Maitz1000
huviline
Registreerunud 19.09.05
Kasutaja on eemal
Auto: Audi B4 Avant 2.0 -93.a.
|
postitati 30.01.06 06:10
|
|
|
Bassikõlari kasti tegemine
Selline soov bassikõlari kasti tegemise kohta;
1) kas kõlarikastis peab tingimata olema õhuava(auk) ja
2) kas kast tuleb täita vatiini taolise materjaliga või parem on kui ta tühi oleks?
Praegu ilma auguta ja täiesti tüja kastiga bassikõlar pläriseb (võimendi üle peksmist ei saa olla, sest võimendi võimsus on alla kõlari RMS´i ja pole
ka võimendi kogu mõimust ära kasutanud) Ette tänedes!
Lgp Maido
|
|
|
meelo
klubiliige
Registreerunud 07.01.06
Kasutaja on eemal
Auto: A6 C7 3.0 BiTDI Q Avant S-Line
|
postitati 30.01.06 09:04
|
|
|
Ei pea just olema inverdiga kast. See et sul kõlar päriseb on tingitud kasti valest ehitusest. Vatiiniga täitmise mõte on, et suurendada kunstlikult
kõlarikasti mahtu. Pane oma kõlari andmed üles ja siis osatakse sind rohkem aidata. Kasti arvut kasutavad enamus bassbox pro-d
|
|
|
Maitz1000
huviline
Registreerunud 19.09.05
Kasutaja on eemal
|
postitati 30.01.06 09:25
|
|
|
Mul on bassikõlar pandud pagasiruumi tungraua ja esmaabi laekasse ehitatud kasti sisse, kõlar ise on 12" ja RDS on 350.
|
|
|
Demis
huviline
Registreerunud 26.09.02
Kasutaja on eemal
Auto: 5 cyl 20V
|
postitati 30.01.06 09:53
|
|
|
Kas on liikvel ka mingit vabavara programmi?
|
|
|
|
Maitz1000
huviline
Registreerunud 19.09.05
Kasutaja on eemal
|
postitati 30.01.06 10:46
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: Demis
Kas on liikvel ka mingit vabavara programmi? |
Mis mõttes
|
|
|
ranz
klubiliige
Registreerunud 29.09.02
Kasutaja on eemal
|
postitati 30.01.06 10:50
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: Maitz1000
Tsitaat: | Algselt postitas: Demis
Kas on liikvel ka mingit vabavara programmi? |
Mis mõttes |
Mõeldi kastidisainimis programmi... on ka vabavarasid jah, kuid ped ise otsima.. peast ei mäleta
Selle kasti kohta selline küsimus, et millest see tehtud on? kui paks on kasti materjal millest tehti? kas kast ikka tihe? mis litraaaziga?
|
|
|
|
Maitz1000
huviline
Registreerunud 19.09.05
Kasutaja on eemal
|
postitati 30.01.06 11:08
|
|
|
kast on 10-15 mm vineerist ja ca 25 liitrine. Tihenduseks kasutasin siligoni (tekitab kummi kaolise tehendi plaatide vahele) samas kleepub plaadide
külge.
|
|
|
ranz
klubiliige
Registreerunud 29.09.02
Kasutaja on eemal
|
postitati 30.01.06 11:14
|
|
|
No üks põhjus võib ka siin olla... 25L on suuremosa 12" elementidele liialt väike (samas mitte kõigile). Et kas kast on tehtud elemendiga kaasa antud
paberitel olevate andmete järgi? või on see 25L laest võetud? Kuid suht kindel on see, et kast peaks seest täidetud olema, nii väikse kasti puhul kohe
kindlasti.
|
|
|
|
Maitz1000
huviline
Registreerunud 19.09.05
Kasutaja on eemal
|
postitati 30.01.06 11:17
|
|
|
kast on tehtud nii suur kui võimalik sinna teha annab. aga enne esmaabi kohta õõnsusse kasti tegemist oli mul kõlar tavalise kasti sees mis oli
enam-vähem sama ruur kuid oli õhuavaga. Et kas siis õhuava mängib rolli selles või mitte
|
|
|
ranz
klubiliige
Registreerunud 29.09.02
Kasutaja on eemal
|
postitati 30.01.06 11:23
|
|
|
Õhuava mängib kohe kindlasti seal rolli... kuid üldjuhul peaks inverter kast veelgi suurem olema kui kinnine... aga kui sa väidad, et teine samasuur
kast ja inverteriga mängis paremini siis eks tee sellele kastile sama inverter sisse... ei oska nagu muud miskit pakkuda.
