Foorumi logo

ECU, chipindus ja wastegate
tarts - 27.01.05 11:23

tglt on nii, et nt saksas maksab "personaalse" chipi progemine alates 750EUR, ehk siis ~11500 kr. Pluss progetava aju ees on see, et kasutusse jäävad auto orig andurid ja mingit el tööd, rihmarattaid, andureid jms ei pea tegema/kasutama. Miinuseks on, et kui siis ikkagi tahaks jälle midagi muuta, siis läheb seadistusest välja, progetava ajuga saaks aga seadistust kiirelt/kergemalt/odavamalt muuta...

Maku - 27.01.05 17:36

Üks inspiratsiooni allikaid on mul SJM web. Sealt leidsin kirjandust 20v turbo kohta päris palju. Näiteks selline soovitus, et kui on tehtud chip tuning siis on soovitatav panna peale teine turbo ja RS2 väljalaske kollektor ning teha valjalaset hingavamaks. Valjalaske vastusurve (tegelikult antud juhul vale termin) ei tohiks olla üle 1 bari.
EDIT: 3bar map sensor included

allans - 27.01.05 17:43

tegelt tekkis mul seoses selle vastusurvega üks küssa.nimelt S1 audidel panin tähele et gaasijaotuse muutmisel mitte ei käinud tuli tagant torust ainult välja vaid ka eest .kas võib olla selline varjant et see väike toru mis jookseb wastegatest, jookseb eraldi välja?

lynx - 28.01.05 08:22

Tsitaat:
Algselt postitas: prr

ja mis kõige hullem on - meist keegi ei tea, mis need aftermarket chipid, mis siin liikvel on, endast kujutavad, mis settinguid täpselt nõuavad. kõik peab olema kooskõlas.

head "paugutamist" nendele, kes ei tea, mida nad teevad.

Sry, et venna auto teemat siin risustan, kuid . . .
Kas keegi teist, kes te kõik siin rõõmasalt omi "chippe" turustate ja neid maailma paremateks nimetate, tegelikult ikka teate mis rauale need mõeldud on? Mingit paberit oleks võimalik näha, et mida tuleb teha ühe või teise chipi puhul?

Kui jah, siis 3b kone chipi vastu oleks küll tõsine huvi.

prr - 28.01.05 08:51

Tsitaat:
Algselt postitas: lynx
Kas keegi teist, kes te kõik siin rõõmasalt omi "chippe" turustate ja neid maailma paremateks nimetate, tegelikult ikka teate mis rauale need mõeldud on? Mingit paberit oleks võimalik näha, et mida tuleb teha ühe või teise chipi puhul?

teame ikka küll.

3B chipid on teadagi pärit hannese autodelt, valge 200 ja sinine S2.

nagu kõigile teada on, siis need autod sõitsid teadaolevalt stripil 12.8 ja 12.0, ilma, et oleks mootor kordagi laiali läinud.

täpsamalt modimistest siis rääkima ei haka, kellel huvi, saab privas edasi suhelda.

tarts - 28.01.05 09:26

Tsitaat:
Tsitaat:

teame ikka küll.

nagu kõigile teada on, siis need autod sõitsid teadaolevalt stripil 12.8 ja 12.0, ilma, et oleks mootor kordagi laiali läinud.

täpsamalt modimistest siis rääkima ei haka, kellel huvi, saab privas edasi suhelda.

minu andmetel vähemalt 200 käis küll mootor laiali - purunenud väntvõll. S2 purunes nukkvõll. Kuid need asjad ei ole muidugi seotud chipile mittevastava rauaga vaid lihtsalt suure jõu mõju.

Maku - 28.01.05 09:58

Ja need kivid millest prr rääkis, vaevalt et müüad isegi teavad 100% mis confi seal vaja on, et kivi Head tööd teeks. Me teame ju niigi, et oletatavad kw-d on need ning enam vähem, mis tegema peab, aga sellega asi ka piirdub. Õige conf on ikka, kui masin pannakse näiteks MTM poolt kokku ja häälestatakse vastavalt ning need mehed on kindlasti sadu katsetusi teinud, et asi Hea saaks. Mitte, et võtan jupi siit ja jupi sealt ning peaks nagu olema.
Nii palju veel, et ma ei pea enda juttu 100% tõeseks aga seda on väitnud ka inimesed, kes on selle asja sees aastaid olnud.

kiireaudi - 28.01.05 09:58

Kui OTks läks,siis teadmiseks,et 200 mootor käis remondis,sest oli kulunud.(4-500tkm sõitnud auto puhul on see normaalne)

Vänt läks pooleks mul 1-sel A200-l millega liiklesin ja sellega ei saanud ma ise hakkama vaid proovisõitjad,kes sõitsid kuratteab kuidas. :P

S2-el praktiliselt puudus isegi õlikulu,kuigi auto oli sellises olekus sõitnud 70 000 - 175 000 km.

Saadaval on ka MTM-i nn. stage 1 millest on siin teemas juba juttu olnud...

PS! Ma tean kõiki detaile mis seal küljes on olnud ja tean suht täpselt,mida ma teen.

PPS! Kas keegi on minu kive kasutades mootori laiali saanud???

prr - 28.01.05 11:05

Tsitaat:
Algselt postitas: Maku
Ja need kivid millest prr rääkis, vaevalt et müüad isegi teavad 100% mis confi seal vaja on, et kivi Head tööd teeks.

minu poolt müüdavatele kividele vajalikke konfe tean ma ikka väga täpselt. näiteks viimase kiviga, millega sai S'iga 12.81 sõidetud, lasin pihustite järgi softi natu kalibreerida.

kiireaudi - 28.01.05 16:52

A200 pealt pärinevad kivid on VÄIDETAVALT by MTM.(300Map)
Väita 100% ei saa,kuid need 350-360hp olid sellel autol olemas.Selle komplekti puhul meeldib mulle iseenesest see,et kogu power oli saavutatud max 1,9bar ülerõhuga.
Kestvusest niipalju,et peale rõngaste,saalede jms asjade vahetust sai sõidetud ning rallitud ca 50tkm ja kulumismärke selle mootori juures lahkamisel ei leitud.

S2 kivid by SKN.(320Map)Kogu tjuuning oli kokku pandud SKN-is,mille kohta on ka nimekiri mis on/oli vahetatud.Kuna asja tehti nö. mustalt(ehk siis arvatavasti oluliselt soodsamalt) ei ole kaasas arvet kogu asja maksumuse kohta.Kuid mingid nr-id on olemas,kellel huvi võin nad üles otsida ja vaadata.

Musta auto kive pole keegi lugenud,aga ajul oli SKN-i plomm.
Kividel kiri 280KW.(Kaldun arvama,et tegu S2-ga identse softiga)
Auto ise Rz-Tech Nürnberg poolt käima pandud.

Mul on olemas veel nn. stage 1 chipid.Kelle poolt tehtud ei tea.Olen ise nendega sõitnud ja ainus mis lisandub on rõhk,mis stock 0,6 pealt on viidud 1-1,1barini.Jõu lisa ei oska öelda,kuid pe*sega oli tunda...
(Selle variandi puhul wastgatet ei näpita ja rauda ei muudeta)

Ja seda,mis konfi minu poolt müüdavad asjad tahavad tean ma täpselt.
IRL on asjad nii,et isegi enamus nn. ametlikest chipimüüjatest ei tea täpselt mida nad müüvad.
Ja nende poolt pakutavad annavad lisaks +50-60hp.

Ülejäänud on juba nn. spetsiaalselt kirjutatud asjad...

jõuvanker - 28.01.05 17:59

Teen ettepaneku asjakohastel softi müüjatel riputada siia üles konkreetne soft ( võimsus-, väändenäitajada ) ning sellele vajalikult vastav " raud " 100%-selt. Info lekkimist kui sellist pole mõtet karta, see jookseb niikuinii ringi. Edasine on puhtalt kinni juba finantsis - kes suudab - soetab, kes ei, kes " kõvatab " niisama ;)

jõuvanker@loodab, et ei saa nüüd kõvasti lüüa asjakohaste isikute käest..:P
PS! ei midagi isiklikku!

kiireaudi - 28.01.05 18:06

1 pisike probleem on asja juures.
Dünos pole keegi nendega käinud...

Aga rauarea ma viskan homme-ülehomme üles.S2 oma siis ;)

Maku - 28.01.05 18:08

Lingiksin siinkohal müügikuulutuse. Huvi pakub mulle see, et Hannes pakub ABY ja AAN-ile kivi 210-220kw. Kas seda võib lugeda n.ö. stage1-ks? Samas Kaupo pakub ju stage1 mingi 198kw, kui ma ei eksi. On tegu samade kividega või ma olen millestki valesti aru saanud?

jõuvanker - 28.01.05 18:10

Tsitaat:
Algselt postitas: kiireaudi
1 pisike probleem on asja juures.
Dünos pole keegi nendega käinud...

Aga rauarea ma viskan homme-ülehomme üles.S2 oma siis ;)

Täiesti piisav on 1/4 miili aeg ning konkreetse auto stardikaal ( st koos sohvriga ) - umbmäärane ülevaade võimsusest siiski ;)

kiireaudi - 28.01.05 18:13

A200 = kaal ca 1650kg best 12,819
S2 = kaal ca 1450kg best 12,029

Dünoda võiks juhul,kui min. 10 ostjat järjekorras on...

Edit: Tibu S2 kivid on arvatavalt ca 210KW(ABY siis)
Edit2: Tegelikult on mul kuskil olemas G-techi sõidud S2 ja A200ga...pean otsima...

Maku - 28.01.05 18:16

Ehk Hannes seletab minu küsimusele ka mõne vastuse?:)

Silwer - 28.01.05 18:18

Kui kunagi Eestise tekib 4wd pink eks siis hakkab nägema neid näitajaid - arvan, et see aeg millal esimene selline pink Eestisse jõuab ei ole just kaugel...

Praegu saab vaid tugineda mingisugustele numbritele mida softi pakkuja välja hüüab ja siis hiljem võrreldes sisetunde järgi otsustada milline on parem.

Näiteks tundub S4 stage 1 (1,4bar soft mida pakun tava setupiga autodele) isegi parem kui mu originaal SMS soft - sõidan praegu K26 turbo ja RS2 kollega aga kasutan Stage 1 softi. Kuid see tunne võib ka petlik olla, kuna selle SMS softiga sai sõidetud 400m ajaga 13,4...

Maku - 28.01.05 18:24

Tsitaat:
Algselt postitas: Silwer
Näiteks tundub S4 stage 1 (1,4bar soft mida pakun tava setupiga autodele) isegi parem kui mu originaal SMS soft - sõidan praegu K26 turbo ja RS2 kollega aga kasutan Stage 1 softi. Kuid see tunne võib ka petlik olla, kuna selle SMS softiga sai sõidetud 400m ajaga 13,4...

Kuna me juba suuremalt jaolt küsimuste ja vastuste vooru ette võtsime siis mul on Silwerile küsimus. Kas sinu S4-al on peal puhas k26 turbo või on see moditud ja mis rõhuga see 300hp (+- mõnikümmend/mõni hp) on saavutatud? Ja veel, sinu autol on kolm asja muudetud - chip, turbo ja RS2 kollektor, on nii?

jõuvanker - 28.01.05 18:30

Selle nn stage 1 softi kohta ( kasutan seda ise hetkel S4 2.2T AAN ) ütlen järgmist: õige " tõmme " n-ö " selg istmes " efekt tekib alates ca 3200p/min ja edasi. Silveri SMS-i ning Maku softiga on asi teine - jõud on ühtlane kogu pööretevahemikus, ei teki seljaga tunnetatavat elavnemist ( ei tea Maku softi tootjat, ainult andmeid ja seda, et soft on mõeldud stock " raua " jaoks ).
Selle nn stage 1 softil tekib jube järsult edasiminek, sellest ka võib olla tunne sulle, Silver, kuna istme lööb n-ö selga äkilisemalt ja konkreetsemalt mingist x pöördest siis.

kiireaudi - 28.01.05 18:41

Bläää ABY kohta?

Siis eelmises postis on vastus.
Kaupo ABY kivide kohta ma ei tea.

Silveri autol on ADU väljalaske kolle kasutusel.

Tegijad softid on Saksas SMS(SchmidtMotorsport) TS(Tom Schmaltz)SKN ja MTM.

Silver,täna rääkisin Pesuriga ja tema väide,et 1,2m maksab 4WD pink minus ntx. erilist optimismi ei tekita selles osas.

Maku - 28.01.05 18:44

Selge, sain vastuse. Ehk siis Kaupo poolt pakutav stage1 soft pole sama soft, mida sina pakud 210-220kw.

kiireaudi - 12.02.05 10:10

Tsitaat:
Algselt postitas: jõuvanker
Teen ettepaneku asjakohastel softi müüjatel riputada siia üles konkreetne soft ( võimsus-, väändenäitajada ) ning sellele vajalikult vastav " raud " 100%-selt. Info lekkimist kui sellist pole mõtet karta, see jookseb niikuinii ringi. Edasine on puhtalt kinni juba finantsis - kes suudab - soetab, kes ei, kes " kõvatab " niisama ;)

jõuvanker@loodab, et ei saa nüüd kõvasti lüüa asjakohaste isikute käest..:P
PS! ei midagi isiklikku!

Aga palun.
Lisasin ka mõned paberid näitamaks,miks ma selle auto eest nii palju raha maksin ning MIKS ta nii hästi vastu pidas.

http://mailis.apaatne.org/album39

Maku - 10.03.05 13:30

Kuna ma olen ise tundnud huvi, mida endast kujutab chip tuning, siis võtsin vaevaks ja tõlkisin ära ühe chipi tootja arusaama. Ehk on kellegil abiks, või niisama sportlik huvi. Oodatud on väited ja lisainformatsioon loomulikult. Saamegi targemaks..
Mis asi on chip tuning?
Tänapäeva moodsate autode mootoritööd kontrollib ECU ehk engine control unit (mootori kontrollüksus, kui otse tõlkida). Ecu sisaldab tarkvara, mis kontrollib bensiini kättetoimetamist ja süüdet. Chip tuning teeb mootori töö optimaalsemaks, kirjutades üle või asendades originaal tarkvara uuega. See muudab bensiini kättetoimetamist ja turbo ülerõhku. Selle tulemusena töötab mootor efektiivsemalt ja tema võimsus ning pöördemoment kasvavad.
Ülelaadimisega autode võimsus võib kasvada 20% kuni 40% ja sellega kaasneb märkimisväärselt suurem pöördemoment. Tavalise bensiinimootoriga auto puhul (mitte ülelaadimisega) kasvab võimsus 6% kuni 8%. Kiirendus ja maksimum kiirus paranevad märgatavalt ja seda väiksema bensiinikuluga, kui on kasutatud samasid sõiduvõtteid ja tehiolusid. Kokkuvõtlikult öeldes on mootor palju elujõulisem (mida küll ei saa tegelikult eluta asja kohta öelda) ja võimsam. ECUs olevatele kividele on ka programmeeritud bensiini pihustamine vastavalt mootori pööretele ja ülelaadimisele.
Miks autotootjad seda kohe ei tee? Mootori juhtimise programm on salvestaud chippidele (eprom) ja seda ei saa põhimõtteliselt muuta. Autotootja peab oma autosid tootma väga laiale tarbijaskonnale ja peab arvestama väga paljude erinevate nõudmistega. Nagu näiteks bensiini kvaliteet, heitgaaside nõuded, hoolduse tihedus ja ka finantsilised põhjused nagu kindlustus.

mtm Engine modifications

What is Chiptuning?
More power output, more torque, less fuel consumption – all this and much more – with chip tuning.

Electronics in automotive engineering
Since the 80’s electronics have played an increasing role in automotive engineering. Initially simple functions were monitored and the electronics only rarely took on an active function in the control of the vehicles operations. Nowadays almost every function in a car is controlled or electronically monitored by software or electronically. One of the central functions influenced by electronics is the vehicle’s engine management.

Engine management
The increasing demand for more power output, less fuel consumption, lower emission and better driveability on modern engines has brought along an increased complexity of the hardware and software requirements in engine management. The engine control unit ECU is the central part in engine management, from different input values from a variety of sensors it determines appropriate values suitable for the engine’s current operating status. Engine rotation speed, air mass, intake air- / fuel temperature and of course also the accelerator position are inputted in the calculation. Depending on the engine type (Petrol or Diesel), when chip tuning an engine the relevant operating factors like fuel injection amounts, pressure boost, ignition- and injection time are changed for the specific engine type.

More power output and torque
Most engines are mechanically constructed by the manufacturer to suit a wide power spectrum consequently with controlled alterations of the ECU software, more power output and torque can be realized from the engine without damaging the stability of components or imperilling the suitability of the vehicle for daily use.

Developing a power upgrade
When pre selecting an engine type for modification, to start with the separate criteria of the vehicle are examined. Since, in detail, every vehicle presents slight differences, the particular vehicle data is recorded with every development project. Afterwards a detailed new synchronization of the characteristics and data is completed on the mtm rolling roads. The serial safety mechanisms like the maximum allowed pressure boost, protection of overheating protection, knock control system etc of the engine management system are unchanged subsequently the vehicle handling is tested on the road and when necessary a further fine tuning of the data is carried out. When all the desired standards in power output, torque emission levels are achieved the upgrade get its technical approval and is introduced to the mtm sales programme. For all upgraded vehicles we strongly recommend using SuperPlus 98 octane fuel.

LINK

master003 - 10.03.05 13:35

hea ja tark jutt. aitas kõvast asjas selgust saada :D

olen ka ise sellele mõelnud aga siiani on asi jäänud vaid mõtteks;)

elar - 10.03.05 14:32

Nende reklaamandmetega on nagu ta on. See ei ole lihtsalt võimalik, et 40% võimsuskasvu juures väheneb kütusekulu märgatavlt. Ja ma ei tahaks uskuda, et autoinsenerid ja ECU'de tarkvara kirjutajad täielikud lambad on ja jätavad 40% võimsusest kasutamata. Erinevate tingimuste oskas seda panna ei saa. Ma saan täiesti aru, et mootoritootjad valmistavad mootoreid mõningase varuga (vabalhingavatel 6-8 % tundub usutavam) aga siiski pole otstarbekas valmistada sellise varuga mootorit arvestades tootmiskulusid. Ja see kütusekulu vähenemine - autoostjale on see üks huvipakkuvamaid numbreid hinnsildi kõrval. Poleks ju optimaalne panna tarkvaraliselt auto bensiini rohkem võtma, kui see peletab ostjaid eemale?

See oli lihtsalt minu nägemus asjast. Ei tasu seda puhta kullana võtta.

Maku - 10.03.05 14:37

Saan täiesti Elari seisukohast aru ja olin ise ka sarnasel arvamusel ennem. Kuid peale seda, kui ise ostsin tuning chipid peale, olen ise veendunud, et päris loba need chipi müüjad ka ei aja. Auto dünaamika on paranenud märgatavalt, liigub märgatavalt paremini ja kütusekulu on vähenenud. Loomulikult peab sellega arvestama, et kui vajutad pedaali põhja siis kütusekulu võrreldes originaal eprommidega, on suurem. Kust need lisahobused ikka tulevad, kui mitte bensiinu-õhu segust. Mootori nimi ise ütleb ära - sisepõlemismootor. Järelikult peab midagi seal rohkem põletama..

elar - 10.03.05 15:00

Tohib küsida, siis kelle teksti sa tõlkisid. Lihtsalt tahaks teada kes oma chipe nii heaks peab. MTM'i stage 1 chip tõstab võimsust ~15% ja edasised stage'id vist nõudisid juba mootori ja/või väljalaske modifikatsiione (pole kindel).

Maku - 10.03.05 17:22

205kw-169kw=36kw 36kw on 169kw-st 21,3% enamus pakutavatest stage1-d siis.
MTM stage1 oli vist 198kw, kui ma õigesti mäletan ja see teeb 17,1%.
Allikaks oli wetterauer.

forsin - 30.04.05 19:58

Tsitaat:
Kui kunagi Eestise tekib 4wd pink eks siis hakkab nägema neid näitajaid - arvan, et see aeg millal esimene selline pink Eestisse jõuab ei ole just kaugel...

Praegu saab vaid tugineda mingisugustele numbritele mida softi pakkuja välja hüüab ja siis hiljem võrreldes sisetunde järgi otsustada milline on parem.

Tere juhtusin ka lugema.
sõidan ka selle silweri softiga ja.................
mõeldud on ta orig. pihustitele ja töötab ta väga sujuvalt terves ulatuses (keerab süüdet sujuvalt), eriti teravalt liigub alates 4000 p/m. kuni pöördepiirajani( piirajas töötab täpselt põhja kaasiga)
softi pihusti lõpp on täpselt orig halli aknaga paigas (seega sisselaske kolde pauke ja tahma ei teki) pihusti algus aeg ei ole lollilt varaseks tehtud (seega ei puhuta bentsu otse sumpase klapi kate faasi ajal )ja on ökonoomne (mida pole enamus pakutavad softid) Ja suurim eelis see soft töötab orig. 250 MAP-iga ja kuni map lõpuni (survepiirajani välja)
Enamus softid langetavad pöörded ja mineku näiteks 1,6 bar peal ja katkestavad pentsu ja süüte näiteks 1,7 bar-i peal.

Minu autol se silweri soft chip-is ja paigaldasin mootorisse mõlemad laiemad nukid +avaram väljalaske kolle +moditud uus RS-2 turbo ja töötab väga täpselt ja ökonoomselt.
auto kaaluti Pärnu kiirendusel 1860 kg (24,07,2004.a.)
kuu hiljem soetasin chipi ja sõidetud tulemus 13,6 s =400m
Lisan ka ülevaatus testi tulemused sellele komplektile
19,04,2005.a.

Result 1
C = 81
1/min = 900 p/m
CO = 0,184
O2 = 0,47
Lamda = 1,011

Result 2
C = 90
1/min = 2480 p/m
% vol CO = 0,178
% vol CO2 = 14,88
% vol O2 = 0,14
ppm vol HC 36
Lamda 0,999
% vol COvrai = 0,178
Mina arvan minu igapäeva autole piisab !!!
ÖKONOOMNE, KIIRE JA VÄGA TERAV

forsin - 08.05.05 17:25

Tsitaat:
Algselt postitas: forsin

Auto kaaluti Pärnu kiirendusel 1860 kg (24,07,2004.a.)
kuu hiljem soetasin chipi ja sõidetud tulemus 13,6 s =400m

Ja sinu auto kaalub 1300 kg. ( rullnokk BMV )

Et autod oleksid stardi joonel võrdsed (kg)
,tee pagaasnik lahti ja tõsta sinna 11 kartuli kotti, 50 kilost.
( JAH ÜKSTEIST KOTTI KARTULEID )

ha-ha-ha, kelle kapoti alune siis on kiirem???

maert1 - 21.05.05 19:32

mina ei taha seda asja eriti uskuda,ma arvan , et vanal mootoril on lihtsalt seda jõukest vähemaks jäänud ja sellega seda taastatakse.kas keegi on siis ise mõõtnud ka ?;);)

lynx - 22.05.05 06:43

Tsitaat:

teame ikka küll.

ok, vana teema, kuid siiski.

Te teate oma softist kõike, küsiks siis järgmist.

Kas oleks võimalik saada infot, kuidas mingi X soft juhib solenoid klappi? St. millal avab wastegate (stock wastegate seade korral)?

ranz - 22.05.05 07:18

Tsitaat:
Algselt postitas: maert1
mina ei taha seda asja eriti uskuda,ma arvan , et vanal mootoril on lihtsalt seda jõukest vähemaks jäänud ja sellega seda taastatakse.kas keegi on siis ise mõõtnud ka ?;);)

Just ju Maku ütles, et võimsust lisandus ja kütusekulu vähenes... ning on seda ka paljud teised väitnud! Kuid seda vaid tavasõidu puhul, hullult tallates kulu muidugi suureneb.
Kui mõtled mõõtmise all dynot siis eestis seda quattro audidele teha ei saa (need mis on keskelt torsen diffriga) lähimad kohad sellejaoks riia või soome.

Silwer - 22.05.05 07:36

Kõrgem tase chiptuningus oleks originaal aju minema viskamine ja millegi sellisega asendamine: http://tatech.dc-ice.ee/home/

Chiptuningu viga on see, et soft mille ostad vastab mingile konkreetsele setupile ja on tehtud mingi teise auto järgi. Progetavat aju seadistad täpselt vastavaks oma "rauale"...

Maku - 22.05.05 08:08

Kui nüüd antud teemat natuke edasi arendada, siis turbomootorile on patt jätta chip panemata. Nad liiguvad meil suht odavalt juba ja kasutegur võrreldes nende maksuvusega on väga hea.

Kui rääkida mingist konkreetsest setup-ist, siis mul on mõtteid, kus ja miks teha. Raud on valmis vaadatud ja kõikide eelduste kohaselt paneksin progetava aju. Kui teha custom soft on ka mõneti jama. Võtad setup-ist mõne jupi ära ja pole enam see ja see soft ei tööta enam parima efektiivsuse juures (kui üldse töötab korralikult). Samas, kui panna progetav aju, saab ise confida vastavalt oma autole ja seda progetavat aju saad alati ümber progeda oma uue auto tarvis. Seega tema kasutegur on märksa suurem kui custom softil ja ehk rahagi pole nii maha visatud.

prr - 26.05.05 22:45

Tsitaat:
Kas oleks võimalik saada infot, kuidas mingi X soft juhib solenoid klappi? St. millal avab wastegate (stock wastegate seade korral)?

tungivale maku soovile vastutulles vastan siiski siin, mitte privas:

260kw chipid, mis AAN ( 551C ajuga ) mootoriga on sõitnud minu valge autoga 12.8, võimaldavad kahte varianti - 1.8 ja 2.0 bar ehk siis see hetk lülitatakse solenoid ümber. stock wg korral hakkab juba vedru suurt rolli mängima ja gaase hakatakse lasma mööda juba päris varakult. tark tegu on panna jäigem vedru, mitte wg kruvi põhja keerata.

lynx - 27.05.05 05:25

Tsitaat:

260kw chipid, mis AAN ( 551C ajuga ) mootoriga on sõitnud minu valge autoga 12.8, võimaldavad kahte varianti - 1.8 ja 2.0 bar ehk siis see hetk lülitatakse solenoid ümber. stock wg korral hakkab juba vedru suurt rolli mängima ja gaase hakatakse lasma mööda juba päris varakult. tark tegu on panna jäigem vedru, mitte wg kruvi põhja keerata.

