Foorum Kodulehekülg Eesti Audi Klubi foorum Viimati aktiivne: Mitte kunagi

Pole sisse logitud. [Logi sisse - Registreeri]
Mine lehekülje algusesse

Telli teema e-mailile | Lisa lemmikutesse   Tee uus teema Tee uus küsitlus
 Lehekülgi:  1  2  3  4
Autor:
Pealkiri: Lisatulede kasutamisest. (Vastuseid: 99 | Vaatamisi: 12571)
ferdinand
huviline

Registreerunud 17.01.03
Kasutaja on eemal

Auto: 400,401,969

postitati 29.12.11 22:55 Tsiteeri
Lisatulede kasutamisest.

Üle mõistuse palju on liiklevaid masinaid, mil lisaks lähituledele veel mingid muud tuled pidevalt põlevad. Liiklusseadusest lähtuvalt ei tohi põleda autol lisaks lähituledele veel mingeid lisatulesid (ma ei räägi praegu halvast nähtavusest). Loodetavasti nüüd lõpuks hakkab ka eesti miilits jõudma arusaamisele, et sellise rikkumise eest tuleb hakata juhte karistama, vähemalt esimene ajaleheartikkel sel teemal on suudetud produtseerida.

Muidu võibolla veel kuidagi pingutaks ja kannataks vaikides ära, a kui pikka otsa sõita, ja tuleb ntx 5-6 autot järjest vastu milledel kõigil 4 tuld ees siravad ja nii iga viie minuti tagant, siis viskab lõpuks üle. Praeguseks olen ma lihtsalt hakanud enne häirivate lisatuledega sõitjatega kohakuti jõudmist täistulesid lülitama, kuid see ei ole ka ju lahendus. Liiklusohtlikuks jääb selline pimestamine nii või naa. Ühe variandina olen kaalunud ka piisavalt võimsate lisatulede autole paigaldamist, kuid selline asi ei tundu ka normaalne, lisaks ei oleks see ka legaalne (kuigi vastutulevate pimestamine lisatuledega pole ka ju legaalne) /kauboiühiskond nagu meil on.:D

Mis teised arvavad?

Kas see ei võiks olla koht kus AC võiks (kõvemat) häält teha ja probleemi teadvustada, et keegi (EM) lõpuks midagi ette võtaks?

Isegi kui mul on igav, kõik mul tuleb välja!
Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale e-mail Saada kasutajale U2U Vaata kasutaja MSN Messengeri aadressi Kasutaja Telefoninumber
snoooz
postitusõiguseta huviline

Registreerunud 10.12.11
Kasutaja on eemal

postitati 29.12.11 22:58 Tsiteeri

Minu arust lubab uus seadus udutulesid koos lähituledega nüüd kasutada, kuigi need pidid kaugele nägemist just halvendama.

Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale U2U
ferdinand
huviline

Registreerunud 17.01.03
Kasutaja on eemal

postitati 29.12.11 22:59 Tsiteeri

Tsitaat:
Algselt postitas: snoooz
Minu arust lubab uus seadus udutulesid koos lähituledega nüüd kasutada, kuigi need pidid kaugele nägemist just halvendama.

Uus LS lubab kasutada udutulesid lähitulede asemel.

Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale e-mail Saada kasutajale U2U Vaata kasutaja MSN Messengeri aadressi Kasutaja Telefoninumber
Mustanq
klubiliige

Registreerunud 10.10.11
Kasutaja on eemal

Auto: Audi S7 (C7.5) 4.0TT

postitati 29.12.11 23:06 Tsiteeri

No täistulede näitamine neile ei ole küll mingi lahendus. Ilmselt too ei saaks isegi aru, miks täistulesid näitad. Tekitad ainult suurema liiklusohtliku olukorra.

ferdinand
huviline

Registreerunud 17.01.03
Kasutaja on eemal

postitati 30.12.11 00:01 Tsiteeri

Tsitaat:
Algselt postitas: Mustanq
No täistulede näitamine neile ei ole küll mingi lahendus. Ilmselt too ei saaks isegi aru, miks täistulesid näitad. Tekitad ainult suurema liiklusohtliku olukorra.

Seda minagi, et see ei ole lahendus, lahenduseks oleks see, kui miilits ükskord hakkaks tööle.:D Sellele loota on ka suht mõttetu.

