50L || 19,23L/100KM (puudub)
100300 KM | 20L || 50L/100KM (160 KM)
100520 KM | 50L || 22,72L/100KM (220KM)
100600 KM | 20L || 25L/100KM (80KM)
Esimest korda ei arvestata. Teisel korral tangiti 20L ja keskmine kütusekulu oleks 50L. Kolmandal korral tangiti 50L ja kütusekulu on 50L. Neljandal
korral aga jälle tangiti ennem kütuse hindade suurenemist 20L ja saadi 25L kütusekuluks.
Seega... millise loogika järgi ikkagi seda arvutada. Vist ei saagi. Kuna ei pruugita täis tankida alati paaki, ja vahepeal võib olla "lihtsalt
tankimisi".
Või kuidagi seondada seda sõiduki paagi suurusega ?
|
|
|
JanariA4
huviline
Registreerunud 02.05.06
Kasutaja on eemal
Auto: Skoda Octavia RS III
|
postitati 12.11.09 14:01
|
|
|
Mis see on mingi nali või?
|
|
|
undu
huviline
Registreerunud 05.08.05
Kasutaja on eemal
Auto: Outback´13, Gaz 2410
|
postitati 12.11.09 14:08
|
|
|
Kas koolis jäi matemaatika päris vahele v oli õpetaja nõme ja mitte midagi külge ei jäänud?
Ok-ok, kõigile reaalained ei sobigi.
Kui täis ei tangi, siis pane kirja kui mitu liitrit tankisid. Ja odomeetrit ära nulli. Odomeetri nullid siis kui paagi jälle täis tangid.
Ja siis on liitrite arv juba suurem, samuti läbisõit.
Toon siis uue näite: Tangid paagi täis ja odomeeter nulli. Sõidad 512,7 km ja paned juurde 12,12L. Sõidad edasi. Odomeeter kerib näiduks 676,8km.
Tangid veel 15,36L ja sõidad odomeetrinäiduni 863,3km. Nüüd tangid paagi täis - paaki läheb 47,54L
Nüüd saad keskmise kulu nii teada: Liidadtangitud liitrite arvu kokku ja korrutad sajaga. Ja jagad läbitud kilomeeetrite arvu ehk odomeetri
näiduga.
Ehk siis: 12,12+15,36+47,54=75,02L
Selle 75,02 korrutad 100= 7502
Ja selle jagad kilometraasiga 7502:863,3=8,689 ....8,7L/100km
|
|
|
laur
huviline
Registreerunud 14.09.03
Kasutaja on eemal
Auto: A7 3.0 TFSI
|
|
kps
moderaator
Registreerunud 27.05.03
Kasutaja on eemal
Auto: 5x4x4
|
postitati 12.11.09 15:35
|
|
|
Lisad ühe imevidina "full tank" (täis paak) oma teoreemi ja kasutajale sisestamisel valitavaks.
Kui eelmisel ja sellest järgmisel korral on mõlemal kasutaja lisanud linnukese "full tank", siis üldse hakatakse viimase paagitäiega läbitud kulu
arvutama. Kui linnukesi pole topitud ja tilgutatakse ~5L kaupa paaki, siis ei hakata seda "hetke" kulu üldse arvutama ainult tervikläbisõidu ja kulu
keskmist ning oled oma probleemist lahti.
Põhimõtteliselt on "undu" seda kirjutanud, aga sinule peab olema mingi "täispaagi" "trigger", mille järgi saaks arvutuses otsustada. Ja seni
kuni "tilgutatakse" ja 10x pärast paak täis lastakse võid arvutada selle vahemiku keskmise.
Saan täiesti aru, mida sa mõtled. Need, kes siin on kommenteerinud ei viitsi lihtsalt piisavalt kaasa mõelda . Matemaatikaga pole siin midagi pistmist, loogikat tuleb natuke kasutada.
Edit: ma arvan, et sa küsisid seda oma carinfo lehe tarvis.