Imo. kui tegu ei ole riigi saladusega, siis võiks seda ka avalikult rääkida :) St. äkki on veel inimesi, kellele selline info huvi pakub.

Küsiks veel.
Kas soft on siis progetud rõhu järele, st. kui mingi X rõhu nr saavutatakse, siis sealt maalt (lisa)rõhku enam peale ei lubada? Kas mootori pöörded ei oma mingit tähsust?

prr - 27.05.05 06:18

asi puhtalt rõhus kinni.

ise olen ainult korra katsetanud 2 bar kiviga, muidu sõitsin 1.8 bar'iga. solenoid avaneb ja edasi reguleerib juba wg vedru, kui palju mööda lastakse.

pealegi on igasugune üle 1.6 bar rõhk isegi rs2 turbole pikaajalisel tarbimisel liig.

lynx - 27.05.05 06:37

Tsitaat:
asi puhtalt rõhus kinni.

ise olen ainult korra katsetanud 2 bar kiviga, muidu sõitsin 1.8 bar'iga. solenoid avaneb ja edasi reguleerib juba wg vedru, kui palju mööda lastakse.

pealegi on igasugune üle 1.6 bar rõhk isegi rs2 turbole pikaajalisel tarbimisel liig.

:)

Kuid kas Sul ka 3b konele sama infot on? St. millise rõhku jaoks on mingi soft progetud?

prr - 27.05.05 06:43

Tsitaat:
Kuid kas Sul ka 3b konele sama infot on? St. millise rõhku jaoks on mingi soft progetud?

saan sulle seda öelda nädala alguses, siis on testid tehtud.

forsin - 04.07.05 14:55

Tsitaat:
1.8 ja 2.0 bar ehk siis see hetk lülitatakse solenoid ümber. stock wg korral hakkab juba vedru suurt rolli mängima ja gaase hakatakse lasma mööda juba päris varakult. tark tegu on panna jäigem vedru, mitte wg kruvi põhja keerata.

Kellel soov omasumpa klapi vedru ( wg ) vastu survet teada saada mul on väike stend selleks olemas.
Originaalil on see ~1,4 (olen kohanud 1,1 atm kuni 1,4 atmosväärini ) siis tõukab sumpa klapi lahti ja heitgaasid jooksevad turbost mööda otseteed sumbutisse.

??? ÕHU LÖÖKLAINED õhu surve võnked need löövadgi plokikaane tihendi minema.
NB originaal sumpaklapi ümber lülitus ehitus ja reaktsiooni võime on terava turbo jaoks liiga kehv ja aeglane ( niikaua kui ta alustab turbo surve langetamist on tegelikult surve ammu jõudnud üle igasugu lubatud piiride ja MAB jookseb lõppu ehk survepiirajasse kinni.
Ainuke meetod millega olen saanud väga teravad turbo surve tõusud kontrolli alla paigaldades otse sisse laske kolektorile 20mm ja 2,5 BAR-ise auru ventiili mis laseb alates 2,2-st BAR-ist liigse surve lihtsalt välja (tegelikult suunan uuesti turbosse)
Mõne chipiga (juhtub teist pidi ) mootor töötab ilust kuni 1,6bar-ini ja siis peaks nagu auto täiega panema aga turbo tegelikult tootetud surve on nii võimas et chipp avab turbo juht kolmiku ja tegelik täis turbo surve tõukab sumpa klapi nii võimsalt lahti et kogu süsteemi ülelaadimis turbo surve kukub vahepeal peaaegu nullini maha.

Lihtsalt öeldes on asi nii
soft lubab mootoril töötada mingi surveni näiteks 1,2bar või kuni 1,8bar ja siis hakkab piirama sumpa klapiga survet ,
kahjuks enamus softid lõpetavad siis ka töö. kuigi MAB on 2,5 BAR seega teoreetiline lõpp surve piiraja.
head softid hakkavad piirama survet näiteks 1,7 BAR-i peal ja töötavad jobutusi tegematta 2,2 / 2,4 BAR-ini välja siis jookseb mab surve piirajasse.
Sellepärast kangemad schipid töötavadgi 1,8-sani ja tahavad 300-st mapi kuna õhu lööklaineid ei suudeta kontrollida ja neid esineb kuni 3,0 aga selline surve lööklaine lööb kaane tihendi minema.
Mina ei vaja kangeid schippe mis töötavad 1,8 bariga (ja lõhuvad kolme baariga )
ma sõidan rahulikult 2,0 bar-iga ja auru klapiga mis ei lase survet üle 2,2 bari ja ei lenda mingid kaane tihendid.:cool:

forsin - 04.07.05 15:49

Tsitaat:
asi puhtalt rõhus kinni.

Tehase mab on 2,5 bar seega mootor tehase arvates talub 2,5 barist rõhku (lühi ajaliselt)

päkapikk - 24.08.05 13:25

Selline küsimus:
Kas chip'i pakkujatele on chip millega saaks orig. konfis 3B moto turbo ülerõhu ajada 1,2 barile (väidetavalt pole rohkem mõtet) eeldusel, et on vahetatud ainult map sensor. Ning chip on võimalikele tulevastele modidele avatud. Ning kuidas sel juhul käiks rõhu piiramine 1,2'l - wastegate vedruga, kuna ilmselt turbot lõpuni joosta lasta pole mõtet?

M-Tech - 05.11.05 18:15

Kas keegi eestis MTM-i chippe ka ametlikult müüb?

A4TQ - 05.11.05 18:30

Jah müüb
http://www.amk.ee/leht.html

M-Tech - 05.11.05 18:37

Tahaks lihtsalt kindla peale minna.
400k maksnud autot eriti "noname" chippidega testima ei tahaks hakata.

Wetterauer oleks ka variant aga üks Seat tõestas dynos, et ei tulnud suurt midagi juurde (turboga isend ikka).
Dyno täpsus on ka muidugi küsitav.

Praegu lihtsalt uurin saadavust ja hinnaskaalat.

Mootoriks siis 2.7T 184kw

Silwer - 05.11.05 18:56

Mina soovitaks APR chippi. Seal saad ühele kivile mitu programmi: ökonoomsus, race ja näiteks race kõrgema oktaanarvuga kütusega. Programmi vahetus toimub cruise control nuppudega...

Rohkem juttu siin: http://goapr.co.uk/store/bin/productos.php?ACCION=detalles&ProductoID=3a5f77a73f7dc8bfb502146f86843759

Eestis esindab http://www.dc-ice.ee/home/index.php?action=catalogue&brand=289&x=289

jõuvanker - 16.11.05 18:06

WG vedrupingsusega saab reguleeridea, kas polti sisse- või väljapoole keerates.

Audiophile - 19.11.05 10:01

Ma eeldan et tegu on siis ikka ülerõhuga mitte vaakum + ülerõhk nagu pardaarvuti seda näitab? Mis pöördevahemikus sul see rõhk üleval on ja kuhumaani ta sul hoiab seda rõhku?
K24/7200 lõpetab oma tootlikus kuskil 1.8 bari juures, pärast seda sa enam hobujõude ei tekita, pigem saab turbo väga suure ülekoormuse osaliseks.

3 barine map sensor on loomulikult hädavajalik, kuna 2.5 barisega ei näe ju aju enam rõhku mis on üle 1.5 bari läinud! See ju elementaarne asi.

Tsitaat:

ma sõidan rahulikult 2,0 bar-iga ja auru klapiga mis ei lase survet üle 2,2 bari ja ei lenda mingid kaane tihendid

Maku - 27.01.06 12:10

Tsitaat:
Algselt postitas: päkapikk
Selline küsimus:
Kas chip'i pakkujatele on chip millega saaks orig. konfis 3B moto turbo ülerõhu ajada 1,2 barile (väidetavalt pole rohkem mõtet) eeldusel, et on vahetatud ainult map sensor. Ning chip on võimalikele tulevastele modidele avatud. Ning kuidas sel juhul käiks rõhu piiramine 1,2'l - wastegate vedruga, kuna ilmselt turbot lõpuni joosta lasta pole mõtet?
Kui palju sul praegust rõhku näitab? Meil selle chipiga 1,2 bari näitaski (me pole 100% kindlad, et Dupre map sensorit ringi ei ehitanud) ja see peaks ideaalne olema. 3B mootoril on 200kpa map, sealt lähtuvalt ei saa enam ECU infi, mis toimub üle 1,0 ülerõhu korral, kapoti all. Variant on, et paned 250kpa mapi või sõidad 1,2 bariga 200kpa mapiga ja ma ei usu, et sul ka midagi juhtuks. Kui antud momendil 1,2 bari kellale ei jookse, siis võid proovida kangemat vedru WG -sse panna, või siis seda peale kruttida. Mina soovitaksin kangemat vedru siiski.

Maku - 05.02.06 12:29

Lisan paar sõna WASTEGATE vedrust. Copy/paste S2 centralist:

To my knowledge, the 3B engines were equipped with a spring that allows the wastegate to open at 1.6bar of absolute manifold pressure (~0.6bar boost) whereas the ABY & ADU engines were fitted with a 1.8bar WG spring. This means that without the electrical control of the wastegate (via the wastegate frequency valve) the 3B would be capped at 0.6bar boost and the ABY at 0.8bar. This is good for engine preservation, in the event of electrical gremlins, and it allows the ECU to be the major factor in dynamically determining how much extra boost is permitted. In factory configuration, the ECU of the 3B engine permits approx 0.8bar boost and the ABY allows for controlled overboosting spurts of up to approx 1.1bar.

Lets say we have a ECU that runs the 3B or ABY engine at 1.2bar of boost (~2.2bar absolute). A good rule of thumb seems to be that the wastegate spring should be about 0.2bar below total system pressure and so a 2.0bar wastegate spring would be an ideal candidate for this configuration. By using the stiffer spring, there is also a fractional improvement in the time required to close the wastegate such that turbo spinup is marginally improved. The toughest wastegate spring available to my knowledge provides for a mechanical pressure limit of 2.2bar - so this would work well with an ECU designed to run at a lairy 1.4bar of boost.

The tension in the wastegate spring can also be fine tuned by adjusting the upper perch in the top of the wastegate chamber. In doing so, this can increase the amount of pressure required to crack open the wastegate and so provide a cheap and easy way of increasing boost. However - the practise is NOT recommended as the ECU may detect an excessive boost condition and go into 'limp-home' mode. Don't forget that the MAP sensor within the 3B ECU is only rated to 2.0bar of absolute pressure, so it would be pointless trying to get 1bar of mechanical boost on a standard 3B ECU as the MAP sensor would simply flatline and cause the overboost protection routine to cut in. An equally valid concern is that the ECU may not provide adequate fuelling and ignition settings for the now manually increased boost in the system. This applies to any setting with more than 0.8bar of boost - but there might be some tolerance in the ECU that allows for a little excessive boost. I suspect that is more true for the factory ECU of the ABY engine but I have no evidence and don't wish to use my own car as a guinea-pig.

Adjustment of the wastegate spring is best left to serious tuning professionals, and maybe only in conjunction with a revised ECU to make everything run sweetly.

Lühike kokkuvõte on see, et kes soovib sõita 1,4 barise ülerõhuga (K24 tavakasutuseks ja efektiivsuse piiripeale ülerõhk), see peaks kasutama 2,2 barist WG vedru. Ehk siis: ülerõhk + 0,8bar = WG vedru.

genekas - 05.02.06 22:54

Tsitaat:
Don't forget that the MAP sensor within the 3B ECU is only rated to 2.0bar of absolute pressure, so it would be pointless trying to get 1bar of mechanical boost on a standard 3B ECU as the MAP sensor would simply flatline and cause the overboost protection routine to cut in. An equally valid concern is that the ECU may not provide adequate fuelling and ignition settings for the now manually increased boost in the system.

Siit saabki selgeks see, et ainult vedru näppides on oht väga lihtsalt sattuda olukorda, kus lisandunud boosti puhul jääb segu lahjaks koos kaasnevate probleemidega.

quattromees - 06.02.06 05:38

Tsitaat:
Algselt postitas: generaator M
Tsitaat:
Don't forget that the MAP sensor within the 3B ECU is only rated to 2.0bar of absolute pressure, so it would be pointless trying to get 1bar of mechanical boost on a standard 3B ECU as the MAP sensor would simply flatline and cause the overboost protection routine to cut in. An equally valid concern is that the ECU may not provide adequate fuelling and ignition settings for the now manually increased boost in the system.

Siit saabki selgeks see, et ainult vedru näppides on oht väga lihtsalt sattuda olukorda, kus lisandunud boosti puhul jääb segu lahjaks koos kaasnevate probleemidega.

ABY, AAN kohta ei oska öelda, 3B mootoril kuni 1.5bar ülerõhuni segu lahjaks ei jää (kui soft õige), üle selle ei tea.

Maku - 25.02.06 10:58

Andrus, seal jutus oligi mõeldud stock 3B mootori ECUt.

Väiksem map sensor iseenesest "fuel cut-i" ei põhjusta. Pigem teevad seda muud tegurid. Olen proovinud erinevaid softe ja erinevaid seadistusi. Minu kogemused näitavad seda, et kui ka rõhk üle lubatud map sensori piiri läheb, siis õige softiga segu lahjaks ei jää. Teooriat netist lugedes on nii, et kui rõhk läheb üle map sensoril lubatava, siis ECU ei saa enam lihtsalt infot, mis kapoti all toimub ja ei oska enam protsessi õigesti juhtida (ehk siis, et võivad tekkida anomaaliad).

genekas - 05.03.06 00:28

Ega MAP pole ainus asi, mille järgi võib aju aru saada, et on aeg bensu pealeanne ära lõigata - kui näiteks MAP ei anna suurema rõhu signaali välja, aga MAF järgi õhuhulk kasvab üle maksimaalse lubatud laaderõhule antud pöörete ja gaasiklapi asendi puhul vastava õhuhulga väärtuse, siis saab aju ikkagi aru, et tegu on liiga kõrge rõhuga.

forsin - 05.03.06 19:28

Tsitaat:
aga MAF järgi õhuhulk kasvab üle maksimaalse lubatud laaderõhule antud pöörete ja gaasiklapi asendi puhul vastava õhuhulga väärtuse, siis saab aju ikkagi aru, et tegu on liiga kõrge rõhuga.

Järelikult minul suurte nukkidega ja soft ainult (195kw) peaks kogu aeg bentsu kinni keerama kuna õhu kogus on väga suur ??? Aga ei esine sellist jama, miks ??? kuigi lamda kell on ammu üle lahjade tulede ja kustunud= ülilahja (tervik segu), rikaks jäi ainult süttimis segu (mis hoiab kolbe ära sulamast).
Lisan selgituseks, et bensu pump karanteerib surve ja 250 map kinni ei jookse ülesurve klapp lõikab 2,2 bar ga liigse ära.

epic - 15.10.06 10:46

Aga

Kui asendada urS4 orig. aju progetavaga, siis mis asjad armatuurist ära kaovad ? St kütusekulu ja muud näidud on otseselt ajuga seotud ja progetavaga neid enam pärast ei näe ?

Silwer - 15.10.06 15:04

Kompuutri näidud kaovad ära - rõhk, kütusekulu, jne.

epic - 18.10.06 16:24

Aga mida oleks vaja, et ise chippi kirjutada ? Ütleme kui tahaks kopeerida teise samasuguse chipi. Peaks ju saama mingi eepromi kirjutajaga seda teha ?

quattromees - 19.10.06 10:36

Tsitaat:
Algselt postitas: epic_metal
Aga mida oleks vaja, et ise chippi kirjutada ? Ütleme kui tahaks kopeerida teise samasuguse chipi. Peaks ju saama mingi eepromi kirjutajaga seda teha ?

Kopeerimine saab, aga muuta ei mõista, kuna pole infot, mille abil hex koodist aru saada...

Taavi - 19.10.06 12:20

Minul on küll hex nö lahti kodeeritd kujul. Aga muuta ei mõista ikka mitte midagi.

quattromees - 19.10.06 20:17

Tsitaat:
Algselt postitas: Offroader
Minul on küll hex nö lahti kodeeritd kujul. Aga muuta ei mõista ikka mitte midagi.

Tahad Sa sellest pikemalt rääkida???;)

Taavi - 19.10.06 20:23

Hetkel veel mitte. Pean enne korra aju veel lahti võtma paari asja täpsustamiseks. Aga tekst on loetav igatahes.

forsin - 20.10.06 12:27

Tsitaat:
Hetkel veel mitte. Pean enne korra aju veel lahti võtma paari asja täpsustamiseks. Aga tekst on loetav igatahes.
kui me eestis sellega hakkama saame (4 x mapi muutmisega ) mina tahaks muuta ainult ühte map-i.
siis poleks progetavaid ajusid vaja = ~ ABT !!!
orig. aju kombib süüdet kuni kindla läheduseni detonatsioonile (progetaval paned ainult jäigalt paika ja kõik)
ei ta õpi midagi etr kõige valusamat süüdet saada (kaitsevad mõlemad).
sammuti orig. aju kombib pidevalt lamdat rikkama poole kuni 1,0 -ni
kuid enamus progetavatel ajudel puudub ise õppiv lamda süsteem.
kellel soovi arutame.
sest enda arvates tean mida ja kuhu muuta (mootori poolseid vajadusi silmas pidades) kuidas on arvuti poolne osa ??? aga kellegagi kahekesi võibolla tekkib tulemus.
samas nõus oma S6 peal katsetama sest on lisatud mootorle kaitseks mitte elektroonilised lisad.

epic - 21.10.06 12:05

Milline EPROM-i kirjutaja on kõige parem ?
Keegi võiks sellest rääkida. Hinnad on erinevad. Näiteks byteshooter master maksab üle 4000 euro, mis pole normaalne ju :) Samas saab mõne programmaatori ka 50 euroga. Mis on nende vahe ? Ja mis softi kasutada kopeerimiseks ?

PS Tevalos maksab 27C256 tühi eprom-chip 80 krooni. Mis hinnaga meil chippe ostetakse ? 2k ? Ja "personaalne" chip maksab miski ~10k ? :P Äkki teeks lõpu sellele :)

Milline neist sobib 20vt aju progemiseks kõige paremini:
http://www.tevalo.ee/cgi-bin/web_store.cgi?ec=5a24b1c

Maku - 21.10.06 15:29

Milleks sulle on vaja eprommi programmaatorit?

Silwer - 21.10.06 15:52

Tsitaat:
27C256 tühi eprom-chip 80 krooni.

Huvitav kuhu sa kavatsed seda kivi toppida? Kui mõtled et see sobib 20v 2,2t ajusse siis sa küll rängalt eksid. Sa võid sinna peale isegi mingi proge kopeerida aga tööle see auto selle kiviga lihtsalt ei lähe... :)

Aga soovin sulle edu chippide kopeerimisel. Seal on mõned nõksud (just aju enda poole pealt) mida kindlasti peab teadma - ja kui ei tea siis saad ruttu aru miks see 2000-3000 eek chipi eest on tegelikult odav.

quattromees - 21.10.06 17:32

Tsitaat:
Milline EPROM-i kirjutaja on kõige parem ?
Keegi võiks sellest rääkida. Hinnad on erinevad. Näiteks byteshooter master maksab üle 4000 euro, mis pole normaalne ju :) Samas saab mõne programmaatori ka 50 euroga. Mis on nende vahe ? Ja mis softi kasutada kopeerimiseks ?

PS Tevalos maksab 27C256 tühi eprom-chip 80 krooni. Mis hinnaga meil chippe ostetakse ? 2k ? Ja "personaalne" chip maksab miski ~10k ? :P Äkki teeks lõpu sellele :)

Külasepad kasutavad DIY programmaatorit, sobivaid kive leiab vanadest arvutikomponentidest...:P

Silwer - 21.10.06 18:32

27C256 (millega pole midagi teha) ja 27C512 (mis on alles poolik lahendus ehk siis ei lahenda veel midagi) kive võib leida küll igasugustest vanadest aparaatidest aga seda "ühte" kivi mis ka aju tööle paneks te kindlasti kohe mingi vana "arvuti" seest või Tevalost ei leia... :)

quattromees - 21.10.06 18:47

Tsitaat:
27C256 (millega pole midagi teha) ja 27C512 (mis on alles poolik lahendus ehk siis ei lahenda veel midagi) kive võib leida küll igasugustest vanadest aparaatidest aga seda "ühte" kivi mis ka aju tööle paneks te kindlasti kohe mingi vana "arvuti" seest või Tevalost ei leia... :)

Ei oska kommenteerida, sest senini pole "külasepal" midagi tegemata jäänud...

TT - 21.10.06 20:16

Katsuge aru saada, et inimuba (human been) on selline olevus, kellele ei piisa vastusest " ei saa";)

prr - 21.10.06 22:54

Tsitaat:

87C257 on meil see "probleemne" kivi. Odavamad programmaatorid seda kivi ei tunne.

prr - 21.10.06 22:55

Tsitaat:
Milleks sulle on vaja eprommi programmaatorit?

Äkki tahab inimene ise kive kirjutada/katsetada. See oleks nagu reaalne seletus asjale.

epic - 21.10.06 23:21

Selline plaan oleks jah.

Tsitaat:

Huvitav kuhu sa kavatsed seda kivi toppida? Kui mõtled et see sobib 20v 2,2t ajusse siis sa küll rängalt eksid. Sa võid sinna peale isegi mingi proge kopeerida aga tööle see auto selle kiviga lihtsalt ei lähe... :)

Aga soovin sulle edu chippide kopeerimisel. Seal on mõned nõksud (just aju enda poole pealt) mida kindlasti peab teadma - ja kui ei tea siis saad ruttu aru miks see 2000-3000 eek chipi eest on tegelikult odav.

Jah, loomulikult 20vt ajusse, nagu sa isegi aru said. Räägi siis nõksudest, mida teadma peab. Ja sellest, miks tööle ei lähe.
Tsitaat:

Millist ühte kivi ?

Või ei taheta "ärisaladust" välja rääkida ?

quattromees - 22.10.06 00:28

Sportlikust huvist arendaks seda teemat edasi.

Keegi on leidnud kuskilt Audi Motronic M2.3 ja M2.3.2 bin defination`i???

Mingil salatsemisel pole mõtet, sest praktikas vaevalt mingeid arvestatavaid (positiivseid:P) muudatusi keegi ka infot omades võimeline tegema on.

Motronicu kohta kiirelt leitud näide, porge kohta:
siin

TunerPro´ga auto softi avades saab sellest ilusaid 2d ja 3d graafikuid, samas näeb konkreetset aadressi. Hex`i saab seada decimal´iks, et oleks lihtsab asja pe*sse keerata...;)
Arvan, et katsetan huvi pärast ära, kuidas aju reageerib suvalisele muutusele, näiteks softi tootja asemele kirjutaks midagi muud ning katsetaks, kas käima läheb või annab mingi checksum errori...

Taavi - 22.10.06 06:14

Minul on samal kujul olemas boosti bin fail. Vajadusel saab teise ka. Paraku olen ma kindel, et eestimaa pinnal keegi selle softi paremaks muutmisega hakkama ei saa. Need, kes on hakkand lõpuks midagi amimama sellest muutmisest, on asjaga tegelenud aastaid.

prr - 22.10.06 07:49

Tsitaat:
Millist ühte kivi ?

Või ei taheta "ärisaladust" välja rääkida ?

3B ja AAN mootorite kivid on erinevad. Esimese kive loeb/kirjutab suht suvaline programmaator. AANi puhul on veel 2 erinevat varianti kividel : 551A ajul "boosti" kivi suurus 8kb (27C64), 551AA/B/C/D on 32kb(87C257). Asja teeb raskemaks see 257 number seal lõpus, mis ei ole mitte sarnane kiviga 256 - suuruselt sama, aga omadustelt mitte...

klem - 22.10.06 08:20

Tsitaat:

Aga sa räägi Tevalo meestega, ütle milleks vaja on, millised kivid jne. Nad ise ehk ikka oskavad soovitada. Ja pärast jaga oma kogemusi meiega ka ;)

Maku - 22.10.06 08:35

Miks ma programmaatori vajalikkuse kohta küsisin, on see et ühe või kahe kivi kirjutamiseks endale programmaatori ostmine on rumalus. Liialt kallis üritus.

Kui sa tahad bin faile niisama uurida, siis stock masinate failid on netis täiesti saadaval näiteks SIIN!
Muideks, Alain Kloseni käest saad omale nö custom softi ka tellida!

EDIT: Muideks, soomlased ei taha poolmeelega eestlastele softe müüa, sest nad teavad, et siis on terve Eesti seda softi täis.

Me võime siin teemas küll rääkida programmaatoritest ja kividest, aga sellisele tasemele ei tohi see teema kunagi jõuda, et tuning kivide binary faile siia riputama hakkame. Jääme ikka mõistuse piiresse!

epic - 22.10.06 09:03

Et siis Silweri mainitud "nõks" on selle 87C257 kivi kirjutamine ? Kui sellise progeja leiab, mis seda kirjutab, kas siis saab hakkama ? Ja kas neid ajukive kustutatakse uv-ga ?

Ja ma lähipäevil uurin Tevalost programmaatorite kohta.

Taavi - 22.10.06 09:17

A lõpuga ajule saab siis vabalt tühju kive osta nt tevalost?

quattromees - 22.10.06 09:23

Tsitaat:
Et siis Silweri mainitud "nõks" on selle 87C257 kivi kirjutamine ? Kui sellise progeja leiab, mis seda kirjutab, kas siis saab hakkama ? Ja kas neid ajukive kustutatakse uv-ga ?

Ja ma lähipäevil uurin Tevalost programmaatorite kohta.

Jep, uv-ga.

epic - 22.10.06 09:41

Tsitaat:

Saab

Aga mis vahe on programmaatoril ja epromi emulaatoril ? Kas saan õigesti aru, et emulaatorisse saab softi sisse laadida, siis emulaatori aju kivi pessa ühendada ja ta emuleerib chipi, näiteks katsetamiseks ? Ja veel: mida tähendab trace-funktsioon emulaatoril ?

PS:
Kust oleks võimalik teada saada, milline väärtus ajus millele vastab ?
Siin:
http://www.s2forum.com/forum/showthread.php?t=18390&highlight=remap
on keegi midagi ka avastanud, selleks on xdf-fail tunerpro jaoks, aga seal on enamik väärtusi teadmata.

PPS:
Kas lugeja / kirjutaja (programmaator) laebki infot bin-failidena, st tõmbad ajust programmaatori softiga faili ja avad selle tunerproga ?

quattromees - 22.10.06 17:20

Tsitaat:
Tsitaat:

Saab

Aga mis vahe on programmaatoril ja epromi emulaatoril ? Kas saan õigesti aru, et emulaatorisse saab softi sisse laadida, siis emulaatori aju kivi pessa ühendada ja ta emuleerib chipi, näiteks katsetamiseks ? Ja veel: mida tähendab trace-funktsioon emulaatoril ?