|
|
|
|
Maitz1000
huviline
Registreerunud 19.09.05
Kasutaja on eemal
|
postitati 30.01.06 11:26
|
|
|
Meelo ütles nii "Vatiiniga täitmise mõte on, et suurendada kunstlikult kõlarikasti mahtu." Kas see tähendab, et kui kasti panen vatiini täis
(normaalselt) siis suurendab see kunstlikult kasti suuremaks? Kas vatiin õhu liikumist kastis ei hakkan takistana???
|
|
|
ranz
klubiliige
Registreerunud 29.09.02
Kasutaja on eemal
|
|
Exclusive
huviline
Registreerunud 01.10.05
Kasutaja on eemal
Auto: Typ 85 CQ, XC90, ZX10R
|
postitati 30.01.06 15:35
|
|
|
Tee kast vähe paksemast vineerist, 21mm on minu arust suht miinimum, millest teha, kui just klaasriide ja vaiguga ei kata aga kuidas keegi. Samuti..
kust tuleb see plärin, kas pläriseb siis kast või kõlar?
Jah, on öeldud: "Praegu ilma auguta ja täiesti tüja kastiga bassikõlar pläriseb (võimendi üle peksmist ei saa olla, sest võimendi võimsus on alla
kõlari RMS´i ja pole ka võimendi kogu mõimust ära kasutanud)" - Õhk võib ju kusagilt läbi pääseda siiski ja tulebki plärin kui nii saab öelda, samuti
võib kast kusagile vastu käia jne.
See kõik suht üldine - samas võtame selle ette: "(võimendi üle peksmist ei saa olla, sest võimendi võimsus on alla kõlari RMS´i ja pole ka
võimendi kogu mõimust ära kasutanud)".
Mis mõttes võimendi üle peksmist ? Sellist asja ei toimu kunagi, pigem jääb sinu võimendi lahjaks ja kui "punni põhja" keerates plärin tuleb, siis
tähendab, et su wuufer ei ole piisavalt toidetud.
Kvaliteetsete elementide ja korraliku võimuga võin ma keerata volüümi kasvõi põhja, lärmi on palju aga heli ikkagi kvaliteetne ja kõlar ei hakka
"plärisema".
Siin tegelikult jälle see teema, mis mulle isiklikult kohe mitte ei meeldi: "Ostan võimsa wuufri, mingi lambi võimu, mille tegelikku võimsust ma ei
teagi ja panen siis tööle - deem, mis jama on, et asi s*tasti mängib?"
Üldjuhul peab võimendi olema elemendist 10-30% võimsam, kuna näiteks enamustel võimenditel on väljundvõimsus mõõdetud ideaaltingimuste juures, autos
ei saa ta 14.4V vaid 12V !
Oeh, ranz, võid lahata
PUR soojustus ja polyurea pritsimine meilt!
|
|
|
|
ranz
klubiliige
Registreerunud 29.09.02
Kasutaja on eemal
|
postitati 30.01.06 18:41
|
|
|
Tsitaat: | Oeh, ranz, võid lahata |
Kavatsesingi seda teha aga alustuseks juurde, et suht sama meelt olen
nagu sina väikste mööndustega siiski
21mm vineer on jah hea paks, aga kui kast tuleb väike ei ole väga mõtet nii paksust seda teha... samas 10mm on juba tõesti vähe ning kui 21mm olemas
ei ole mõtet ka väikse kasti pärast poodi minna õhemat ostma jah.
Tsitaat: | Mis mõttes võimendi üle peksmist ? Sellist asja ei toimu kunagi, pigem jääb sinu võimendi lahjaks ja kui "punni põhja"
keerates plärin tuleb, siis tähendab, et su wuufer ei ole piisavalt toidetud. |
Ei toimu jah võimendi üle peksmist vaid võimendi hakkab moonutama ja nii ei saa ka võtta, et "võiemendi jääb lahjaks kui punni põhja keerata"
võimendi annab oma max võimsuse miskil kindlal maal... aga nagu sa isegi ütled, et ostetakse woofer ja temale miski luts võim siis üldjuhul inimesed
ületavad seda moonutustevaba piiri sest seal on asi liialt vaikne
Tsitaat: | Kvaliteetsete elementide ja korraliku võimuga võin ma keerata volüümi kasvõi põhja, lärmi on palju aga heli ikkagi kvaliteetne
ja kõlar ei hakka "plärisema". |
Kvaliteetse elemendi ja korraliku võimuga ei ole siin mitte miskit pistmist... ma võin kõige odavama woofri ja temale vastava odava võimu täiesti
ilusti nii paika keerata, et maki volume võib põhja keerata... see tähendab kõigest seda, et asi tuleb keerata sinnasamma moonutusevabasse piiri.