Hea auto on palju autosid...
|
|
|
|
carputer
huviline
Registreerunud 28.04.08
Kasutaja on eemal
|
postitati 12.11.09 19:16
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: laur
Ma vist aiman milleks carputeril seda vaja on. | Õigesti aimad
|
|
|
real1
huviline
Registreerunud 09.06.06
Kasutaja on eemal
Auto: B3, B4, B5; B7, C4, C6
|
postitati 12.11.09 19:19
|
|
|
Milleks seda siis vaja on?
|
|
|
carputer
huviline
Registreerunud 28.04.08
Kasutaja on eemal
|
postitati 12.11.09 19:22
|
|
|
Just nimet carinfo tarvis. kodanikud kps ja laur aimasid õnneks asja ära ning aitasid veidikenegi kaasa mõelda.
Uurisin seda spritmonitori ka, võtsin nendega ühendust kuid nemad enda koodi jagada ei taha eriti. Mina isegi kasutaksin täispaagi varianti. Kuid
kardan, et paljud hakkavad nö "tilgutamisi" ka sisestama, siis võib asi võssa näidata!
|
|
|
laur
huviline
Registreerunud 14.09.03
Kasutaja on eemal
|
postitati 12.11.09 19:28
|
|
|
Kõige lihtsam oleks lahendada nii nagu seal Gas Cubbys ma arvan. Ehk siis põhimõtselt nii nagu kps seletas. Kui täis ei pane siis seda küttekulu
arvutamiseks ei kasutata. Samas odo jookseb edasi ja samuti ka liitrid. Ning kui ükskord paagi täis jälle lükkad siis märgid ära et tankisid
täispaagi, ja siis arvutatakse kokku palju sõidetud ja tangitud ning selle järgi küttekulu.
Peaks vist nii olema, vb mu loogika natuke lonkab hetkel?
|
|
|
OttOlesk
huviline
Registreerunud 01.10.09
Kasutaja on eemal
Auto: Tesla
|
postitati 12.11.09 19:30
|
|
|
Ma pakuks, et pane paak täis, sõida 100km ja pane uuesti täis
The Audi S4 is a car revered by the cognoscenti and underestimated by the majority.
Korralda üritust Raplamaal Tarsi turismitalus: Tarsi talu
|
|
|
|
carputer
huviline
Registreerunud 28.04.08
Kasutaja on eemal
|
postitati 12.11.09 19:35
|
|
|
Seda 100km tagand varianti ei hakka keegi kasutama. Olen üsna kindel selles. Aga ma uurin seda Cubby asja igatahes.
Edit: Cubbyt uurides siis tuleks pmst 2 või isegi 3 funktsiooni tõesti juurde teha (täis, poolik, tühi) paak. Võttes arvesse kps
loogika ka, siis peaks asja tõenäoliselt tööle saama.
Samas ise mõtlesin, et võiks kasutada ka kütusepaagi mahutavuse suhtet tangitud liitrite kohta. Mis arvutaks ära mitu % on paak täis vms. Seda ilmselt
ARK-i kaudu kätte ei saa, kuid pean uurima seda ka lisaks.
Edit 2: Võibolla kui asi piisavalt populaarsust kogub järgmise aasta esimeses kvartalis, siis võiks mõelda juba odavama GSM/GPS seadmete peale ka mis
suhtleks automaatselt carinfoga. Võibolla samas koostööd teha eestis leiutatud GPS tracking seadme firmaga.
|
|
|
Zoig
klubiliige
Registreerunud 03.12.07
Kasutaja on eemal
Auto: IZh 21251 Kombi; Audi S6 Avant; B2c; B2q
|
postitati 12.11.09 21:37
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: carputer
Samas ise mõtlesin, et võiks kasutada ka kütusepaagi mahutavuse suhtet tangitud liitrite kohta. Mis arvutaks ära mitu % on paak täis vms. Seda ilmselt
ARK-i kaudu kätte ei saa, kuid pean uurima seda ka lisaks. |
www.autoweek.nl
Sealt lehelt peaks kätte saama suhteliselt õiged andmed autode kütusepaagi suuruste kohta. Pigem näen probleemi selles, et kuidas täpselt kindlaks
teha mitu liitrit paagis veel järgi on. Näiteks mul on 80L paak mille tankisin viimati täis(sõitsin vahepeal 600km), seier punasel lähen
tankima(tegelikkuses on ca 10l paagis järgi) tangin 30L, sõidan näiteks 300 kilomeetrit ja lasen uuesti paagi kurguni täis(ütleme et 70L ja sõitsin
600km).
