Foorum Kodulehekülg Eesti Audi Klubi foorum Viimati aktiivne: Mitte kunagi

Pole sisse logitud. [Logi sisse - Registreeri]
Mine lehekülje algusesse

Telli teema e-mailile | Lisa lemmikutesse   Tee uus teema
Autor:
Pealkiri: 2way & 3way paigaldus ja aegviited (Vastuseid: 4 | Vaatamisi: 1857)
Maku
klubiliige

Registreerunud 28.01.03
Kasutaja on eemal

postitati 28.07.07 07:38 Tsiteeri
2way & 3way paigaldus ja aegviited

Korralikku sellekohast teemat ma ei leidnud, seega teeme uue teema.

Lugesin siin DLS-i erinevaid manuaale ja soovitusi ja hakkasin mõtlema. Järgnev jutt on siis suunatud sellele, kuidas paigaldada omavahel midbass, midrange ja tweeter elemendid.

DLS:
INSTALLATION
Mount the speakers in the door or in the dashboard of your car. Normally they will fit in the factory pre-made mounting holes. If you want an improved sound reinforce with a baffle of MDF-board or similar. An installation high up on the door side is to be preferred. An alternative installation is in so called kick panels down on each side of the floor with the speakers facing up- and inwards towards the listener.
For two- or three way speaker systems with separate tweeter an installation of the tweeter close to the bass/mid element is to be preferred. The tweeter can also be installed on the dash-board, or recessed in the door with the accessories in the tweeter box.

Samas, kui ma loen Bang & Olufsen süsteemi kohta, siis nemad on asja lahendanud hoopis teisiti. Seal masinas on muidugi ka 7.1 süsteem aga kas sellepärast paigaldati ka 90mm midrange ja tweeter üksteisest nii kaugele?

Nii palju, kui ma ise seni teadnud olen, siis rusikareegel on olnud, et midrange ja tweeter tuleb võimalikult lähestikku paigaldada ja midbassi võib madalamale panna. Nüüd tekibki minul küsimus, miks? Milliste põhimõtete järgi jaotatakse erinevad helikomponendid erinevalt auto salongis üksteisest kaugemale ja lähemale? Seda, et bass peaks eest tulema, trumm temast paremas, laulja ja kitarrist keskelt, seda ma olen isegi lugenud. Küsimus on aga, milline on elemendite omavaheline õige paigutus ja millest see sõltub?

Harry:
Mis puutub midrangedesse, siis helipilt tekib kõlarite taha.
Kuna eesmärgiks oli saada helipilt enda ette , silmade kõrgusele ,kapotti peale esiklaasi taha, siis siit ka asukoht armatuuris.

Mis puutub teemasse - esiklaasiga paralleelselt , siis see oleks olnud veelgi parem lahendus, aga kuna autoaudio on juba kompromisside kunst, siis pidin osaliselt leppima sellega, mida antud olukord mulle pakkus.
Õnneks suutsin hiljem häälestuse käigus siiski neutraliseerida valdava osa klaasipeegeldusest tingitud kõrvalmõjudest.
Midranged armatuuri ongi kogu asja konks.
Midrange on kogu süsteemi süda ja nende kõlarite asukohast ja installist sõltub kogu edasine tulemus.
Midranget on läbi aegade püütud armatuuris mängima saada nii kastiga kui ka ilma. Olen mõlemaid versioone kuulnud ja näinud. Üldmulje on selline, et ilma kastita saab parema tulemuse, kui mittesobiva kastiga. Sobivat kasti aga autosse ehitada on paremal juhul äärmiselt keeruline ja halvemal juhul peaaegu võimatu. See puudutab nii kasti mahtu, kuju, kinnitusi, seinte võimet helilained summutada, jpm. Neid kes on teinud alguses kasti ja seejärel sellest loobunud, on ilmselt rohkem, kui neid, kes saadud tulemusega rahule on jäänud.
Kui paned ukse sissse, siis midbassi saab sealt üksjagu, aga midrange jätab soovida ja uks tervikuna on kõige ebaõnnestunum koht midrangele üldse. Armatuuris seevastu saab helipildi õigele kõrgusele, ilusti enda ette aga hea tonaalsuse saavutamiseks tuleb rohkem vaeva näha. Eelistatud on sellised variandid, kus klaasipeegeldust ei tekigi, s.t. kõlarist tulev otseheli mitte ei põrka vastu klaasi , vaid on suunatud klaasiga paralleelselt. Selline asi aga pole kaugeltki mitte igas autos ilma suurte ringiehitusteta võimalik. Sellisel juhul on vajalik mingi 31-band EQ stiilis reguleerimisvahend, et sound paika saada ning samuti kõrva ja kogemusi. Tavaliselt mingid sagedused lähevad klaasipeegelduste tõttu valjemaks ja need tuleb EQ-ga alla tõmmata.

Soundile annavad suuna siiski kõrgemad harmoonilised ja nii nagu taga oleva subwoofri saab ette lööma, nii ei ole ka suurt probleemi all ukse sees, või jalgade juures kastides olevate midbassidega.
See ei tule muidugi automatseslt vaid eeldab täpset häälestust.

Tweetrite puhul on oluline mis tüüpi tweetritega sul tegu. Hardomed on parem suunata endast eemale ja klaasiga paralleelselt või vahel isegi vastu klaasi aga softdomed võib suunata otse kuulaja kõrvadesesse. Vähemalt selline on minu kogemus. Piltidel on esimene versioon, aga see nii hästi ei toiminud , sest kõrgem ots kukkus off axis mängides liiga vara ära ja lõpliku installi puhul said mu siiditweetrid otse minu poole suunatud.
Kõrguse puhul pidin arvestama ka apillarite kaldenurgaga ja kui oleksin nad lihtsalt ja "süüdimatult" silmade kõrgusele pistnud, oleksi nad mulle liiga lähedale jäänud. Aga üldiselt jah , võimalikult silmade kõrgusele.

torque addict / in the real world four wheel drive means safety and traction
Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale U2U
karla
klubiliige

Registreerunud 18.03.04
Kasutaja on eemal

postitati 28.07.07 08:16 Tsiteeri

Ma võin küll ainult oma kogemustest rääkida kuid see ei pretendeeri kindlasti absoluutsele tõele.