Kuidagi tuleb ju ometi märku anda, et midagi on valesti?

ultra2005
huviline

Registreerunud 16.05.06
Kasutaja on eemal

Auto: Audi 100 C4 Avant (1992.a) 2,0 85 Kw AAD/AXP - Manual + AUDI A6 C5 Avant (1998.a) 1,8T 110Kw AEB/DHW - Manual

postitati 30.12.11 04:08 Tsiteeri

Lähituled koos all pamperis olevate udutuledega nüüd küll mingit pimestumist ei tekita, kui neid tulesid silmas pidasid. Vähemalt mind pole need küll häirinud siiani. Udukad aitavad teed veidi laiemalt valgustada ja kui mingil põhjusel ei ole lähituli just kõige paremini näitav, siis sellest on teinekord veidi halvema nähtavuse korral suur abi. Siinkohal aga võiks sõna võtta pigem nende vastu, kellel tuled nö taevasse on reguleeritud. Need tegelased ajavad ennastki marru. Mõnel tüübil on pagass räigelt nodi täis. Tagumik vasta maad ja tuled veel kõige kõrgemas astmes, vat siis on mõnus. Eriti kui säärane tegelane selja taga sõidab ja peeglitesse ja salongi valgust näitab. Vat see on pigem probleem ja on olnud juhuseid kus selle pärast on isegi segamini aetud, kas vennal on nüüd kaug või lähituli peal, ja on sahmaka kaugtule vilkumist ära saanud. Samas rääkides udukate kasutamisest päevasõidutulede asemel, siis see situatsioon on tekitanud mitmeid liiklusohtlike olukordi, kui möödasõidul autot liialt hilja tõusu tagant tulemas märkad, sest udukad on ju allpool.

XZN M16
Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale e-mail Külasta kasutaja kodulehte Saada kasutajale U2U Skype Vaata kasutaja MSN Messengeri aadressi Kasutaja Telefoninumber
TheRRsr
huviline

Registreerunud 14.02.09
Kasutaja on eemal

Auto: A4 B5 2.6 - 11 l/100km

postitati 30.12.11 05:07 Tsiteeri

Tsitaat:
Algselt postitas: ultra2005
Lähituled koos all pamperis olevate udutuledega nüüd küll mingit pimestumist ei tekita, kui neid tulesid silmas pidasid. Vähemalt mind pole need küll häirinud siiani. Udukad aitavad teed veidi laiemalt valgustada ja kui mingil põhjusel ei ole lähituli just kõige paremini näitav, siis sellest on teinekord veidi halvema nähtavuse korral suur abi. Siinkohal aga võiks sõna võtta pigem nende vastu, kellel tuled nö taevasse on reguleeritud. Need tegelased ajavad ennastki marru. Mõnel tüübil on pagass räigelt nodi täis. Tagumik vasta maad ja tuled veel kõige kõrgemas astmes, vat siis on mõnus. Eriti kui säärane tegelane selja taga sõidab ja peeglitesse ja salongi valgust näitab. Vat see on pigem probleem ja on olnud juhuseid kus selle pärast on isegi segamini aetud, kas vennal on nüüd kaug või lähituli peal, ja on sahmaka kaugtule vilkumist ära saanud. Samas rääkides udukate kasutamisest päevasõidutulede asemel, siis see situatsioon on tekitanud mitmeid liiklusohtlike olukordi, kui möödasõidul autot liialt hilja tõusu tagant tulemas märkad, sest udukad on ju allpool.

Nii lolli juttu pole ammu kuulnud.
Esiteks, mida suurem valgusallikas vastu tulevale autojuhile silma paistab, seda koomale tema pupill tõmbub ja seda vähem valgust silmapõhja jõuab ja sellega seoses näeb ka halvemini.
Teiseks, udutulega näed sa paremini ainult seda, millele sa otsa sõidad.
Palju see udutuli sul näitab, mingi 10 meetrit auto ette? Nüüd arvesta ümber, mitu meetrit sekundis sa sõidad kiirusel 90 km/h ja tee omad järeldused.

Ei väsi kordamast, et vihkan selleks mitte ette nähtud ajal udukatega sõitjaid.

ultra2005
huviline

Registreerunud 16.05.06
Kasutaja on eemal

Auto: Audi 100 C4 Avant (1992.a) 2,0 85 Kw AAD/AXP - Manual + AUDI A6 C5 Avant (1998.a) 1,8T 110Kw AEB/DHW - Manual

postitati 30.12.11 05:36 Tsiteeri

Eesmised udutuled võivad põleda sõidu ajal koos esituledega udust või sajust põhjustatud halva nähtavuse korral. Liiklus seaduses pole ära märgitud kui suur peaks olema sademete hulk, selleks et tuld kasutada või mitte kasutada. Selge ilmaga pole neist nagunii mingit tolku ja ausalt öeldes ei huvita ennastki, et mingi tarbija veel taga on, mis akut ja genekat koormab. Mõnele on udutuledega sõitminemuidugi stiili küsimus ja seda näed sa kõige paremini mõnes linnas sees sõites, ntz Tallinnas :) Aga jätkuvalt väidan, et see ei ole silmadele eriline probleem, kui need põlevad vaid probleem on valesti reguleeritud põhituledes ning selles, et veosega, ei arvestata, et nina kisub taevasse. Mina leian selle asja probleemiks olevat, öelge mis tahate.