PS:
Kust oleks võimalik teada saada, milline väärtus ajus millele vastab ?
Siin:
http://www.s2forum.com/forum/showthread.php?t=18390&highlight=remap
on keegi midagi ka avastanud, selleks on xdf-fail tunerpro jaoks, aga seal on enamik väärtusi teadmata.

PPS:
Kas lugeja / kirjutaja (programmaator) laebki infot bin-failidena, st tõmbad ajust programmaatori softiga faili ja avad selle tunerproga ?

Emulaator peaks olema võimalik ajju panna, see peaks võimaldama juhtme abil softi pidevalt muuta... Kord vestlesin sel teemal ühe tuttavaga, kes ütles, et on võimeline sellise vidina valmis tegema.

Bin failide vaatamiseks ja võrdlemiseks on väga mugav Total Commander. Wiew käsk avabki faili. Võrdlemiseks vasakusse aknasse üks bin fail ja teise aknasse teine, siis fail menüüst Compare by content ja erinevused kuvatakse punaselt.

Huvi pärast olen võrrelnud erinevate originaal 3b mootorite kividelt loetud ja netist tõmmatud softe, kõigil on erinevused sees, aga mis ja miks on originaalsoft erinev - krt seda teab! (selleks olekski kena infot leida, et aru saada, mis teisiti on...;))

doktorms - 22.10.06 20:52

87C257 ning 27C256 on suhteliselt sarnased, vähemalt programmeerimise poolelt (võrrelge andmelehtedelt programmeerimise signaalikujusid).

Võin pakkuda ka programmaatorit, mis peaks (pole kunagi proovinud) selle kivi kirjutamisega ka hakkama saama :
http://foorum.turboclub.ee/viewtopic.php?t=1564

epic - 23.10.06 05:05

Kui kirjutab 87c257 kivi ära, olen huvitatud küll programmaatorist

Tsitaat:

Bin failide vaatamiseks ja võrdlemiseks on väga mugav Total Commander. Wiew käsk avabki faili. Võrdlemiseks vasakusse aknasse üks bin fail ja teise aknasse teine, siis fail menüüst Compare by content ja erinevused kuvatakse punaselt.

See on tõesti abiks.

Silwer - 23.10.06 19:16

Tsitaat:

Tsitaat:

See on tõesti abiks.

No ja mida siis selline tabel sul teha aitaks?

http://img58.imageshack.us/img58/4833/smsvsorigah8.th.gif

* punasega on siis märgitud kahe faili erinevused.

klem - 23.10.06 20:29

Tsitaat:
Me võime siin teemas küll rääkida programmaatoritest ja kividest, aga sellisele tasemele ei tohi see teema kunagi jõuda, et tuning kivide binary faile siia riputama hakkame. Jääme ikka mõistuse piiresse!

Miks mitte. Tegelikult pole ju softil eraldi võttes suuremat väärtust kui Nike tuuningklepsul.

quattromees - 23.10.06 20:43

Tsitaat:
Algselt postitas: klem
Tsitaat:

Miks mitte. Tegelikult pole ju softil eraldi võttes suuremat väärtust kui Nike tuuningklepsul.

Siin küsimus rohkem selles, et kes softi eest ise maksnud, ei taha, et järgmine mees selle lihtsalt tasuta alla saaks laadida.

quattromees - 23.10.06 20:55

Tsitaat:
Tsitaat:

Tsitaat:

See on tõesti abiks.

Sellise tabeliga väärtusi teadmata on suhteliselt vähe teha. Välja suudab lugeda softi tootja ja veidi veel infot, olenevalt, mida sinna kirja on pandud. Ja võrdlusmoment, nägemaks kas tegu on sama softiga või erinevaga (näiteks juhuks, kui keegi pakub müüa "uut" softi, siis on jutu tõekspidamist võimalik kontrollida). Teada saab, et ka originaalsoftides on erinevusi (nagu juba mainisin).

prr - 23.10.06 21:16

tegelt võib kõik chipid ülesse riputada, aga sinna programmijuppi tuleb lisada üks rida :

IF $$$=0 THEN smash_the_conrod

;)

quattromees - 23.10.06 21:36

Tsitaat:
tegelt võib kõik chipid ülesse riputada, aga sinna programmijuppi tuleb lisada üks rida :

IF $$$=0 THEN smash_the_conrod

;)

Julmad naljad!:D:D:D

Maku - 24.10.06 06:15

Tsitaat:
Algselt postitas: klem
Tsitaat:

Ma ei hakka sellele küsimusele pikalt vastama. See idee on minule nii vastukarva, et kui keegi peaks seda siin propageerima hakkama, siis ma kustutan need postitused kohe ära. Ja kui staffkond seda ei aktsepteeri, siis ma ei taha enam siin klubis olla. Inimesed, mõelge ka, mida räägite!

Ma olen vaeva näinud, et 20vT infot saaks laialt olema siin foorumis ja mingit piraatlust mina ei soovi siin näha. Ma olen isegi turbo.ee jne teiste allikate käest nõu küsinud ennem, kui nende saititelt infot siia pasten ja pole siiani negatiivset tagasisidet nendelt saanud.

See, kui inimesed teinekord käest kätte midagi vahetavad vms, on üks asi. Teine asi on, kui softe lihtsalt ülesse riputama hakata ja neid lihtsalt jagama hakata. Meie foorum saab siis üheks piraatluse etaloniks ja kui teile see korda ei lähe, siis minule igatahes läheb!

Silwer - 24.10.06 06:53

Tsitaat:
sms soft on see.

See on võrdlus SMS ja tava softi vahel. Antud pildil on üks imepisike fragment tervest softist ja selle fragmendiga ei ole suurt midagi peale hakata - muidu ei oleks ma teda siia riputanud... :)

TT - 24.10.06 08:15

Makuga siinkohal täiesti nõus - siia me tõesti softe ülesriputama ei tohi hakata.
See, mis väljaspool foorumit toimub, on teine teema - kirjutage, kopeerige, kõrvetage nii et koliseb.
Minuteada on kõik siinmail ringlevad softid piraatkoopiad - vaevalt, et keegi softi väljatöötajatele plekib;)

jõuvanker - 24.10.06 08:34

Mida teeb/annab vms üks jupike originaal AAN-i softist ning SMS 303HJ AAN softist??
MIskit.
Lihtsalt näited, väljavõtted lõikudena, selle softilõigu põhjal ei ole vaja karta miskit "edasimõtlemist" vms. Pigem näited tervitavad, ehk loeb teemat keegi tarkpea ning kukub ise softe kriblama...
:)

priitps - 24.10.06 10:12

Tsitaat:
Tsitaat:

Tsitaat:

See on tõesti abiks.

Irw, tahaks näha softi tuunijaid kes hakkavad hex editoriga softi muutma :D, aga tõenäoliselt enamus ebay asjadest niit ehtud ongi.

Kunagi sai laialt uuritud softi tegemist, kokkuvõte oli selline, et pole mõtet, kuna lihtsalt pole endal vahendeid testimiseks. Tarkvara muudatustega on üldjuhul nii, et 10% ajast läheb muudatuse tegemiseks ning 90% ajast testimiseks. Seega lambist mingi muudatuse tegemise tagajärjel lased oma mootori kotti 90% tõenäosusega.
Mingisugusel 50 000 kroonisel autol võib ju pullipärast testida, aga 200 000'sel S4jal või S3'el mina ei julgeks midagi näppida!
Minuarust on mõtekam välja käia see 15 000 - 20 000 ning lasta elukutselistel see asi ära teha, kes on sellega juba mitu mitu aasat tegelenud ning nende softi on ka juba mitu mitu kilomeetrit testitud. Tulemus on kvaliteetne ning edaspidiste raua upgradede puhul üldjuhul saad ka kõva soodustust aju ümber mappimisel.

elar - 24.10.06 13:07

natuke samal teemal teises foorumis

epic - 24.10.06 17:09

Miks rääkida sellist juttu, et pole mõtet softi muuta, chippe kirjutada jne ? Kas seda on keegi küsinud ? Me ei aruta siin teemal, kas seda teha või mitte, vaid teemal: kuidas seda teha saab. Tulge mõistusele.

genekas - 26.10.06 10:03

Tsitaat:
Minul on samal kujul olemas boosti bin fail. Vajadusel saab teise ka. Paraku olen ma kindel, et eestimaa pinnal keegi selle softi paremaks muutmisega hakkama ei saa. Need, kes on hakkand lõpuks midagi amimama sellest muutmisest, on asjaga tegelenud aastaid.

Vähemalt paar suhteliselt talutaval tasemel Motronicu softi näppijat on võimalik isegi Soomest leida - siis sellised, kes ka teavad, mida teevad - ja see on kõike muud kui põlve otsas niisama nokitsemine.

forsin - 26.10.06 19:38

Tsitaat:
Vähemalt paar suhteliselt talutaval tasemel Motronicu softi näppijat on võimalik isegi Soomest leida - siis sellised, kes ka teavad, mida teevad - ja see on kõike muud kui põlve otsas niisama nokitsemine.
Kas ka tunned mõnda.
Äkki vahendad vajadust.
Tahaks muuta ainult pihusti aja algus punkti ~20graadi.
Orig. sisse nukk lõpetab (sulgub)
25 kraadi peale kolvi alumist seisu
35 kraadi peale alumist sulgub ( RS-2 )
~45 kraadi paele alumist sulgub minu mootoril sisse laske klapp
Kuna aju arvutab pihusti avanemist aluseks võttes pihusti lõpetamis koha =(sisse klapi sulgemise koha ~3mm = halli augu signaali lõpu koht)
Aju avab pihusti lahti olekut pikemaks kui tallad rohkem kaasipedaali, on pihusti pikemalt lahti kuni max = sisse laske nuki avanemis momendini (läbipuhke alani)
Prr on ka pikendatud pihusti ajaga soft need on avatud ka läbipuhke alas (see osa paugub sumbutis)
Aga mul on vaja pikemat pihusti aega (sisse klapp sulgub 20kraadi hiljem). mitte pikendatud pihusti aega.(avatud ka sisse klapi avanedes juba = läbipuhke ala)

Seda saab ka natuke korrigeerida keerates halli augu 10kraadi hilisemaks (= 20 kraadi väntvõllil) sedasi saab bensiini ja pihustus asja korda kuid paigast läheb süüte ala väga hiliseks ja uimaseks. kuna halli auk loeb süüte kohta + pihusti lõpetamis/sulgumis kohta.

forsin - 21.12.06 18:06

Kuulutaks välja teie chippide katsetamise minu auto peal ja oma auto moto eest vastutan 100 % ise.

Kuna minu auto kapoti alune on juba viimased kaks aastat olnud seades mis ületab meil liikuvate chippide töö piirkonnad olin lootust kaotamas aga nüüd sain proovida ühte chippi mis suutis olla ka peale 5500 p/m väga terav on olemas teoreetiline võimalus et eestis liigub rohkem kui kolm chippi mis töötavad lollusi tegematta +2,2 bar (chipil võib olla boost piiraja +1,3bar ja te ei teagi et teil võib ajus olla tegelikult tipp hea chipp ja minu moto vaatab sellest piirajast mööda)
Neist kahest kokku miksides, kui seda keegi suudaks oleks võimalik saada mootor hullult teravaks 1500 p/m kuni 7000 p/m aga kuna tehasest sellist laias teapasoonis hullult teravat turbot pole toodetud siis vist ei leidu ka softi, kuid katsetada tahaks eestis liikvel olevaid chippe :D
Põhimõttel saame kokku pistan koos ajuga ( kõik AAN ilma jagajata ) suudan 5 mintiga tööle panna. võib ka ainult chipi paigaldusega. olenemata mis mapile, mis pihustile, mis turbole on soft mõeldud ja prooviks sõita (kopimine ei huvita) pigem iseloomustan sulle sinu chipi suutlikuse piirid

Maku - 21.02.07 16:25

http://xtronics.com/memory/how_EPROM-works.htm

Maku - 03.03.07 20:05

EFI 1.9bar vedru
EFI 2.2bar vedru

http://84.50.81.66/albums/album03/20V_WG_Spring_lowb.jpg

Maku - 13.04.07 20:18

Tsitaat:
Algselt postitas: kiireaudi
Aga palun.
Lisasin ka mõned paberid näitamaks,miks ma selle auto eest nii palju raha maksin ning MIKS ta nii hästi vastu pidas.

http://mailis.apaatne.org/album39

Tarmo abiga sai nimekiri ka ära tõlgitud. Loodan, et Hannes ei pane pahaks.

Ümberehitus: Audi Coupe S2, typ 89Q, ehitusaasta 91, 380HP, 500Nm

---------

Jupinimekiri mootor:

- Orig jupid RS2
+väljalaskenukk
+vile KKK24/7200
+väljalaskekolle
+pihustid(rohelised)
+õhufiltrikast
+air cooler
+voolikud
+sissepritseliist (misiganes see ka ei oleks, eeldatavasti siis nn fuel-rail)
+imitoru (peaks siis olema maf->vile)
+leegitoru/püksid

-muudetud juhtseade (aju)
+rõhuandur kuni 320KPa (map sensor?)
+mootori/laadimisrõhu chip muudetud (max rõhk 1,9 bar, ülerõhukaitse ca 2,3 bar, ja miski ppmax~1,2bar)

- 10 ribiline õlicooler
- veetermostaat 80*
- SKN sportväljalase (+kat ja torud)
- sidur tugevdatud (kuni 580Nm) Fa Fichtel & Sachs
- õhufilter Fa K&N
- sisselaskenukk 7A-lt
- süüteküünlapistikud/süüteühendused ilma takistiteta
- esipidurikettad 304mm läbimõõt, 30mm paksus
- küünlajuhtmed: dopeltsilikon (mingi sisuga, ei loe käekirjast välja)
- jagaja metallist hammakaga
- mtm spidomeeter kuni 320km/h, (seadistatav)
- erirehvid suurema kandepinna ja ümbermõõduga, kiirusindeks: ZIP Y

Suun - 02.05.07 17:59

Nii asi nüüd nii et otsustasin Vemsi kasuks.Aga kes või kas paigaldab mul selle võimalikult kiiresti..nädalaga või nii...Ja mis hind kokku võb olla?

tarmo - 02.05.07 18:03

Peep Päädam aitab sind sellega

mulk - 02.05.07 18:49

Kellelt ostsid, sellelt ka paigaldus ;)

Maku - 02.05.07 19:09

Minu teada Peep isegi Tartu kandi mees. Olen temaga VEMSi teemal vestelnud ja igati asjaliku jutuga härra.

PS! Kui progetavate ajude kohta kasvab pikem diskussioon välja, siis teeme nende kohta eraldi teema.

forsin - 02.05.07 19:30

Kui rauast rohkem pauku ei tule ei aita ka proge aju, õpeta teda kuidas tahes.
Pean silmas, kui nukad on väiksed ja plokikaan portimata siis mootorist lihtsalt rohkem õhku läbi ei voola siis võid sundida läbi mootori voolama mitmekordse koguse pentsu ja ikka tulutult.
Ja kui turbol teravust pole siis sealt ka pauku ei tule

Aga edu sulle, küll kunagi kuulen kuskil su mootori hääli ???

TT - 03.05.07 09:58

VEMS-iga ei ole nii lihtne, et nädala jooksul paigaldame ära ja kõik on OK.
Nädalaga saab selle tõesti paigaldatud (originaal ECU pistik jääb alles) ja mingis "Safe Modes" käima ka, aga seadistama pead sa seda Soome minema.

mulk - 03.05.07 10:43

Tsitaat:
Algselt postitas: TT
VEMS-iga ei ole nii lihtne, et nädala jooksul paigaldame ära ja kõik on OK.
Nädalaga saab selle tõesti paigaldatud (originaal ECU pistik jääb alles) ja mingis "Safe Modes" käima ka, aga seadistama pead sa seda Soome minema.

Kes v6i mis firma VEMSi soomes seadistab?

TT - 03.05.07 14:31

Vahet ei ole, kuhu dünosse minna kas Soome, Rootsi või Lätti - inimese, kes seda häälestada oskab, pead ikka ise kaasa võtma.
Rootsis peaks ka VEMS-i spetsialiste leiduma.

mulk - 03.05.07 14:58

Tsitaat:
Algselt postitas: TT
Vahet ei ole, kuhu dünosse minna kas Soome, Rootsi või Lätti - inimese, kes seda häälestada oskab, pead ikka ise kaasa võtma.
Rootsis peaks ka VEMS-i spetsialiste leiduma.

Siia ma jõuda tahtsingi, et kui on, keda kaasa võtta ja kellele loota:)
Soomes puudub ametlik VEMSi müüja ja seadistaja, mingi võrra neid R5 turbokatele paigaldatud on, osa edukamalt, mõni mootorgi rikutud.
Niiväga ehk selle aju enda vamistaja või brand ei olegi oluline, kui just oskus seda halvimal juhul hästi seadistada.
VEMS on konkurentsitult parima hinna/kvaliteedi suhtega, miinusena justnimelt see kohaliku seadistaja puudumine.
(vabandan avalikult juba ette eesti vemsi müüja ja seadistaja ees) kohe kui saad esimese R5 turbokone pingitatud kestvalt ja turvaliselt, muutub minu suht tähtsusetu arvamus ja seisukoht.
... mulk on ise EMSi valimas ja võimalusi kaalumas
jään Suuni tulemusi ootama põnevusega

mulk - 03.05.07 18:56

No tulebki kohe vemsi kiituseks mainida, et asja on parandatud, algselt olla olnud probleeme audi vidosturbodega 6k rpmi järel tekkinud "tühimikuga" kui kasutati originaal andureid, lisaks sellele, on ka imuõhu temperatuurianduri probleem lahenenud ja sellegi info loetakse mugisemata, lisaks sellele on päris plug ´n play pistikua karp vemsilt, et ainult WB lambda juhtmete vedamine jääb mureks :) ...
No sellise asendustööga saab küll iga entusjast hakkama :)
Ja kui soomes tõesti soov seadistada, siis Sporttiauto pidavat edukalt sellega hakkama saama, neil ka 4wd dyno selleks puhuks.

kaaperdaja - 04.05.07 05:43

Tore et neid progetavaid juurde tuleb. Custom rauaga ongi see kõige mõistlikum lahendus.

Oleks hea endale ka see konkreetse aju progemine selgeks teha (vähemalt mingil määral). Et kui mingi jama on, või midagi seadistada on vaja, siis ei pea kohe spetsialisti otsima hakkama.

Mul on kõiksugu anduri anomaaliad ka ära jäänud, sest läpparist on kohe näha mis andur kala paneb, või mis korralikult ei tööta.

teisik - 04.05.07 05:51

Vemsi juures pole vaja ka wb juhtmeid vedada
kuna õhukulu mõõtjast vabaneb piisav hulk juhtmeid

Suun - 04.05.07 15:15

No krt ega see eesti siis nii kehv maa ka ei ole et ei ole kedagi kes vemsi ära häälestaks.:o
Annan teada siis kui vems peal ja häälestamiseks läheb:cool:

Taavi - 04.05.07 15:17

Eestis pole 4wd dyno.

Silwer - 04.05.07 19:03

Tsitaat:
Eestis pole 4wd dyno.

Seadistamiseks ei olegi vaja düno.

mulk - 04.05.07 19:19

Tsitaat:
Tsitaat:
Eestis pole 4wd dyno.

Dyno ongi ju seadistuse õnnestumise ja erinevuste täpseks tuvastamiseks, avaliku liilusega teedel seda teha pole ilus,:P ja muutust seadistuses raske, kui mitte võimatu fikseerida
Paljud muud reaalselt olulisemadki reziimid, kui max power, aga on ehk tõesti kasvõi õues külmkäivitades paikka lihvida?

Aa, no sa tead seda omast käest :)

aixx - 04.05.07 19:30

Tsitaat:
Eestis pole 4wd dyno.

Ma seadistaks custom rauaga mootorit ikka mootoristendis. Niikuinii on ju maha võetud, et modida.

Silwer - 04.05.07 20:04

Tsitaat:
Algselt postitas: mulk
Tsitaat:
Tsitaat:
Eestis pole 4wd dyno.

Dyno ongi ju seadistuse õnnestumise ja erinevuste täpseks tuvastamiseks, avaliku liilusega teedel seda teha pole ilus,:P ja muutust seadistuses raske, kui mitte võimatu fikseerida
Paljud muud reaalselt olulisemadki reziimid, kui max power, aga on ehk tõesti kasvõi õues külmkäivitades paikka lihvida?

Aa, no sa tead seda omast käest :)

Minu auto seadistamine toimub vist 12 mai ja Saugal - väga hea on ringrajal seadistada.

Ja seadistamisest:
1) Kütust lisad nii palju et segu on hea - kontrollid WB anduriga ja näed data logist mis täpselt toimus
2) Süüdet keerad nii palju et ei detoneeriks - kuulad nagunii kõrvaklappidega. Lisaks veel det andur ja data logi
3) Turbo autol jälgid veel väljalaske temperatuuri

Mida seal siis veel vaja on?

***kunagi sai minu auto esimese seadistuse Tabasalu kardirajal ja seda siis vaid tavalise narrowband lambdaga. Hiljem Soomes dünos seadistades saime juurde 2,5hj... :)

epic - 07.05.07 05:02

Mis siis tuleks kokku VEMSi hind koos paigaldusega 20vt mootorile ? Mõtlen koos üleminekuga originaalpistikule. Mul tuleb ka lähiajal see otsus ära teha: Kas VEMS või Hestec või miski muu...

Silwer - 07.05.07 06:33

http://www.vems.ee/
http://tatech.dc-ice.ee
http://www.hestec.fi/

jne

forsin - 11.05.07 08:43

Tsitaat:

Tsitaat:

teame ikka küll.

Lisaks ühe väga olulise asja .
Ja need ajud sisaldasid suuremaid BOSCH MAP-e mada ei suuda asendada kalibreeringid ????

Maku - 11.05.07 11:31

Tsitaat:
Lisaks ühe väga olulise asja .
Ja need ajud sisaldasid suuremaid BOSCH MAP-e mada ei suuda asendada kalibreeringid ????

Lihtsalt vahemärkusena olgu öeldud, et kui kedagi huvitab, siis minu mäletamist mööda pakkus mulle map sensori kalibreerimist Alain Klosen. Sama mees pakkus mulle ka softe ringi teha vastavalt vajadusele.

Maku - 27.08.07 09:05

Leidsin ühe vana kirja, kus ühe softi progejaga vestlesin. Tema väitis mulle sellist asja:
Remaping a chip for a cam is not possible, so far I know. A cam is a mechanical part, and there is no map for this. You can remap an ignition, fuel, or pressure map.

mulk - 27.08.07 10:18

Tsitaat:
Leidsin ühe vana kirja, kus ühe softi progejaga vestlesin. Tema väitis mulle sellist asja:
Remaping a chip for a cam is not possible, so far I know. A cam is a mechanical part, and there is no map for this. You can remap an ignition, fuel, or pressure map.

Küll aga (ja peabki) remapima eelpool mainitud asju erinevate nukkvõllidega setupite puhul.

Taagom - 07.09.07 09:52

Kas keegi oskaks soovitada inimest, kes kalibreeriks või vahetaks välja map anduri vastavalt chipi softi vajadustele ?

Maku - 07.09.07 12:27

Tsitaat:
Algselt postitas: Taagom
Kas keegi oskaks soovitada inimest, kes kalibreeriks või vahetaks välja map anduri vastavalt chipi softi vajadustele ?
Ütle lihtsalt, millist map sensorit sul vaja on? Siin foorumis on nii mõnelgi kogemusi kalibreeritud map sensoritega. Siinkohal võiks nad kaks sõna oma kogemustest rääkida.

Taagom - 07.09.07 15:11

Probleem ongi selles, et ma ei tea, mis chip peale pandud on.

jõuvanker - 07.09.07 15:23

Mis masin? Milles probleem? Räägi lähemalt.

Taagom - 07.09.07 15:42

Autoks S2 3b mootoriga.
Probleem on selles, et saksas pandi autole nn. 265hp chip. Aga map andur jäeti orginaal. Ja niipalju kui mina lugenud olen :

1. 269HP/412NM
- uued ajukivid

2. 290HP/448NM
- uued ajukivid
- 300kpa map sensor

Siis oleks mul vaja map andurit järele aidata.

Maku - 07.09.07 16:05

Mitte ilmtingimata. See oleneb softist. Mis firma softiga on tegu?

Taagom - 07.09.07 16:07

Siis on ju võimalus soft välja vahetada.

mulk - 07.09.07 16:20

Mis te "suured" mehed kollitate inimest :P
Ja Sina, teema autor, ära aja näpuga järge kuskil kirjutatud võimsusnumbrite ja muudatuste osas nii piinliku täpsusega.
Sinu poolt mainitud võimsusnumber on sedavõr tagasihoidlik ja mahub väga hästi originaal mapi suutlikuse ramidesse, et ei vaja mingeid müstilisi rõhke ja kangeid MAP andureid, sellega saab (eeldades, et tegemist on 3b mootoriga) hakkama sinu 200kPa map ideaalselt.
Kalla ja talla

mulk - 22.10.07 13:17

Tsitaat:

Samvel teab juba küllalt hästi, mida teeb ( ES Tuning ). Rohkem ei julge/oska nimetada nimesid, kes oskaks asja tasemel. Samvel küsiba ka raha asja eest, mis on igati õigustatud - poiss on vaeva näinud, õppinud, asja selgeks teinud.

Elementaarsel tasemel seadistada oskavad päris mitmed inimesed eestis

Tsitaat:

Sommid teevad, küsivad veel kosmilisemaid summasid, tulemusi neil on

Kosmilisi?
Mõneks tunniks siia seadistama kutsuda pole küll kosmiline, või siis üks päevake ise soomes veeta.

Tsitaat:

Kuid Eestis püüavad iseehitajad ikka ise seadistada, mu meelest mõttetu istuda pea igapäev läppariga masinas ja toksida erinevadi muutusi/väärtusi. Ajakulu, närvikulu.

Progeajuga auto omanik peab elementaartasemel siiski oskama seadistada ja nõnda toimub see ka mujal maailmas.

Tsitaat:

2.7 V6 biturbo puhul on progeaju teema suht teadmatu veel, megakallis, võrreldes motronicu individuaalseadistusega.

Mootori skeem ei oma progeaju või selle seadistamise seisukohalt mingit tähtsust.