Vat minu loogika ei hauka, kuidas sellest arvutada välja selle vahepealse tankimise kütusekulu. Üsnagi võimatu on ju täpselt arvutata kui palju mul
paagis kütust järgi oli, ning kui palju siis järgi oli, kui ma uuesti punase taseme saavutamisel tankima läksin. Teoorias on hea mõelda, et koguaeg on
punase tekkimisel 10l reservi, kuid praktikas ei saa sellele ju kindel olla. Igasugune ennustamine muudab tulemused aina ebatäpsemaks. Ainus mis
kindel on, on see et täispaagi puhul peaks koguaeg enamvähem sama kogus kütust paagis olema.
Et oleks raskem!
|
|
|
|
carputer
huviline
Registreerunud 28.04.08
Kasutaja on eemal
|
postitati 12.11.09 23:16
|
|
|
Tegin testiks Teie poolt sisestatud kütuse andmetega ühe lehe:
http://carinfo24.com/test
Ning kps ja teiste loogika järgi siis proovin saada kätte näinud ja nind arvutada. Tuli välja, et keskmiseks sai siis 12.01L/100KM.
See vist isegi mõistlik arv nende andmete peale kokku. Halliga ja paksult märgitud siis "täis paak" ning arvutas samuti ainult neid mis on halliga
märgitud ja paksult.
|
|
|
laur
huviline
Registreerunud 14.09.03
Kasutaja on eemal
|
postitati 12.11.09 23:32
|
|
|
Tegelt on see üsna suhteline asi, päris täpselt ikkagi eisaa, muutujaid on mitmeid.
Alustame sellest kütusepaagi suursuest. Ma olen enda oma ikka üsna põhjale sõitnud, ja seejärel näiteks 68 liitrit sisse ajanud. Ok see oli lõpus
nõristades ka, aga siiski. Ning siit edasi arendades, kas päästik viskab kinni alati ühe sama koguase peale? See vist vähe oleneb sellest ka kuidas on
püstol paaki pandud ja milllest iganes. Kuigi see eksimisruum on seal juba üsna väike terve paagi peale ilmselt.
Põhimõtteliselt asi hakkab üsna õigesti näitama siis, kui sa esimese paagi sõidad suhteliselt põhjani ära. Või teine variant et sõidadki alati punase
tuleni ja siis tangid. Programm arvab et läbitud kilomeetrite peale kulus nii palju kütust kui tangitud oli (tegelikult peaks sinna jääma vist kuskil
7L reservi, oleneb autost). Seega tegelik kulu oleks veidi väiksem.
Kui nüüd meelde tuletada siis kui ma õigesti mäletan oli Gas Cubbyl lahter ka kuhu said paagi suuruse sisestada. Maitea mis ta selle infoga täpselt
peale hakkab.
Ja selle baasil tehes oleks ikkagi 2 valikut - täis paak ja osaline täitmine. Kolmas oleks reset mis alustab asja otsast peale.
Pulli pärast võid ju kirjutada sinna ja küsida täpsemalt, kuid ma kahtlen et keegi väga nõus on infi jagama kuidas arvutused ja idee täpselt käib.
|
|
|
kps
moderaator
Registreerunud 27.05.03
Kasutaja on eemal
|
postitati 13.11.09 01:09
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: carputer
Kuid kardan, et paljud hakkavad nö "tilgutamisi" ka sisestama, siis võib asi võssa näidata! |
Mõtle nüüd natuke sellele, et kui neid tilgutamisi ei sisestataks, siis oleks kogu see keskmise arvutus odomeetri järgi üldse täiesti pointless . Kui kasutaja jätab mitu 20-30 liitrist "tilgutamist" sisestamata, siis pole
tal mõtet imestada, et sinu carinfo näitab keskmiseks kuluks 7,5L/100km kohta, aga reaalsuses 12L/100km kohta . Asi eeldab ikka järjepidevat kirja panemist, et reaalset tulemust saada, ehk
siis põhimõtteliselt lõhnab see juba punase hoiatuse järgi kuskil su lehel, et "andmete ebakorrektne ja mitte regulaarne sisestamine võib kaasa tuua
ebaadekvaatse info igasugustes arvutustes" . Kogu selle teoreemi juurde
võib ju lisada igasugu oletuslikke tegureid, näiteks kütusenäidiku osuti asetus peale "tilgutamist" jne. See kui suur on paak või palju sinna sisse
läheb (automark või ark või kurat teab mille järgi) on POINTLESS, ise võtaksin ma parem olemasolevate sisestatud andmete, ehk siis liitrite rea
maksimumväärtuse, ehk siis kõige suurem kogus, mis on sisse läinud "full tank" tankides ja kaasaks selle kuidagi "ennustusvõistlusesse". Lisaks
suudan ma oma ajuolluses genereerida n*x tegurit, mille järgi võiks oletusi teha ja arvutusel abistavaks materjaliks olla, aga realistliku pildi
saamiseks eeldab ikkagi asi "regulaarset täitmist". Samas võib ju väga vabalt kogu arvutuse juures kasutada mingit muud "triggerit" stiilis
linnuke ekraanil sisestades "OLIN LOHAKAS ANDMETE EELNEVAL SISESTAMISEL" ehk siis vahepeal on sõidetud ja juurde kallatud, aga kirja pole pandud.
