C3 Jahutussüsteemi andurid ja nende tööpõhimõte
Auto: C3 1990 2.0 85kw
Mina esimese hooga lugesin kokku oma silmaga ja erinevatest teemadest neli:
Lõdviku juures ülemine väike 1. mootori andur, alumine suur 2. kellade andur
3. Jahutusvedeliku andur, jahutusvedeliku potska all
4. ventilaatori andur, väidetavalt radika all nurgas?
Lisaks on kellades veel näidikutena õlitemp ja rõhk, aga neid vist isegi anduritena? Igaljuhul ei tööta ja otsida ei oska.
Tööpõhimõtted:
1. Mootori andur: annab signaali suure, väikese ringi avamisest, ajju kütuse segu määramiseks
2. Kellade andur: näitab armatuuris juhile mootori temperatuuri
3. Näitab jahutusvedeliku kohta punast tuld, kui alla normi vajub.
4. Ventika andur lükkab õige temp juures vurri tööle.
Minu küsimus on aga see, et kuidas täpselt need andurid töötavad?
Probleemid millele üritaks lahendust saada:
A. Armatuuris vilgub jahutusvedeliku tuli ebaragulaarselt. Kõik mahlad on normis ja ei kao kuhugi.
B. Salong ei lähe enam nii kiiresti soojaks, kui ennem (eelmine aasta puhus sooja juba peale poolt km nüüd läheb kordades kauem, kuigi mingi 4km puhub
juba paksult sooja)
C. Armatuuris ei näita temperatuuri. Andur vahetatud, kellad üle joodetud, ikka ei midagi.
D. Ennem hakkas vent tööle ka paar aega peale süüte välja keeramist. Undas mingi aja ja lülitus välja: nn järeljahutus? Enam seda ei ole.
Huvi just mis on täpne tööpõhimõte nendel anduritel, millest mis täpselt sõltub.
Kui vedada ahelasse juhtmed peale ja tester vahele, mis näite ma saama peaks külma mootoriga ja mootori soojenedes? Aka kuidas kontrollida nende
töökorda.
Armatuuri temp näiduga ongi pigem, et hea oleks, kui töötaks, aga siis teaks liht, kas kellades või anduris viga.
Jahutusvedeliku andur häirib + kui midagi tegelt juhtub tahaks, et annaks teada.
Soojaks võiks sellise külmaga minna nagu ennem seda tegi.
Muu undamise käigus ei tea kas vurr hakkab tööle või mitte.
Minge metsa!
www.minemetsa.ee / www.ripptelk.ee
|
|