XZN M16
Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale e-mail Külasta kasutaja kodulehte Saada kasutajale U2U Skype Vaata kasutaja MSN Messengeri aadressi Kasutaja Telefoninumber
Black
klubiliige

Registreerunud 28.01.03
Kasutaja on eemal

Auto: Q7

postitati 30.12.11 06:07 Tsiteeri

Tsitaat:
Algselt postitas: ferdinand
Praeguseks olen ma lihtsalt hakanud enne häirivate lisatuledega sõitjatega kohakuti jõudmist täistulesid lülitama, kuid see ei ole ka ju lahendus.

Täistuled tuleb tegelikult isegi juba natuke enne kohakuti jõudmist sisse lülitada, kuna siis nad vastutulijat enam ei häiri ja samas ei teki tema taha pimedat ala. ;)

Tsitaat:
Algselt postitas: TheRRsr
Palju see udutuli sul näitab, mingi 10 meetrit auto ette? Nüüd arvesta ümber, mitu meetrit sekundis sa sõidad kiirusel 90 km/h ja tee omad järeldused.

Olulisem isegi on tegelikult teeäärte valgustamine. Korralikud ja puhtad udukad on selle juures abiks küll. Eriti nirude lähitulede korral (tüüpiline puhastamata luupide, vanade pirnidega ja releedeta C4 A6, eriti vihmamärja maantee peal) Kui ka metslooma nähes enam pidurdada ei jõua, on siiski rohkem aega veel möödapõike suuna üle otsustada.

Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale e-mail Saada kasutajale U2U Kasutaja Telefoninumber
ultra2005
huviline

Registreerunud 16.05.06
Kasutaja on eemal

postitati 30.12.11 08:12 Tsiteeri

Tsitaat:
Algselt postitas: Black

Tsitaat:

Olulisem isegi on tegelikult teeäärte valgustamine. Korralikud ja puhtad udukad on selle juures abiks küll. Eriti nirude lähitulede korral (tüüpiline puhastamata luupide, vanade pirnidega ja releedeta C4 A6, eriti vihmamärja maantee peal) Kui ka metslooma nähes enam pidurdada ei jõua, on siiski rohkem aega veel möödapõike suuna üle otsustada.

Seda ma silmas pidasingi ja olen härra Blackiga täiesti nõus. Samas ei pidanud ma silmas seda kui keegi oma Länkariga vastu sõidab/känguru raudade küljes olevad suured Hella udukad vastu säramas. Udukal ja udukal on siiski vahe sees ja luuptuli stanges on hoopis midagi muud. Teeääre valgustamine nii looma kui ilma helkurita tee servas liikuva inimese puhul on oluline. Samas niru nähtavuse korral on neist suur abi kurvi suuna aimamisel kui vastu tuleb liiga palju sõidukeid, nii et kaug tuld kasutada ei saa.

XZN M16
veekaheksa
klubiliige

Registreerunud 07.09.03
Kasutaja on eemal

Auto: A4 TDI quattro, S8 40V

postitati 30.12.11 08:20 Tsiteeri

See kaugtulede sisselülitamine enne kohakuti jõudmist on täielik BS. Kas keegi sellise käitumise pooldajatest ka korralikumat valgusparki omavalt rekkalt sellist käitumist soovib? Usun, et mitte, esimesest korrast peaks piisav olema.

Ainult udukaga päeval sõites ei pimesta ma kedagi, isegi kui seda sooviks.

Lähikas+udukas muidugi ainult eriti sita suusailmaga, päeval on see algaja juhi tunnuseks(kes ei tea, kuidas autos olevaid nuppe-kange kasutada - ma täitsa saan aru, et ise nad arvavad, et on ässad). Paljud 'mondeoinimesed' sõidavad muidugi rõõmsalt kogu tulepargi särades olenemata olukorrast, see tuleneb neil auto ja juhi(keskpärane auto ja juht) eripärast ja nendele ma üritan kogu hingest andeks anda. Olen ise kah sierrast alustanud :P

tänan tähelepanu eest,
veekaheksa

PLUS http://images.spritmonitor.de/247834_5.png TDI http://images.spritmonitor.de/1372411_5.pngDie Menschen sollten nicht schlafen, während sie unterwegs sind, aber sie tun es trotzdem.
Vaata kasutaja profiili Külasta kasutaja kodulehte Saada kasutajale U2U SkypeKasutaja Telefoninumber
Black
klubiliige

Registreerunud 28.01.03
Kasutaja on eemal

postitati 30.12.11 08:38 Tsiteeri

Tsitaat:
Algselt postitas: veekaheksa
See kaugtulede sisselülitamine enne kohakuti jõudmist on täielik BS. Kas keegi sellise käitumise pooldajatest ka korralikumat valgusparki omavalt rekkalt sellist käitumist soovib? Usun, et mitte, esimesest korrast peaks piisav olema.

