Foorum Kodulehekülg Eesti Audi Klubi foorum Viimati aktiivne: Mitte kunagi

Pole sisse logitud. [Logi sisse - Registreeri]
Mine lehekülje algusesse

Telli teema e-mailile | Lisa lemmikutesse   Tee uus teema Tee uus küsitlus
 Lehekülgi:  1  2
Autor:
Pealkiri: Kilowatt ja njuutonmeeter (Vastuseid: 32 | Vaatamisi: 7265)
undu
huviline

Registreerunud 05.08.05
Kasutaja on eemal

Auto: Outback´13, Gaz 2410

postitati 30.11.11 09:09 Tsiteeri
Kilowatt ja njuutonmeeter

Üldhariv küsimus õhus. Tuli tuttvaga juttu mootoritest ja sellest, miks on hetkel tõusev trend turbomootorite tootmine. Põhjuseks tõin kasuteguri ehk hea väände laias pöördevahemikus ning sellest tulenev sõidumugavus koos suhtelise ökonoomsusega.
Kui väändemomendi tuntavust ja olulisust oskasin seletada (isegi mõõtühiku teoreem oli meeles), siis Kw/Hj olemust-tuntavust enam seletada ei osanud. Näitena tõin VAG 1,2 77kw TSI vs VAG 2,0 85kw (ntx ABK). Njuutonit on 2,0 umbes sama palju, kuid korraks kuskil 3400rpm kandis, siis TSI on see 175NM saadaval 2000-4000rpm. Samas Kw on 1,2 TSil vähem kui 2,0 vabalthingaval.
Ehk siis küsimus targematele - mida näitab mootori kohta Kw arve teatud pööretel?

Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale e-mail Saada kasutajale U2U Vaata kasutaja MSN Messengeri aadressi Kasutaja Telefoninumber
Zoig
klubiliige

Registreerunud 03.12.07
Kasutaja on foorumis

Auto: IZh 21251 Kombi; Audi S6 Avant; B2c; B2q

postitati 30.11.11 09:17 Tsiteeri

Ma olen kõige lihtsamalt selgitanud kW ja Nm vahet sedasi: kW näitab jõudu millega sa mutrit lahti keerad, Nm seda kui pikk mutrivõtme vars on.

Pole ilmselt kõige teaduslikum selgitus, kuid lihtinimesele piisavalt arusaadav :)

Et oleks raskem!
Vaata kasutaja profiili Külasta kasutaja kodulehte Saada kasutajale U2U SkypeKasutaja Telefoninumber
Black
klubiliige

Registreerunud 28.01.03
Kasutaja on eemal

Auto: Q7

postitati 30.11.11 09:30 Tsiteeri

Tsitaat:
Algselt postitas: undu
Põhjuseks tõin kasuteguri ehk hea väände laias pöördevahemikus ning sellest tulenev sõidumugavus koos suhtelise ökonoomsusega.

Kasuteguri ja hea väände laias pööretevahemikus. Need ei ole sünonüümid.

Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale e-mail Saada kasutajale U2U Kasutaja Telefoninumber
opsys
huviline

Registreerunud 21.10.07
Kasutaja on eemal

Auto: B4 Avant 2.0 85kW 1994 a, B6 Avant 1.9 AVF 2003

postitati 30.11.11 09:33 Tsiteeri

Võimsus on moment korrutatud võlli pöörlemiskiirusega (nurkkiirus rad/s). Moment on jällegi mingile punktile mõjuva jõu ja jõuõla korrutis. Jõuõlg on risti jõuvektoriga. Kui jõuvektor läbib punkti, mille suhtes momenti on vaja tekitada siis viimane puudub. Ei ole kursis kas sisepõlemismootoritel võetakse jõu õlaks meeter või mõni muu pikkus.

Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale U2U
undu
huviline

Registreerunud 05.08.05
Kasutaja on eemal

postitati 30.11.11 10:27 Tsiteeri

Tsitaat:
Algselt postitas: Zoig
Ma olen kõige lihtsamalt selgitanud kW ja Nm vahet sedasi: kW näitab jõudu millega sa mutrit lahti keerad, Nm seda kui pikk mutrivõtme vars on.