Tsitaat:

Progeajupuhul tuleb lisakellasid LCD displeisid jms vidanid juurde ehitada, lõpuks on armatuur suht "kuusepuu", nii on jäänud mulje mulle. Pidev jälgimine ja korrigeerimine jms.

Milleks, kui PC näitab kõik need asjad ilusti ära, ka. logid.
Täpselt sama palju on neid kellasi motronicu puhul vaja.

Kui teema autor ei rahuldu originaal võimsusega ja korralikult nakatudes ei piisa ka see 250kw, ega ka miski muu, pidevalt juurde ehitades on progeajul väga suured eelised. Ja kaabeldus viisist sõltudes, on konkreetsest autost küllastudes võimalus kasvõi originaal juhtimine taastada ja progeajuga kasvõi järgmise projektini liikuda.

lauri3 - 22.10.07 17:23

Tsitaat:
Algselt postitas: basssoundman

Aga miks mitte proovida midagi põnevat ja uut - vems, hks jm.? Saaks asja arendada tiba. Miks kasutada olemasolevaid lahendusi, kui luua uuemaid ja efektiivsemaid, kuigi nende väljatöötamine võib olla oluliselt kulukam igaspidises mõttes.
Tulemus selle eest aga midagi enamat.

Tere

Täpselt viimane lause, konkreetne juhtum.
Terve suvi aretasin erinevate chippidega. Kord ei toiminud üks, kord ei teine. Hea et midagi tõsisemat ei juhtunud. Lõpuks viskas üle, otsustasin Vemsi kasuks.
Kui varem olin maadelnud aegadega 12,8-13,1 vahel, siis peale seadesse saamist olid kõik probleemid kadunud, lisaks kukkus aeg pea terve sekundi (datalogi järgi). Kahjuks ei jõudnud sel aastal aega veel kirja saada.
Selle ühekordse väljamineku üle tasuks tõsiselt mõelda, saad vähemalt auto millel soft vastab 100% rauale, mõnel puhul isegi odavamalt kui motronicule spetssofti kirjutamine ning ka edasised upgraded on rahakotile valutumad.

Lauri

Maku - 22.10.07 20:45

Ennem ei usu, kui ise näen ja katsun mõnda 20vT või V6biturbot, millel on korralikult töötav VEMS peal. See saab huvitav olema.. OK, see teema hakkab varsti oma piirist väljuma. Meil on progetava aju, chipi jms kohta ka oma teema.

Peepp - 22.10.07 20:52

Tsitaat:
Ennem ei usu, kui ise näen ja katsun mõnda 20vT või V6biturbot, millel on korralikult töötav VEMS peal. See saab huvitav olema..

See, et sina seda ei usu, ei tee Lauri autol töötavat aju veel olematuks ja/või mittetoimivaks.

Minu teada on see igapäevaauto tal ja pole kuulda olnud, et ei käivitu, võtab üüratus koguses kütust, ei liigu vms.

Tsitaat:
2.7 V6 biturbo puhul on progeaju teema suht teadmatu veel

Huvitav, mida on V6 turbomootoris nii erilist, mis ei luba talle progeaju paigaldada?
IMO on see mootor palju keerulisem teema, aga progeaju on täitsa siin Eestis paigaldatud ja ka välja häälestatud (400 kW ja 790 Nm).

http://www.tehnoloogia.ttu.ee/public/P7270008.JPG

epic - 22.10.07 21:03

Tsitaat:
Ennem ei usu, kui ise näen ja katsun mõnda 20vT või V6biturbot, millel on korralikult töötav VEMS peal. See saab huvitav olema.. OK, see teema hakkab varsti oma piirist väljuma. Meil on progetava aju, chipi jms kohta ka oma teema.

Ok, teema on juba nagunii käest ära, paneme siis edasi:
Mis osas täpsemalt need progetavate ajudega autod siis korralikult ei tööta ? Mis neil puudu jääb ? Mis ei toimi ? Küsimus mõeldud eelkõige jõuvankrile ja makule.

Maku - 22.10.07 21:34

Ma ei oska öelda, millistele näidetele Jõukas tugineb, aga ma vaatan kõrvalt, kuidas Vennas oma masinat seadistab. Ta muidugi vahetab juppe ka nagu mõni mees sokke, aga see selleks. Seadistamine ei olegi kosmosetehnika aga kas sa oled kindel, et ta töötab sul igast asendist ja iga ilmaga? Mina nii väga ei oleks. Kas progetav aju on iseõppiv ja nii turvaline nagu seda on motronic? Minu teada mitte.. Turvalisuse all pean silmas seda, et kui masin on nö seadesse keeratud ja siis teistes oludes hakkab kas rõhk või mõni teine näitama käest ära minema (näitekas vastavalt sisselaske temperatuurile korrigeerib muid näitajaid), kes siis käe ette paneb, et "oot oot, nüüd pead asja rahulikult võtma" (näiteks detonatsioon. ma ei oska öelda, kas mõni progetav aju detonatsiooni loeb ja sellega ka arvestab või peab seda siiski progetava aju korral seadistaja ise tegema)? Siinkohal ei maksa hakata rääkima meestest, kes motronicuga oma masinatest jagu saavad (kruvid põhjas, kellele seda solenoidi vaja jne). Ja mis siis teete, kui naine helistab teile "mees kle, nüüd on mingi jama, hakkas klõbisema ja nüüd ei lähe enam käima". Või te hoiate oma autosid oma naiste eest peidus?

Minu eesmärk ei ole kumbagi poolt maha teha. Pigem esitada vastuargumente, et meie jutt ka kuhugi viiks. Mitte, et üks mees kiidab ja nii ongi.

Maku - 22.10.07 21:42

Mis VEMS´i puudutab, siis üks päev astusin Kerdi juurest läbi ja kõnelesin temaga natuke sellel teemal. Tema igatahes soovitas igati. Pidi olema lihtne jne. Tema sõitis vist 12.4 hästi lühikese ajalise seadistusega.

Lisaks olen rääkinud Patrikuga, kes oma BMW-le Tatechi (kui ma õigesti mäletan. võis ka VEMS olla. või oli veel midagi muud) peale pani. Tema näiteks ütles, et kui vähegi võimalik, siis jää motronicu juurde ja hoia progetavatest ajudest eemale.

Eelnev kõneleja mainis kütusekulu. Kusjuures Vennase masinal on cruisides küttesegu 15,7. :)

mulk - 23.10.07 03:29

Tsitaat:

Ma ei oska öelda, millistele näidetele Jõukas tugineb, aga ma vaatan kõrvalt, kuidas Vennas oma masinat seadistab. Ta muidugi vahetab juppe ka nagu mõni mees sokke, aga see selleks.

Siin kohal motronicu kasutamine on juba välistatud, või siis väga raske.

Tsitaat:

Seadistamine ei olegi kosmosetehnika aga kas sa oled kindel, et ta töötab sul igast asendist ja iga ilmaga? Mina nii väga ei oleks. Kas progetav aju on iseõppiv ja nii turvaline nagu seda on motronic? Minu teada mitte.. Turvalisuse all pean silmas seda, et kui masin on nö seadesse keeratud ja siis teistes oludes hakkab kas rõhk või mõni teine näitama käest ära minema (näitekas vastavalt sisselaske temperatuurile korrigeerib muid näitajaid), kes siis käe ette paneb, et "oot oot, nüüd pead asja rahulikult võtma" (näiteks detonatsioon. ma ei oska öelda, kas mõni progetav aju detonatsiooni loeb ja sellega ka arvestab või peab seda siiski progetava aju korral seadistaja ise tegema)?

Kas laiatarbe chipp, mis on tehtud mingile iks autole kuskil kaugel maal, on seda?
Detonatsioon on mootorikohane ja individualne, mis nõuab ka motronicu seadoistajalt vääga palju vaeva, et detonatsiooni eest kaitsev funktsioon loodetavalt toimima saada.

Tsitaat:

Ja mis siis teete, kui naine helistab teile "mees kle, nüüd on mingi jama, hakkas klõbisema ja nüüd ei lähe enam käima". Või te hoiate oma autosid oma naiste eest peidus?

juhul, kui keegi peaks oma lemmiku üldse emase inimese, või võõra kätte usaldama, on võimalus progeajuga lihtsalt kasvõi boosti piirates, või pöördeid vmi. mootorit säästa.

Peepp - 23.10.07 03:56

Siit kumabki igast Maku väitest lihtsalt teadmatus. MAT retard on elementaarne turvalisuse funktsioon, samuti on mitmetel ajudel väga hästi seadistatavad detonatsioonile reageerimise ja "vastumeetmete" sättimise võimalused.

Mu igapäevasõidu autoks on '83 a Porsche 924, mis pole mootoriremonti oma veidi alla 400 000 kilomeetrise läbisõidu juures näinud, mille ma ise turbotasin ja paigaldasin progeaju ning sellega sõidab ka mu naine väga tihti. Mootori surveaste on 9.3:1 ja boosti viskab pea 1 bar. Nt pole kordagi tekkinud probleemi sellega, et naine läheb talvehommikul autoga sõitma ja ei käivitu vms. Auto ei ole tänu progeajule muutunud igapäevaselt kasutamatuks.

Mõistagi pole sättimine ühepäeva töö ja nõuab natuke sättimist, aga tulemus on nagu iga töö puhul, tegija vääriline.

Kütusekulu on turboga ja ajuga hoopis väiksemaks läinud, just maanteel vaatamata möödasõitudele jms.
Muidugi originaalpritse oli K-Jetronic, ehk siis see pole päris adekvaatne võrdlus.

Maku - 23.10.07 06:01

Tsitaat:
Algselt postitas: mulk
Tsitaat:

Seadistamine ei olegi kosmosetehnika aga kas sa oled kindel, et ta töötab sul igast asendist ja iga ilmaga? Mina nii väga ei oleks. Kas progetav aju on iseõppiv ja nii turvaline nagu seda on motronic? Minu teada mitte.. Turvalisuse all pean silmas seda, et kui masin on nö seadesse keeratud ja siis teistes oludes hakkab kas rõhk või mõni teine näitama käest ära minema (näitekas vastavalt sisselaske temperatuurile korrigeerib muid näitajaid), kes siis käe ette paneb, et "oot oot, nüüd pead asja rahulikult võtma" (näiteks detonatsioon. ma ei oska öelda, kas mõni progetav aju detonatsiooni loeb ja sellega ka arvestab või peab seda siiski progetava aju korral seadistaja ise tegema)?

Kas laiatarbe chipp, mis on tehtud mingile iks autole kuskil kaugel maal, on seda?
Detonatsioon on mootorikohane ja individualne, mis nõuab ka motronicu seadoistajalt vääga palju vaeva, et detonatsiooni eest kaitsev funktsioon loodetavalt toimima saada.

Kui sa pead X auto all silmas erinevat rauda (teine turbo, nukad vms), siis on see kohatu võrdlus. Me räägime siin siiski tarkvarast, mis on mõeldud ka seda rauda juhtima. Iga mootor on küll isemoodi, aga seda pole mõtet siin rääkima hakata.

Maku - 23.10.07 06:13

Tsitaat:
Algselt postitas: Peepp
Siit kumabki igast Maku väitest lihtsalt teadmatus. MAT retard on elementaarne turvalisuse funktsioon, samuti on mitmetel ajudel väga hästi seadistatavad detonatsioonile reageerimise ja "vastumeetmete" sättimise võimalused.

Mu igapäevasõidu autoks on '83 a Porsche 924, mis pole mootoriremonti oma veidi alla 400 000 kilomeetrise läbisõidu juures näinud, mille ma ise turbotasin ja paigaldasin progeaju ning sellega sõidab ka mu naine väga tihti. Mootori surveaste on 9.3:1 ja boosti viskab pea 1 bar. Nt pole kordagi tekkinud probleemi sellega, et naine läheb talvehommikul autoga sõitma ja ei käivitu vms. Auto ei ole tänu progeajule muutunud igapäevaselt kasutamatuks.

Kas sa oskad välja tuua millistel ajudel on „MAT retard ja vastumeetmed“ funktsioon olemas?

Mis progeaju sina oma Porschele paigaldasid, mis maksma läks ja kui valutult läks seadistamine?

PS! Kui on inimesi, kes suudavad selle „progeaju raskuste“ müüdi ümber lükata, siis on see vägagi tervitatav. Mina olen saanud oma seisukohas tugineda asjaolule, et kui progeajul tekkis detonatsioon, siis pidi süüdet või rõhku tagasi keerama. Igatahes on see huvitav, et osadel progeajudel on detonatsiooni vastumeede olemas. Huvitav oleks teada, kuidas see toimib. Kas sellisel juhul on ajul oma detonatsiooni andur kaasas või kasutatakse tehase oma? Kuidas progeaju saab tehase detonatsiooni anduri signaalist aru? Või on mingi üleminek?

mulk - 23.10.07 06:19

Tsitaat:
Tsitaat:

Kas sa oskad välja tuua millistel ajudel on „MAT retard ja vastumeetmed“ funktsioon olemas?

Mis progeaju sina oma Porschele paigaldasid, mis maksma läks ja kui valutult läks seadistamine?

PS! Kui on inimesi, kes suudavad selle „progeaju raskuste“ müüdi ümber lükata, siis on see vägagi tervitatav. Mina olen saanud oma seisukohas tugineda asjaolule, et kui progeajul tekkis detonatsioon, siis pidi süüdet või rõhku tagasi keerama. Igatahes on see huvitav, et osadel progeajudel on detonatsiooni vastumeede olemas. Huvitav oleks teada, kuidas see toimib. Kas sellisel juhul on ajul oma detonatsiooni andur kaasas või kasutatakse tehase oma? Kuidas progeaju saab tehase detonatsiooni anduri signaalist aru? Või on mingi üleminek?

Siinkohal pidasin silmas just kasvï täiesti tehaseseades olevat mis iganes autot.

jõuvanker - 23.10.07 06:34

Progeaju on väga primitiivseks ehitatud. Motronic on, ja jääb, enda väga hea turvalisusega ning iseõppimisvõimega.
Kui te siin räägite ( turboclub vms ) progeaju seadistamisest st pihustusaegade korrigeeimisest iga 350p/min tagant, mida teeb mootor nende mitme mitme 350p/min vahel, puderdab ja viskab musta ämbriga?:D Ok, see oli ilmselt teemast, kus keegi tahab ise aju väljamõelda, eile unise peaga jäi kuskilt sealt foorumist lugedes silma.

No ma ei tea, milleks on vaja tänavaauto omanikul asi õppida ( progeaju ) 0-st selgeks, et seda ise vajadusel korrigeerida, ala ilmastikumuutused jms.?
Mind ei huvitaks pidevalt näppupidi arvutitaga olemine ja seadsitamine, pealegi, ei suuda seda täiesmahus täitsa selgekls õppida suuremosa igapäevaauto omanikest. Soomlastel on Hesteciga ca 10+ a kogemust ja poisid ei tee ka veel hoobist koheselt kogu linnasõidu jms rahulukkruiis logisid valmis, meeletu aeg kulub sinna + dünorent, mis on kallis, paari tunniga ei tee dünos sittagi. Max paugu võib kätte saada tõesti paari tunniga, kuid ülejäänu on karneval:)

Kindlasti annab progeaju seadistada väga täpsetes vahemikes ning vastavalt igale ilmale, kuid kas ma pean ise hakkama valima seadeid, mis tehtud, vastvalt ilmstikutingimustele ( -30 kraadi ja +40 kraadi välisõhk )? Seda peaks suutama aju paugust ise mõista. Seega jään mina Motronicu peale iga kell.
Ei ole mina näinud siin pinnal veel ühtegi Audit, mis sõidaks korralikult progeajuga, olgu see misiganes kaubamärk. Ei osata seda veel korrektselt seadistada ning paigaldada, pidevalt on probleemid, millest need tulenevad, ei tea.
2.7 V6 biturbo puhul on asi keerukas, kuna paljud lisaseadmed ( kliima jms ) on pesa leidnud Motronicu karbis. Kaovad ära ala originaal tahhokas ( tuuakse X vabandusi, et ei leia õiget juhet jne jne:D kamoon! ), kaob ära originaal displeinäidud.
Lihtsalt ei meeldi progeajuteema:D
Progeaju läheb kordades kallimaks, kordades ( seadistus+paigaldus ) kui konkreetsel masinal lasta pingis Motronic ülekirjutada.

Peepp - 23.10.07 06:43

Paigaldasin VEMSi, kuna minu jaoks on selle paigaldamine kõige lihtsam ja odavam. Koos EFI peale ümbertegemise vidinatega (K-Jetronic originaalis) läks asi maksma 16 000 krooni ringis. Sinna sisse kuulus aju koos WB ja EGT sensoriga, LCD displei, juhtmed, 440cc pihustid, coil-pack'id, Hall sensorid väntvõllile ja nukkvõllile, MAT, CLT, TPS sensorid jne. Et auto talutavalt sõitma saada, kulus aega umbes pool päeva. Siis võis julgelt talda anda ja käima läks ka iga kord normaalselt. Tõsi, kui ilmad miinustesse läksid, tuli külmkäivituse kütusekogust suurendada veidi et kergemini käivituks. Ise küll detonatsiooniandureid ei kasuta, kuna auto peab olema häälestatud piisava turvalisusega. Samas paha ta ei tee, kuna kütusekvaliteet võib suures ulatuses kõikuda.

See, kui loodetakse detonatsioonianduri peale, on VIGA. Olen küllaga näinud autosid, millel boost tõstetud ja ECU pidevalt süüdet tagasi hoiab detonatsiooni tõttu. See ei ole turvaline teguviis, sest mis juhtub siis kui nt det. anduri juhe üks kord kehvasti ühendust annab ja aju tagasi ei tõmba süüdet? Mõne aja pärast lükkab safe mode'i, aga siis on täiskoormusel juba hilja.

Mina väidan, et progetava ajuga on auto mootoril turvalisem olla, kui mootor on modifitseeritud, sest siis on võimalik sättida segu just täpselt nii heaks kui konkreetne mootor vajab. 2.7 bi-turbo teemas keegi ütles, et "lase chip teha ja vaata mis juhtub" iseloomustab hästi kellegi X raua jaoks tehtud chipi turvalisust järgmise auto n+1 modifikatsioonide valguses.
Ja väike uudis neile, kes ei tea: mootori VE muutub isegi selle kuludes ja nö sama rauaga mootorid võivad üksteisest erineda kõvade protsentide jagu. See on ka põhjus, miks tehaseajudel seaded nõnda konservatiivsed on. Tehas tahab autosid müüa ja raha teenida, mitte garantiijuhtumitega tegeleda, sest mitu tuhat mootorit päevas tootev tehas EI seadista igat mootorit eraldi.

Külmkäivitused, sõidetavus jm on palju tolerantsemad mootorite erinevuse suhtes, kui maksimaalkoormusel toimuv.

Peepp - 23.10.07 06:52

Tsitaat:
Progeaju on väga primitiivseks ehitatud. Motronic on, ja jääb, enda väga hea turvalisusega ning iseõppimisvõimega.
Kui te siin räägite ( turboclub vms ) progeaju seadistamisest st pihustusaegade korrigeeimisest iga 350p/min tagant, mida teeb mootor nende mitme mitme 350p/min vahel, puderdab ja viskab musta ämbriga?:D Ok, see oli ilmselt teemast, kus keegi tahab ise aju väljamõelda, eile unise peaga jäi kuskilt sealt foorumist lugedes silma.

No ma ei tea, milleks on vaja tänavaauto omanikul asi õppida ( progeaju ) 0-st selgeks, et seda ise vajadusel korrigeerida, ala ilmastikumuutused jms.?
Mind ei huvitaks pidevalt näppupidi arvutitaga olemine ja seadsitamine, pealegi, ei suuda seda täiesmahus täitsa selgekls õppida suuremosa igapäevaauto omanikest. Soomlastel on Hesteciga ca 10+ a kogemust ja poisid ei tee ka veel hoobist koheselt kogu linnasõidu jms rahulukkruiis logisid valmis, meeletu aeg kulub sinna + dünorent, mis on kallis, paari tunniga ei tee dünos sittagi. Max paugu võib kätte saada tõesti paari tunniga, kuid ülejäänu on karneval:)

Kindlasti annab progeaju seadistada väga täpsetes vahemikes ning vastavalt igale ilmale, kuid kas ma pean ise hakkama valima seadeid, mis tehtud, vastvalt ilmstikutingimustele ( -30 kraadi ja +40 kraadi välisõhk )? Seda peaks suutama aju paugust ise mõista. Seega jään mina Motronicu peale iga kell.
Ei ole mina näinud siin pinnal veel ühtegi Audit, mis sõidaks korralikult progeajuga, olgu see misiganes kaubamärk. Ei osata seda veel korrektselt seadistada ning paigaldada, pidevalt on probleemid, millest need tulenevad, ei tea.
2.7 V6 biturbo puhul on asi keerukas, kuna paljud lisaseadmed ( kliima jms ) on pesa leidnud Motronicu karbis. Kaovad ära ala originaal tahhokas ( tuuakse X vabandusi, et ei leia õiget juhet jne jne:D kamoon! ), kaob ära originaal displeinäidud.
Lihtsalt ei meeldi progeajuteema:D
Progeaju läheb kordades kallimaks, kordades ( seadistus+paigaldus ) kui konkreetsel masinal lasta pingis Motronic ülekirjutada.

Enne kui lahmima kukud, tasuks end juhtajude tööpõhimõttega veidi kurssi viia. See, et sa iga x pööretevahemiku kohta ütled, et mis ta vahepeal teeb, näitab et sa pole kursis. Need ajud on minevik, kus käiski puhtalt tabeli väärtuste järgi. Prose arvutab ikka iga rea lahtrite keskmise mõlemal teljel, mille nimeks interpoleerimine. Selleks on vaja kiiret proset ja vihjeks niipalju, et mistahes ajastu aftermarket ajudel on alati olnud kiiremad prosed, kui sama ajastu OEM ajudel.
Kas sa ka tead, mitu korda mitu lahtrit on Audi (ja ka teiste) erinevatel Motronicutel?
Konditsioneeri, automaatkäigukasti jm saab aftermarket ajuga VABALT juhtida, olen seda ka praktiseerinud.
Kuidas oleks näiteks bloweri rihmaratta siduri juhtimisega? Pole probleemi, tehtud.
Tahhoka koha pealt, Minu paigaldatud Audidel töötab KÕIKIDEL originaaltahho. Joeli Kuubikule ei paigaldanud mina aju, kuid ka selle saab tööle kui Joelil vaid tahtmist ja aega on.
Ka originaaldisplei saab kenasti tööle.

Kui sulle Jõuvanker, progeaju ei meeldi, fine by me, aga pole mõtet tõe pähe kuulutada heal juhul pooltõdesid ja valearusaamu.

jõuvanker - 23.10.07 07:08

Mille krdi pärast on vaja panna progeaju tänavautole? Laon raua kokku, mida enam ei muuda, piisav. Milleks on vaja maksat meeletu hunnik pappi, et vedada pool kaabeldust + mõningad uued andurid jms + korralik hunnik tunde tööle, närvikulu. Asja saab seadistatud ( motronic ), jutmeid, andureid näppimata, tehase lisaseadmete funktsioonid jäävad, ei pea hakkam neid uuesti sedasitama läbi uue juhtboxi. Lihtsal R4 mootoril ehk tõesti odavam progeaju paigaldada ning "ise tuunida".
Siiski arvamusel, et progeaju on rohkem mootorispordi pärusmaale jääv.
Mille jaoks on vaja leiutada jalgratast ise, kui see on olemas?

Peepp - 23.10.07 07:26

Kuidas sa selle asja nii keerulsieks ajada suudad?;) Lauri autol käis asi nii: tellis aju, mõne aja pärast jõudis kohale, ühendasime originaal Motoric JPT 55pin pistiku külge (aega kuls nii....5 min), veidi aega kulus korrektsete algandmete sisestamisele ja voilaa! auto töötas. Vast poole tunniga ilma kohalt võtmata sai auto niipalju häälde, et Lauri sellega Tartusse sõita sai, kus Raadil ta kuni 2,5barini välja häälestasime.

ranz - 23.10.07 07:29

Tsitaat:
Algselt postitas: jõuvankerLaon raua kokku, mida enam ei muuda, piisav.

Tekkis küsimus, et kas tõesti on keegi jäänud kohe esimese komplekteeritud raua peale? Saaks aru kui inimene ostab auto ja jätab raua 100% originaaliks ning ostab sellele kõige tavalisema chipi, siis on OK. Kõik teised samas kes ümber ehitavad... kipuvad seda aeg ajalt uuesti ja uuesti ja uuesti tegema.

jõuvanker - 23.10.07 07:42

Tsitaat:
Kuidas sa selle asja nii keerulsieks ajada suudad?;) Lauri autol käis asi nii: tellis aju, mõne aja pärast jõudis kohale, ühendasime originaal Motoric JPT 55pin pistiku külge (aega kuls nii....5 min), veidi aega kulus korrektsete algandmete sisestamisele ja voilaa! auto töötas. Vast poole tunniga ilma kohalt võtmata sai auto niipalju häälde, et Lauri sellega Tartusse sõita sai, kus Raadil ta kuni 2,5barini välja häälestasime.

Kui protsess tõesti nii valutu ning lihtne on, siis mõistan asja ettevõttmisse. Siiani olen kuulunud ( tatec oli vist ), et seal vaja vedada uut kaabeldust + uued andurid, kuna progeaju ei tunnista stock andureid, miks, ei tea.
Mäletamistmööda ei saanud Reimo enda S2-te vistist kunagi korralikult käima, küll seletati raua vales koosluses jms, krt, pangu siis olemasoleva rauga asi jooksma, jällegi tatec.
Kuulan huviga edasi.

ranz - 23.10.07 07:45

Tsitaat:
Mäletamistmööda ei saanud Reimo enda S2-te vistist kunagi korralikult käima, küll seletati raua vales koosluses jms, krt, pangu siis olemasoleva rauga asi jooksma.

Kes temal asja seadistas üldse? ja mismoodi see raua kooslus nüüd vale sai küll olla...

jõuvanker - 23.10.07 07:47

Tsitaat:
Algselt postitas: ranz
Tsitaat:
Mäletamistmööda ei saanud Reimo enda S2-te vistist kunagi korralikult käima, küll seletati raua vales koosluses jms, krt, pangu siis olemasoleva rauga asi jooksma.

Kes temal asja seadistas üldse? ja mismoodi see raua kooslus nüüd vale sai küll olla...