Ei häiri, kuna otse vastutuleva auto tuledesse ei vaata ma kunagi ja nii lähedale jõudes läheb kaugtulede (seda enam katusel olevate lisapro˛ede) vihk juba kenasti vastutulijast mööda, mitte talle silma. Pealegi tuleks maanteekiiruse juures lülitamist ennast veelgi varem teostama hakata, kuna ka sõrmede liikuma hakkamisest tulede süttimiseni kulub aega ja kümneid meetreid. Tüüpiline sõitja alustab lülitamist alles möödumisehetkel ja sõidab reaalselt tükk aega suht pimesi.

Tsitaat:
Ainult udukaga päeval sõites ei pimesta ma kedagi, isegi kui seda sooviks.

Samas, nagu juba eespool mainitud, on nad oma traditsioonilises madalas asukohas lähi- või päevatuledest halvemini märgatavad. Just nimelt maanteel künka tagant kerkides või ka linnas kellelgi sabas sõites. Selliste samas laternas asuvate udukate puhul, nagu C4 A6 või B5 A4 prefacelift Bosch'i tuled, ei saa vastutulija loomulikult arugi, mis seal täpselt põleb...

Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale e-mail Saada kasutajale U2U Kasutaja Telefoninumber
ultra2005
huviline

Registreerunud 16.05.06
Kasutaja on eemal

postitati 30.12.11 08:43 Tsiteeri

Tsitaat:

tänan tähelepanu eest,
veekaheksa

Vat siinkohal olen ma Härra Veekaheksaga ühte meelt. Kui ma autokoolis käisin ja õpetaja mind õpetas, et enne masinaga kohakuti jõudmist võib juba kaugtuledele ümber lülitada ja kui ma sellest mõnele oma sõbrast roolikeerajale rääkisin, siis küsiti mult et ega sa seal koolis millestki valesti aru pole saanud ja leiti, et see on absurd. Ja mingist hetkest saigi seda asja päris palju nauditud. Veidi ennem auto möödumist tõmbas vastutulev auto täistuled peale. Kuradi mõnus oli olla. Paistis, et see mood oli vahepeal Tallinn/Tartu mnt-l ja kindlasti ka mujal päris popp aga nüüd pole enam eriti asja täheldanud. Mina ütleks et pimestab küll ja mis vahet seal enam on, kas ma lülitan ümber pool sekund varem või hiljem. Samas selle põhjustab kindlasti ka see, et ei hinnata täpselt seda maad, millal võiks tuled ümber lülitada. Igaüks teeb seda oma tunde järgi ja paljudel juhtudel see tunne lihtsalt on vale :)

XZN M16
MatuAudi
huviline

Registreerunud 07.08.04
Kasutaja on eemal

Auto: Audi Cabrio, A4 B8 S-line

postitati 30.12.11 08:49 Tsiteeri

Need kes kiirustavad oma kaugtuledele lülitamist on küll vahel liiga kiired. Sel aastal mitu korda saanud pimestatud, kuna kaugtuled on liiga vara sisse lülitatud, pole veel kohakuti isegi jõudnud.
Samuti mu tüdrukule õpetati lõppastme koolitusel, et täistulede väljalülitamisel arvesta enda järgi. Et kui vastutulija vilgutab, siis jää endale kindlaks, ning lülita välja siis, kui sina arvad, et see 200m või 300m käes on. Aga miks muidu vastutulija vilgutab? Järelikult sa pimestad teda.

Defu - Matu
Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale e-mail Külasta kasutaja kodulehte Saada kasutajale U2U Vaata kasutaja MSN Messengeri aadressi Kasutaja Telefoninumber
jokerAudi
huviline

Registreerunud 09.02.08
Kasutaja on eemal

Auto: Superb 2018

postitati 30.12.11 08:51 Tsiteeri

Tsitaat:
Algselt postitas: Black
Tsitaat:
Algselt postitas: ferdinand
Praeguseks olen ma lihtsalt hakanud enne häirivate lisatuledega sõitjatega kohakuti jõudmist täistulesid lülitama, kuid see ei ole ka ju lahendus.

Täistuled tuleb tegelikult isegi juba natuke enne kohakuti jõudmist sisse lülitada, kuna siis nad vastutulijat enam ei häiri ja samas ei teki tema taha pimedat ala. ;)

Tsitaat:

