Lehekülgi: 1 2 |
Joel
meeskond
Registreerunud 01.10.02
Kasutaja on eemal
Auto: Audi CQ Typ85, Porsche 911 Turbo, MB G63 AMG, MB ML 320, Volvo 940 SE, ZAZ 965 Cabrio
|
postitati 02.12.13 09:20
|
|
|
Vanade mudelite plastosade 3D-printimine või plastvalu, nt Typ85 stangevõre
Hei,
Mul Kuubikul kadus ära stangevõre see osa, mis katab veoaasa. Olen otsinud, aga ei leia kuskilt. Üks inimene soovitas, et lase 3D-printida omale, mis
tundub tegelikult igati viis idee. Ainus probleem on, et ma ei tea 3D-printimisest mitte midagi - kes seda teeb, kus, mis materjalist jne. Oskaks
keegi selles teemas midagi kaasa rääkida?
Tervitades,
Joel
|
|
|
|
MaQQu
klubiliige
Registreerunud 15.12.02
Kasutaja on eemal
|
postitati 02.12.13 09:24
|
|
|
Tulin ka ise televiisorist 3D printeritest tehtud saadet vaadates mõttele, et seda saaks edukalt plastist stange- ja kapotivõrede printimiseks
kasutada.
Näiteks Sport Quattro kapotivõred, millega AudiTeam kõvasti vaeva nägi.
Samamoodi on defitisiidiks muutunud C4 S4 esistange pukseerimisaasa võred.
Keegi informeeritum võiks siia teemasse lisada väga umbkaudse kalkulatsiooni, palju läheb maksma näiteks 3D mudeli loomine ja kui palju omakorda selle
printimine.
Üks lõik 3d printimise kohta Ringvaate saatest.
|
|
|
prj
klubiliige
Registreerunud 04.12.08
Kasutaja on eemal
Auto: S8 D4, A4 B9 2.0TQ, Cupra Born
|
postitati 02.12.13 09:33
|
|
|
Alustuseks on CAD-s vaja 3D mudel teha detailist.
Või siis kasutada 3D scannerit...
Kui see olemas, siis printimine ise pole suur probleem, peamine, et printer oleks detaili jaoks piisava suurusega.
Enamus neist on üsna väikesed.
|
|
|
|
Joel
meeskond
Registreerunud 01.10.02
Kasutaja on eemal
Auto: Audi CQ Typ85, Porsche 911 Turbo, MB G63 AMG, MB ML 320, Volvo 940 SE, ZAZ 965 Cabrio
|
postitati 02.12.13 10:20
|
|
|
No seda ma mõtlesingi, et kelleltki saab ju juppi laenata 3D-skaneerimiseks ja pärast saab siis 3D-printida. Aga kes seda teeb, kus ja mis raha eest?
|
|
|
|
tarmo
klubiliige
Registreerunud 05.01.03
Kasutaja on eemal
|
|
aixx
huviline
Registreerunud 21.03.05
Kasutaja on eemal
|
|
NOS
huviline
Registreerunud 04.05.09
Kasutaja on eemal
|
postitati 02.12.13 11:02
|
|
|
Ma küll kahtlen et see moodus odavam võib tulla.
|
|
|
tarmo
klubiliige
Registreerunud 05.01.03
Kasutaja on eemal
|
postitati 02.12.13 11:19
|
|
|
Antud juhul ei ole küsimus odavuses. B2 stangevõre hind on tavaliselt umbes sama, mis terve b2 hind, sest keegi neid eraldi ei müüja uuena ei ole neid
lihtsalt olemas enam, seega pead sa ostma terve auto.
|
|
|
ash
huviline
Registreerunud 28.10.02
Kasutaja on eemal
Auto: typ85 CQ '87
|
postitati 02.12.13 12:17
|
|
|
Joel, mul peaks olemas olema ka see jupp valgel kuubikul küljes. Peab üle vaatama olukorra ja vabalt võin anda 3D skännimiseks kui on piisavalt heas
korras. Sinu teha siis lihtsalt skännerimees leida. Mõte igati kiiduväärt, sest 3D printeriga peaks saama ka plastiku tüüpi natuke valida, ehk siis
pole vaja karta, et saab näiteks liiga habras.