Sommid, Repo, vistist isiklikult, Reimo vbl räägib ise, kui juhtub asja lugema. Edasi seadistas Reimo ise ja sinna see mootor läkski...

Taavi - 23.10.07 08:33

Tatech ei taha nüüd küll lisa andureid ega juhtmeid. Plug&Play täiesti. Ok. Wideband ja EGT siiski on uue kaabeldusega.

Peepp - 23.10.07 09:04

Tsitaat:
Tatech ei taha nüüd küll lisa andureid ega juhtmeid. Plug&Play täiesti. Ok. Wideband ja EGT siiski on uue kaabeldusega.

Minu teada on ka Tatech PnP võimalusega.
WB ja EGT on ka 99% ajudest eraldi, sest väga tihti ei kohta neid OEM autodel.

Jällegi üks müüt purustatud.

Olen selles suhtes täiesti nõus, et kui auto on suhteliselt uus, modifitseering piirdub teatud asjadega ja tõesti häälestatakse emulaatori abil täpne soft välja JA rauda enam muutma ei hakata, tasub jääda OEM aju peale.
Aga juba üks muudatus rauas, mis vajab ümberhäälestust, tähendab praktiliselt teise aju hinda. Et me räägiks ühest ja samast asjast, siis VEMSi PnP maksab 888 eur (alla 15 000 kr), äkki paneb keegi siia ka Tatechi oma?
Kui palju maksab Motronicu emulaatori abil ümberhäälestamine dünos?

jõuvanker - 23.10.07 09:10

Tsitaat:

Mulgil oli jama hoorattaanduritega või eksin?

Taavi - 23.10.07 09:16

Oli jama. Enam ei ole jama.

mulk - 23.10.07 13:28

Tsitaat:

Et me räägiks ühest ja samast asjast, siis VEMSi PnP maksab 888 eur (alla 15 000 kr), äkki paneb keegi siia ka Tatechi oma?

T5 Pro PnP audile on 2350.- eur
sisaldades sisese UEGO ja boschi kalibreeritava MAP anduri
VR kaardi

Tsitaat:

Mulgil oli jama hoorattaanduritega või eksin?

Oli ja viga, kui nii võib öelda, oli andurite lugemistundlikuses, viga parandati.

Lisaks oli probleeme ka IAT lugemisega, kuna audi originaal IAT andur erinevat teistest analoogsetest boschi anduritest, audi andur pidavat olema vaatamata sellele väga hea ja kiire.

Ja veel üks eripära, nimelt süüte sisse keerates, annab aju kõikidele poolidele samaaegselt hetkeks voolu, sobiva segu ja gaasijaotuse asendi korral käib kerge plahvatus (juhtub seda küll väga harva), aga seegi pidi olema lihtsalt parandatav.
Tootetoe osas olen vägagi rahul, meeldiva üllatusena sain eile telefonikõne, kus paluti saata aju tatechi peakorteri, uuendusele, muutuma pidi tatechile omane pikk käivitus .. ja midagi nipetnäpet veel, mis meelde ei jäänud :)

Ja veelkord, ka minu auto on igapäevases kasutuses, olgugi, et vaid 70kmi seadistusega, on igapäevaselt kasutatavad alad paremad, kui seda oli rauale sobimatu softiga motronicuga.
Miks? ... sest ka minul on probleeme rauaga :D ja ma ei näe vähimatki mõtet häälestada ja kulutada aega minu puhul siis liiga väikese WG´ga ikkagi poolkõva softi tegemisele TWO alas. uus WG küljes, lihvitakse osakoormus alasi ja võetakse max võimsus.

Ja mis puudutab kasutamislihtsust, siis minu olematute teadmistega mootori juhtimise alal, on külmkäivituste ja selliste asjade elementaarne viimistlemine äärmiselt lihtne.

Peebule:
Kas VEMSil leiduks mingit demo vms versiooni tarkvarast, mida alla laadida, et saada vemsist mingi ettekujutus?

edit: juba leidsin:D

Peepp - 23.10.07 14:38

VEMSil saadaval täitsa täisversioon, parimad tarkvarad on 1.0.73 ja 1.1.29.

Audidel kasutatakse PTC-tüüpi andurit, millel suhteliselt järsk takistuskurv.

Silwer - 23.10.07 15:14

See kui mingi auto on laiali läinud ei ole kindlasti mitte aju probleem. Ohutult sõitma panna võib suvalise odava (ka Tatech on oma hinna juures veel päris odav) progetava ajuga auto. Reeglina tekivad probleemid siis kui kogu ehitamisel puudub konkreetne antud automarki ja aju hästi tundev hoolas "projektijuht" kelle valvsa pilgu all kõik tööd tehakse.

Kui kuus erinevat meest ehitavad autot, keegi ei tea kuidas teised on oma töö teinud ja kui kellegil neist pole õrna aimugi kuhu selle ehitamisega tahetakse välja jõuda siis polegi midagi head oodata.

jõuvanker - 23.10.07 19:24

Lähedal asuvatest naabritest ühed tegijamad, kes Motronicut ülekirjutavad:

http://www.mmt.dinstudio.se/ > poisid, kes on võtnud 89mm õhukulumõõdikuga S2-st Motronicut näperdades 690HJ.

http://www.tsmotor.com/dot5/index.php
Need poisid peaksid teadma hästi, mida teevad Motronicuga.

Silwer - 23.10.07 21:44

Kui ületatakse originaal hj juba kolmekordselt siis on originaal motronicu ja õhulugeja kasutamine juba päris küsitava väärtusega - õhulugeja seal jõudu juurde küll ei anna ja ilma selleta oleks suht kindlalt ka maagiline 700hj piir juba alistatud. Õhulugeja on väga mugav igapäevakasutuses oleval autol - palju täpsem kui MAP või gaasiklapi asendiandur aga viimast hj taga ajades on õhulugeja kasutamine pehmelt öeldes naeruväärne.

Samas see jõu number mida saavutatakse ei tähenda absoluutselt mitte midagi. Sama hj võib saavutada tark mees seda autot kasvõi lauaarvuti ja notepad abil kirjutatud programmiga juhtides (umbes sellisel tasemel see Motronicu progemine välja näebki).

Tänapäevaste asjalikumate progetavate ajude eelis on see et sa saad autole juurde panna performance vidinaid millest Motronicu puhul võidki jääda unistama. Nagu näiteks:
Anti-lag system
Water injection control
Fan control
Flat Shift
Exhaust temperature measuring & overheat protection
Shift light
Launch control
Fuel&Oil&Exhaust pressure measurement
Internal wideband controller
Traction control
NOS control
jne.

Ja ka kasutusmugavus progemisel on PALJU parem, näiteks:
Saad mootori tööparameetreid muuta auto töötades - Realtime adjusting.
Saad logida kogu töötamise parameetreid ja neid siis graafiku kujul analüüsida: Data logging (RS232 and internal FLASH).
Saad sealsamas graafikus määrata liiga rikkad / lahjad segu alad: Marking of lean and rich mixture ratios in real time or from collected data.
Või siis analüüsida kütuse/süüte settinguid 3D kujul: Fuel map tuning & analyzing in 3D / Ignition map tuning & analyzing in 3D.
Aga ka automaatse segu seadistamise funktsioon vastavalt etteantud lambda väärtusele teatud koormusel: Autotune function with wideband lambda sensor.
Segu korrektsioon ka täisgaasil vastavalt lambda näidule ja soovitud lambda väärtusele, ehk siis näiteks dünos olles saad u. 2 sekundiga teha muudatuse millega näed kas rikkama/lahjema seguga oleks parem tulemus/ilusam graafik.

jne.

Sellise motronicu puhul nagu 2,2T 20v mootoritel pole isegi reaalajas seadistamine võimalik, ehk siis - ürgaeg... :)

Peepp - 24.10.07 08:19

Tsitaat:

http://www.mmt.dinstudio.se/ > poisid, kes on võtnud 89mm õhukulumõõdikuga S2-st Motronicut näperdades 690HJ.

Nagu juba ennist küsisin, mis oleks hind dünos konkreetse auto häälestamise eest emulaatori abil ja kiibi progemise eest?

Mina pakun, et vähemalt 15 000 krooni kokku koos sõidu jm kuludega.

jõuvanker - 24.10.07 08:29

Tsitaat:
Tsitaat:

Nagu juba ennist küsisin, mis oleks hind dünos konkreetse auto häälestamise eest emulaatori abil ja kiibi progemise eest?

Mina pakun, et vähemalt 15 000 krooni kokku koos sõidu jm kuludega.

2.2T 20v individuaalseadistus, päev 500eur ( maanteel, 8-10h ) Tegijaks siis David Mattsson. Hiljem võimalus dünos, tegemistes veenduda ( 250 eur, sisaldab lõpplihvi, kui vaja )http://www.mmt.dinstudio.se
Poiss on pühendunud suureamlt osalt ( ADU, AAN, ABY, 3B ) 2.2T 20v mootoritele. Päevaga lubavat seadesse saada.

Taavi - 24.10.07 08:41

500eur+250eur+bensiin+laevapiletid+söök. Vb ka ööbimine. See on mõeldav tõesti vaid juhul, kui ehitad auto ja siis rohkem midagi ei muuda. Aga kui palju on meil nö ühekordseid ehitajaid?

jõuvanker - 24.10.07 08:53

Tsitaat:
Aga kui palju on meil nö ühekordseid ehitajaid?

Näiteks mina:) Põhjalikult mõeldes, ehitades, raud kokku ja seadistama.
Lihtsalt iga päev ise jebides läppari taga ( progeaju ), läheb kokkuvõttes kordades kallimaks + pean õppima küllaltki selgeks süsteemi, milleks? Selleks on olemas tegijad, kes seda teevad.

Saan aru, mõistan, et progeajul on väga palju võimalusi, kuid ma ei kasuta neid võimalikke võimalusi, mida progeaju pakub, tänavaautol, mis igapäevaselt kasutuses. Ei näe mõtet maksat kordades rohkem raha sama lõpptulemuse eest. Progeaju on kallis teema ning ikkagi õigustab ennast võistlusautodel/motospordis, kus vaja muuta seadeid ja rauda jms.:)

Peepp - 24.10.07 11:39

Täiesti vale arusaam. Kust otsast on progeaju "kordades kallim"? Lauril läks see Plug'n'Play ajuteema koos häälestusega maksma vähem, kui 17 000kr.

Enda igapäevasõidu Porsches on see aju oma maksumusest väiksema kütusekulu näol juba vähemalt paar tuhat krooni tagasi teeninud, lisaks asjaolu, et autol on pritse- ja süütesüsteemiga pärast seda null viga olnud. Mitu MC mootoriga meest nt saavad väita, et nende K-Jetronic hästi töötab?:D

kaaperdaja - 24.10.07 13:03

No mis minu masinasse puutub, siis jah seal oli alguses rauaga probleeme. Küll nxxxis üks klapp, küll lekkis WG vahelt jne. Aju pärast ta nüüd kokku ei jooksnud. Üks asi veel, mida kõigile soojalt soovitan - ärge kunagi tallake, kui kütust paagis vähe. Nimelt võib ta 2,5bar-i boosti juures lihtsalt otsa saada.

Minu masinal on kõik andurid otse Tatechi viidud, kuna nende hobuste juures ei kannata lihtsalt originaaljuhtmestiku ja osade originaalanduritega jamada. Võib õnnestuda, aga ei tasuks selliste summade juures riskida.

Igatahes jääb minu masinale Tatech kindlasti ka edasi ja kui jumal siiski olemas on, siis peaks oma massina ikka veel selle aasta sees liikuma saama.

Ka mina olin alguses Soome poole teel, et custom soft originaalajule peale panna. Vahel oli siis RS2 turbo ja tundus, et täiesti piisav. Paberil arvutades läks 2 seadistamist juba kallimaks, kui progetava paigaldamine. Jäin igaks juhuks progetava juurde. Nüüd on juba x korda rauda muudetud ja kurat teab mitu x korda seda veel vaja teha on (enough is not enough).

Siis veel see bio kütus, millele saaks samuti uue seade peale visata... See aretamine ei lõppe niipea.

mulk - 24.10.07 13:04

Ja sinisilmne on arvata, et motronicu saab ideaalselt toimima igas alas suure MAFiga.
Ma olen suhelnud soome nr1 motronicuGuru Mika Karalaga ja ühe teise väga pädeva asjaarmastajast motikamehega, teatud maalt on praktiliselt mõttetu võidelda selle seadesse saamisega, seda enam, et on olemas palju lihtsamini seadistatavad ajud.

Peepp - 24.10.07 13:35

Tsitaat:
Algselt postitas: kaaperdajaMinu masinal on kõik andurid otse Tatechi viidud, kuna nende hobuste juures ei kannata lihtsalt originaaljuhtmestiku ja osade originaalanduritega jamada.

See, kas on mõtet originaaljuhtmestiku otsa progetavat aju panna, sõltub ainult ja ainult juhtmestiku enda seisukorrast.

See, kui suur on boost või palju võimsust, ei mõjuta seda karvavõrdki.

Mind huvitab see, mis andur on Audil see, mis mingi n+1 hj juures enam ei suuda oma tööd teha? MAF'ist ei räägi, seda pole niikuinii vaja.

Silwer - 24.10.07 13:48

No mina isiklikult võtaks kangema projekti tegemisel kasutusele BOSCH Motorspordi andurid - lihtsalt kõrgema kvaliteediga, täpsemad ja nende spetsifikatsioonid/graafikud on internetist lihtsalt leitavad. Saab muidugi ka suvaliste jubinatega (sh. siis vanad kasutatud originaal andurid) toimetada aga siis oleks tark neid ise enne kasutamist kalibreerida.

Motorsport andurid: http://www.bosch-motorsport.com/content/language2/html/2589.htm

Peepp - 24.10.07 17:52

Sry, isegi meie tänavatel (või radadel) liiklevad kõige kõvemad projektid ei ole sellisel tasemel, mis nõuaks Bosch Motorspordi andurite kasutamist. Õigupoolest on sellisel tasemel vaid endurance-race masinad, ja see ongi Boschi Motorspordi andurite eelis tavalistega võrreldes: garanteerivad pikema tööea.

Andurid peavad olema töökorras ja ilma kalibreerimata ei tohikski ühtki kasutada. Kalibreeritakse siis ikka aju vastavalt andurile, mitte vastupidi:P

Ja vahetamist vajavad progeaju paigaldamisel enamasti vaid TPS (kui originaalis lihtsalt lüliti tüüpi) ja vabalthingavatel kasutatav plastikust MAT. Vabalthingava jaoks on selle kiirus küll piisav, laadega autol peaks olema siiski avatud elemendiga variant.

BTW, Audidel on kõik andurid täiesti sobivad, pole mõtet pilli lõhki ajada.

Silwer - 24.10.07 21:16

No eks see on suhtumise küsimus. Ma olen näinud ka meest kes käis romulast heas korras plokikaanetihendit otsimas... :)

Peepp - 25.10.07 08:37

Tsitaat:
No eks see on suhtumise küsimus. Ma olen näinud ka meest kes käis romulast heas korras plokikaanetihendit otsimas... :)

No sellisel juhul äkki peaks mootori kapitaalremontimise asemel hoopis uue mootori ostma vaatamata sellele, et vana on remondikõlbulik?

Ma leian, et see on teadlikkuse ja informeerituse küsimus. Loll võib autosse raha kuhjade viisi laduda, ilma et see paremini/vastupidavamalt liikuma hakkaks.

Rõhutasingi just, et pole mõtet pilli lõhki ajada. Silver, kas sa ostsid Motorsport sensorid oma autole või?

jõuvanker - 25.10.07 08:44

Väga pädevad vennad Motronicu alal.

2.2T 20v Motronicu seadistamine. Alates 530 eur seadistamine, kui on raskem juhtum ja tõsisemalt vaja nokerdada, siis 900 - 1000 eur ning masin saab seadesse nende poolt, kui raud on kooskõlas ja toimiv. Max on 1000 eur, kulugu kasvõi mitu päeva. Nad küsivad n-ö tükitööna, ei arvesta tunnihindasid. Lihtsalt garanteerivad, et asi saab väga hea, vastavalt rauale, mis kasutusel.

Silwer - 25.10.07 09:17

Ei ole mõtet vaielda. Nagu ütlesin on see suhtumise küsimus. Kes tahab ehitab autot 20 aastat vanade prügikasti juppidega, kes tahab kulutab rohkem raha ja ostab korralikke uusi asju.

Minu autol on kaks Bosch Motorsport temperatuuriandurit - kokku maksid u. 50 eur - ei ole just tappev kulu...

Edited: vaatasin järgi andurite hinna. Maksid nad tegelikult kokku vaid 330 eek.

Peepp - 25.10.07 12:25

No ma isiklikult ostsin oma EFI-conversioni tarbeks kõik uued andurid, aga seda puhtalt sellepärast, et mul polnud originaalis ühtki sobivat ja kuskilt romulast otsima ei viitsinud minna.

Minu point on selles, et kui andur on korras, ta on õigete parameetritega, siis ei ole mõtet lambist seda välja vahetada. Eriti imelik on lugeda, et teatud hj numbrite pärast tuleb välja vahetada. Mind huvitabki, on selle teguviisi järgijatel mingi teaduslik-empiiriline põhjendus ka või käib see puhtalt linnalegendide alla a la " vahetas selle anduri välja, sai x hj juurde" vms.

pampkuri - 07.12.07 18:47

Lynxi postitus:

Kuid huvitav on vaadata kuidas Eestis kõik need 20v mootorid arenevad (ise häbenen natukene nurgas :) ). Ostetakse igasugu huvitavaid juppe kokku ja siis proovitakse kuidagi see kompott mingite softide kaasabil käima panna. Midagi ise veel kuidagi kaasa aidates. Imo. peaks asi algama proge ajust, kui sellisest, siis on vähemalt võimalus, et asi hakkab ka korralikult tööle. Pole ju vahet kas kone läheb laiali vale soft pärast, või oma näpuka. Viimasel juhul vähemalt tead miks läks, mitte ei astu kaks korda sama reha otsa. Ainukene miinus on siis aju enda hind, mis saab enamus kordades takistuseks, sellest on ainult kahju. Neid mehi kes ütlevad, et laovad raua kokku ja lasevad softi teha ning seda kunagi ei muuda, lihtsalt ei usu.

Lisaks veel niipalju, et imo. piisab ainuüksi valesti valitud kuumast kojast, kui originaal keps agressiivse softiga (süüte mapiga) kõveraks, või halvemal juhul vabamalt hingama hakkab . . .

Lihtsalt küsin et mis progeaju maksab?

jõuvanker - 07.12.07 18:49

Tsitaat:
Algselt postitas: pampkuri
Lihtsalt küsin et mis progeaju maksab?

Algavad primitiivsemad ca 10 000.- ca ja lõpevad ala 60 000.-
Hea aju saab omastada keskmiselt 20 000 - 35 000.- raha eest.

Edit: ilmselt oled sa SELLE teema unustanud.

Teemo - 07.12.07 20:27

Tsitaat:
Ainukene miinus on siis aju enda hind, mis saab enamus kordades takistuseks, sellest on ainult kahju. Neid mehi kes ütlevad, et laovad raua kokku ja lasevad softi teha ning seda kunagi ei muuda, lihtsalt ei usu.

Tegelikult kui aus olla, siis see hind ei ole nüüd otseselt see, mille tõttu enamus arendajad ei hakka kohe progeaju ostma. Asi on mõningases teadmatuses ja kartuses, et ei saada selle teoreetilise ja praktilise asja kokkupanekuga hakkama, kuna ei tunta asja sisu. Minuarust on ehedaks tõestuseks näiteks see, kui mõni 1,8T omanik läheb peale autoostu kohe lisakellasid, koonusfiltrit, kõige ägetamat by-bass'i jne. ostma ja pärast avastab, et sõbra samasugune auto ilma modifikatsioonideta on kiirem- sest tal oli mootor paremas korras. Tema viga seisnes selles, et ta ei teadnud asja sisu.
Nagu Lynx kahtlustas, et kodanik kes juba rs2 kolde ja turbo masinale paigaldab ja näit. 7A nukad ostab ning väidab, et laseb vastava softi kirjutada ja asi jokk!-tõesti ei usu. Kuid selleks on kulunud juba nö. keskpärase progeaju hind.
Aga eelnevas ei ole midagi ebainimlikku, sest iga tehnikahuviline tahab omal nahal asjad läbi elada. Lihtsalt asjade teoreetilise sisu selgeks tegemine aitab tihti õigeid valikuid lihtsamalt teha.

Vanandan OT pärast, kuid teema arendus on väljunud juba konkreetse klubiliikme auto teemast .

lynx - 07.12.07 20:51

Teemo jutu jätkuks . . .

Ka mina alguses põdesin progeaju kohapealt. Proovisin alguses asjale läheneda nii nagu enamus, siis loobusin. Custom softi kirjutajatel aega polnud, vms. Raud oli koos, kuid auto ei käinud nii nagu oleks pidanud. Ega ei jäänudki muud üle, kui tuli minna seda teed, et ise aju osta, paigaldada ja häälestada. Alguses sai endale esitatud küsimus, et "kui raske see ikka olla saab?":D:D:D Paigaldus ei ole midagi ületamatut, kui auto elektrit natukene tunda. Häälestamisega . . . see on selline kättevõtmise asi :D lugedes piisavas koguses kirjandust tuli lihtsalt proovima hakata. Peagi töötas auto paremini kui mingi X rauale kirjutatud softiga, veel natukene proovimist ja tulemusega võib rahule jääda :) Lisaks sain maantee kütusekulu 1l võrra allapoole. Olenevalt ajutootjast on pakutavad lisavõimalused päris toredad abilised, millest näiteks tavaline 20v omanik võib ainult und näha.

Mis puutub aga rs2 kolle ja muud selle jupid, siis imo. on see üks lollikindlamaid asju üldse mille peale välja minna, kindlasti ka odavamaid. Kõik jupid on saada, ka soft. Iseasi kas tahad olla nagu kõik teised? Kui ei taha, hakkad ükshaaval juppe vahetama ja loodad, et laiali ei lähe :D:D:D

Kusjuures see teooria vS. praktika. Mõnikord on vaja mõned asjad enne praktikas läbi proovida, kui nendest teoorias aru hakkad saama. Omal nahal kogetud.

OT küll, kuid äkki paneb mõne meist siin mõtlema :)

Maku - 16.12.07 22:32

What is chip tuning?
The majority of modern engines are operated by a computer, better known as ECU (Engine Control Unit). This electronic calculating unit sets the pre-ignition and the quantity of petrol which will be injected, depending on a number of parameters like the surrounding temperature, the density of the sucked up air, the number of revolutions of the engine etc. All these data are saved in one or more memories, called Eprom or chip. Chip tuning means that the chip with the original data is replaced by another one with optimised data, in order to increase the capacity and the torque and to obtain a more agreeable and smoother motoring performance - in case of turbo engines the performance increases between 20 and 40% and goes hand in hand with a reduction in fuel consumption.

Why has this not to be done by the car manufacturer?
The programme for your engine is stored on your chip (EPROM) and cannot be changed. As most car types are developed for the world market, the manufacturer has the difficult task to find a compromise solution combining different parameters like fuel quality, different anti-pollution laws, overrun of service intervals, insurance conditions.

http://www.tuning-chip.at/technology.htm

Maku - 22.12.07 23:08

Tsitaat:
Algselt postitas: tarts
Autohai ei paku kindlasti SKN chipi ei S4 ega RS4le.

Küsimus Tartsile, kas Autohai'st (ehk siis Tartsi käest) chippi ostes on võimalik sellekohast arvet saada, kuhu on märgitud softi ja auto andmed (ls ja ehk ka veakoodide väljatrükk)?

tarts - 23.12.07 09:07

Tsitaat:
Küsimus Tartsile, kas Autohai'st (ehk siis Tartsi käest) chippi ostes on võimalik sellekohast arvet saada, kuhu on märgitud softi ja auto andmed (ls ja ehk ka veakoodide väljatrükk)?

oled mu tel nr ära kaotanud? postkast ei tohiks ka nii täis olla, et privasõnumeid ja maile läbi ei tule, msn'ist rääkimata...
aga ok, arve saab loomulikult. ls ja veakoodide lisamise sinna juurde saamine ei ole ka probleemiks, kuid seda ei ole seni praktikas nõutud/soovitud.

Maku - 23.12.07 13:08

Tsitaat:
oled mu tel nr ära kaotanud? postkast ei tohiks ka nii täis olla, et privasõnumeid ja maile läbi ei tule, msn'ist rääkimata...
aga ok, arve saab loomulikult.

Tarts, küsimus ei ole selles, kas ma olen sinu kontaktid ära kaotanud. Küsimus oli esitatud, et "üldsus" teaks, mida neil on võimalik saada ja mida mitte.

guits - 02.01.08 17:11

s6 2.2t autom. chiptuning kas tasuks teha või osta parem s6 4.2 vabalthingav?kumba eelistaksite ja mis oleks nende autode miinused ja plussid?
tänan vastuse eest!

tarts - 02.01.08 17:19

Tsitaat:
Algselt postitas: guits
s6 2.2t autom. chiptuning kas tasuks teha või osta parem s6 4.2 vabalthingav?kumba eelistaksite ja mis oleks nende autode miinused ja plussid?
tänan vastuse eest!

kui automaatkast on oluline, siis eelistaks 4.2.
orig 2.2 autom 8,4sek 0-100
orig 4.2 autom 7,3sek 0-100

chipitud 2.2 autom saab selle sekundi maha ja on siis enam-vähem võrdne 0-100 kiirenduses.

ehk, kui suurem küttekulu pole probleemiks ja on võimalik ringi vahetada, siis võta 4.2.

pampkuri - 02.01.08 17:49

Küsi endalt esiteks milleks sa seda autot tahad, siis räägi meile ja siis osatakse sulle vast kõige paremat nõu anda.

yepi - 02.01.08 18:04

Ma ei saa sellest aru, miks on vaja 0-100 ni 7sekiga saada.
See on pesuehtne auto hooramine.
Ime, et eestis pole korralikke S4, S6 ja teisigi saada.

tarmo - 02.01.08 18:09

Tsitaat:
Algselt postitas: yepi

ja meie ei saa aru, miks on vaja auto selliseks teha nagu sul avataril (juhul kui see ikka on sinu auto) pesueht auto hooramine ju, pole ime et korralike audisid saada ei ole.

lühidalt: kui midagi asjalikku öelda ei ole, siis ei ütle, eks?

tarts - 02.01.08 18:09

Tsitaat:

see on nüüd küll suht puhas BS, ega S/RS ei osteta 0-100ni aja pärast, vaid sõidumõnu pärast. Ja kui autot sihtotstarbeliselt kasutada, ei tähenda, et tema korralikkus kuidagi kannatab...