Tsitaat: | Siin tegelikult jälle see teema, mis mulle isiklikult kohe mitte ei meeldi: "Ostan võimsa wuufri, mingi lambi võimu, mille
tegelikku võimsust ma ei teagi ja panen siis tööle - deem, mis jama on, et asi s*tasti mängib?"
Üldjuhul peab võimendi olema elemendist 10-30% võimsam, kuna näiteks enamustel võimenditel on väljundvõimsus mõõdetud ideaaltingimuste juures, autos
ei saa ta 14.4V vaid 12V ! |
Väga õige jutt... kuid kui sa inimesele/kliendile hakkad seda rääkima ja siis lisad sellise võimu hinna, keeratakse selg ja minnakse mujale ja
ostetakse ikka miski luts aga jah... ka ise püüan seda meeleheitlikult
inimestele ikka uuesti ja uuesti selgeks teha. Just täna oli vaja kliendile pikem jutuke maha rääkida max ja RMS võimsuse vahest... ning kui ma
lõpetasin ütles, et tal pole võimu vaja tal makk 4x50W
|
|
|
|
Exclusive
huviline
Registreerunud 01.10.05
Kasutaja on eemal
Auto: Typ 85 CQ, XC90, ZX10R
|
postitati 30.01.06 20:22
|
|
|
No jah, samas 12" elemendi jaoks on tõesti seda 10mm vineeri vähe ja 21mm vineeri kasutamisel litraazi kadu ei ole eriti suur, mina panustan ikka ja
alati paksemale (noh, vineerile ikka )
Moonutust seletangi mina nii, et võimendi jääb lahjaks, mõni ei saa lihtsalt aru ju, seega ütlen ka praegu, et millest tekib moonutus - sellest, et
võimendi ei ole piisavalt võimas elemendi jaoks, lihtne ja loogiline Aga
tõsi, kui asja õigesti väljendada, siis on need siiski moonutused
Kvaliteetsed elemendid ja võimud ja muu värk on minu pedantlikus lihtsalt, muidugi saab väga hea tulemuse ka odavamalt, lihtsalt mina olen mina Seega selle võib välja jätta ja öelda, et jah - element peab olema piisavalt
toidetud ja mängib ideaalselt, kui kaua, ei tea
Noh ja see kliendile seletamise teema, ei meeldi mulle sellised kliendid, kes tahavad odava raha eest palju, seda saab aga siis ei ole mõtet tal sealt
midagi loota kah. Ise sellistega iga päev kokku ei puutu, kuna teen seda tööd suht-koht hobina, kuid mõnikord, kui on ette tulnud, et peab kellelegi
seletama üldiselt, milleks seda võimendit üldse vaja on, nende sõnutsi ju mängib kõik maki taga ka siis ma lihtsalt ei viitsi seda, vaid ütlen, et jah - mängib küll
Muidugi pilt teema algataja woofrist ja kastist ei teeks paha, siis saaks aimu, millega tegu ja mida vaja.
Lõpetusek niipalju, et kõigepealt osta oma võimaluste piires võimendi ja siis vaata alles sobiv woofer, kuna woofrid ei ole eriti kallid asjad aga, et
nad korralikult töötaks ON vaja korralikku võimu!
ranzile - kas leidsime ühise keele ?
..... tuli jah palju nägusid .....
PUR soojustus ja polyurea pritsimine meilt!
|
|
|
|
ranz
klubiliige
Registreerunud 29.09.02
Kasutaja on eemal
|
postitati 30.01.06 22:20
|
|
|
Tsitaat: | ranzile - kas leidsime ühise keele ? |
Hmm... nu siin teemas küll jah
|
|
|
|
Shelby-SV
huviline
Registreerunud 06.01.06
Kasutaja on eemal
Auto: Audi 80 b4 66kw 1994
|
postitati 31.01.06 05:42
|
|
|
tegelikult on neid korralikke bassikaste päris keeruline teha. litraa˛ peab õige olema, kast korralikult tihendatud ja heast materjalist, seest mingi
mitte heli peegeldavate materjalidega (vatiin) kaetud jne. siis veel korralik võim ja korralik element.