Ok. Selle järgi saan ma ru nii, et mida rohkem Nm, seda vähem Kw on vaja. Aga - endiselt on udune see osa - olen korduvalt kuulnud-lugenud väidet: rallikrossi sõiduks sobival mootoril on olusem vääne kui Kw samas kui ringraja seades mootoril on olulisem just enam KW mootorist saada, mõningane Nm kadu selle saavutamisel ei mängi nii tähtsat rolli? Vääne teadagi aitab kiirendada, rallikrossis seda vaja - selge. Aga ringrajal ju erinevad koormused kordu suuremad, seega see sama vääne ju seal ka peaks edu tooma - kurvist välja kiirendamised jne. Ikkagi - mida annab Kw?

Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale e-mail Saada kasutajale U2U Vaata kasutaja MSN Messengeri aadressi Kasutaja Telefoninumber
lynx
klubiliige

Registreerunud 15.10.02
Kasutaja on eemal

Auto: Audi

postitati 30.11.11 11:26 Tsiteeri

Kõige lihtsam.

Nm näitab töö tegemist, e. kui jõudsalt tööd tehakse ja võimsus näitab kui kiiresti eelpool tehtavat tööd tehakse.

Tehes sama jõuga tööd 2x kiiremini on ju tulemus 2x suurem - sellest tulenevalt ka võimsus kaks korda suurem.

Rule: Do your homework or suffer the consequences !
Vaata kasutaja profiili Külasta kasutaja kodulehte Saada kasutajale U2U Kasutaja Telefoninumber
Fugitive
klubiliige

Registreerunud 12.02.06
Kasutaja on eemal

Auto: Audi A6 Allroad 2008 3.0tdi

postitati 30.11.11 11:46 Tsiteeri

Natuke kasulikku lugemist http://www.tqhq.ee/dir.php?id=30

Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale e-mail Saada kasutajale U2U SkypeKasutaja Telefoninumber
ferdinand
huviline

Registreerunud 17.01.03
Kasutaja on eemal

Auto: 400,401,969

postitati 30.11.11 13:58 Tsiteeri

No kuulge:o koolis ei ole üldse keegi käinud?:D

Võimsus on ajaühikus tehtav töö.

Momenti on ilmselt kõige lihtsam selgitada kangi või õlapikkuse abil, st 1Nm pöördemoment on 1m õla puhul võlli pööramiseks rakendatav jõud 1N Nii lihtne see ongi.:D

Ameeriklaste foorumis üsna põhjalik selgitus.

Isegi kui mul on igav, kõik mul tuleb välja!
undu
huviline

Registreerunud 05.08.05
Kasutaja on eemal

postitati 30.11.11 14:10 Tsiteeri

Fugitive antud link aitas hädast. Tänud, jälle natuke targem.
Tsitaat:
Algselt postitas: ferdinand
No kuulge:o koolis ei ole üldse keegi käinud?:D

Võimsus on ajaühikus tehtav töö.

Momenti on ilmselt kõige lihtsam selgitada kangi või õlapikkuse abil, st 1Nm pöördemoment on 1m õla puhul võlli pööramiseks rakendatav jõud 1N Nii lihtne see ongi.:D

Ameeriklaste foorumis üsna põhjalik selgitus.

Nmolemuses küs ei olnudki. Lisan siis veel, et 1NjuutonMeeter tähendab, et meetrise õla otsas on võlli pööravaks raskuseks 1kg. Nii et oleme küll koolis käinud :D

Kristoff
huviline

Registreerunud 03.11.06
Kasutaja on eemal

Auto: Tq & TSI

postitati 30.11.11 14:39 Tsiteeri

Tsitaat:
Nmolemuses küs ei olnudki. Lisan siis veel, et 1NjuutonMeeter tähendab, et meetrise õla otsas on võlli pööravaks raskuseks 1kg. Nii et oleme küll koolis käinud :D

Ega ikka ei ole küll nii. :D Sest 1kg ei avalda Maal jõudu 1 N vaid ligikaudu 9,81 N.

CE
huviline

Registreerunud 02.03.06
Kasutaja on eemal

Auto: A4 Avant 1,9 TDI q

postitati 30.11.11 14:50 Tsiteeri

Tsitaat:

See on pea 10 Nm. Aga ka kilogramm-meetrites (kg*m) saab muidugi pöördemomenti mõõta...

Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale U2U Vaata kasutaja MSN Messengeri aadressi Kasutaja Telefoninumber
ferdinand
huviline

Registreerunud 17.01.03
Kasutaja on eemal

postitati 30.11.11 14:52 Tsiteeri

Auto puhul ei olegi tavaliselt olulised numbrite suurused, kuivõrd üldisemad dünaamilised näitajad. Ntx 49kW transit jaksab koormat palju paremini vedada kui tervelt 66 kW (riisi)püss. Või ntx 420 Nm diiselvagun on tagumikutunnetuse järgi oluliselt parema minekuga kui 200 Nm bensukas, ehkki 0-100 kiirendab bensukas võib olla tükk maad kiiremini.

Tegelane5
huviline

Registreerunud 26.09.05
Kasutaja on eemal

postitati 09.12.11 07:47 Tsiteeri

Nende uute väikse töömahuga turbokate mõte on selles et osalise koormusega töötades on nad ökonoomsemad, kuna siis on nad nagu tavalised 1,2 või 1,4. Vajadusel aga saab neist sama jõudu mis tollest 2,0 ist. Ei tea kas maksuklassidel ka turbokoefitsent on? :)
Teine küsimus on, kui palju nondel mootoritel väänet on kui turbo veel taga ei ole?

audi_a4_v6
huviline

Registreerunud 17.08.10
Kasutaja on eemal

Auto: Audi Q7 3.0TDI -14

postitati 09.12.11 09:28 Tsiteeri

Tsitaat:
Algselt postitas: Kristoff
Tsitaat:

Ega ikka ei ole küll nii. :D Sest 1kg ei avalda Maal jõudu 1 N vaid ligikaudu 9,81 N.

Ära hakka norima, kui sa isegi täpne ei ole oma väidetega:cool: Märksõna: g ei ole konstantne igalpool, sest maa ei ole kerakujuline ja tea kui sümmeetriliselt see mass üldse jaotunud on? Lähendus kümneni on siinses arutelus enam kui küll!

Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale U2U Kasutaja Telefoninumber
tynt
huviline

Registreerunud 17.08.05
Kasutaja on eemal

Auto: 3 x rida5

postitati 09.12.11 11:38 Tsiteeri

Kui nüüd düno graafikuid vaadata siis alati tuuakse kW ja Nm graafikud välja. Mind on pikalt piinanud selline küsimus, et kas täpselt samasuguse kW graafiku korral saab olla erinevaid Nm graafikuid?

Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale U2U Kasutaja Telefoninumber
altz1
huviline

Registreerunud 13.03.06
Kasutaja on eemal

Auto: V8tt

postitati 09.12.11 12:12 Tsiteeri

Tsitaat:
Algselt postitas: tynt
Kui nüüd düno graafikuid vaadata siis alati tuuakse kW ja Nm graafikud välja. Mind on pikalt piinanud selline küsimus, et kas täpselt samasuguse kW graafiku korral saab olla erinevaid Nm graafikuid?

Ei saa, kuna nad on omavahel arvutuslikult seotud. Kw graafik on tuletatud väändest ja pööretest.

Eraldi tuuakse nad välja, et oleks parem jälgida. Oluline on tegelikult ainult NM graafik täispikkuses. Kw-st piisaks kui välja tuua aint "max" number näiteks.:)

Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale e-mail Saada kasutajale U2U
ferdinand
huviline

Registreerunud 17.01.03
Kasutaja on eemal

postitati 09.12.11 12:50 Tsiteeri

Tsitaat:
Algselt postitas: altz1
Tsitaat:
Algselt postitas: tynt

Ei saa, kuna nad on omavahel arvutuslikult seotud. Kw graafik on tuletatud väändest ja pööretest.

Eraldi tuuakse nad välja, et oleks parem jälgida. Oluline on tegelikult ainult NM graafik täispikkuses. Kw-st piisaks kui välja tuua aint "max" number näiteks.:)

Otot, jätke nüüd järgi. Nii võimsus kui pöördemoment on ikka peamiselt seotud mootori ehitusega ning omavahel neil mingit konkreetset sõltuvust ei ole.