MartinCS - 02.01.08 18:28

Tsitaat:

Usu, Sa ei saagi saama sellest aru, kui ise S-i ei oma ;) ..
Ja ma võibolla ei saa ka aru, et milleks on Sul vaja oma autoga 15 sekiga nullist sajani saada- saab ka 25-ga ju?
Aga teemaalgatajale- sõidan ise chipitud automaadiga ja olen üsna rahul, kuigi ise eelistaks pigem manuali. Igatahes- auto liigub päris hästi, chipi vahe on tuntav võrreldes orig. seadega ja kui auto on korras, ei valmista õige asjaga chippimine autole piinasid- sest korralikud chipid on mõeldud vastama tehase garantii tingimustele. Sellega peaks juba kõik öeldud olema.

guits - 02.01.08 18:35

Tsitaat:
Algselt postitas: pampkuri
Küsi endalt esiteks milleks sa seda autot tahad, siis räägi meile ja siis osatakse sulle vast kõige paremat nõu anda.

auto jääks rohkem nv autoks ja hea sõidumõnu saamiseks:D
ja autom. selle pärast et päeval sõidan töö autoga mis on manuaal nv tahaks ennast vähemalt inimesena tunda:D

tarmo - 02.01.08 18:36

sellisel juhul pikemalt mõtlemata V8 :)

guits - 02.01.08 18:37

Tsitaat:
Algselt postitas: MartinCS
Tsitaat:

Ja ma võibolla ei saa ka aru, et milleks on Sul vaja oma autoga 15 sekiga nullist sajani saada- saab ka 25-ga ju?
Aga teemaalgatajale- sõidan ise chipitud automaadiga ja olen üsna rahul, kuigi ise eelistaks pigem manuali. Igatahes- auto liigub päris hästi, chipi vahe on tuntav võrreldes orig. seadega ja kui auto on korras, ei valmista õige asjaga chippimine autole piinasid- sest korralikud chipid on mõeldud vastama tehase garantii tingimustele. Sellega peaks juba kõik öeldud olema.

palju üks normaalne chip tuning maksaks ja kus oleks seda kasulikum teha?

yepi - 02.01.08 18:43

Tsitaat:
Tsitaat:

Usu ma olen S-i omanud ja tean küll mis mõnu see masin pakub.
Ja praegune traktor läheb kindlasti alla 15 seki sajani

pampkuri - 02.01.08 21:17

Tsitaat:
Tsitaat:
Tsitaat:

Usu ma olen S-i omanud ja tean küll mis mõnu see masin pakub.
Ja praegune traktor läheb kindlasti alla 15 seki sajani

Algatuseks ütlen kohe et ei taha norida kuid natuke keelt teritada. Kui tuled väitma et see kui auto mõnuga tühjaks vajutad rikub selle auto ära siis oled küll väga kaugel tõest. Kui autol on 169 Kw siis see on ka kasutamiseks, kui pöörete piiraja on seatud 6500 rpm peale siis järelt on see 6500 rpm kasutamiseks. Auto rikkumisek muutub täpselt see hetk kui lased esimese õlivahetuse või muu holoduse üle kasutad odavat ebakvaliteetset toodet . Veel on auto rikkumine see kui pana sinna külge stange mis hirmutad vanureid, väikseid lapsi ja kui kleepida kinni üks kolmandik tuuleklaasist.;)

MartinCS - 02.01.08 22:02

No chippe pakutakse siin klubis pääris mitme tegija poolt- üldjoones võib isegi kaubaga rahule jääda ;).. Usun, et võimaldatakse ka proovimist- kui meeldib, siis ostad. Hinnad jäävad 2-4k ..minu kogemuste järgi, alati on võimalik ka rohkem maksta..

tarts, prr ..teisi veel kindlasti- ise olen nendega asju ajanud.
..kui sul juba U2U postkastis ei ole neilt :D

forsin - 08.01.08 17:14

Kuna mõned 2,2T juba kasutavad proge aju.

Mind isiklikult huvitaks lisatav pool aju ainult pihustite tarbeks, mis võtab signaali lisa lamdast, kas on ka selliseid?

Küsimus võib tunduda poolpidune aga tahan katsetada lisa pihustitega mis hakkavad tööle kui originaal aju jääb max boost asendiga tööle aga surve tõuseb jätkuvalt ja edasine toimuv muutub järjest lahjemaks. siis tuleksid appi alles lisa aju seadistused.

Või mis aju väimaldab seadistada 5 + 5 pihusteid erinevalt ?
Tahaks tatekit aga tatek seda varjanti ei paku. Või juba pakub?

mulk - 08.01.08 18:35

AIC seadmeid (additional injector control) e. lisapihusti kontrollseadmeid on saadaval küll, mis siis aktsiveeruvad pöörete ja rõhu järgi, kuid 5 pihusti juhtimisega toimetulevat ma hetkel ei teagi :(

Kohe peabki ennast parandama hakkama :D
Tatechil on olemas isegi :o
T6Fuel 6 x Suutin + 1 Digilähtö + Hälytysvalo + Bensapumppu
eesti k. tõlgituna, 6x pihusti, 1 digitaalväljund, 1x hoiatuslamp ja bensiinipumba juhtimine
hind 590.- eurot

Ja kui progeaju motronicu asendab, kaob igasugune vajadus lisapihustite kasutamiseks, isegi väga suuri pihusteid suudetakse juhtida väga täpselt ka mootori väikesel koormusel.
tatech suudab kuni 6 + 6 kõrge ohmilist pihustit juhtida, või 6 madala takistusega pihustit

vinkel - 10.01.08 16:26

Oman chipitud S4-ja ka automaat ja igati rahul,nüüd on isegi isemõtleva automaadiga nati lõbu ja saad aru ikka et vile kapote all on:)

syo - 10.01.08 18:17

Isegi omanaud s6 te at-d. Väga ok oli. Mul oli tõstetud ka rõhku 1,3 bar. ja liikus täitsa vabalt. Olen sõitnud ka s4 at ga ilma chipita aga s6 liikus ikka tunduvalt paremini edasi. nii et võib chippida julgelt

guits - 11.01.08 16:00

Tsitaat:
Algselt postitas: syo
Isegi omanaud s6 te at-d. Väga ok oli. Mul oli tõstetud ka rõhku 1,3 bar. ja liikus täitsa vabalt. Olen sõitnud ka s4 at ga ilma chipita aga s6 liikus ikka tunduvalt paremini edasi. nii et võib chippida julgelt

aga kuidas siis töö kindlusega on laguneb palju?kui on chipitud

jõuvanker - 11.01.08 16:15

Tsitaat:
Tsitaat:
Algselt postitas: syo

Eks eluiga ikka lüheneb lisa HJ/NM arvuga, kuid nn stage1 chiptuning ei mõjuta suurt ressursile, regulaarhoolused jne, kestab. Kui tutikas mootor ( 2.2T 20v ) kestaks ca 600 000km siis chipitult vähemalt 500 000 - 550 000km, see on lihtsalt näide. Eks ca 10..% kukub ressursist.

Teemo - 12.01.08 19:27

Selle kiirenduse ja jõunumbrite kohapealt tuleks siiski meenutada seda, et ega siis 500hp omanik ei kasuta seda jõuressurssi igal kohaltvõtul. Ja kui tegemist on tõsise tehnika inimesega, siis võibolla on ta kokkuvõttes hoopis tagasihoidlikuma liikumisharjumusega, kui mingi tavaline liisitud pesukoti omanik.
Kuid nüüd konkreetselt teemasse, siis mainin oma kogemusi(olen seda masinat ka mõnes muus teemas iseloomustanud).
Mina kirjutan nüüd seda, mida minu üks masinatest tegi-s4/c4 aut.
1.Chip stage 1, rõhk 1.2 üle. AC dragil ja enda g-techiga 15.0. Start 2000rpm piduriga.
2. Eelpool mainitud chip+ 7a nukad(mitte orig seades)+ torukolle(Made by Oleev), rõhk 1,6 üle. G-techiga 1/4 mile@14.5, start 2000rpm piduriga.
3. Kõik sama, mis punktis 2, kuid start 2500rpm piduriga 1/4mile@13,9@162km/h. 1/8mile@9,1 sek@126km/h. 0-100km/h oli 6.3 sek.
4. Eelpool nimetatud setingud olid samad, kuid orig. turbo vahetus k26/k27 hübriidi vastu ja rõhk oli 1.4 üle. 1/4mile@15.0@170km/h ning 1/8mile@9.3sek@130km/h.
Suure turbo tohutu lag'i tõttu läks stardis u. sekund kauem aega kui originaal k24. Samas lõpp kiirus oli juba 200meetril suurem.

Tegemist oli siiski automaatkastiga. Ei kiirendanud sellega igal nurgal. Pigem ainult siis, kui mõõteseade peal oli.
Kõikide eelduste kohaselt oli mootori 350Nm-st saanud u. 420-430Nm. (G-tech näitas 198kW rattast). Kast mingeid tõrkeid ei väljendanud.

Loodan, et postitus oli informatiivne kõigile aut. kasti omanikele.

Nii, et jõudu automaadi tuunimisel, kuid piirid on siiski seatud.;)

priidik - 13.01.08 14:54

Tsitaat:
Tsitaat:

Eks eluiga ikka lüheneb lisa HJ/NM arvuga, kuid nn stage1 chiptuning ei mõjuta suurt ressursile, regulaarhoolused jne, kestab. Kui tutikas mootor ( 2.2T 20v ) kestaks ca 600 000km siis chipitult vähemalt 500 000 - 550 000km, see on lihtsalt näide. Eks ca 10..% kukub ressursist.

Olen juba mõndaaega lugenud, vaadanud, otsinud, kaalunud. Tundub, et ikka on erinevaid arvamusi selle chippimise kohapealt, seetõttu ilmselt pole veel ammendavaid vastuseid leidnud.

Sõidan '96 2,2T S6-ga, 6k manuaal. Autot hooldan korralikult, sellega kokku ei hoia. Mingeid modifikatsioone siiamaani pole teinud, kõik on nii nagu on. Lugedes erinevaid allikaid tekib ikka mõte, et kui mõne tuhande kroonine investeering (chipi näol) muudab sõiduki mootori efektiivsemaks, jõulisemaks jne ning samas ehk isegi tõmbab keskmise küttekulu allapoole, võiks ju selle ära teha. Seda aga tingimusel, et mingeid muid (kollektoreid, turbosid jms) vahetama ei peaks hakkama. Seega räägime me nö stage 1-st ilmselt..

Paluksin just nende kommentaare, kes ise taolise autoga on sõitnud ning sarnaseid käike ette võtnud.

jõuvanker - 13.01.08 19:31

Tsitaat:
Algselt postitas: priidik
Tsitaat:
Tsitaat:

Olen juba mõndaaega lugenud, vaadanud, otsinud, kaalunud. Tundub, et ikka on erinevaid arvamusi selle chippimise kohapealt, seetõttu ilmselt pole veel ammendavaid vastuseid leidnud.

Sõidan '96 2,2T S6-ga, 6k manuaal. Autot hooldan korralikult, sellega kokku ei hoia. Mingeid modifikatsioone siiamaani pole teinud, kõik on nii nagu on. Lugedes erinevaid allikaid tekib ikka mõte, et kui mõne tuhande kroonine investeering (chipi näol) muudab sõiduki mootori efektiivsemaks, jõulisemaks jne ning samas ehk isegi tõmbab keskmise küttekulu allapoole, võiks ju selle ära teha. Seda aga tingimusel, et mingeid muid (kollektoreid, turbosid jms) vahetama ei peaks hakkama. Seega räägime me nö stage 1-st ilmselt..

Paluksin just nende kommentaare, kes ise taolise autoga on sõitnud ning sarnaseid käike ette võtnud.

Olen sõitnud mitu aastat sama mootoriga ja kastiga, küll S4-ja peal, nn stage1 chippi kasutades, mingit "jama" ei ole täheldanud, pigem on asi postiivselt mõjunud - kütusekulu langemine, parem dünaamika jms. Stock masin sakib;)

Maikel18 - 19.02.08 05:56

Tere!

Mure on selline, et olen uurinud igasuguste chip'ide kohta. varsti oleks endal ka plaanis paigaldada. Stage 1. Aga mootor peab sellejaoks olema ideaalses korras. Tekib siis küsimus , kui ideaalses korras??? kas ma pean kap.rem. tegema või siis piisab sellest et õlid, filtrid, pumbad, rihmad, rullikud, küünlad, piibud on vahetatud. kas peab midagi konkreetselt veel vahetama või siis piisab sellest, et auto õli ei võta ja muid viperusi pole. täitsa tavaline stock tänavaauto. Igasugune info on teretulnud.

Autoks siis S4 2.2 TQ aut. 92a.

Ettetänades.

Miku

laurz - 19.02.08 06:24

kapitaalselt remontima ei pea.Peamine,et töötab viperusteta:P Mina vähemalt mitt;)

Teemo - 19.02.08 08:20

Kui muidu toimib ilusti, siis nagu öeldud, kap.rem-i tegema ei pea.
Selliseid elementaarseid automootori hooldustegevusi(rihm, õli...), tuleb millalgi nii ehk naa teha.
Isiklikult chipi paigaldamisel vaataksin üle veakoodid ja käiks väga kriitilise pilguga üle(või survestaksin) kogu sisselaske torustiku, et vältida lekkeid. Juhul kui karterituulustussüsteem on sisselasketorustikku juba stock. rõhu juures palju õli visanud, siis tasuks ka sellega midagi teha või siis ülekäia ja puhastada, sest chipi paigaldusel tõuseb rõhk veelgi.
Muidugi piibud/küünlad on ka asjad, mis viga ajusse ei jäta, kuid suurema rõhu juures piiravad minekut küll.

lynx - 16.06.08 07:06

Tsitaat:
Väga ilus masin aga kahjuks kipub minu suund progetavate ajude asjus muutuma :( paistab, et kõik kes nonde peale lähevad, saavad rohkem probleeme kui kasu:o
12.xx ajad ei ole probleem ka korraliku originaal tehnika ning chipi jaoks ning nt isiklikult mina ootaks küll progetavast ajust enamat kui kõigest nt -0,5sekundit ajaparandust @veerand miilil. Täis RS2 tehnika ning temale sobiva softiga masinad sõidavad juba väga madalat 12 aega... mis peaks tähendama progeaju kasutajale tegelt 11 aegu juba... siiski millegipärast nii ei ole ning progeaju kasutajad vaevlevad erinevate probleemide käes... miks?

Rando, päris nii need asjad ka ikka ei käi. Mõtlen seda, et progeaju ei pea ju tähendama alati kiiremat aega.
Olen testinud erinevaid stock, kui samale rauale mõeldud "tuning" softe (motronicu puhul) ja üritanud välja lugeda erinevusi süüte mappidest. Lähenedes asjale nii, siis mõne firma "tuuning" soft on juba süütega imo. nii piiri peale aetud, mida paljud standalone seadistajad ei tee. Nii, et siinkohal pole ju vahet mida kasutada, niikaua kuni asjad toimivad.

Standalone puhul tulevad mängu hoopis teised lisad millest motronicu puhul võid vaid und näha. Üks peamisi pointe imo. (kui seadistamine kõrvale jätta) on antilag. Ma tahaks näha kuidas Lauri auto oleks stock motronicuga kohapealt ilma antilagita minema saanud. Turbo kuum koda on/oli ikka nii suur, et ilma lisa abita see pöördesse ei lähe ja kohapealt imo. oleks võimatu (1/4 puhul siis) hästi minema saada.

See - selleks, kuid mina annan oma hääle ikkagi standaonele, kuna siis ise tead mida teed.
Üks peamisi pointe on see, et igas süüte mapis tõmmatakse max väände/rõhu kohas süüdet tagasi, et vältida detonatsiooni. Kui vahetada nüüd turbo ära millel tänu laagriseksioonile/kuuma koja suurusele/turbiini vms. muutub see punk ca. 2000rpmi. Mis siis saab? See on imo. üks suuremaid lollusi mis üldse teha annab ja peamisi põhjusi mis vale chipiga autosid laiali lastakse.
Lisaks kui mina eelmine aasta kasutasin softi, mis oli mõeldud rs2 tehnika jaoks ning lisasin sinna lõpuks gt30r .82 kuuma kojaga, siis alates 6000 pöördes läks segu lahjaks ja pidi gaasi tagasi tõmbama, et jamadest hoiduda. Max. väände koha erinevuses ei tasu üldse rääkida.

Nii, et ei tasu stanalonesid maha teha, imo. on rohkem point nendes inimestest kes neid seadistavad, kui hakata ilkuma selle teema kallal, et motronic sõidab sama kiiresti.
Standaolne ei tähenda alati kiiremat autot, vaid paidlikumat seadistamise võimalusi, mida saab igaüks ise proovida, motronicu puhul PEAB lihtsalt testima seda mis Sul on ja lootma, et koos püsib.

Laurile aga edu käesoleval aastal :)

ranz - 16.06.08 07:39

Lynx, sellekohapealt on mul sulle üks küsimus. Milleks panna masinale hiigelturbo ja standalone, mida peab pikka aega seadistama ja mässama, ning kokkuvõttes sõita võrdselt chipitud masinatega? et milles asja point nagu oleks siis?
Pigem on kogu asja mõte just täpselt paremas seadistamises kangema tehnika jaoks ongi ning mõttega sõita kiiresti... vähemalt mina näen seda küll niipidi.
Enda masinal ei olegi ma sellepärast nt üleüldse suurema vile ning muu kangema tehnika poole vaadanud sest juhtimine on selleks mitte vastav, et pigem alustaks sellest... nüüd aga aeg on näidanud, et väga paljud vaevlavad nendega erinevate probleemide käes (samuti ka sina ise olid probleemi ees just aju vea tõttu) ei oskagi enam nagu midagi teha või mõelda sellest.

lynx - 16.06.08 07:46

Tsitaat:
Lynx, sellekohapealt on mul sulle üks küsimus. Milleks panna masinale hiigelturbo ja standalone, mida peab pikka aega seadistama ja mässama, ning kokkuvõttes sõita võrdselt chipitud masinatega? et milles asja point nagu oleks siis?
Pigem on kogu asja mõte just täpselt paremas seadistamises kangema tehnika jaoks ongi ning mõttega sõita kiiresti... vähemalt mina näen seda küll niipidi.

Nõus, point on ikkagi seal kes autot seadistavad.
Loe ülesse suvaline süüde motronicust, tee sama valmis proge ajus ja asi toimib samamoodi. Kui kui nüüd süüdet veel varasemaks keerata (muud tegurid samaks jätta) ja detoneerima läheb, siis pole ju vahet millist softi kasutada. Võib külll veel seguga mängida, kuid see ei anna nii suurt tulemust.

Paljud progeaju omanikud sõidavad edukalt ja väga väga kiiresti, vähemalt 20vt autod, kahjuks veel mitte meie konnatiigis :)

Maku - 16.06.08 10:14

Rando, ei maksa unustada asjaolu, et sinu masin ei ole tegelikult päris stock. Olgem ausad, et see 12,8 kopikatega on ikka viimane piir selle raua jaoks ja olen veendunud, et sa poleks seda suutnud originaal cooleriga. Sisselaske temp on ikkagi väga oluline, olgugi, et paljud seda endale tunnistada ei taha. Teine asi on soft. Kui ma õigesti mäletan, siis päkapikk sõitis selle masinaga juba rinkal häid aegu. Lisaks auto kaal ning viimaks sinu sõidu vilumus ja oskus. Sa oled ikka kõvasti vaeva ka näinud, et seda tulemust sõita. Minu mäletamist mööda sõitsid sa alguses 14,1 aega.

2 sõna kunagisest Hannese 12.0 ajast. Võtan mehe ja auto ees mütsi maha aga minu seisukoht on, et see sõit ja aeg ei tohiks olla kellegi argument. Tegemist on pmst "once in a lifetime" sõiduga. Sama lugu Arne kunagise 12.4 sõiduga. Juhtus või siis õnnestus üks kord ja kogu lugu. Siin mängivad nii mitmed asjad olulist rolli. Näiteks tuul, temperatuur, rada, mõõteseadmed jne.

Mis aga motronic softe puudutab, siis kommenteeriksin mõne sõnaga Vaniko MTM-i softi. Ilmselt on tegemist viimase lihvi RS2 tehnika tarkvaraga. Trassil on küll öko, kuid selle eest ka tühikäik puterdab. Lisaks asjaolu, et enne boosti tõmbab süütega rõhu maha. Sellest tekib korralik "flat spot", kus tahaksin jalaga hoogu juurde anda. Kes mäletab kunagist Valgeluige softi, millega ta 12.8 sõitis, siis nüüd kulgeb sellega Ramon. Eile käisime tiba testimas. Vaniko auto ja Ramoni Ur kõrvuti. Sõitsime teise käiguga ja ca 2000rpm vajutasime pedaalid põhja. Kui Vaniko auto veel kogus ja mõtles, siis Ramoni Ur'il oli juba tagumik vastu maad ja andis minna. Kui Vaniko masin boostima hakkas, siis järgi ta ei sõitnud, kuid hoidis vahet. Ülerõhud olid pmst samad, ca 1,5 bari.
Teadmiseks, et MRC tegelased on sellest rauast saanud 601nm ja max rõhk oli 1,9 bari.

Kokkuvõtlikult ütlen, et mina ei teeks ühtegi asja lõplikult maha. Iga asi on millekski hea. Samas ütlen, et kui saaksin tarkvara, millega binary faile muuta, siis ilmselt teeksime Vennasega neid softe mitmeid ringi.

Marko

lauri3 - 16.06.08 21:10

Tsitaat:

Teeme nii, et kokkuvõtte teeme hooaja lõpus, eks :P
Pole paslik seda teha ühe varakevadise sõidu põhjal, kus nii tehnika, kui seaded poolikud ja toored olid.

ranz - 17.06.08 05:13

Nii, kuna nüüd tõsteti postitused teise kohta võib edasi rääkida, auto teemas läks OT-ks ära juba.

Tsitaat:
Teine asi on soft

Kusjuures proovitud ka teise ajuga milles oli ka suurem MAP sees, täpselt sama tulemus.
Tsitaat:
Minu mäletamist mööda sõitsid sa alguses 14,1 aega.

Mkmm, kõige esimene sõit kohe teisel päeval peale auto ostu oli olematu stardi ning osaliselt libiseva siduriga 13,6.
Tsitaat:
Teeme nii, et kokkuvõtte teeme hooaja lõpus, eks :P
Pole paslik seda teha ühe varakevadise sõidu põhjal, kus nii tehnika, kui seaded poolikud ja toored olid.

Ei ei, ärge saage minust valesti aru, ma ei võta aluseks üleüldse enda parimat aega ning teiste tuksi läinud sõite ainult nüüd olnud AC-dragi põhjal. Lihtsalt üleüldine mulje kogu asjast on hakanud sinnasuunda kalduma, et aga mis nüüd edasi? nagu ütlesin oli ka omal plaan minna progeaju peale ennem kui üldse rauas midagi muutma hakkan... aga hetkeseisul on küll kõiksugu probleemid ja jamad teiste masinatega teinud sellekohapealt hellaks, et nagu väga ei tahakski seda teed minna... tiba võiks ikka sõita kah autoga (6 kuuline auto seismine liiga hästi veel meeles kah).
Kuna siiski progeajudega sõidetakse ning ka väga hästi siis ma tõesti loodan, et enamus probleeme on pigem paigalduse ja seadistuse vead... ehk siis, et meil siin miskit korralikult toimima hakkaks... peab tiba veel ootama kuniks kogemusi ja know howd sellekohapealt rohkem tekib.

rmm - 17.06.08 10:34

Tsitaat:
Samas ütlen, et kui saaksin tarkvara, millega binary faile muuta, siis ilmselt teeksime Vennasega neid softe mitmeid ringi.

Kas ainult tarkvarast piisab?
Et loed kivi pealt faili, muudad, kirjutad tagasi ja lähed proovid, mis välja tuli?
Mõni viide vastavale tarkvarale?

Maku - 17.06.08 13:06

Tsitaat:
Tsitaat:
Teine asi on soft

Kusjuures proovitud ka teise ajuga milles oli ka suurem MAP sees, täpselt sama tulemus.

Mis ma muud oskan öelda, et tubli oled!

Tsitaat:
Tsitaat:
Minu mäletamist mööda sõitsid sa alguses 14,1 aega.

Mkmm, kõige esimene sõit kohe teisel päeval peale auto ostu oli olematu stardi ning osaliselt libiseva siduriga 13,6.

Tsitaat:
Ka kohal siis ära käidud ning esimesed sõidud uue masinaga tehtud, miskit lootust või eesmärki nagu ette pandud ei olnud, et lihtsalt läksin ja sõitsin. Parimaks ajaks jäi vist too 14,1s. Eks nüüd siis tasatargu teeb tiba muudatusi ning eks näis kui väga seda aega üle suudan sõita.

Eks ma selle mälu järgi kirjutasin. Audid joonele 2006

ranz - 17.06.08 14:17

Tsitaat:
Eks ma selle mälu järgi kirjutasin. Audid joonele 2006

Ai kurja... siis petab mind minu enda mälu hetkel... ei teagi kuskohast selle 13,6 välja nüüd võtsin.

Peepp - 17.06.08 16:18

Kuna otseselt või kaudselt puudutas ranz'i jutt ka mind, siis selgitaks veidi.
Lauri auto jaoks oli Tartu Drag testiks, ja alles eelmisel päeval saime tunnikese häälestada.
Turbiinikoda peaks väiksem olema, õigemini ei ole reaalne selle mootori konfiga vajalikke kõrgeid pöördeid kasutada (9000 p/min), mille puhul see kuumakoda ennast täielikult õigustaks. Väikese kubatuuriga turbomootori puhul pead valima: a) kas varase spooli ja väikese võimsuse või b) hilise spooli ja suure võimsusega. Suured võimsused on Audi 20V turbomootoril 700hj ja üles. Praeguseks on kuumakoda juba tiba väiksem.
Aga mineku koha pealt? Ranz, sa pidanuks ise autos olema, kui 3. ja 4. käik vajalikku diapasooni jõudsid :D See 12.4 oligi sõidetud pmst 3. ja 4. käigu toel, sest 1. käiguga rattad eriti ei pidanud (koha peal seistes u. 0.8 bar boosti!) ja 2. käik oli täiesti jõuetu.

