HannesT
huviline
Registreerunud 21.01.06
Kasutaja on eemal
Auto: B4 Avant
|
postitati 21.10.06 18:01
|
|
|
Üleuldine küsimus
Suht kõik siin räägivad, et taha pole mõtet kõlareid üldse panna, et pange aint ette võimasamad/paremad jne. Igatahes armatuuri üle 4" midagi ei mahu
ja uste sees 16cm olen ka läbi teinud...suht jama, kõrgeid ei kuule(kaovad jalgadesse ära) ja kõvema volume korral hakkab polster plärisema(ok
paigalduse viga). MIKS ikkagi on selline audiosystem mõnede arvates naeruväärne??
Taga 6"x9" ovaalid/16cm ümmargused vms ja ees orig kohas 4"(annavad piisavalt kõrgeid toone esiistmetele) ja siis woofer(kes tahab). Kusjuures kui
reguleerida heli 45% ette ja 55% taha(et juhikoht oleks nö. keskel), siis minu maitsemeele järgi ei ole nii just "pask" kuulata. Selline skeem on
mul järgmine, ma arvan, sest aint armatuuris ja ustes kõlarid on suht mage kuulata minumeelest.
|
|
|
Raika
klubiliige
Registreerunud 03.11.03
Kasutaja on eemal
Auto: A6 Avant 3,0TDi Q C6, A4 Avant 1,8 B5
|
postitati 21.10.06 18:12
|
|
|
Ühel autol olid mul ees originaalid, taga aknalual 6x9" + pagasnikus sub(lahja). Kõrva mul eriti pole ja seega täitis minu vajadused. Enamus ajast
muidugi sõitsin üksi. Kui oli tuba rahvast täis, sai reguleerida "kirik keset küla". Kui jätta ainult ette(nagu mul praegu on) on ikka jama selles,
et kui taga istuvad tahavad konkreetset lugu kõvemini kuulata ja mulle see ei meeldi ongi tüli autos(loe: lustikummut pannakse kinni)
|
|
|
|
sceleton
huviline
Registreerunud 18.08.06
Kasutaja on eemal
|
postitati 21.10.06 18:22
|
|
|
Loomulikult peaks olema taga ka kõlarid mitte ainult ees.
Endal on taga Ovaalid 6" * 9" ja ees armatuuris orginaalid hetkel(plaanis panna mingid head firma kõllid) ja on heli vägagi hea , piisav auto jaoks.
Pole isegi supakat vaja, sest ei näe vajadust kuulata nii autos muusikat et kahe kvartali kaugusele kuulda.
Kodus ka olemas 17 cm kõllid mida tahaks panna ette uste sisse aga vis tei viitsi ehitama hakata, mind rahuldab seegi mis hetkel on.
|
|
|
Simps
klubiliige
Registreerunud 29.01.05
Kasutaja on eemal
Auto: erinevad
|
postitati 21.10.06 18:29
|
|
|
Igaüks teeb/laseb teha enda autosse helisüsteemi vastavalt oma maitsele, paljud täiendavad originaali, paljud ei kuula üldse autos muusikat või kui
siis väga harva Tee nii nagu Sulle meeldib
|
|
|
real1
huviline
Registreerunud 09.06.06
Kasutaja on eemal
Auto: B3, B4, B5; B7, C4, C6
|
postitati 21.10.06 18:30
|
|
|
minul on suusaluugist vaatamas 10" supakas ja see annab ikka väga palju juurde. Kuna on kinnine kast ning isoleeritud pagasruumist, siis pole mingit
kahe kvartali juttu. Pole vaja põhja keerata, kõik tuleb otse salongi, mitte ei tao tühjalt pagassi...
|
|
|
HannesT
huviline
Registreerunud 21.01.06
Kasutaja on eemal
|
postitati 21.10.06 21:04
|
|
|
Oskab keegi öelda, kummad on paremad, kas 16cm ümarad 3ribalised koaksiaalid(nagu mul ustes.....et kas tõstaks taha ümber), või nt 3-ribalised 6x9
ovaalid?
1) Kas ovaale on ka valida koaksiaale ja komponente, või on ovaalid kõik komponentkõlarid?