Kusjuures väga huvitav on neid graafikuid uurida. Paljudel "väga hea" pöördemomendiga masinatel on momendikõver väga teravatipuline, samas kui "kehvematel" võib suurim moment olla saadaval pmst pea kogu pööretevahemikus.

prj
klubiliige

Registreerunud 04.12.08
Kasutaja on eemal

Auto: S8 D4, A4 B9 2.0TQ, Cupra Born

postitati 09.12.11 12:54 Tsiteeri

Tsitaat:
Otot, jätke nüüd järgi. Nii võimsus kui pöördemoment on ikka peamiselt seotud mootori ehitusega ning omavahel neil mingit konkreetset sõltuvust ei ole.

Möh?
Võimsus = Vääne * RPM / 5252

Küsimus oli "kas samasuguse graafiku puhul", ehk siis, sul on lihtsalt ühe tundmatuga võrrand, kus vääne on nüüd puudu.
Ma väidaks, et täiesti konkreetne seos on.

Vaata kasutaja profiili Külasta kasutaja kodulehte Saada kasutajale U2U
ferdinand
huviline

Registreerunud 17.01.03
Kasutaja on eemal

postitati 09.12.11 12:59 Tsiteeri

Tsitaat:
Algselt postitas: prj
Tsitaat:

Möh?
Võimsus = Vääne * RPM / 5252

Küsimus oli "kas samasuguse graafiku puhul", ehk siis, sul on lihtsalt ühe tundmatuga võrrand, kus vääne on nüüd puudu.
Ma väidaks, et täiesti konkreetne seos on.

Ma ei tea, ma küll väga erineva kujuga graafikuid sattunud nägema.:o Olen ma nüüd millestki väga olulisest eemale jäänud? Selle teooria järgi peaks ju alati võimsus ja momendigraafikud identsed olema.

altz1
huviline

Registreerunud 13.03.06
Kasutaja on eemal

postitati 09.12.11 14:15 Tsiteeri

Tsitaat:

Ma ei tea, ma küll väga erineva kujuga graafikuid sattunud nägema.:o Olen ma nüüd millestki väga olulisest eemale jäänud? Selle teooria järgi peaks ju alati võimsus ja momendigraafikud identsed olema.

Noh, vahest tasuks Sul asjad järele kontrollida....Täpselt nii on nagu prj kirjutas. Düno pingid mõõdavad ka moment vs. rpm ja vastavalt sellele joonistatakse kilowati graafik. Võibolla on/oli mu sõnastus konarlik, kuid peaks siiski ju olema arusaadav.

Võta mingid 4-5 punkti ja arvuta läbi ning näed kohe seost. Identsed nad ei saagi olla. Rpm on ju muutuv. Aga nagu valemist näed siis 5252 rpm juures peavad nad lõikuma.;)

ferdinand
huviline

Registreerunud 17.01.03
Kasutaja on eemal

postitati 09.12.11 14:40 Tsiteeri

Mis asjad peavad lõikuma 5250 pöörde juures?:o Nagu siin teemas juba jutuks oli, on võimsus ning pöördemoment erinevad asjad ning neid ka mõõdetakse erinevalt. Samuti on enamasti (ntx sisepõlemismootoril) mõlema väärtuse maksimum täiesti erinevatel pööretel. Mismoodi dünopingid oma väärtusi arvutavad või mis koefitsente ümardamisel kasutatakse ei oska ma ütelda.

Kui graafikutest oli jutt, siis suure tõenäosusega on M408 ja mõne väiksema diisli võimsusgraafikud sarnased. Päris kindlasti pole seda momendigraafikud, isegi natukene mitte.:D

Selle valemi järgi arvutades saab MB270Cdi mootori võimsuseks üle 200kW, ei olegi mitut punkti tarvis kontrollimiseks võtta.;)

Edit:
Paar ilmekamat näidet ka, võimsusgraafikud suht :D sarnased:

http://www.hs-elektronik.com/datenblatt-d/mercedes-e290td.html

http://www.hs-elektronik.com/datenblatt-d/audia625tdiv6150ps.html

altz1
huviline

Registreerunud 13.03.06
Kasutaja on eemal

postitati 09.12.11 14:59 Tsiteeri

Tsitaat:
Mis asjad peavad lõikuma 5250 pöörde juures?:o Nagu siin teemas juba jutuks oli, on võimsus ning pöördemoment erinevad asjad ning neid ka mõõdetakse erinevalt. Samuti on enamasti (ntx sisepõlemismootoril) mõlema väärtuse maksimum täiesti erinevatel pööretel. Mismoodi dünopingid oma väärtusi arvutavad või mis koefitsente ümardamisel kasutatakse ei oska ma ütelda.