Blackiga nõus (eriti selle C4 A6 tulede osas :P ) - ise kasutan samamoodi pimedal ajal Coupel lisaks lähituledele ka põrkerauas olevaid udukaid. Miks? Sest need väikesed tuled valgustavad teeääri vägagi hästi ning on päris suur vahe, kas udukad põlevad või ei. Samas on nad nii madalal, et vastutulijaid ei pimesta. Ilmselt ei pimestaks nad ka siis, kui oleks kõrgemal, kuna on suht pisikesed.
Üldiselt alustada tuleks ikkagi tulede reguleerimisest, sest korralikult regullitud lähituli ei pimesta üldjuhul üldse, kui just ise silmad punnis tuledesse ei vahi vastutulevale autole. Päevasel ajal sõidan ise sedasi, et põlevad parktuled ja udukad põrkerauas. Kasutan neid ühesõnaga päevasõidutuledena ning politsei pole siiani teist nägu selle peale teinud. Ilmselt ei ole selleks lihtsalt alust.
Tulede ümberlülitamise kohalt- ise praktiseerin samuti seda, et lülitan lähituledelt kaugtuledele ümber napilt enne autode kohakuti jõudmist, siis ei teki seda pimedat ala teise auto taga.
Mis veel tulede kasutamisse puutub, siis eriti "vahvad" tegelased on need autojuhid, kes päevasel ajal, täiesti selge ilmaga sõidavad linnas täistuledega. Kui vilgutad, siis vaadatakse, et no mida sa loll vilgutad nüüd? :o
Keegi kuskil kunagi mainis, et need, kes sõidavad udukatega päeval nagu mina (all on udukad ja üleval parktuled), ajavad närvi, kuna enne tõusu ei näe möödasõitu tehes, kas tuleb vastu v ei. Selle kohta ütleks, et take a chillpill ja ära tee enne tõusu möödasõitu lihtsalt :) See on igal juhul suht totakas koht, kus möödasõitu teha.
Igatahes, tänan tähelepanu eest ja ilusat vana-aasta lõppu kõigile! Ärge siis tuledega pimestage üksteist :P

Black
klubiliige

Registreerunud 28.01.03
Kasutaja on eemal

postitati 30.12.11 08:54 Tsiteeri

Tsitaat:
Algselt postitas: Defenderyke
Need kes kiirustavad oma kaugtuledele lülitamist on küll vahel liiga kiired. Sel aastal mitu korda saanud pimestatud, kuna kaugtuled on liiga vara sisse lülitatud, pole veel kohakuti isegi jõudnud.
Samuti mu tüdrukule õpetati lõppastme koolitusel, et täistulede väljalülitamisel arvesta enda järgi. Et kui vastutulija vilgutab, siis jää endale kindlaks, ning lülita välja siis, kui sina arvad, et see 200m või 300m käes on. Aga miks muidu vastutulija vilgutab? Järelikult sa pimestad teda.

Enamasti ei pimestagi tegelikult, kuid tal on asjast oma nägemus - tuled tuleb alla vahetada kohe, kui 5 km pika sirge lõpus vastutulijat märkad ja kui see vastutulija siis ülbelt ja egoistlikult täistuledega edasi sõidab, tuleb teda ju õpetada! :)

Nõus sellega, et lähtuda tuleb ikkagi enda kogemustest ja sisetundest. Mina ei oska ka öelda neid meetreid, kui palju enne kohakuti jõudmist ma tuled ära vahetan, teen seda täpselt siis, kui näen vastutulijast mööda vaadates, et mu tuled võiks juba tema seljataguse valgeks lüüa.

Kuits
klubiliige

Registreerunud 01.11.07
Kasutaja on eemal

Auto: 2x B5Q, B3, 2xC4 TDI, GMT 199

postitati 30.12.11 09:01 Tsiteeri

Tulede ümberlülituse ajast ja kaugusest on kasu igaljuhul.
Kuna jutt lisatuledest siis , ok, pöikan korra siiski pöhituledele.
Paljud nt. lähevad kaugtuledelt way kaugel juba lähituledele ... milleks küll, arvatavasti hirmust, et pimestatakse.
Just hiljuti päästis suuremast önnetusest olukord, kus viivitasin täistuledest pooltuledele lülitusega ... teinuks seda varem, saaksin oma teemas kirjutada pötra puksinud masinast, vastutulija lülitas aga koheselt pooltuledele, kui kurvi/metsatuka tagant nina välja pistsin ja vahemaa vöis olla visuaalselt kilomeetri jagu .. vihmaga suht nadi täpsemat märkida.

Kasutan samuti lähitulesid koos udutuledega, sest udutuled valgustavad teeäärt, valgustusvihk ette pole lähituledega vörreldav, kuid see 10-15 meetrit, mida suudab teepeenrale kuvada on abi igaljuhul.
Reguleerimata tuled on omaette teema ja olukord ning isegi igasugu Trafic, Master ja Boxer kaubikud suudavad oma tuledega aegajalt sähvatusi luua.
Tuled asuvad körgemal ja kui endi (söiduauto) isteasend vastu maad, siis tahes tahtmata tekib olukord.