2) Miks on 3-ribaline komponent parem, kui 3-ribaline koaksiaal, või vastupidi?
|
|
|
must_ratsu
huviline
Registreerunud 04.09.05
Kasutaja on eemal
Auto: quattro coupe
|
|
MartinCS
huviline
Registreerunud 28.03.06
Kasutaja on eemal
Auto: S4 BiT 232kW Oettinger + esivanema A6 C6 3,0TDI Q 171kW '07
|
postitati 22.10.06 07:44
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: jolller
Suht kõik siin räägivad, et taha pole mõtet kõlareid üldse panna, et pange aint ette võimasamad/paremad jne. Igatahes armatuuri üle 4" midagi ei mahu
ja uste sees 16cm olen ka läbi teinud...suht jama, kõrgeid ei kuule(kaovad jalgadesse ära) |
No aga 16cm-sed kõlarid ei peagi mängima kõrgeid. Selle jaoks paned endale TWEETERID esiklaasi alla. Ja need 16 cm-sed paned rahuga tagasi ja filtri
vahele, et ta ei mängikski liiga kõrgeid helisid- ja neile kindlalsti võimendi vahele. Ja kõik tee nii et midagi plärisema ei hakka ja pigimatt tuleb
abiks. See ongi kõik. Ja ovaale ei lähe vaja.
|
|
|
priit
moderaator klubiliige
Registreerunud 18.09.03
Kasutaja on eemal
Auto: Audi C4, Bora & Octavia
|
postitati 22.10.06 08:12
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: jolller
Oskab keegi öelda, kummad on paremad, kas 16cm ümarad 3ribalised koaksiaalid(nagu mul ustes.....et kas tõstaks taha ümber), või nt 3-ribalised 6x9
ovaalid?
1) Kas ovaale on ka valida koaksiaale ja komponente, või on ovaalid kõik komponentkõlarid?
2) Miks on 3-ribaline komponent parem, kui 3-ribaline koaksiaal, või vastupidi? |
Esiteks sa vastasid ise oma küsimusele ovaalide kohta:
1. Koaksiaal kõlar on see millel asetseb tweeter keskel ( kõlari enda küljes ).
Komponent on see millel asetsevad elemendid eraldi ( Bass ja Tweeter ).
PS. Näide toodud siis 2-ribaliste näol.
Jah ovaale on nii komponente kui ka koaksiaale, firma MDS valikus on 6 x 9 ovaalid mida kannatab vajadusel muuta kas koaksiaaliks või
komponendiks.
2. Komponent on parem selle pärast, et sul on võimalus vastavalt oma äranägemisele paigutada kus kohas asetseb tweeter.
Nagu oli juttu, et ees on 16.5 element ja kõrge ei jõua pärale sinna kuhu võiks. Sellepärast ongi eelis komponendil ...sul on võimalus paigutada see
sinna kus sulle kõige rohkem meeldib.
priitpoiss --> priit
|
|
|
|
Black
klubiliige
Registreerunud 28.01.03
Kasutaja on eemal
Auto: Q7
|
|
HannesT
huviline
Registreerunud 21.01.06
Kasutaja on eemal
|
postitati 22.10.06 20:13
|
|
|
Black - ole hea ja kirjuta, mis kõlarid(diam) ja võimendid sul autos on ja kus nad asuvad, kui saladus pole. Ma olen aru saanud, et sinu autoaudio
pidi olema 1 kvaliteetsemaid siin klubis.
PS: ja ma ei usu, et sul on ees orig kohal 4" + tweeter ja see kedagi ära rahuldada suudab.
|
|
|
Geo
huviline
Registreerunud 20.09.05
Kasutaja on eemal
Auto: 4xQ
|
postitati 10.11.06 09:21
|
|
|
et oleks heli enam-vähem ballanseeritud, siis peaksid olema esi ja tagak6larid sama tundlikusega, sest erineva tundlikusega k6larid sama v6imsuse
juures v6ivad mängida hoopis erineva tugevusega. Veel loeb k6larite membraani pindala ehk läbim66t, mis tekitab helir6hku. Need näitajad v6iksid olla
enam-vähem v6rdsed.
Ja veel parem kui oleksid k6larid loomulikult sama tootja omad ja veelgi yhest seeriast
|
|
|
siiim
klubiliige
Registreerunud 23.05.03
Kasutaja on eemal
Auto: TT
|
postitati 10.11.06 11:23
|
|
|
Geo, sinu soovitused peavad enamvähem paika (välja arvatud viimane tootjate ja seeriate ühilduvus, mis on minu arvates täiesti põhjendamatu soovitus),
aga siiski on natuke tähtsamaid asju, mida jälgida, seega üritan lahti seletada, et asjast vähemteadjatel vale arusaama ei tekiks
Üritan natuke lahti seletada:
Tsitaat: | et oleks heli enam-vähem ballanseeritud, siis peaksid olema esi ja tagak6larid sama tundlikusega, sest erineva tundlikusega
k6larid sama v6imsuse juures v6ivad mängida hoopis erineva tugevusega |
Sul on täiesti õigus, erineva tundlikkusega kõlarid mängivad sama võimsuse juures erineva tugevusega, aga ega sellepärast ei pea esi- ja tagakõlarid
sama tundlikkusega olema, seda kõike annab reguleerida. Kõige lihtsamat koaksiaalidega 4 kõlariga süsteemi kasvõi ainult faderiga.