Terv,
ash
|
|
|
prj
klubiliige
Registreerunud 04.12.08
Kasutaja on eemal
Auto: S8 D4, A4 B9 2.0TQ, Cupra Born
|
postitati 02.12.13 12:21
|
|
|
Tsitaat: | Mõte igati kiiduväärt, sest 3D printeriga peaks saama ka plastiku tüüpi natuke valida |
Mitte eriti...
|
|
|
|
Joel
meeskond
Registreerunud 01.10.02
Kasutaja on eemal
|
postitati 02.12.13 14:23
|
|
|
Tänud kõigile. Need firmad, mis siin lingitud ma leidsin guuglist ise ka, aga mul oli rohkem küsimus selles vallas, et äkki mõni foorumlane on ise
teemas sees ja tahab öelda, umbes midagi sellist, et "hei, mina teen, tule homme läbi, lõunaks on olemas" vms. Aixxi näidatud linki ma ise ei näinud, seal paistab nii skanner kui printer
olevat, et ilmselt tasub proovida. Ash, Sinu valge kuubiku võrega ma arvestasin etalonina juba nagunii.
|
|
|
|
mkb
meeskond
Registreerunud 21.02.08
Kasutaja on eemal
Auto: Avant Q
|
postitati 02.12.13 15:39
|
|
|
Skännimine on ikka sigakallis töö veel, st skännimine ise pole hullu, aga see hilisem andmetöötlus vaadeldava mudeli tegemiseks maksab ropult. Alla
200 euri ei tasu minu teada väga mõeldagi sellele.
Alternatiivina ehk pigem mingite vormide tegemisse investeerida ja hiljem rikkaks saada?
|
|
|
tl470487
aeg maha
Registreerunud 06.07.11
Kasutaja on eemal
|
postitati 02.12.13 16:10
|
|
|
+1
Selle soovunistuse teostuse maksumus jahutab ilmselgelt teema algataja maha, sest labasemad tehnoloogiad, sh vormi tegemine ja valutamine või mida
iganes muu teostusvõte tuleb kindlasti odavam. Kui vaid 1 või mõni koopia vaja siis ei pea ka vorm pikalt kestma ehk saab omakorda säästa. Vormist
väljutatud toorik-tulemust võib väikse seeria juures pealegi veel vabalt käsitsi korrastada. See kõik võimaldab jälle omakorda negatiivi vormi
valmistamise kulusid kokku hoida.
Tsitaat: | Algselt postitas: mkb
Skännimine on ikka sigakallis töö veel, st skännimine ise pole hullu, aga see hilisem andmetöötlus vaadeldava mudeli tegemiseks maksab ropult. Alla
200 euri ei tasu minu teada väga mõeldagi sellele.
Alternatiivina ehk pigem mingite vormide tegemisse investeerida ja hiljem rikkaks saada? |
|
|
|
|
Black
klubiliige
Registreerunud 28.01.03
Kasutaja on eemal
Auto: Q7
|
postitati 02.12.13 16:36
|
|
|
Ehk siis vaja oleks tegelikult 3D-koopiamasinat - ühes otsas skänner, teises printer, CAD-töö seal vahel teeb, nagu nimigi ütleb, arvuti.
|
|
|
|
tl470487
aeg maha
Registreerunud 06.07.11
Kasutaja on eemal
|
postitati 02.12.13 16:42
|
|
|
Ennustuste kohaselt on see kodukasutajale kättesaadav juba ca 10-15 aasta pärast. Ilmselt samal ajal lanseeritakse ka primitiivne robot-android. Seni
aga kannatust.
Tsitaat: | Algselt postitas: Black
Ehk siis vaja oleks tegelikult 3D-koopiamasinat - ühes otsas skänner, teises printer, CAD-töö seal vahel teeb, nagu nimigi ütleb, arvuti. |
|
|
|
|
Taavi
klubiliige
Registreerunud 21.11.04
Kasutaja on eemal
Auto: UrS4
|
postitati 02.12.13 17:27
|
|
|
Plastivalu vorm (kui teha), kestab kaua kaua. Iseasi on vormi valmistamise hind. Materjal ise ei maksa pärast enam suurt midagi. Muidugi tuleb leida
press, kuhu see vorm vahele istutada
12.301@181km/h
|
|
|
|
xpr
huviline
Registreerunud 10.10.05
Kasutaja on eemal
Auto: e46 330d
|
postitati 02.12.13 18:00
|
|
|
Tegelesin vahepeal 3D skänneri ja printeriga. Kahjuks on kipsipulbri baasil see printer ja stangevõret pole ilmselt eriti otstarbekas printida
sellega, kuigi suht ilmastikukindel jääb see, kui spets ainega töödelda. Tookord sai see valitud just sellepärast, et selle kulu oli odavam. Müügi
jaoks oli kliendile 65 euro senti kuup cm + töö 16 euri tund.
Plastiku hind oli tunduvalt kallim ja ei ole praegu väga enam kursis.. mis võiks maksta. Nende printerite hinnad järjest langevad, et väiksema
plastiku oma peaks alla 1000 dollari juba saama vast.
Selline kipsiprinter:
http://www.zcorp.com/en/Products/3D-Printers/ZPrinter-450/spage.aspx
Skänneriga saab sellised osad küll ilusti sisse skännida 3d kujundiks.