Bang & Olufsen tundub vähemalt mulle panevat rohkem rõhku disainile:) Kindlasti on elemendid ja paigaldus üle keskimise ka kvaliteedi osas kuid kas see sobib kõigile...ei tea, ilmselt oleneb inimese vajadustest.

Mis puudutab seda miks soovitatakse elemendid lähestikku hoida on minu arusaamist mööda see et elemendid erinevatel kõrgustel lõhuvad helipilti vertikaalselt. Sisuliselt tähendab see kõrgemate ja madalamate sageduste valgumist erinevatesse kohtadesse mis tektiab mingi ebamäärasuse. Nt mina oma autos olen mingi aeg elemente erinevates kohtades katsetades tabanud seda et mõni meesvokaal kõlab madalamaid noote võttes kuskilt alt jalgade juurest ja samas S tähte võib tabada esiklaasilt.
Aktiivsüsteemidel kus aegviited jms on seda muidugi võimalik kuigivõrd kompenseerida aga ka palju raskem kui helipilti horisontaalselt kontrollida.
Ilma aegviideteta süsteemi kasutades pea võimatu.

OOOO
Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale e-mail Saada kasutajale U2U Kasutaja Telefoninumber
Maku
klubiliige

Registreerunud 28.01.03
Kasutaja on eemal

postitati 01.08.07 19:01 Tsiteeri
Aegviited

Aegviited lähevad küll teemast tsipa välja aga räägime siin natuke sellest. Kui kasvab välja piisav arutelu, siis teeme eraldi teema. Eks ma panin selle posti siia ka mõttega upitada olemasolevat teemat.

Täna koju sõites mõtlesin, et kas oleks võimalik kuidagi süsteem seadistada nii, et kumbki eesistuja ei kannata heli nö "ajapildi" all? Ühesõnaga, kas on kuidagigi teostatav idee, et ma sätin juhile paika aegviited nii, et kõrvalistuja kuuleb ka õigel ajal heli? Mulle endale tundub see küll absurd aga kui see on kuidagi võimalik, siis palun andke sellest siia teada..

torque addict / in the real world four wheel drive means safety and traction
ranz
klubiliige

Registreerunud 29.09.02
Kasutaja on eemal

postitati 01.08.07 19:46 Tsiteeri

Aegviidetega minuteada automaatlselt jääb kõrvalistuja kogu asjast välja, ainus lahendus mõlema istuja jaoks peaks olema täis passiiv süsteem ja siis see korralikult tööle panna.
Oma kasutatava protsessori pealt proovisin seda mõlema istuja seadet (seal siis valik juht, kõrvalistuja, mõlemad esiistujad ja kõik autos olijad). Juhi peale pannes on laulja ilusti õigel kohal, kõrvale pannes kaob ta sealt ära ning on ilusti õiges kohas kõrvalistuja jaoks kuid mõlemi ning nelja jaoks pannes ei leidnud ma seda õiget laulja asukohta ka mitte ringi liikudes.

karla
klubiliige

Registreerunud 18.03.04
Kasutaja on eemal

postitati 01.08.07 20:40 Tsiteeri

Ranzil täitsa õigus. Selleks et saavutada mingisugustki tasakaalu ja helipildi laadset asja tuleks vaadata passiivse süsteemi poole. Seda ma vist juba 3a olen püüdnud ka teha:) Põhiliseks takistuseks on siiski olnud aja puudus. Väga palju võimalusi sellise süsteemi ehitamiseks pole. Ja üks lahendus mida mina aretan on nn kickid mis kujutavad endast väikeseid kaste jalgade juures nurkades. Paljudele vastuvõetamatu ja palju kahtlusi tekitav siin Eestis aga no minu jaoks on asi ennast tõestanud. Teostus on aga rohkem kui raske. Põhimõte iseenesest lihtne- viia elmendid kuulajast võimalikult kaugele et jäeks vasaku ja parema kanali vahelise kauguse suhe väiksemaks. See annab hea eelduse saavutada mõlema eesistuja jaoks suhteliselt hea tasakaal. Aga et leida ka elementidele õiged nurgad ja faasid on juba väääga pikk ja aeganõudev töö. Ma seda siin oma sõnadega lahti seletema ei hakkaks aga kes viitsib lugeda siis üks link kus üpris hea seletus kickidest: LINK

Oma tegemistest siis niipalju et ehitasin siis tasapisi valmis sellised kickid:

http://klf.pri.ee/asjad/kickid.jpg

http://klf.pri.ee/asjad/kick.jpg

Kahjuks on need juba prügimäel, põhjuseks see et ei arvestanud et kastides tõuseb elementide tundlikus märgatavalt. Ehituse ajal õigeid nurkasid elementidele otsides olid nad sisuliselt vabas õhus. Nüüd siis juba uued tegemisel:)

OOOO
Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale e-mail Saada kasutajale U2U Kasutaja Telefoninumber
Tee uus teema

Mine lehekülje lõppu

XMB Audi Club Edition
Täiendanud: indro, klem, j6mm & diversion @ 2002-2020
Eesti Audi Klubi ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
[Päringuid: 20]
[PHP: 29.7% - SQL: 70.3%]