Seade koha pealt oli muidu täitsa ok, segu natuke rikas (11.x) ja süüde konservatiivne. Pealegi originaalkaane kohta mul liiga häid sõnu küll öelda pole, õnneks on ka see häda parandatud ja autolveidi parema hingamisega kaas koos CatCams nukkadega.

Ja noh, 1000cc pihustid @ 4,2bar (=1200 cc) töötavad progeajuga tühikäigul @lambda 1.0 täiesti ühtlaselt, paremini kui enamikul tänavaautodest.

Kui ühest tüütust hädast lahti saab, siis võib öelda, et auto on ok.

Rajal näeme, raisk! :)

mulk - 17.06.08 16:40

Tsitaat:

Suured võimsused on Audi 20V turbomootoril 700hj ja üles

Peep on liiga palju lõvimaksapasteeti söönud :D
juba 100+hj silindrist on kõrge forsseeringuga mootor

Et postitus täielik OT poleks:

Ei ole see tuunija tee sile ei motronicuga ja kindlasti mitte ka progeajuga.

Peepp - 17.06.08 17:03

Ma räägin mitte Eesti, vaid pigem Skandinaaviamaade mastaabist. Auto ehitamisel tuleks eeskujusid otsida ikka sealtpoolt, kus konkreetsete mootoritega enim kogemusi on.

doonald - 25.10.08 09:06

Ostsin auto väidetavalt chipidud. Kuidas saaks seda kontrollida.
Vag com näitab (2 Fast Chip s4y).

malone32 - 01.11.08 11:44

Sai ka enda autole tehtud 1 stage chip +30kW/70Nm. Võimsusevahe on vähem märgatav kui küttekulu:D Hetkel siis autol 184kW ja olen chip-iga rahul.

MartinCS - 01.11.08 13:07

Tsitaat:
Algselt postitas: A4TQ
Jah müüb

Siin lehel MTM-i tsipid 2,7bit mootorile. Tekkis küsimus nende ulmekilowattide suhtes. Et kW'd lähevad 309-ni välja, kusjuures mainitud on ainult siis väljalaske muutmist, turbode vahetust ja kaante modifitseerimist. Ei sõnagi pihustitest, pumpadest, cooleritest jms.

Samas 254kW saab ainult väljalaskekollektori modifitserimisega ja mingi metallkati + chipp. See ulme ei ole?

Rainer - 01.11.08 13:19

Tsitaat:
Tsitaat:
Jah müüb

Siin lehel MTM-i tsipid 2,7bit mootorile. Tekkis küsimus nende ulmekilowattide suhtes. Et kW'd lähevad 309-ni välja, kusjuures mainitud on ainult siis väljalaske muutmist, turbode vahetust ja kaante modifitseerimist. Ei sõnagi pihustitest, pumpadest, cooleritest jms.

Samas 254kW saab ainult väljalaskekollektori modifitserimisega ja mingi metallkati + chipp. See ulme ei ole?

MTM'i chippidest siin ka tiba rohkem, et mida tehakse selle saavutamiseks.
Endal siis peaks olema peal see 225kw MTM kuid ning sai isegi uuritud Saksa Autost kui MTM'i esindajast eestis, et 450 raha eest on nad nõus kontrollima, et mis MTM jubin peal on siis.
Kuid eks peab millalgi seal 4wd dynos ära käima ja vaatama, et mis see reaalsus siis on ;)

A4TQ - 01.11.08 13:31

Tsitaat:

Ma millegi pärast arvan et lisaks otseväljalaskele ja race kattidele on 225 kw ja 254 kw ka erinev soft
7555 euri eest on Sul see võimalik teada saada:D.

MartinCS - 01.11.08 15:42

Tsitaat:
Tsitaat:

Ma millegi pärast arvan et lisaks otseväljalaskele ja race kattidele on 225 kw ja 254 kw ka erinev soft
7555 euri eest on Sul see võimalik teada saada:D.

No kui seda lehte seal lugeda, jääb mulle küll mulje, et kuni 309 kW-ni on soft sama. Samas ma ei usu eriti seda, et kui turbod ära vahetatakse, siis soft sama jääb.

forsin - 02.11.08 19:52

Tsitaat:
Algselt postitas: MartinCSNo kui seda lehte seal lugeda, jääb mulle küll mulje, et kuni 309 kW-ni on soft sama. Samas ma ei usu eriti seda, et kui turbod ära vahetatakse, siis soft sama jääb.
erinevate suurustega turbode jaoks ei ole eraldi softi vaja kui
*näiteks kui väiksem turbo saavutab boost max-si aga soft töötaks veel kaugele edasi.
* kui erineva ssursega turbod ärkavad (hüppab turbosse) sama pöörete koha peal.
kasutan ise just sama meetodit.
mapi näide minu s6 originaali shipp 195kw ja map töötab pikalt edasi , tulemuseks nm keerab sidurit ja võtab originaal pihustiga 4 kummi suitsema.
Teine hea näide henri selle aasta projekt 90 toodab üle 500 hp aga soft on ainult 265kw lihtsalt kõik asjad on paigaldatud mootorile X ühiku võrra suuremad ja töötab väga OK.

jõuvanker - 02.11.08 19:58

Tsitaat:

Teine hea näide henri selle aasta projekt 90 toodab üle 500 hp aga soft on ainult 265kw lihtsalt kõik asjad on paigaldatud mootorile X ühiku võrra suuremad ja töötab väga OK.

See ei ole normaalne.
Mis pöörde pealt hakkab selle mootoril elu, 5000p/min?

Detonatsioon?

Mõttetu on vägistada mootoreid, järgides vaid kütusesegu!!
On muid kriteeriumeid, mida jälgida, et saada turvalisem ning palju kasutajasõbralikum tulemus, märksõna on süütehetk.

lynx - 02.11.08 20:20

Tsitaat:

See ei ole normaalne.

küsin vastu. Millise pöörde pealt peab "elu hakkama" audi 2.2 500hp mootoril?

jõuvanker - 02.11.08 20:27

Tsitaat:

küsin vastu. Millise pöörde pealt peab "elu hakkama" audi 2.2 500hp mootoril?

4000-4500p/min.

Maku - 02.11.08 20:30

Loodan, et keegi pole asjast valesti aru saanud. Softi töötamise peamine kriteerium on õige pihusti kasutamine. Pigem, millega mängida saab, on turbo. Igal pihustil on oma reserv ja see ongi kogu mängumaa, millest mingi tarkvara puhul juttu saab olla. Thats it!

Marko

forsin - 02.11.08 20:31

Tsitaat:
On muid kriteeriumeid, mida jälgida, et saada turvalisem ning palju kasutajasõbralikum tulemus, märksõna on süütehetk.

kõne aluse projekti puhul oleks süüte muutmis võimalus maksnud vähemalt pool projekti raha lisaks?
2004.a. ma häbenesin välja öelda et ei või sõita ilma kütte segu jälgimatta ja tegin sureva mootori kaheks nädalaks. aga täna julgen juba vaielda üle lubatud loogika piiride lahja kütte segu koha pealt sest minu mootor sõidab tänaseni ja tagavara mootor ootab endiselt neljandat aastat laual. seega teatud kombinatsioonis võib olla üld segu väga lahja. õige segu peab vaid olema süütav küünla all.

lynx - 02.11.08 20:32

Tsitaat:

4000-4500p/min.

imo. esimese nr. Sa liialdad, teine on võimalik. Lisaks pole see 500rpmi küll mingi eriline asi mille üle õnnelik olla, niikuinii on hilja igapäevakseks kasutuseks.

forsin - 02.11.08 20:39

Tsitaat:

4000-4500p/min.

Miks ?
miks mitte 2200 rpm-ist juba paukuma
palun auditeam ~alates 1900 käib pauk ja kooslus valmidus peaaegu 500 hp
mina ei näe siin probleemi
probleemiks jääbgi just soft ehk raha spets softi jaoks.

Maku - 02.11.08 20:41

Tsitaat:

Kusjuures see on üks asjalikumaid märksõnu, mida viimasel ajal lugenud olen. Mäletan väga hästi, kui Marekiga progeaju seadistasime ja saime ise tunnetada, kuidas midagi mõjus. Just sellepärast räägingi, et progeaju on asi, kus SA ISE MÄÄRAD asju. Kuulasime detonatsiooni, vaatasime EGT näitu ja kruttisime süüdet. Teinekord oli rõhku rohkem aga minekut ei olnud, samas kui ümber seadistasime, oli isegi tiba väiksema rõhuga aga teise süütenurgaga minek parem. Ütlen ausalt, et see on üks parimaid kogemusi "tjuunimise" maailmas üldse, mis mulle on osaks saanud.

Marko

jõuvanker - 02.11.08 21:02

Tsitaat:

4000-4500p/min.

Tsitaat:
Miks ?
miks mitte 2200 rpm-ist juba paukuma
mina ei näe siin probleemi
probleemiks jääbgi just soft ehk raha spets softi jaoks.

1900p/min võib seal tõesti mingi p a u k käia:D see ei tähenda, et seal mootoris algaks elu alates 1900p/min pealt ja lõpptulem oleks 500HJ:) Naljamees.

Forsin, tule maapeale, reaalsusesse:)

Maku - 03.11.08 07:17

Tsitaat:
Forsin, ole hea ja seleta ära, miks sa arvad, et see kooslus on ca 500hp vääriline. Minu teada on seal rs2 replica vile peal. Lihtsalt oma sõnadega seleta, kuidas on võimalik sellest vilest ca 500hp kätte saada. Millel põhinevad sinu arusaamad?

Marko

Maku - 03.11.08 07:28

Lihtsalt selgituseks lisan, miks tarkvara ja pihusti peavad käima käsikäes. Olen suhelnud mõne softi kirjutajaga ja küsinud just, milline on kõige lihtsam ja kiirem viis softi muuta. Olen saanud vastuseks, et tuleb võtta soft ja sellele vastav pihusti ning siis hakata muudatusi tegema. Lisan copy-paste ühest selgitusest:
It's a very bad idea to run different injectors than the software is written to! The injectors has to be std but turbo, cams etc can be what ever. The injector limit is there just because of the cold running enrichments, throttle pump effects, temp compensations etc etc.

Mis aga puudutab sellises olukorras muudatuste tegemisi, siis see on tegelikult vajalik. Seda sellepärast, et teinekord on süüte kruttimisest rohkem kasu kui boosti juurde keeramisest. Nagu eelnevalt mainisin, siis see on omal nahal läbi kogetud.

Marko

StreetR - 03.11.08 11:47

Tsitaat:
Tsitaat:

See ei ole normaalne.

Detonatsioon?

Minu autol pole kordagi esinenud detonatsooni. Auto on sõidetav ka tänaval. Kui nukkvõllidega mängida saab ka varem spoolima. Minul oli dynomise hetkel faas hiliseks keeratud sest dragis pole teatavasti madalate pööretega midagi teha. Ja elu hakkab 4500rpm. Kui kasutada veel solenoid klappi siis tekib maksimum rõhk varem kuid siis pole ka pidamist 2.käiguga:D.
kus juures kütusekulu on autol 7l maantel ja normaalselt sõites on 9l keskmine.

Maku - 03.11.08 13:32

Henri, kas sinu loogika vastane pole kasutada suvalisi pihusteid, regulaatoreid jms? Mis aga detonatsiooni puudutab, siis ilmselt on sind sellest päästnud madal surveaste ja hea cooler.

Tsiteerin mõnda sinu postitust:

Tsitaat:
Algselt postitas: StreetR
Vahetatud sai ka kütuse rõhu regulaator 3.0 vs 4.2 bar vastu nii igaks juhuks :D

Tsitaat:
Täna sain tagasi segukella ja avastasin et segu kukub pärast 6500rpm 14.8 peale mis pole üldse löbus ja seadistasime uute pihustitega ja saime tiba paremaks segu 13.8-13.9 lõpus mis pole kah hea aga parem . Tehase kütuse torustik on ennast ammendanud

Tsitaat:
Samuti vahetatud kütuse pump ja segud uuesti seadistatud ja kõik toimib segu paigas.

StreetR - 03.11.08 14:06

Tsitaat:
Henri, kas sinu loogika vastane pole kasutada suvalisi pihusteid, regulaatoreid jms? Mis aga detonatsiooni puudutab, siis ilmselt on sind sellest päästnud madal surveaste ja hea cooler.

Ma ei kasuta suvalisi pihusteid ega regulaatoreid. Regulaatoreid olen kasutanud hooajal vastavalt pihustitele kas 3.0bar 3b või 4.2bar 7a oma. Pihustitest kasutasin kas fordi 450cc@3bar või 490cc@3bar(laenatud kasutaja Tiffer käest). Kütuse pumba vahetusega lootsin küttesegu paika saada kõrgetel pööretel kuid suurt see ei muutnud sest kütuse torustik liiga väike(7a originaal).

Maku - 03.11.08 14:28

Tsitaat:
Ma ei kasuta suvalisi pihusteid ega regulaatoreid. Regulaatoreid olen kasutanud hooajal vastavalt pihustitele kas 3.0bar 3b või 4.2bar 7a oma. Pihustitest kasutasin kas fordi 450cc@3bar või 490cc@3bar

Kas sinu arvates 3b softiga (Hannese valge eksole) 450 ja 490 pihustite kasutamine ei ole "suvaliste" juppide kasutamine? Olgu ära mainitud, et 3b pihusti nominaalväärtus (3 bar) on ca 320cc.

Marko

StreetR - 03.11.08 14:42

Tsitaat:
Kas sinu arvates 3b softiga (Hannese valge eksole) 450 ja 490 pihustite kasutamine ei ole "suvaliste" juppide kasutamine? Olgu ära mainitud, et 3b pihusti nominaalväärtus (3 bar) on ca 320cc.

Marko

Esiteks oli Hannese soft ettenähtud Rs2 pihustitele ja kütuserõhuregulaatorile. 3b aju suudab vastavalt lambda näidule kompenseerida x% puudu ja üle jääke. Muidu poleks sellised asjad lihtsalt võimalikud ;)

Maku - 03.11.08 15:37

Tsitaat:
Esiteks oli Hannese soft ettenähtud Rs2 pihustitele ja kütuserõhuregulaatorile. 3b aju suudab vastavalt lambda näidule kompenseerida x% puudu ja üle jääke. Muidu poleks sellised asjad lihtsalt võimalikud ;)
Nõus. RS2 düüside nominaalväärtus on erinevatel andmetel 360-386cc ja 4.2 bari juures on see ca 450ml/min. Miks ma sellest räägin, on see, et minu mäletamist mööda on proovitud sama moodi kasutada 7A regulaatorit ja softile mitte vastavaid pihusteid, kuid tulemus on olnud, et kas madalast otsast uputab üle ja lõpupööretel jääb lahjaks vms, aga mingi kala on sellega alati kaasnenud. Või sina Henri väidad, et see väide pole õige, et igale konkreetsele pihustile kirjutatakse külma mootori rikastamised, pumba käitumine, temperatuuriga seotud kompensatsioonid jms? Kui sa räägid, et 3b aju suudab vastavalt lambda näidule (mida täisgaasil üldse ei vaadata) kompenseerida mingeid näite, siis sa tood siin päris suure "mängumaa". Hannese softi ja sinu masina jõunumbri vahe on üle 100hp. Henri, proovi palun seda asja loogiliselt ära seletada, mitte ära ütle, et sinu masinal see toimis.

Marko

StreetR - 03.11.08 15:44

Tsitaat:
Nõus. RS2 düüside nominaalväärtus on erinevatel andmetel 360-386cc ja 4.2 bari juures on see ca 450ml/min. Miks ma sellest räägin, on see, et minu mäletamist mööda on proovitud sama moodi kasutada 7A regulaatorit ja softile mitte vastavaid pihusteid, kuid tulemus on olnud, et kas madalast otsast uputab üle ja lõpupööretel jääb lahjaks vms, aga mingi kala on sellega alati kaasnenud. Või sina Henri väidad, et see väide pole õige, et igale konkreetsele pihustile kirjutatakse külma mootori rikastamised, pumba käitumine, temperatuuriga seotud kompensatsioonid jms? Kui sa räägid, et 3b aju suudab vastavalt lambda näidule (mida täisgaasil üldse ei vaadata) kompenseerida mingeid näite, siis sa tood siin päris suure "mängumaa". Hannese softi ja sinu masina jõunumbri vahe on üle 100hp. Henri, proovi palun seda asja loogiliselt ära seletada, mitte ära ütle, et sinu masinal see toimis.

Marko

Lamdat tõesti täisgaasil ei kuulata kuid tava reziimides suudab aju ka veidi õppida. Minu auto erinevus on see et õhulugeja surve poolel ja ma ei kasuta ulme rõhkusid(n 2.5bar). Lisaks pole erinevaid pudeli kaelu ei sisse ega väljalaskes. Mapsensor on softiga kooskõlas ja ei välju tööpiirkonnast. Segu ei saanud ma kunagi ideaalseks aga nii heaks küll et koos püüsib ja võistelda suudan. Tavaline häda on ka see et cooler on väike õhk köetakse meeletu rõhuga kuumaks. Kõik andurid peavad olema ideaalses korras et väistada mootori safemode minemist) 3b aju on palju lepplikum igasuguste kõikumiste osas kui aan või adu.
Ning peamine asi et raua osa töötaks laitmatult. Nukkad paigas ja kopressoonid võrdsed kõigis silindrites jne.

forsin - 03.11.08 19:25

Tsitaat:
Tsitaat:
Forsin, ole hea ja seleta ära, miks sa arvad, et see kooslus on ca 500hp vääriline. Minu teada on seal rs2 replica vile peal. Lihtsalt oma sõnadega seleta, kuidas on võimalik sellest vilest ca 500hp kätte saada. Millel põhinevad sinu arusaamad?

Marko
Sealne komplekt on kõik kooslus vastavalt softile seega viskame tolle projekti siit chipi arutelust välja.
Seal mootoril kaane + nukad osas pole probleem saada 550+ hp aga sul on õigus turbo ja pihusti osas sest need on seal viimase vindi peal mida talub mootor, seega kuni suurema investeeringuni/soovini on keeld suuremaid kasutada.

Maku - 03.11.08 19:39

Tsitaat:
Seal mootoril kaane + nukad osas pole probleem saada 550+ hp aga sul on õigus turbo ja pihusti osas sest need on seal viimase vindi peal mida talub mootor, seega kuni suurema investeeringuni/soovini on keeld suuremaid kasutada.
Forsin, palun vasta küsimusele, kuidas on RS2 replia turboga võimalik ca 500hp saavutada?

Marko

forsin - 03.11.08 19:43

Tsitaat:
Hannese softi ja sinu masina jõunumbri vahe on üle 100hp. Henri, proovi palun seda asja loogiliselt ära seletada, mitte ära ütle, et sinu masinal see toimis.
Marko

Mina ütleks ainult kiidu sõnu henri poolele.
Avage see autoleht mille lõpus oli jutt henri audist ja võrrelge samas autolehes olnud laburghini 560 tehniliste näitajatega ,siis oleks aeg kooli õpetaja ees müts maha võtta rahata tehtud auto saavutatud tulemuste pärast.
Minu jaoks on saadud võimsused kõik väga loogiliselt saavutatud, alates sellest et kokku surutud õhku mahub lugejast rohkem läbi ja map on kiir infis arvestades ka sisse kolde tagasilõõke ja WG on pantud oma tööd tegema (kui läbi turbo/sumpa ei mahu siis otse välja jne...

forsin - 03.11.08 19:45

Tsitaat:
Tsitaat:
Forsin, palun vasta küsimusele, kuidas on RS2 replia turboga võimalik ca 500hp saavutada?
Marko
Kui panna neid 2 tk. (tootja väidab 400+)

prr - 04.11.08 09:05

Tsitaat:
Kui panna neid 2 tk. (tootja väidab 400+)

http://i84.photobucket.com/albums/k13/ChrisB_80/WorfisFrustrated.gif

k6veric - 04.11.08 09:18

Forsin ja Maku, räägite ikka väga mööda üksteisest :D

ranz - 04.11.08 09:57

Tsitaat:
Algselt postitas: k6veric
Forsin ja Maku, räägite ikka väga mööda üksteisest :D

Ma küll ei ütleks, et Maku millestki mööda räägib... teema ju algas sellest:

Tsitaat:
Tsitaat:

Marko

Siin küsib maku otse ära, et seleta siis mismoodi sealt RS2 replica vilega masinast see 500HP tuleb? Küll ju lihtsasti küsitud?

k6veric - 04.11.08 11:30

Päris rs2 replica vile seal peal ju ei ole. Forsin on seal kodasid muutnud, ju ta sealt on need ihp`d saanud.

Ja ma arvan, et ta vastas sellele küsimusele kui eraldi seisvale küsimusele. Forsin ei osanud võib-olla seostada seda küsimust selle konkreetse autoga.

Maku - 04.11.08 11:48

Tsitaat:
Algselt postitas: k6veric
Päris rs2 replica vile seal peal ju ei ole. Forsin on seal kodasid muutnud, ju ta sealt on need ihp`d saanud.

Ja ma arvan, et ta vastas sellele küsimusele kui eraldi seisvale küsimusele. Forsin ei osanud võib-olla seostada seda küsimust selle konkreetse autoga.

Kõverik, sa vist ei saa päris hästi pihta, milles uba on. Kui ma küsin küsimuse, siis ma ei rahuldu vastusega, et nii lihtsalt on (või "ju sealt need on tulnud"). Kui inimene ütleb, et vile on ringi tehtud, siis mina tahaksin kuulda teooriale põhinevad selgitust, kuidas ta sellest vilest ca 500hp välja võlub.

Marko

altz1 - 04.11.08 11:59

Tsitaat:
Kui inimene ütleb, et vile on ringi tehtud, siis mina tahaksin kuulda teooriale põhinevad selgitust, kuidas ta sellest vilest ca 500hp välja võlub.

Marko

Või siis konkreetset düno graafikut, nüüd see võimalus ju täiesti olemas...võibolla Forsin ajad enda auto ka pinki kui Tallinna satud?

forsin - 08.11.08 19:46

Tsitaat:
Kui ma küsin küsimuse, siis ma ei rahuldu vastuseta, Kui inimene ütleb, et vile on ringi tehtud, siis mina tahaksin kuulda teooriale põhinevad selgitust, kuidas ta sellest vilest ca 500hp välja võlub. Marko

Teemast mööda küsimus, siin on chip-i teema
OK -> turbo teemas? (erinevate turbode võimed)

Tegelikult poetasin selle 500 niisama suunurgast, miks mind sõimata taktitundetu öeldu 500 pärast ???
AC-laste projektid -> seal olen poolteist aastat tagasi maininud, et ei usu et sellest turbost palju üle 400 hp läbi mahub +ehitasin spets välja nukkvõlli mis ei lajataks teravaid võnkeid kolvile. suurendatud õhu maht aga seadega vähendatud hp, et keps jääks ellu + leebed hüdrokad ja sama teed ka turbo valik et ei ületaks mootori piire.

Olen elu aeg olnud arvamusel ,et 500 hp (2,2T) on vaid raha jobudele , Tehnika inimesed (+raha) kui teevad siis juba 600 hp
Henri on erand ilma rahata ületada 400+ hp moto taluvus piir.
Aastaid on mul olnud oma arvamus hp ja nm-ist ja minu jaoks ei pea olema 400 hp või rohkem vaid auto peab koheselt ratta ringi tõmbama olenematta moto pöördest.ja 4 paput vilistama ka asvaldil.
http://album.ee/node/14983904/16958024
et tõeliselt rallida lõuna eesti kruusal.
Pistke pee*e oma 500 hp audid mis ei tõmba RATAST RINGI (ala tarts projekt ) kui meeldib sis sõitke sellise 500 hp-ga mulle ei meeldi.

tarmo - 08.11.08 20:02

Forsin, näita 1 (loe: ÜKS) sinu poolt ehitatud masinaga sõidetud tulemus, mis väärib sinu sõnu.

forsin - 08.11.08 20:04

Tsitaat:
Algselt postitas: tarmo
Forsin, näita 1 (loe: ÜKS) sinu poolt ehitatud masinaga sõidetud tulemus, mis väärib sinu sõnu.
Viska või audi team tünosse ja veendud et NM kraafik on hoopis teistsugune !
Tulemus ilma hp-ta autoga 66kw (ainult forseeritud turbo =NM)
AC rapla kardirada , Raske suure diisel ford mondeoga
= aeg
http://album.ee/node/17977127/16958024

StreetR - 01.12.08 23:42

Teemas püsides veel sulle Marko et minu auto backpressure ei ületanud sisselaskes olevat rõhku mis tekitab erinevaid detonatsiooni probleeme.
Minu auto küttesegud polnud paigas kuid ei seganud ka igapäevaselt liigelda upputades kuid lõpp jäi siiski lahjaks.

Minu kogemused õhulugejaga surve poolel on väga meeldivad. Auto reageerib paremini gaasipedaalile, küttesegu püsib ühtlasem ja ei muutu nii kiiresti et üle upputada. Ei ole ka erinevaid välja suremis ja pöörete kõikumis probleeme. Samas eeldab õhulugeja surve poolele viimine ka 3" cooleri torustikku et ei tekiks erinevaid keeriseid ja voolamis kiirusi.

Rääkides veidi ka weistgate`ist siis meeldib meie audimeestel see kruvi suht põhja kinni keerata ja mootor umbe jooksutada mille tagajäjel tekkivad äkkilised rõhutõusud (boostpeak) mis soodustab hetkelistüleujutamist kui ka detonatsooni. Tervehooaja vältel juhtisin rõhku lastes wastegate alumisse kambrisse otse rõhu sisselake-
kollektorist ilma N75 klappi kasutamatta. Niimadi püsib rõhk kogu aeg konstante ja ei kõigu.

Üks asi mis veel murelikuks teeb ja seadeid muudab on nii sisselaske torustik,cooler kui ka väljalase mis tavaliselt olgem ausad valesti ehitatud.

PS! Need on minu isiklikud kogemused ja ei pretendeeri 100% tõele:P

Maku - 02.12.08 06:48

Tsitaat:
Minu kogemused õhulugejaga surve poolel on väga meeldivad. Auto reageerib paremini gaasipedaalile, küttesegu püsib ühtlasem ja ei muutu nii kiiresti et üle upputada. Ei ole ka erinevaid välja suremis ja pöörete kõikumis probleeme. Samas eeldab õhulugeja surve poolele viimine ka 3" cooleri torustikku et ei tekiks erinevaid keeriseid ja voolamis kiirusi.