Kui graafikutest oli jutt, siis suure tõenäosusega on M408 ja mõne väiksema diisli võimsusgraafikud sarnased. Päris kindlasti pole seda momendigraafikud, isegi natukene mitte.:D

Selle valemi järgi arvutades saab MB270Cdi mootori võimsuseks üle 200kW, ei olegi mitut punkti tarvis kontrollimiseks võtta.;)

Ma ei saa aru, et millest sa aru ei saa? :D Kuidas KW ja NM mõõdetakse erinevalt?? Loomulikult on mõlema maksimum eri kohtades, see on ju elementaarne. Arvutasid oma 270cdi võimsust nii, et võtsid max väände ja korrutasid max rpm-iga ning jagasid 5252 läbi ? Kui jah, siis ei mul rohkem enam lisada midagi pole. Päris nii see elu ikka ei käi. Vaata palju on maksimum KW pööretel mootoril väänet ja pane see number valemisse. Saadki tehase numbri.

5252 juures lõikuvad momendi ja võimsuse graafik, eeldusel et mootor piiraja on kõrgemal. Ma võtsin googlest täiesti suvalise esimese ettejuhtuva graafiku. Palun vaata: http://image.automobilemag.com/f/7227657+w750+st0/0710_1_z+2008_lexus_isf+dyno_graph.jpg

Põhjus miks diislitel ei ole suuri Kw või HP numbreid ongi selles, et neil reeglina kukub moment peale 3500 või 4000rpm moment kolinal ära, missiis et 2000rpm on võibolla 500+nm. Veokitel on ju üldse 2000nm aga kuna see on väga madalal pöördel siis Kw on tunduvalt vähem. Sa pead võtma graafikult mingi x pöörde vaatama palju toodab mootor momenti sellel pöördel ja nüüd korrutama läbi ning saad võimsuse SELLEL samal pöördel.

PS, valemis on võimsuse ühikuks Hobujõud mitte kilowatt.

Ei ole ju nii keeruline....

ferdinand
huviline

Registreerunud 17.01.03
Kasutaja on eemal

postitati 09.12.11 15:08 Tsiteeri

Võtame siis 110kW audi näite: :D 3200(p/min) x 310 (moment 3200p/min juures) /5250 saame kui palju selle masina võimsuseks nendel pööretel?:o Ei tea kui suur võiks võimsus veel suurematel pööretel olla?

altz1
huviline

Registreerunud 13.03.06
Kasutaja on eemal

postitati 09.12.11 15:11 Tsiteeri

Tsitaat:
Võtame siis 110kW audi näite: :D 3200(p/min) x 310 (moment 3200p/min juures) /5250 saame kui palju selle masina võimsuseks nendel pööretel?:o Ei tea kui suur võiks võimsus veel suurematel pööretel olla?

Ühikutele tasub ka tähelepanu pöörata: http://www.tqhq.ee/dir.php?id=30

Okei, KW arvutamiseks otse võib kasutada : NM x RPM /9550

margus
huviline

Registreerunud 15.12.02
Kasutaja on eemal

postitati 09.12.11 15:24 Tsiteeri

Teema algusesse tulles saaks lihtsalt defineerida HP järgmiselt - 75kg raskust tõstes 1m kõrgusele 1sek jooksul = 1HP

Küll aga on üks teema arvutuslikult võimsuseid ja momente välja tuua, teine tera hoopis aga seotult mootori eripäradega jne. Mainitud 1.2TSI 77kW on oma olemuselt tõesti väga asjaliku dünaamikaga(max Nm 1750-4000rpm).

Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale e-mail Saada kasutajale U2U Kasutaja Telefoninumber
 Lehekülgi:  1  2
Tee uus teema Tee uus küsitlus

Mine lehekülje lõppu

XMB Audi Club Edition
Täiendanud: indro, klem, j6mm & diversion @ 2002-2020
Eesti Audi Klubi ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
[Päringuid: 21]
[PHP: 49.9% - SQL: 50.1%]