Tsitaat: | Veel loeb k6larite membraani pindala ehk läbim66t, mis tekitab helir6hku. Need näitajad v6iksid olla enam-vähem
v6rdsed. |
Väike täpsustus jälle. Koos pindala suurenemisega muutub ka elemendi suutlikus mängida vastavaid sagedusi (mis on suuruse valiku juures palju
tähtsam), seega üldiselt valitakse ikka elemendi suurus selle järgi, mida ta tahetakse mängima panna. Jah suurem element (12") suudab tõenäoliselt
toota rohkem rõhku, kui väike (4"), aga seda ka palju madalamatel sagedustel.
Samas võtame näiteks väiksema suuruse vahe. Kumb tekitab sama võimsuse ja näiteks 400hz juures rohkem rõhku, kas 95db tundlikkusega 13cm kõlar või
88db tundlikkusega 16cm kõlar. Mängitav sagedus ja tundlikkus on hetkel minu arvates palju tähtsamad kui elemendi pindalast tulenev rõhuvahe. Seega
sinu soovitus valida kõlari suurust toodetava rõhu järgi on jällegi suht sekundaarne.
Aga see on ainult minu arvamus, ja seega kuulub vaidlustamisele
24 tundi päevas ... 24 õllepurki kastis ... Kokkusattumus ???
|
|
|
|
Geo
huviline
Registreerunud 20.09.05
Kasutaja on eemal
Auto: 4xQ
|
postitati 10.11.06 11:59
|
|
|
Tsitaat: | Algselt postitas: siiim
Geo, sinu soovitused peavad enamvähem paika (välja arvatud viimane tootjate ja seeriate ühilduvus, mis on minu arvates täiesti põhjendamatu soovitus),
aga siiski on natuke tähtsamaid asju, mida jälgida, seega üritan lahti seletada, et asjast vähemteadjatel vale arusaama ei tekiks
Üritan natuke lahti seletada:
Tsitaat: | et oleks heli enam-vähem ballanseeritud, siis peaksid olema esi ja tagak6larid sama tundlikusega, sest erineva tundlikusega
k6larid sama v6imsuse juures v6ivad mängida hoopis erineva tugevusega |
Sul on täiesti õigus, erineva tundlikkusega kõlarid mängivad sama võimsuse juures erineva tugevusega, aga ega sellepärast ei pea esi- ja tagakõlarid
sama tundlikkusega olema, seda kõike annab reguleerida. Kõige lihtsamat koaksiaalidega 4 kõlariga süsteemi kasvõi ainult faderiga.
Tsitaat: | Veel loeb k6larite membraani pindala ehk läbim66t, mis tekitab helir6hku. Need näitajad v6iksid olla enam-vähem
v6rdsed. |
Väike täpsustus jälle. Koos pindala suurenemisega muutub ka elemendi suutlikus mängida vastavaid sagedusi (mis on suuruse valiku juures palju
tähtsam), seega üldiselt valitakse ikka elemendi suurus selle järgi, mida ta tahetakse mängima panna. Jah suurem element (12") suudab tõenäoliselt
toota rohkem rõhku, kui väike (4"), aga seda ka palju madalamatel sagedustel.
Samas võtame näiteks väiksema suuruse vahe. Kumb tekitab sama võimsuse ja näiteks 400hz juures rohkem rõhku, kas 95db tundlikkusega 13cm kõlar või
88db tundlikkusega 16cm kõlar. Mängitav sagedus ja tundlikkus on hetkel minu arvates palju tähtsamad kui elemendi pindalast tulenev rõhuvahe. Seega
sinu soovitus valida kõlari suurust toodetava rõhu järgi on jällegi suht sekundaarne.
Aga see on ainult minu arvamus, ja seega kuulub vaidlustamisele
|
t2iesti n6is
aga suurusest - nagu oleks ideaalne et tagumised ja esimesed oleksid samad - ma ei pidanud meeles ju v2ikseid k6lle K6lar peab olema suur ja massiivne loomulikult ei saa kahjuks igale poole installida suuremaid sygavaid elemente
|
|
|