Võimalik on veel plastikust need osad välja lasta freesida. Aga üldiselt tuleb selle asja hind printides või freesides lõpuks ilmselt sama mis poest
ostes.
Kui detaili muidugi saada ei ole, siis hea võimalus.
Tallinnas on veel selline firma: http://www.ferdida.com/est/3DP.phtml
|
|
|
Joel
meeskond
Registreerunud 01.10.02
Kasutaja on eemal
|
postitati 03.12.13 07:07
|
|
|
Tänud taas mõtete eest. Konks ongi just täpselt selles, et neid ei toodeta enam ja kel on see ei müü, kuna see jubin kaob üsna kergesti eest ära oma
konstruktsioonilise eripära ja füüsilise väsimise tõttu ja uut pole kuskilt võtta. Sellest see printimise teema üldse tekkis. Minu huvi oligi kasvõi
ligikaudselt teada saada mis see maksab - see küsimus oli ka eespool kirjas. Kui asja hind on 500 euri, siis on huvi tõepoolest jahedam, 100 euri ei
oleks probleem. Ehk siis kui keegi tahab mulle selle hinnaga müüa, siis ootan pakkumisi.
Täiesti vabalt võib siin teemas arutleda ka plastvalu teemal - põhimõtteliselt on ju võimalik mingi jupi järgi valuvorm teha ja plastikut täis valada.
Kas sel teemal on kellelgi kogemusi?
|
|
|
|
Taavi
klubiliige
Registreerunud 21.11.04
Kasutaja on eemal
|
postitati 03.12.13 07:46
|
|
|
Plasti valuga kogemusi pole, küll aga on kummi omaga. Masinad tehniliselt võrdlemisi sarnased. Kõige selle juures on vorm ainuke asi, mis maksab
omajagu raha. Käsitsi sinna vormi millegi kallamisest ei oska midagi arvata. Kindlasti ei sobi selleks seesama kraanul, mida plasti sissepritsel
kasutatakse. Aga ehk on foorumis mõni plasti spets. Ma võin pigem sellest rääkida, kuidas kummidetaile järgi teha, mida enam saada pole.
12.301@181km/h
|
|
|
|
weix
huviline
Registreerunud 18.03.03
Kasutaja on eemal
Auto: Audi
|
postitati 03.12.13 08:14
|
|
|
Plasti vormidega ja valudega tegeletakse --->Siin<---. hästi normaalsed
mehed. Reegina on plast vormi tegemine üsnagi kallis, aga samas jupi hind suht OK. Samas võiks neid ju pärast siis Ebays edasi müüa raha tagasi
tegemiseks...
|
|
|
aixx
huviline
Registreerunud 21.03.05
Kasutaja on eemal
|
postitati 03.12.13 15:32
|
|
|
No ma olen lasknud laserpaagutamise teel asju enda poolt mainitud seltskonnal teha. Umbes sama materjalikogus, mis võre eest läks ca 300€, joonised
tegin ise, aga see oli kaks aastat tagasi. Võimalik, et freesimine oleks odavam. Seda võib küsida jälle selliselt seltskonnalt, kes ennast Prototuba
OÜ taha "peidavad" neil on minu teada nii kopeerimisseade kui ka ülitäpne frees. Võin ka ise küsida kui Eestis olen.
|
|
|
Taavi
klubiliige
Registreerunud 21.11.04
Kasutaja on eemal
|
postitati 03.12.13 16:51
|
|
|
300eur ühe võre materjali eest on küll selline summa, et tasuks hakata mõtlema plastivalu vormi peale. Kellelgi võrest pilti on panna? Oskaks ehk
veidigi mõelda, milline vorm peaks olema.
12.301@181km/h
|
|
|
|
Joel
meeskond
Registreerunud 01.10.02
Kasutaja on eemal
|
postitati 04.12.13 07:35
|
|
|
Mul ei ole pilti, kuna mul pole seda juppi. Ja ühelgi netist nähtud pildil ei paista see must võre piisava detailsusega. Aga laias laastus on ta
samasugune nagu C4 veoaasa kattev võre, ainult vist mõnevõrra lihtsam - 2 ribi ja taga mingid vertikaalid.
Tarmo, äkki saad pildistada ja üles visata?
|
|
|
|
tarmo
klubiliige
Registreerunud 05.01.03
Kasutaja on eemal
|
postitati 04.12.13 18:21
|
|
|
Siit ehk saab aimu kujust: ebay pilt
Homme lähen teen konkreetsest detailist pildi.
|
|
|
Taavi
klubiliige
Registreerunud 21.11.04
Kasutaja on eemal
|
postitati 04.12.13 18:30
|
|
|
Mnjaa. Ei ole just kõige lihtsama kujuga detail.
12.301@181km/h
|
|
|
|
Lehekülgi: 1 2 |