Vorsprung durch Drehmoment !
Vaata kasutaja profiili Külasta kasutaja kodulehte Saada kasutajale U2U Kasutaja Telefoninumber
ultra2005
huviline

Registreerunud 16.05.06
Kasutaja on eemal

postitati 30.12.11 09:05 Tsiteeri

Soomest ja Taanist on üle võetud nõuded, et juht peab viima kaugtuledelt lähituledele üleminekul sõidukiiruse vastavusse uue nähtavusulatusega ja juht peab vähendama kiiruse selliseks, mis võimaldaks vältida teist liiklejat kahjustavat vee, pori, kruusa vms ülespaiskamist ning liikleja ja teega piirneva elamuala tolmutamist. Kaugtuledelt ümberlülitamisel ei valgusta tuled piisavalt kaugele, et jätkata sõitu samal kiirusel kui täistuledega. Nii on see ka meie liiklus seaduses ette nähtud nüüdsest. Kui mu mälu mind ei peta siis vanas liiklus seaduses oli sellesse punkti veel märgitud, et vajadusel vähendada kiirust kuni 70/Km/h-ni tunnis. Ohutuse seisukohast võttes saan ma sellest punktist mingil moel isegi aru aga kui kõik hakkaksid võimlema maanteel 90/70/90 (see oli nüüd äärmusest äärmusesse küll) siis kujutan ette kuivõrd närviliseks ja ohtlikuks see liiklus muutuks. Ise armastan sõita enamalt jaolt püsikaga sest kütusekulu on oluliselt väiksem siis ja sujuvus on sellisel juhul teretulnud nähtus:)

Lisaks veel ühe teema seoses kaugtulede kasutamisega mitmerealisel teel (Tln/Trt-mnt, Peterburi mnt) Liiklus seadus lubab kasutada sellistel teedel kaugtulesid (kui muidugi sellega ei häirita ees sõitvat juhti), sest see ei pimesta juhti kui sõiduradade vahe on nii suur. Siinkohal aga julgeksin vastupidist väita ja mõni kes nii on vastu tulnud, sellele vilgutatakse kenasti et tõmba oma tuled maha. Mina pole viitsinud seda teha sest see häirib vähem aga veidi ikka :)

Ja veel püstitaks siinkohal kohe ka küsimuse, kas keegi klubikaaslastest on kasutanud/omab proffessionaalseid öösõidu prille. Nnendest on räägitud palju aga pole kunagi ise kokku puutunud ega tea ka kuivõrd head nad on. Pidavat teised pimedas nähtavuse veidi heledamaks muutma, samal ajal vähendades silmade väsimist vastutulevate autode tulede tõttu. Kui kellegil on kokkupuudet siis andke siia foorumiteemasse kah mõni asjalik viide.

XZN M16
Black
klubiliige

Registreerunud 28.01.03
Kasutaja on eemal

postitati 30.12.11 09:29 Tsiteeri

Võiks ju öelda, et sõitke nii, et arvestate igal hetkel ka teistega, kuid isegi sel juhul ei suudaks me absoluutselt igaühe meele järgi olla. Erinevatel autodel on erinevad tuled (valgusviljakuse erinevus võib olla mitmekordne - paneme näiteks skaala ühte otsa halogeenieelsete hõõglampidega sigulli või mosse ja teise heade xenon-projektoritega moodsa auto), erinevad juhid nii füsioloogiliselt, mõtlemiselt kui ka kogemustelt.

Muide, mina arvestan tulede ümber lülitamisel isegi seda, kas ma olen parajasti vasak- või parempoolses kurvis. Esimesel juhul tekib mul oht vastutulijat pimestada palju hiljem, kuna minu tuled näitavad temast lihtsalt mööda. Tema tuled aga hakkavad mind juba varem pimestama. Seega on optimaalne, et ma ei vaheta tulesid alla vastutulijaga samaaegselt. Mõni aga võtab sedagi kui ebaviisakust ja kukub vilgutama või siis vastupidises olukorras vahetab solidaarsusest tuled enneaegselt.

jokerAudi
huviline

Registreerunud 09.02.08
Kasutaja on eemal

Auto: Superb 2018

postitati 30.12.11 09:32 Tsiteeri

Tsitaat:
Algselt postitas: ultra2005
Soomest ja Taanist on üle võetud nõuded, et juht peab viima kaugtuledelt lähituledele üleminekul sõidukiiruse vastavusse uue nähtavusulatusega ja juht peab vähendama kiiruse selliseks, mis võimaldaks vältida teist liiklejat kahjustavat vee, pori, kruusa vms ülespaiskamist ning liikleja ja teega piirneva elamuala tolmutamist. Kaugtuledelt ümberlülitamisel ei valgusta tuled piisavalt kaugele, et jätkata sõitu samal kiirusel kui täistuledega. Nii on see ka meie liiklus seaduses ette nähtud nüüdsest. Kui mu mälu mind ei peta siis vanas liiklus seaduses oli sellesse punkti veel märgitud, et vajadusel vähendada kiirust kuni 70/Km/h-ni tunnis. Ohutuse seisukohast võttes saan ma sellest punktist mingil moel isegi aru aga kui kõik hakkaksid võimlema maanteel 90/70/90 (see oli nüüd äärmusest äärmusesse küll) siis kujutan ette kuivõrd närviliseks ja ohtlikuks see liiklus muutuks. Ise armastan sõita enamalt jaolt püsikaga sest kütusekulu on oluliselt väiksem siis ja sujuvus on sellisel juhul teretulnud nähtus:)