Sel juhul ei hakata tervikläbisõitu üldse arvutama odomeetri järgi, vaid võetakse arvesse ainult see, mis jäi viimaseks sisestuseks enne seda
"lohaka" linnukest ja sellest edasi hakatakse juba eraldi arvutust teostama, millest hiljem tehakse siis juba omakorda kokkuvõte.
Hetkel ma vaatan, et sa üritad kuidagi liiga primitiivse arvutusega seda asja üles ehitada . Kasuta ohtralt fantaasiat ja ürita see valemiteks kokku keerata .
|
|
|
|
heihei
huviline
Registreerunud 01.02.06
Kasutaja on eemal
Auto: b6, 96kw bens.
|
postitati 14.11.09 08:51
|
|
|
http://www.savikoda.pri.ee/arvuta/index.php
Kasutan seda. Ja et paagi saab tankides iga kord erinevalt täis, siis seda ma suurt ei usu.. Lastakse auto samasse tankimiskohta, et vältida erinevat
kallet. Ja lastakse pilgeni täis, nii, et püstolis paar klõpsu ära teeb, nagu eelmiselgi korral. Aga kui palju voib eksida sellega arvutustulemus,
seda ei tea, voibolla ikka täpsem, kui autol asuv kompuuter.
|
|
|
kps
moderaator
Registreerunud 27.05.03
Kasutaja on eemal
|
postitati 14.11.09 13:35
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: heihei
http://www.savikoda.pri.ee/arvuta/index.php
Kasutan seda. Ja et paagi saab tankides iga kord erinevalt täis, siis seda ma suurt ei usu.. Lastakse auto samasse tankimiskohta, et vältida erinevat
kallet. Ja lastakse pilgeni täis, nii, et püstolis paar klõpsu ära teeb, nagu eelmiselgi korral. Aga kui palju voib eksida sellega arvutustulemus,
seda ei tea, voibolla ikka täpsem, kui autol asuv kompuuter. |
Palun ütle nüüd ausalt, miks sa selle lingi saatsid selle teemaga seoses?
|
|
|
|
carputer
huviline
Registreerunud 28.04.08
Kasutaja on eemal
|
postitati 14.11.09 14:06
|
|
|
Seda savikoda ma olen ammu juba vaadanud ning esimese 10 sekundiga ka sulgesin selle, sest seal ei ole midagi huvitavat mis võiks mind aidata mingil
moel. Aga pmst sain tänu asjalikele kommenataridele loogilise lahenduse tõesti, ega jäta Teid ka mainimata hiljem lehel.
Skeem sis järgmine:
1) Kasutaja valib rippmenüüst: "Tankisin paagi täis, 3/4, 1/2 või 1/4"
2) Lisab valitud kütuse koguse
3) Lisab odomeetri näidu
4) Arvutatakse keskmine kütusekulu ainult "Tankisin paagi täis" alusel.
5) Kütusepaagi mahutavuse kontroll (kas ikka tangiti 90% väärtuses paak täis)
Või mis Teie kodanikud arvate, on piisavalt loogiline skeem? Sedamoodi peaks ta töötama. Muidugi siin saab lisaks tekitada igasuguseid valemeid ja
funktsioone täpsemaks arvutamiseks, mida mulle meeldibki teha
|
|
|
kps
moderaator
Registreerunud 27.05.03
Kasutaja on eemal
|
|