Rääkides veidi ka weistgate`ist siis meeldib meie audimeestel see kruvi suht põhja kinni keerata ja mootor umbe jooksutada mille tagajäjel tekkivad äkkilised rõhutõusud (boostpeak) mis soodustab hetkelistüleujutamist kui ka detonatsooni. Tervehooaja vältel juhtisin rõhku lastes wastegate alumisse kambrisse otse rõhu sisselake-
kollektorist ilma N75 klappi kasutamatta. Niimadi püsib rõhk kogu aeg konstante ja ei kõigu.

PS! Need on minu isiklikud kogemused ja ei pretendeeri 100% tõele:P

Kusjuures meenub, et olen isegi lugenud, et kui kasutada rõhku kuni 2 bari, siis ei pidavat probleeme olema. Samas teised (softide progejad) kipuvad teisipidi väitma. Eks igaühel ole oma lähenemine.

Mis aga WG-d puudutab, siis sõidan isegi stock kaanega, lihtsalt jäik vedru on sees. Solenoidi võtsin ka vahelt ära ja boosti juhin mehhaaniliselt regulaatoriga.

Igatahes respect Henri suhtes, kes "suhtleb vabalt".:)

Marko

SiiliViin - 23.01.09 19:16

Küsiks sellist asja, et kas stock aan moto mis on ainult chipitud sobib 1,9 bar-ine vedru? Või on see liiga tugev ja ennem tuleb fuel-cut kui wastegate avaneb?

prr - 23.01.09 21:57

Tsitaat:
Algselt postitas: SiiliViin
Küsiks sellist asja, et kas stock aan moto mis on ainult chipitud sobib 1,9 bar-ine vedru? Või on see liiga tugev ja ennem tuleb fuel-cut kui wastegate avaneb?

AAN mootori ajul on 250kpa MAP sensor. Tegelikult saab aju aru kuni 1.5 bar ülerõhust.

Edasi mõelge ise...

SiiliViin - 24.01.09 12:49

Ma pidasin seda silmas, et originaal vedru jääb lihtsalt nõrgaks kui on chipitud ja kui tugev see vedru peaks olema? Selle järgi siis teaksin kui tugev osta.

jõuvanker - 24.01.09 12:50

Kui on originaalrauale mõldud soft, siis osta uus, originaalvedru, ei muud, kõik muu sinna on lollus.

SiiliViin - 24.01.09 12:55

Netis tuuning virmade lehtedel pakutakse stage 1-ga kokku 1,9bar-ist vedru!? Kas see siis on liig?

jõuvanker - 24.01.09 13:00

Tsitaat:
Netis tuuning virmade lehtedel pakutakse stage 1-ga kokku 1,9bar-ist vedru!? Kas see siis on liig?

Kui pakutakse, miks küsid siis? Osta ära ja kasuta:)

laurz - 24.01.09 17:18

Stock map ei näe üle 1,5 ati ülerõhku:D

SiiliViin - 24.01.09 19:10

nii et kui vahetan map-i ja ka vedru panna natuke kangem siis sobib? Sooviks lihtsalt stockist maksimumi saada.:P

jõuvanker - 24.01.09 19:13

Mõttetu vahetada ainuüksi MAP andurit, kuna soft on kirjutatud silmaspidades 250KPa map andurit.

SiiliViin - 24.01.09 19:22

Aga mida te siis soovitate? Sest sõites laseb originaal vedru wastegate liiga lahti.

laurz - 24.01.09 19:27

Tsitaat:
Aga mida te siis soovitate? Sest sõites laseb originaal vedru wastegate liiga lahti.
Millest sa seda järeldad?

SiiliViin - 24.01.09 19:29

sest sumpast on kosta et kõik läheb otse sinna ja minekust on ka tunda et enam ei ole päris see.:)

laurz - 24.01.09 19:34

Kuidas sa sõites kuuled,mis sumpast tuleb:D Viga on kuskil mujal.

SiiliViin - 24.01.09 19:37

sest sumpal pole peale viimase püti midagi ja väga hästi on kuulda kõik! :D

laurz - 24.01.09 19:41

Uuri parem WG ehitust ja tööpõhimõtet korralikult:P

jõuvanker - 24.01.09 20:01

Arvuti järgi, veakoodid.
Ilmselt on by-pass ebatihe oopis, mootor kohvi, lihtsalt sitt soft.

Räägi, kui suur on sinu maisnal max ülelaaderõhk? Siis räägime edasi, kas sinu masin liigub või ei liigu.

SiiliViin - 24.01.09 20:04

ennem läks ülerõhk 1,6-1,7-ni kui pedal põhja lükata aga enam ei lähe üle 1,2-1,3-e ja sumpast tuleb selline lärm nagu läheks kõik otse sinna. by-pass on vahetatud metallist tehtu vastu.

jõuvanker - 24.01.09 20:07

Võta see metallist by-pass lahti korra, veendu, et see ka töötab, et ei oleks kinni kiilinud vms saast vahel.

Pigem on sinu masinal tekkinud rõhuleke kuskile sisselaskesse või tõesti väsis WG vedru ära. Proovi kellegi teise maisna pealt vedru, saad aimu.

Arvutijuhtme võiks ka ajaviiteks järgi panna.

Stage 1 softi kasutades, ei soovita kruttida WGst rõhku peale, max, mis on veel normaalne ehk, on 1.5bar puhast üle, ka seda on tglt natukene palju, hea oleks 1.4bar.

WG-l on "selka" maas? Kui on maas, siis keera kruvi sissepoole, saad rõhku juurde. Kaua Sa seda masinat omanud oled?

laurz - 24.01.09 20:08

Ja rõhku vaatad kompult?

SiiliViin - 24.01.09 20:11

rõhku vaatan jah kompult. Olen sellega mingi poolteist aastat sõitnud ja siiani pole probleeme olnud aga viimasel ajal on kiirendus kuidagi lahjemaks jäänud ja seda ka kompu järgi. Äkki solenoid jamab? ma pole seda lammutanud ja ei ole sellega väga kursis.

SiiliViin - 24.01.09 20:13

ja vedru on põhjas ning ennem maanteel ei saanud pedalit põhja suruda sest kohe järgnes fuel-cut aga enam mitte. :(

jõuvanker - 24.01.09 20:16

Mis numbrit näed displeil, 2+bar või 1+bar vms?

SiiliViin - 24.01.09 20:18

ma ju kirjutasin et ülerõhku st. üle kahe kompul.:)

jõuvanker - 24.01.09 20:22

Otsi viga rõhulekkest sisselaskes võisiis tõesti WG vedru väsinud järsku, seda viimast usun küll ülivähe. Kaku lõdvikud maha sisselaske poolepealt, vaata kriitiliselt üle, mõni pragu sees, mis seda jama tekitab ning juhtme võiks ka ajaviiteks järgi lükata, sel võib olla nii mõnigi viga ala otsakiil katki vms:D

SiiliViin - 24.01.09 20:24

ok tnx. Vaatan lõdvikud üle ja katsun lasta juhtme ka sappa panna. :)

Teemo - 24.01.09 20:55

Tsitaat:
ma ju kirjutasin et ülerõhku st. üle kahe kompul.:)

Aga kas kompu ikka suudab näidata rohkem, kui 2,5. Vist mitte.
Kui on originaal vedru ja seda pole peale keeratud, siis hoiab suuremat rõhku ainult n75 klapp ehk veistgeidi juhtsolenoid. Seega kontrollida veistgeit, n75, rõhulekked.

laurz - 24.01.09 21:04

Kas viga võib föönis endas olla? WG vedru põhjas,ilmselt tugevama vedruga by-pass klapp. Turbiin on ilgeid lakse saand ju.

SiiliViin - 24.01.09 21:21

viimati suve lõpus katsudes polnud turbiinil mingit loksu ja niimoodi tundu nagu uus. Nii et ma ei oska seda kommenteerida. võib-olla tõesti. Seda ma mõtlesingi kui küsisin teilt et siin on suurte kogemustega vennad ja äkki oskavad miskit selle kohta kosta! :)

SiiliViin - 24.01.09 21:28

Suvel proovisin korra üle kahe baarist vedru ja see ei avanenud üldse ja polnud kasu sellest aga rõhk läks üles uskumatult hästi kuni loomulikult tuli fuel-cut ja seda kõigest õrnalt pedaali vajutades. Selle tulemusel andis otsad peale turbot olev kolmik aga see sai uus tehtud. Selle pärast tahakski teada et kas mingi parem vedru aitaks madalatel pööretel äkki paremini rõhku hoida?

forsin - 24.01.09 21:55

Tsitaat:
indlalt ei soovita vedru üle poole sisse keerata =kinni keerata. Osta vedru ja sõida. Julgen väita kindlalt, ei juhtu motoga midagi, kui surve on natuke üle mapi + chipp
Sealjuures peavad andurid korras olema ja tehase märgid võllidel paigas.

forsin - 24.01.09 21:57

Tsitaat:
Suvel proovisin korra üle kahe baarist vedru ja see ei avanenud üldse ja polnud kasu sellest aga rõhk läks üles uskumatult hästi kuni loomulikult tuli fuel-cut ja seda kõigest õrnalt pedaali vajutades. Selle tulemusel andis otsad peale turbot olev kolmik aga see sai uus tehtud. Selle pärast tahakski teada et kas mingi parem vedru aitaks madalatel pööretel äkki paremini rõhku hoida?
ei aita sest seda teeb aju kuni kasutusel n 75

SiiliViin - 24.01.09 22:04

Sinu jutu järgi äkki aitab solenoidi asendamine boost controlleriga? Olen selle kohta ainult netist lugenud ja ei oska paremat seisukohta selle suhtes võtta, et kas see on nagu teleturu kaup või on tõsiselt võetav kaup!?

laurz - 24.01.09 22:12

Soovitan soojalt:cool: Enne uuri järgi kuhu su rõhk kadund on ja siis tegele tuuninguga:D

Maku - 11.02.09 11:27

Tsitaat:
Vahetatud sai ka kütuse rõhu regulaator 3.0 vs 4.2 bar vastu nii igaks juhuks :D

Et juttu jätkuks kauemaks.. Henri puhul oli tegemist veel jagajasüütega.

What could happen if I mount a ABY FPR(4bar) on a stock RS2 (3'8bar)?
Jamo: you'd need to remap the car as you'd be running rich all the time if you did not
S2central.net: It would run a little richer at WOT - we are talking about a very small change here... Adaptation in cruise will cater for this change
GT500: If you want 561 fault code and a knackered lambda go for it!

StreetR - 13.02.09 06:04

Tsitaat:
Tsitaat:

Et juttu jätkuks kauemaks.. Henri puhul oli tegemist veel jagajasüütega.

What could happen if I mount a ABY FPR(4bar) on a stock RS2 (3'8bar)?
Jamo: you'd need to remap the car as you'd be running rich all the time if you did not
S2central.net: It would run a little richer at WOT - we are talking about a very small change here... Adaptation in cruise will cater for this change
GT500: If you want 561 fault code and a knackered lambda go for it!

Olen sellest teadlik et AAN,ABY ja ADU ei taha sellist mängimist. Kuid 3B ei ole nii kapriisne. Minu autol polnud probleeme kruisides segu liigutada 440cc pihustitega nii 3.0 või 4.2 bar regulaatoriga. Ja veakoode ajus ei olnud samuti on lambda siiamaani käigus ja töötab. Ainuke mure mis segudega seoses oli et rõhu tekke hetkel läheb segu 10-11 vahele ja tuleb tiba musta kuid enne piirajat jääb lahjemaks 13-13.5või isegi lahjem. Selles võib ka süüdistada kütusetorustikku mis üle 500hp väikseks tükib jääma kuid eks suurem pump aitab natuke seda leevendada.
Mina seetõttu eelistangi 3B süsteemi AANile:P sest pole sel jagaja süütel häda midagi. Sõitsid S1ed saame ka meie sõidetud:D

Maku - 13.02.09 06:52

Tsitaat:
Ainuke mure mis segudega seoses oli et rõhu tekke hetkel läheb segu 10-11 vahele ja tuleb tiba musta kuid enne piirajat jääb lahjemaks 13-13.5või isegi lahjem.
Mina seetõttu eelistangi 3B süsteemi AANile:P sest pole sel jagaja süütel häda midagi. Sõitsid S1ed saame ka meie sõidetud:D

Kui vähegi valida annab, siis mina oma oma masina kütusesegu boosti hetkeks 10.* ei seadistaks (mitte, et sul väga valida oleks olnud) ja lõpust lahjaks laseks. Samas sinu masin oli anyway nö "säästuprojekt". Lugedes S2 foorumist, siis seal teavad tegelased rääkida, et ADU on juba tehase poolt kergelt rikka seguga. Kahjuks ma ei ole 3.8 regulaatoriga segu mõõtnud ja jään vastuse võlgu. Reguleeritavaga püsis segu 12.4 kandis.

3b jagajasüüte kohapealt olen sinuga nõus ja kohati jääb ka minule arusaamatuks see "3B->AAN tjuuning".

Marko

forsin - 07.03.09 07:54

Tsitaat:
Oled kunagi kurjutanud et sinu vahendusel oleks võimalik (henril) softi lõpu otsa pöördeid tõsta.
Siit ka teenuseni viiv sama küsimus (kui soovid siis privas edasi)Olin vist nr 1 kiireka klient
Soov on samal softil muuta ainult mootori tühikäiku mineku / kukkumis resiimi eba standartseks.
*et aju hakkaks andma alati tühikäigu bensiini pihustitele kui on vabastatud gaasipedaal tühikäigu mikrolülitisse.

*softis vaja lubada tühikäigu ajal map/boost turbos olemist.

*Vist vaja muuta ka tühikäigu alas pöörete lugemist standartsemaks (tehase soft hakkab andma bensiini kui pöörded kukuvad ~700 või ~500 -ni minu arvates see soft ei hakkagi lugema tühikäigu pöödre andurit???)

Probleem seisneb selles et teie vaevlete turbo taas ärkamis viivituse taga (mina suudan selle momendi kaotada kuni mitmekümneteks sekunditeks) aga selle ajaga sureb mootor kätte ära) Ja mõtetu on küsida küsimust et sisse kolle peaks ju enne paarikümmend sekundit langema vaakumisse kui on vabastatud kaasi pedaal.

manjakk - 15.03.09 11:59

Tervist härrased.
Siin on 13-st lehekülge ningit arutelu, millest mulle mingit tolku ei ole.
Nimelt on mul küsimus:
kas kellelgi on 3b motronic-ule softi (chipi) mis suudaks juhtida 630-seid pihusteid.

ranz - 15.03.09 13:39

Vaevalt selline soft niisama kellegil olemas on, nii suurte pihustite tarbeks pead sa ikka laskma omale softi kirjutada või kasutusele võtma progeaju (üks mitte väga hea lahendus oleks veel erinevate softide testimine, kuigi kardan et meie maal siin ringi liikuvad softid seda masinat tänava kõlbulikult küll tööle ei pane)

manjakk - 15.03.09 19:54

Tsitaat:
Vaevalt selline soft niisama kellegil olemas on, nii suurte pihustite tarbeks pead sa ikka laskma omale softi kirjutada või kasutusele võtma progeaju (üks mitte väga hea lahendus oleks veel erinevate softide testimine, kuigi kardan et meie maal siin ringi liikuvad softid seda masinat tänava kõlbulikult küll tööle ei pane)

Tõtt räägid.
Muidu 265mtm soft suudab neid pihusteid liigutada küll ja isegi segu enam vähem normis hoida, aga viga selles , et külmana ei saa autot käima ja kui saadki siis läheb 10l pena enne kui moto käima hakkab.(töötemperatuuri saavutab). Ja ega ta siis ka veel päris õieti ei tööta.

Maku - 15.03.09 20:15

Tsitaat:
Vastus on lihtne. Kasutades 3B-l tehase juppe pole võimalik lubada suurendatud boostiga hilisemat süüdet = detonatsioon. Seega kaks lahendust -> AAN aju oskab seda teha ise
AAN aju oskab siis teha mida? Vältida detonatsiooni? Siiani olen kuulnud nii ADU, AAN kui ka ABY masinatega detonatsiooni nii et vähe pole.

janisp - 08.09.09 14:47

Näitlik video kuidas ABY mootor detoneerib.

andrec - 26.03.10 21:17

Tõstaks veidike teemat.
DTA P8 PRO, millega on käima pandud ka audisid. S2 foorumist leiab neid veel. Eestis müüb seda Otter ag.

Maku - 19.06.10 20:03

Tuli meelde selline asi, et kui ma tolle b4 v8 omanikuga jutustasin, siis ta rääkis, et sai progeajuga tööle ka trip kompuutri. Oli küll aega läinud aga hakkama sai.

Palun ärge jätkake siin Motronic'u seadistamise teemat!

andrec - 19.06.10 20:06

Tsitaat:
Tuli meelde selline asi, et kui ma tolle b4 v8 omanikuga jutustasin, siis ta rääkis, et sai progeajuga tööle ka trip kompuutri. Oli küll aega läinud aga hakkama sai.

Palun ärge jätkake siin Motronic'u seadistamise teemat!

Sellel on kasutusel minuteada Abiti aju.

Maku - 19.06.10 20:07

Tu vene progeaju jah.

prj - 19.06.10 20:36

Uurige täpsemalt välja, kuidas see tööle saadi, mis signaale kuhu vaja on jne... Kuna VEMS on Megasquirti põhjal, siis võib mõlemale lihtsalt ühe mooduli juurde kirjutada, mis õiged asjad õigesse juhtmesse saadaks.

Maku - 19.06.10 20:38

Tsitaat:
Algselt postitas: prj
Uurige täpsemalt välja, kuidas see tööle saadi, mis signaale kuhu vaja on jne...
Kuna ta oli selle asjaga jupp aega vaeva näinud, siis ma ei usu, et ta niisama seda ütleb. Aga küsijale suu pihta ei lööda.

Raceboy - 21.06.10 07:25

Trip kompuuter tahab töötamiseks tahho signaali (mis niikuinii töötab) ja 0-5 V signaali, mis on pmst lineaarses seoses MAF-iga. SD süsteemi puhul (mida enamik progeajusid on) kasutatakse mõnda vabalt programmeeritava kurviga 5V väljundit.
VEMS-i puhul on kasutatav alates 1.1.44 ja täiesti toimiv lahendus.

Tsitaat:
Algselt postitas: prj
Kuna VEMS on Megasquirti põhjal, siis võib mõlemale lihtsalt ühe mooduli juurde kirjutada, mis õiged asjad õigesse juhtmesse saadaks.

Njah, MS-iga on VEMS-il ainult niipalju ühist, et kasutati sama GUI-d, kuid .ini failid olid erinevad.

Mõnda aega on VEMS-il kasutusel oma programm VemsTune, enam pole MT-i vajadust kasutada.

Lähtekoodid pole samuti avalikud juba oma 5-6 aastat.

prj - 21.06.10 07:41

Tsitaat:
The original version of VEMS was called MegaSquirtAVR and was a re-write of the popular but inadequate (at the time) MegaSquirt system. At some point it was suspected that some of the VEMS design had been stolen by a popular automotive electronics company and the design was closed from that point on.
Tundub, et midagi ikka ühist on... Kui natuke süveneda, siis koodibaas on erinev, nagu ma aru saan MegaSquirt-ist kasutati ära mingil määral ECU loogikat (mitte koodi!). Ehk siis tööpõhimõte (kuidas mida juhtida) peaks osadel juhtudel sarnane olema.
Ma ei mõelnud öelda, et neil lähtekood sama oleks...

Selle MAF signaaliga on nii, et too Abiti KOPBET aju töötab nii MAF-i MAP-i kui ka TPS-ga (vähemalt nii neil kodukal kirjas on), seega peavad seal nii ehk naa kõik konverteerimisfunktsioonid ja loogika olemas olema.

Raceboy - 21.06.10 07:48

Enamik progeajusid võimaldab ka MAFI-i kasutada, iseasi, kui mõistlik see on pidades silmas just selle hinda, suurte võimsuste puhul vastupidavust ja võrreldes neid saadava kasuga (eelkõige VE muutuste kompenseerimine nt mootori kulumise puhul).

Ja pmst kõikide progeajude (ja ka OEM ajude) tööpõhimõte on sama: lihtsustatult seletades on nad kõik programmeeritavad massilülitid.

Ainuke oluline eeldus trip kompuutri jaoks ongi vabalt programmeeritava väljundi olemasolu.

See, millest kunagi VEMS alguse sai (MsAVR) ja praeguse vahel pole eriti midagi ühist, kuna uuemad tarkvarad ei tööta alla Genboard v3.x ja vanemad ei tööta uuematega ka.

Kohandada jm on muidugi alati kõike võimalik.

prj - 21.06.10 07:54

MAF-i vastupidavusega on nii, et ma näiteks pole eriti kuulnud, et Nissan GTR-i MAF-id isegi peale remappi katki läheks ja seal on lähedal 600hp-le
Ehk 600hp ei ole suur võimsus muidugi...
Õhulugeja on hea lahendus tehaseautol, kuna ta võimaldab adapteeruda väga paljudes oludes. Kui auto raual muudetakse midagi, siis õhulugejaga süsteem on vastupidavam nende muudatuste suhtes, sest segu tuleb alati sissetuleva õhukoguse järgi.
Samas ei tule asi ikkagi "päris see" seadistamata ning autol, millel on progeaju, nagunii ilmselt juba muudetakse pidevalt seadeid ja rauda ning õhulugeja on lihtsalt üleliigne auk rahakotis.

Eks mõlemal lahendusel on omad plussid ja miinused, kuid katki uuemad MAF-d nii kergesti ei lähe, kuna nad on Hot Film, mitte Hot Wire tehnoloogial...
Tegelikult Hot Wire MAF-del ka midagi väga viga pole, probleem tekib sellest, et pisikesest torust üritatakse väga palju õhku läbi pumbata. Kui suurendada toru diameetrit, siis on pisikesele plaatinatraadile mõjuv jõud ka väiksem, kuid muidugi tuleb siis õhulugeja uuesti kalibreerida või aju adapteerida.

Hinnast rääkides - 90mm läbimõõduga Ford Mustangi MAF, mis ilusti 600hp-ni töötab, maksab usas 80$. Muidugi Motorola MAP sensorid maksavad oluliselt vähem.

forsin - 13.11.10 17:59

http://www.rica-uk.com/nira.aspx

prj - 30.11.10 07:31

Selline küsimus siis - kas kellelgi oleks huvi nupu vastu, millega saaks lülitada kahe seade vahel stock ajuga?
Näited:
* Chipitud ja Stock
* Chipitud ja "boost väljas" (valet mode)
* Chipitud ja "Race mode", kus igas pedaali asendis üritatakse võimalikult palju boosti toota.

Ehk siis kombinatsioon kahest seadest ja siis füüsiline nupp, millega saab vahetada.
Kui on piisav huvi, siis võiksin sellist asja pakkuma hakata. Üritan aru saada, kas on nõudlus selle järele.

audihunt - 30.11.10 21:25

Mina oleksin kindel huviline , kuna leian ,et talvel on täiesti piisav stock seade igapäeva sõitudeks ja isegi kui on paar-kolm korda jäärajale minek on hea siis sisselülitada n.ö lisa boost :P. Kui selle asja mida nimetasid ära teed , siis ütleks geniaalne . :)

Imres - 30.11.10 21:50

Sulle sobiks siis hoopis selline:
Stock ja "Race mode", kus igas pedaali asendis üritatakse võimalikult palju boosti toota.
Kui sellist varjanti üldse teha saab.

tts - 03.01.11 18:10

oskab keegi õelda ka kes kirjutaks vastavalt rauale chipi ja mis hinnaga..

lehys - 03.01.11 18:11

Võta kasutaja prj-ga ühendust äkki saab aidata.

Maku - 03.01.11 18:14

Tsitaat:
Algselt postitas: tts
oskab keegi õelda ka kes kirjutaks vastavalt rauale chipi ja mis hinnaga..
Nu vaata palun mõni postitus üles poole. Ei ole ju raske.

prj - 03.01.11 19:37

2.2T puhul oskan täitsa aidata.
Kui väga häda käes, siis ka teiste asjadega.

Ringo1 - 22.05.11 21:38

Soetasin S4. Eelnevalt läks koheselt käima. Enne minu kätte jõudmist vahetati ajus chipid originaalide vastu. Nüüd auto enam ei käivitu seega kahtlustan aju. Esmapilgul ei leidnud ühtegi kasulikku linki originaal chippide paigutuse kohta ajus. Kas chipid on õigesti paigutatud?

http://galerii.ecutec.ee/album/album28/098_G.sized.jpg

http://galerii.ecutec.ee/album/album28/099_G.sized.jpg

Ette tänades

lehys - 23.05.11 03:34

Vaata kas epromi süvendid ühtivad pesade omadega ning kui ühtivad ja ei käivitu,siis proovi epromi jalgade puhastamist.Piisab ühe jala mitte ühendumisest ja ei lähe käima.

Ps. Tundub pildi järgi kivi valepidi sees(alumine pilt).

http://12v.org/urs/engine%20map/20417.phtml

prj - 23.05.11 07:21

Alumine on õiget pidi, ülemine valet pidi.

Ringo1 - 23.05.11 07:24

Chipil ja chipi pesal on sälk (pildil märgitud punase ringiga) sees, mille järgi siis õigesti chip paigaldada. Seega oli üks chip valesti paigaldatud.
On kellegil kogemusi, et kas selline viga teeb ka ajule liiga?
Kui see ajule liiga võis teha, siis kas kellegil oleks mõne õlle eest korraks 0261203005 koodiga aju laenata (asun TLN).

http://galerii.ecutec.ee/album/album28/098_G_001.sized.jpg
http://galerii.ecutec.ee/album/album28/001_2.sized.jpg

prj - 23.05.11 07:31

Ei juhtu su ajuga ega chippidega midagi.
Pane õiget pidi sisse ja pane käima.

lehys - 23.05.11 13:14

Jh ajasin pildid segamini.

Ringo1 - 23.05.11 17:28

Lisaks oli veel aju juures üks kaitse läbi põlenud. Aju jäi terveks ja mure lahendatud. Tänud!

forsin - 01.06.11 18:52

http://www.profituning.sk/profituning/userfiles/grafy/Audi_S2_2,2_Turbo_221_Hp_po_uprave_321_Hp_445_Nm.pdf
Lisan ühe nende leiva numbri.
http://www.youtube.com/watch?v=sC_IxLCNEy8&feature=related