siit lingilt peaksid algajana korralikku infot saama:
http://www.zone.ee/basssoundman/
taoliseid lehti on veel küll ja veel. võid ise eneseharimise mõttes neid veel vaadata.
|
|
|
Demis
huviline
Registreerunud 26.09.02
Kasutaja on eemal
Auto: 5 cyl 20V
|
|
veiks
huviline
Registreerunud 30.01.05
Kasutaja on eemal
Auto: audi coupe 2,3
|
postitati 26.04.06 15:13
|
|
|
kasti arvutamiseks on olemas vabavaradena winisd ja jbl mingi programm, viimane oli kuidagi keeruline. winisd on vist mingite soomlaste programm, ja
bassbox pro'ga tekib erinevusi
|
|
|
laurz
huviline
Registreerunud 30.12.05
Kasutaja on eemal
Auto: b4TQ E39
|
postitati 27.04.06 06:34
|
|
|
mul ARIZONA EAGLE kinnine kast seest täica tühi. aga kui täidan vatiiniga kas hakkab sis paremini mängima.woofri täpseid andmeid ei tea aga läbimõõt
on mingi 30cm ja võimendi on 2x60wsama firma. aga äkki keegi seletab kuidas se kogu kupatus õieti tööle panna ma mõtlen mängija ja võimendi
reguleerimist äkki teen midagi valesti sest üsna vähe teadmisi selle kohalt
|
|
|
MartinCS
huviline
Registreerunud 28.03.06
Kasutaja on eemal
Auto: S4 BiT 232kW Oettinger + esivanema A6 C6 3,0TDI Q 171kW '07
|
postitati 17.08.06 06:08
|
|
|
Tekkis küsimus, et kas keegi teab kui paks peaks olema klaasriide ja vaiguga tehtud woofriikasti sein?
Ehitan siis sellist naljakat kasti, mis on varuratta sees ja sealt natukene väljas. Suurt pinda pole klaasriidega, sest nn. raam on tehtud mdf-ist,
vineeerist ja abiks teras (karkass?) .
Kast tuleb ise 36 liitrit ja sisse läheb Alpine 12" L -seeria.
|
|
|
Geo
huviline
Registreerunud 20.09.05
Kasutaja on eemal
Auto: 4xQ
|
postitati 07.11.06 11:18
|
|
|
tervist kõikidele
nii siis olen tegelenud k6lari kastide ehitamisega juba 4 aastat. enda kogemustest kirjutan siia k6ige t2htsamad punktid kasti ehitamises ja kõlari
valimises.
1. materjal peab olema 21 mm v2hemalt, esipaneel soovitav veelgi paksem.
2. siseseinad soovitan katta vaibaga v6i vaibakattega, see parendab heli, eriti madalamaid sagedusi.
3. faasinverteri toru soovitan asutada sama seinale kus valjukas.
4. tagasein võiks olla mingi nurga all, standart on 70 kraadi. see t2hendab, et mida v2hem sirgei nurkasid k6lari kastil, seda parem.
5. uhe inverter toru asemele võib teha rohkem - kui pole õiget toru l2bimõõtu paar või kolm, aga siis peab ymber kalkuleerima torude pikkust.
6. sealed boxil on alati kvaliteetsen heli, aga inverter boxil madalamatel on suurem kasulik koefitsient ja t2nu inverterile + v6imsustaluvus on pisut
suurem.
7. bassikõlari k6ige t2htsam parameeter peale võimsust - resnants sagedus. Yle 30 herz - see pole õige bassikõlar
8. pea meeles, et mida kõrgem kõlari tundlikus, seda v2iksemat võimsust on vaja et aretada helirõhku. ylihea on alates 96db.
soovin kõikidele edu ja loodan et seda materjali l2heb kellegile vaja.
|
|
|
Reimers
huviline
Registreerunud 17.05.06
Kasutaja on eemal
|
postitati 29.11.06 20:37
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: Maitz1000
Meelo ütles nii "Vatiiniga täitmise mõte on, et suurendada kunstlikult kõlarikasti mahtu." Kas see tähendab, et kui kasti panen vatiini täis
(normaalselt) siis suurendab see kunstlikult kasti suuremaks? Kas vatiin õhu liikumist kastis ei hakkan takistana??? |
ehitasin just omale 21mm Vineerist inverteriga kasti 42l ja proovisin nii vatiiniga kui ilma kuid tee mis tahad ilma vatiinita on heli parem ja bass
ka sügavam ! Sõbrad kiskusid ka vatiini välja ja ütlesid et hoopis teine asi
|
|
|