Lisaks veel ühe teema seoses kaugtulede kasutamisega mitmerealisel teel (Tln/Trt-mnt, Peterburi mnt) Liiklus seadus lubab kasutada sellistel teedel kaugtulesid (kui muidugi sellega ei häirita ees sõitvat juhti), sest see ei pimesta juhti kui sõiduradade vahe on nii suur. Siinkohal aga julgeksin vastupidist väita ja mõni kes nii on vastu tulnud, sellele vilgutatakse kenasti et tõmba oma tuled maha. Mina pole viitsinud seda teha sest see häirib vähem aga veidi ikka :)

Ja veel püstitaks siinkohal kohe ka küsimuse, kas keegi klubikaaslastest on kasutanud/omab proffessionaalseid öösõidu prille. Nnendest on räägitud palju aga pole kunagi ise kokku puutunud ega tea ka kuivõrd head nad on. Pidavat teised pimedas nähtavuse veidi heledamaks muutma, samal ajal vähendades silmade väsimist vastutulevate autode tulede tõttu. Kui kellegil on kokkupuudet siis andke siia foorumiteemasse kah mõni asjalik viide.

See neljarealistel teedel sõitmise teema on jah tuttav. Kusjuures jube vähe on neid inimesi, kes tuled ümber lülitavad sellisel teel sõites. Näiteks Tallinn-Narva maanteel Kohtla-Järve ja Jõhvi vahel, kus on uus neljarealine tee, ei sega täistuledega vastutulijad, kuna piirded on vahel, mis katavad üldjuhul tuled ära (va rekkade pro˛ed, aga need üldiselt vahetavad enne tuled ära, kui keegi vastu tuleb). Küll aga näiteks peale Viitnat Tallinna poole sõites suht häirivad ikkagi need kaugemalt vastutulijad oma täistuledega. Ise, kui sõidan seal välimises reas, sõidan lähituledega, sisemises reas sõidan täistuledega. Kas sellest kasu on, aga harjumus on nagu sees. Samas, sealgi ilmselt mängib taas rolli tulede reguleeritus.
Mis puutub ööprillidesse, siis ise neid ei kasuta (kuna kasutan tavalisi prille ka, siis on suht keeruline kahe paari prillidega korraga sõita :P ). Küll aga õemees proovis neid mõni aeg tagasi, kuid tema sõnul midagi eriti ei muutunud. Vahe pidi olema vaevumärgatav.

ultra2005
huviline

Registreerunud 16.05.06
Kasutaja on eemal

postitati 30.12.11 09:37 Tsiteeri

Muide huvitavat lugemist, kellel igav on, leiab siit ---[ http://www.mnt.ee/public/LiiklusJaFyysika.pdf ]--- Seletatakse paljud asjad kenasti füüsikapõhiselt lahti. Kuigi seal on mõningaid asju millel minu silmis tekkib väikseid lahkarvamusi on siiski 99% asjadega nõus. Huvitavat pühade eelset lugemist.

XZN M16
Raika42
klubiliige

Registreerunud 16.11.08
Kasutaja on eemal

Auto: A6 c4 2,5tdiQ; S6 c5 4,2Q; A4 b5 2,8Q

postitati 30.12.11 09:50 Tsiteeri

Isiklikult olen ka selle ennem vastutulijaga kohakuti jõudmist tulede ümberlülitamise vastu. Kui seda teha õigel ajal, siis ei häiri, aga 90% juhtidest lülitavad tuled sisse ikkagi liiga vara- kena sahmaka silme vahele. Siis ei ole enam vahet kas on sul sees lähituled või kaugtuled, hetk on ikka pilt ees udune ja ei näe si**agi mis ees toimub.
Pigem võiks ikkagi keskenduda tulede reguleerimisele kõigepealt, sest ise sõidan enamus ajast pimedas, seda suht tihti ja pikad otsad. Silma on jäänud, et iga teine auto mis vastu tuleb valgustab ühe laternaga puulatvasid ja vastutulija nägu. Nii ei ole ju enam kasu, kas põlevad täis- või lähituled, tee ikka pime.
IMHO õieti reguleeritud lähituled näitavad paremini kui valesti reguleeritud kaugtuled!
Eriti närvi ajavad need värdjad, kelle ees üks lähituli on läbi põlenud, ja siis arvavad, et nüüd võib kogu aeg kaugtuledega sõita.
Selline väär tuledekasutus suudab silmad ikka päris korralikult 300 km pika otsa jooksul ära väsitada.
Eriti debiilne on see eelmainitud autokooli jutt, et tuled vahetada enda järgi, mitte siis kui keegi vilgutab. Mitu korda juhtunud, kus vastutuleva auto tuled näitavad nii üles, et pika sirge peal hakkab juba 2km pealt häirima. Kas sel juhul peab vastutulija 2km pimesi sõitma sellepärast, et ühel lollil on tuled tähti valgustama pandud? Isiklikult arvan, et ei ja kui täistulede vilgutamist korduvalt ignoreeritakse, on mul varuks stange sees lisa kaugtuled, mis võtavad vajadusel , nii kilomeetri pealt, kõige pohhuistlikuma rekkamehe ka prozektoreid välja lülitama:D

Hannespoiss
huviline

Registreerunud 27.11.03
Kasutaja on eemal

Auto: Audi A6 2.5 TDi Q 2001 a. ja Audi A8 3.0 TDi Q 2004.a.

postitati 30.12.11 10:13 Tsiteeri

Mind need udukate või muude lisatuledega mehed küll ei sega. Sel ajal jälgin parem hoolega paremat teeserva ning vaid silmanurgast aeg-ajalt tsekkan vasakule ja vastutuleva auto asukohta telgjoone suhtes. Kaugtuledega vilgutan siis, kui isegi paremat serva ei näe - mõned korrad on juhtunud. Siis tegu alati olnud sisseunustatud kaugtuledega. Võibolla on mu taluvus liiga suur - olen näinud palju autosid millel vasak kõrgemale regullitud kui peaks - aga nii nad ikka ei pimesta, et mina sõita ei näeks. Kui vaja siis võtan ise hoogu ka maha - pole vaja "pimedat" panna.

Asi mis mind häirib, on tulede liiga varane ümberlülitus - just kaugtuledelt lähituledele. Reeglina ma kauem kaugtulesid peal ei hoia kui vastutulev. Ja suht paljud vahetavad alla väga vara. Siis tekib mõnus must ala vahele kus võib jumalteab mis olla.

Hannes

Parem surra seistes kui elada põlvili
a6audi
huviline

Registreerunud 13.08.06
Kasutaja on eemal

Auto: A6 1995a 2,5TDI 103kw

postitati 30.12.11 10:15 Tsiteeri

Tsitaat:
Nii lolli juttu pole ammu kuulnud.
Esiteks, mida suurem valgusallikas vastu tulevale autojuhile silma paistab, seda koomale tema pupill tõmbub ja seda vähem valgust silmapõhja jõuab ja sellega seoses näeb ka halvemini.

Ei väsi kordamast, et vihkan selleks mitte ette nähtud ajal udukatega sõitjaid.

Kui udutuled näitavad 10 meetrit, siis kuidas saavad need siis veel silmi häirida? Kui seda ei häiri lähituled siis ei saa ammugi häirida udutuled, mis pigem tee ääri näitavad. Ja nendest vingujatest, keda kõik tuled häirivad pole ma kunagi aru saanu. Tuleb endalgi vastu igasuguseid masinad, millel isegi udutuled mõned sinised xenonid aga ei häiri mitte. Sõitmisel ei ole mõtet sinna tuledesse vaadata ja mis kõige tähtsam, esiklaas peab olema seest ja väljas väga puhas, see ongi põhi viga, miks häirib. Muidugi ka head kojamehed. Omal on klaasil pead vahad ja värgid ning ei pimesta, samas kui sõidan tööautoga, millel on klaasid mustad siis tõesti, isegi linnas tavalised lähituled pimestavad, rääkimata muust. Samas nõustun täielikult Ultra ja Blacki väidetega.
Samas, vaadake kuidas näiteks mõnes riigis on rekkad 1000 tulega varustatud, mõned on on tõelised jõulupuud aga eestlasi häirib mingi väike udutuli? Võtame või Soome, xenonid on täiesti legaalsed, ei ohusta ega häiri põtrade silmi aga eestlaste silmad on see eest väga õrnakesed :)
Ainult rahu :)

Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale e-mail Saada kasutajale U2U
arsi
huviline

Registreerunud 09.02.06
Kasutaja on eemal

Auto: Audi v8 3,6 aut.91, Audi V8 3,6 aut 89, Opel vectra B 1,8 Kia ceed gt line 2016. Subaru legacy

postitati 30.12.11 10:18 Tsiteeri

Hannespoiss, aga mis siis juhtub kui autosid vastu ei tulegi pikka aega ....siis on ju Sinu auto tulede ees päis palju valgustamata ala ja seal võivad olla igasugused ohud . Kas jätad siis selleks ajaks auto teeäärde seisma ja ootad vasutulevat autot ?

;)
Vaata kasutaja profiili Saada kasutajale e-mail Külasta kasutaja kodulehte Saada kasutajale U2U Kasutaja Telefoninumber
 Lehekülgi:  1  2  3  4
Tee uus teema Tee uus küsitlus

Mine lehekülje lõppu

XMB Audi Club Edition
Täiendanud: indro, klem, j6mm & diversion @ 2002-2020
Eesti Audi Klubi ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
[Päringuid: 20]
[PHP: 50.0% - SQL: 50.0%]